ínszalag húzódás

Ínszalag húzódás kezelése gyógytornával: Ezért olyan hatásos!

Az ínszalag húzódás a második legsúlyosabb probléma, ami az ízületek stabilitásáért felelős szöveteket érintheti. A sérülés nem csak a sportolókat, hanem az idősebb korosztályt is érintheti, ezért kifejezetten fontos felhívni rá a figyelmet.

Miért olyan hatékony a gyógytorna ínszalag húzódás esetén? Milyen szövődmények veszélyeztethetik, ha kezeletlenül hagyja sérülését? Hogyan zajlik egy gyógytorna alkalom? Ha ezekre, illetve az ínszalag húzódással kapcsolatban kíváncsi a tünetekre és az okokra, akkor ajánljuk Önnek az alábbi cikkünket.

Ortopéd szakorvossal is várjuk!

A Nyugati térnél, a Bajcsy-Zsilinszky úti rendelőnkben a gyógytornán felül orvosi segítséget is igénybe vehet! (Bajcsy-Zsilinszky út 72.) Dr. Pánti Zsombor Imre ortopéd szakorvos minden csütörtökön 08:30 és 11:30 között tudja fogadni Önt.

Gyógytorna garanciával!

Amennyiben az állapotfelméréssel (1. alkalom) nem elégedett, mert nem azt kapta tőlünk amire számított, és azt a helyszínen jelzi nekünk, akkor nem kell kifizetnie az első alkalom árát! Sőt, ha a panasza olyan jellegű amire a gyógytorna nem tud megoldást nyújtani, akkor is ingyenes volt az állapotfelmérés az Ön számára.

Ezért olyan hatékony a gyógytorna ínszalag húzódás esetén

Ínszalag húzódást követően fontos a sérült terület fokozott kímélete, pihentetése. Azonban a fájdalom csökkenésével, minél előbb érdemes megkezdeni a konzervatív terápiát, amely támogatja az eredményes és gyors gyógyulást. A gyógytorna az egyik legtermészetesebb módja az ínszalag húzódás kezelésének, ugyanis a mozgás által serkenti a test öngyógyító folyamatait és a kiváltó problémát veszi kezelésbe.

A gyógytornászok célja a sérült ínszalag regenerációjának elősegítése, amelyhez komplex terápiát alkalmaznak. Ennek a részét képezik többek közt a nyújtó és az erősítő gyakorlatok. Az erősítő feladatok serkentik a keringését, ezáltal biztosítják a sérült ínszalag gyorsabb és szövődménymentes gyógyulását. A nyújtás eredményesen lazítja a sérülés következtében befeszült izmokat, valamint jelentős mértékben növeli az érintett ízület mozgástartományát.

Egy tapasztalt gyógytornász további kezelési technikákat is alkalmazhat az Ön gyógyulása érdekében. Ilyen például a kineziológiai tapasz felhelyezése, amely jelentős mértékben csökkentheti a sérült ínszalag és izom fájdalmát, valamint tehermentesítheti az érintett ízületet.

Egy újabb ínszalag húzódás is megelőzhető a gyógytornának köszönhetően, ugyanis, ha a szakember az állapotfelmérés során az ínszalagok gyengeségét állapítja meg, akkor a terápia során ezt is célzott módon kezeli. Funkcionális tréninggel erősíthetőek a felületes és mély izomláncok, ezáltal az ínszalagok is feszesebbé, ellenállóbbá válhatnak. Ezek a speciális gyakorlatok javítják a koordinációt és stabilizálják az ízületeket.

Olyan magán gyógytornászt keres, aki megfizethető áron dolgozik és már néhány napon belül tudja Önt fogadni? Nálunk minden kezelés egy áron van, jelentkezzen be online!

Az ínszalag húzódás szövődményei gyógytorna hiányában

Gyógytorna hiányában a sérült ínszalag regenerációja akár több hónapot is igénybe vehet, ezáltal hosszú időre kieshet a sportból, valamint bizonyos feladatokat nehezebben tud majd kivitelezni a munkája során. A sérülés miatt kialakult fájdalom krónikussá válhat, és az izom folyamatos görcsössége miatt csomók alakulhatnak ki, amelyek kisugárzó tüneteket (fájdalom, bizsergés) adhatnak távolabbi területekre is.

A terheléseloszlás is jelentős mértékben megváltozhat a trauma hatására, ugyanis kímélni kezdi a sérült végtagját, ezáltal az ellenoldalon is problémák jelentkezhetnek. Általánosságban elmondható, hogy minél több terület panaszos, a kezelési idő is annál tovább tart.

