gerinctorna

Gerinctorna Budapesten: miért nem elég az otthoni gerinctorna?

A mozgásszegény életmód, az ülő, vagy álló munkavégzés hatására sokszor már a huszonéves korosztályt sem kerülik el a hátfájdalmak. Akkor gerinctorna akkor is hasznos lehet, ha sportos, aktív életmódot folytatunk,hiszen a mély törzsizmok (core izmok) megerősítése, illetve bizonyos gerinc átmozgató gyakorlatok elsajátítása mindenkinek javasolt.

A gerinc és a hátizmok egészségére minden életkorban érdemes odafigyelni, hiszen később komoly problémák kerülhetők el megfelelő erősítésükkel.

Sajnos sokaknak csak az első tünetek, a fájdalom, vagy izommerevség hatására jön meg a kedvük a gyógytornához, holott a gyógytorna rendszeres végzésével ezen panaszok nagy része elkerülhető.

Számos gerinctorna-gyakorlatot találni az interneten, amik hatásosnak tűnhetnek, ám a célszerű egy gyógytornásszal konzultálni a torna megkezdése előtt. Ezeket nem árt némi fenntartással kezelni, hiszen nem tudhatjuk, hogy ki állította össze őket, van-e bármilyen tapasztalata, vagy végzettsége gyógytornászként. Továbbá lehetséges hogy az adott panaszra nem megfelelő az a gyakorlatsor, amire bukkantunk.

Ortopéd szakorvossal is várjuk!

A Nyugati térnél, a Bajcsy-Zsilinszky úti rendelőnkben a gyógytornán felül orvosi segítséget is igénybe vehet! (Bajcsy-Zsilinszky út 72.) Dr. Pánti Zsombor Imre ortopéd szakorvos minden csütörtökön 08:30 és 11:30 között tudja fogadni Önt.

Gyógytorna garanciával!

Amennyiben az állapotfelméréssel (1. alkalom) nem elégedett, mert nem azt kapta tőlünk amire számított, és azt a helyszínen jelzi nekünk, akkor nem kell kifizetnie az első alkalom árát! Sőt, ha a panasza olyan jellegű amire a gyógytorna nem tud megoldást nyújtani, akkor is ingyenes volt az állapotfelmérés az Ön számára.

A Gyógytornászom.hu gyógytornászai több éves tapasztalattal rendelkeznek és minden páciensüknek egyéni feladatsort állítanak össze. A terápiát egy részletes állapotfelmérés előzi meg, amellyel megállapítható a fájdalom gyökere, így a tünetek helyett az okokat tudják kezelni. Mindezt ráadásul akár műtéti beavatkozás nélkül! Ha otthoni megoldást keres, azt is érdemes szakembertől kérnie, mivel így biztos lehet benne, hogy megfelelően összeállított gyakorlatsort fog végezni.

Az otthoni gerinctorna buktatói

Ezek az otthoni gerinctorna buktatói:

Akkor kezdünk tornázni, amikor már fáj

Ahogy azt fentebb már említettük, sokan csak akkor kezdenek bele a gerinctornába, ha már fájdalmaik vannak. A gyógytorna sikeresen javíthat a helyzeten, amit már több, mint ezer gyógyult páciensünk is bizonyít, ehhez azonban szakember segítsége szükséges. A fájdalom megjelenése arra utal, hogy valamilyen negatív változás ment végbe a szervezetben. Valami nincs a helyén, ami ezt az érzést okozza. Ennek okát otthoni körülmények között csak kevés eséllyel fogjuk megtalálni, így a megfelelő gyakorlatok kiválasztása is nehézségekbe ütközhet.

A korábban végzett bevált gyakorlatsor nem feltétlenül jelenti a megoldást a jelenlegi panaszainkra. Egyes esetekben akár ronthatunk is a helyzeten, ha olyan mozdulatokat végzünk, amik tovább erőltetik a fájdalmas testrészt.

Gerinctorna fokozatosság nélkül

Minden mozgásformában kulcsfontosságú a bemelegítés. Nincs ez másként a gerinctorna és a gyógytorna esetében sem. Ha nem fordítunk elég figyelmet a bemelegítésre és a fokozatosságra, akkor gerinctorna közben is túlerőltethetjük magunkat. Az otthoni edzésnél különösen fontos odafigyelni a saját határainkra a sérülések elkerülésének érdekében. Még jobb, ha előtte tudunk konzultálni egy gyógytornásszal, aki erőnléti szintünkhöz igazíthatja a gyakorlatsorokat.

plank-gerinctorna
Forrás: wikimedia.org

Elmúlik a lelkesedés, abbamarad a gerinctorna

Ahogy a kezelések többsége, úgy a gerinctorna is csak akkor fejti ki a megfelelő hatását, ha lelkiismeretesen végezzük. A megfelelő gyakorlatok és a gyógytornász felügyelő tekintete nélkül, otthon az első néhány alkalom után könnyen elmehet a kedvünk a mozgástól. A kívánt eredmény nem biztos, hogy azonnal érezhető, hiszen a szervezetben végbemenő változásokhoz időre van szüksége a szöveteknek.

Ahhoz, hogy ne múljon el a lelkesedés érdemes megfontoltan hozzákezdeni a gerinctornához. Ennek első lépése a jó gyakorlatsor megtalálása és annak pontos végrehajtása. Ehhez érdemes szakértő instrukcióit követni, akár személyesen konzultálunk vele, akár online konzultáció keretében.

Gerinctorna gyógytornászainkkal

Gyógytornász: miért fontos?

Már többször is szó esett a gyógytornász szerepéről és fontosságáról, na, de miért is elengedhetetlen egy szakember akár az otthoni gerinctornához is?

A gyógytornász szakma végzése diplomához kötött, mely megszerzése után a gyógytornászok további posztgraduális tanfolyamokat végeznek el, mellyel növelik tudásuk az emberi test működését és kezelését illetően. A gyógytornáztatáshoz pontos ismerek szükségesek az emberi test anatómiájáról, a mozgásszervrendszerről, valamint annak elváltozásairól is. Ezért elengedhetetlen a részletes állapotfelmérés a megfelelő kezelés és gyakorlatsor kiválasztása előtt.

Az ízületek, izmok és kötőszövetek működése ugyanis láncreakcióban történik, így a problémák feltárásánál is fontos ismerni ezen összefüggéseket. Például nyaki panaszokat eredményezhet a háti gerinc csigolyáinak blokkja, tehát a nyaki mozgás beszűkülése, merevsége nem feltétlen jelent nyaki problémát.

A hátat és gerincet érintő panaszok esetén sem csak a rossz tartás állhat a háttérben. Amennyiben pedig már fájdalmat is érzékelünk, az valamilyen elváltozásra figyelmeztethet a szervezetben, aminek az okát fel kell deríteni és ennek fényében kiválasztani a kezelést. A mozgás és a gerinctorna ennek hatékony részét képezheti.

Amennyiben sürgős segítségre van szüksége, a Gyógytornászom.hu csapata Budapesten a Batthyány tér közelében már néhány napon belül áll a rendelkezésére. Szakembereink ideiglenesen virtuális gyógytornát is tartanak, ezáltal otthon is biztonsággal végezhet gyakorlatokat gyógyulása érdekében.

Gerinctornát keres? Kérjen visszahívást és segítünk! 

Az alábbi gombra kattintva megtekintheti naptárunkat, és lefoglalhatja az Ön számára megfelelő időpontot. Gyógytornászaink a legprofibbak az Ön gerincpanaszának gyógyításában!  ↓