Az ínszalag húzódás gyógytornája egy professzionális budapesti rendelőben

A Gyógytornászom.hu központi, budai (Vitéz utca) és pesti (Bajcsy-Zsilinszky út) rendelőjében nagy hangsúlyt fektetünk az ínszalag húzódás mielőbb gyógyulására, valamint az abból adódó szövődmények megelőzésére. Ahhoz, hogy ezt elérjük, speciális, rehabilitációs kezeléssel várjuk Önt, amelynek lényeges eleme az első alkalom, egy állapotfelmérés. Amíg ez egy szakorvosnál átlagosan 9 percet vesz igénybe, addig nálunk ez 1 órás, részletes kivizsgálást jelent! A honlapunkon elolvashatja több éves szakmai tapasztalattal rendelkező gyógytornászaink bemutatkozóját, és online bejelentkezhet ahhoz a szakemberhez, aki Önnek szimpatikus.

Az 1 órás állapotfelmérés során a gyógytornásza részletesen kikérdezi Önt panaszairól, az ínszalag húzódás eseményéről, valamint, ha volt orvosi vizsgálat, az erről szóló lelet is átolvassa. Ez után egy fizikális vizsgálattal felméri a sérült ínszalag és a hozzá tartozó izomzat, valamint a környéki szövetek aktuális állapotát. A folyamat következő eleme egy személyre szabott terápiás terv felállítása, amelyet Önnel is ismertet, hiszen ez tartalmazza az ütemezést is.

Ezek után megkezdődik a gyógytorna, amelynek során gyógytornásza arra is figyelmet fordít, hogy a gyakorlatok ne okozzanak Önnek nagy fájdalmat. A diktálások alatt nagy hangsúlyt fektet a gyakorlatok helyes kivitelezésére, ugyanis csak így lehet 100%-osan sikeres a sérült ínszalag gyógyulása. Annak érdekében, hogy a gyógyulás minél gyorsabb és tartósabb legyen, házi feladatokat is kapni fog a kezelések alatt megtanult gyakorlatokból, amiket így otthonában biztonságosan el tud végezni. Ezek elengedhetetlenek a kezelések során elért eredmények hosszú távú fenntartásához.

Már az első 2-3 alkalom után érezni fogja, hogy az ínszalag húzódásából eredő fájdalom jelentős mértékben enyhül, a sérült ízületét könnyebben tudja mozgatni, ezáltal a hétköznapi teendőket is panaszmentesen tudja ellátni.

Rendelőnkben SZÉP és Egészségpénztári kártyával is fizethet, árlistánkat pedig ide kattintva tekintheti meg.

Ínszalag húzódással foglalkozó gyógytornászaink

Mi is az az ínszalag?

Az ínszalagok kötőszövetből állnak, lehetnek laposak vagy hengeresek is. Az izmok tapadását segítik a csontokon, valamint fontos szerepet játszanak az ízületek stabilitásának fenntartásában.

Ínszalag húzódás a második legsúlyosabb probléma az ínsérülések közül, s leggyakrabban a térdnél, bokánál és a csuklónál jöhet létre.

Mik az ínszalag húzódás tünetei?

Egy rossz mozdulat hatására, amely nagyobb, mint az érintett ízület mozgástartománya, könnyen bekövetkezhet az ínszalag húzódása. Ezekből a tünetekből tudhatja, hogy Önnél is megtörtént a baj:

  • hirtelen, erős fájdalom
  • az érintett terület duzzanata
  • vérömleny
  • fájdalmas ízületi mozgások

Az ínszalagok szakadása esetén is hasonló jeleket tapasztalhat, azonban ilyen fokú sérülés esetén jellemző lehet még a pattanó vagy reccsenő hang, valamint a hozzátartó izom formájának megváltozása.

Ezért következhet be ínszalag húzódás

A probléma nem csak a sportolókat érinti, hanem könnyen előfordulhat középkorúaknál és idősebb embereknél is, hiszen a kor előrehaladtával az ínszalagok veszítenek erejükből, és rugalmasságukból. Ekkor könnyen lehet, hogy egy félrelépés miatt, ha megbicsaklik a bokája, ínszalag húzódás következik be.

A sportot illetően a húzódás szempontjából kiemelt figyelmet igényelnek az olyan testmozgások, ahol gyors irányváltoztatásra és nagy csavaró mozdulatokra van szükség. 

Rizikófaktornak tekinthető, ha lazább ízületi szalagokkal rendelkezik, vagy alkatilag gyengébbek az ínszalagjai. Az elhízás, illetve a folyamatos álló munka is megterhelheti a szalagokat, amelyek sérülékenyebbé válhatnak.

Ínszalag húzódása volt? Kérjen időpontot hozzánk online!

Az alábbi gombra kattintva már akár 2 munkanapon belül foglalhat hozzánk időpontot az első alkalomra, amely egy részletes állapotfelmérés. Gyógytornászaink a legprofibbak a ínszalag húzódás kezelésében!↓