kézműtét

Kézműtét utáni gyógytorna: Ezt javasolja a gyógytornász

A kezet érintő műtéteknek számos indikációja lehet, azonban itt is kijelenthető, hogy a gyógytorna elengedhetetlen a kéz egészséges működésének visszaszerzéséhez. Ha Ön éppen kézműtét után a rehabilitáció lehetőségeit keresi, ebből a cikkből megtudhatja, hogy melyik műtétnél milyen gyógytorna javasolt, és hogy milyen előnyökkel jár a gyógytorna, illetve mi a hátránya, ha ez a kezelés elmarad.

Ortopéd szakorvossal is várjuk!

A Nyugati térnél, a Bajcsy-Zsilinszky úti rendelőnkben a gyógytornán felül orvosi segítséget is igénybe vehet! (Bajcsy-Zsilinszky út 72.) Dr. Pánti Zsombor Imre ortopéd szakorvos minden csütörtökön 08:30 és 11:30 között tudja fogadni Önt.

Gyógytorna garanciával!

Amennyiben az állapotfelméréssel (1. alkalom) nem elégedett, mert nem azt kapta tőlünk amire számított, és azt a helyszínen jelzi nekünk, akkor nem kell kifizetnie az első alkalom árát! Sőt, ha a panasza olyan jellegű amire a gyógytorna nem tud megoldást nyújtani, akkor is ingyenes volt az állapotfelmérés az Ön számára.

Ezekben az esetekben jöhet szóba kézműtét

A kézműtét indikációit két csoportra oszthatjuk. Lehetséges, hogy trauma érte a kezét, és ez olyan károkat okozott, amit csak műtéttel lehet helyreállítani. A másik lehetőség, hogy olyan betegségek, gyulladások okoznak a kezében gyengeséget, fájdalmat, amelyek beavatkozást igényelnek. Ezeket az alábbiakban részletesen kifejtjük.

A kéz traumái

Ebben a részben csak a súlyosabb kézsérülésekről említjük, ugyanis az általánosabb kézsérülések nem igényelnek műtéti beavatkozást.

Vágás esetén lényeges annak a mélysége, mert egy mély vágás könnyen érinthet ideget. Ez érzéskieséssel és zsibbadással is járhat. Ennek a kezelése orvosi feladat, tehát, ha megvágta az ujját vagy a kezét és ilyen tüneteket tapasztal, mindenképpen forduljon szakemberhez!

Rándulás vagy ficam után olyan komolyabb szövődmények is előfordulhatnak, amelyek hosszú távon a kezünk mozgását veszélyeztethetik.

Ha ezekben az esetben nem kerül sor kézműtétre, csak rögzítőt kap, akkor is érdemes figyelnie kezének épségére. A kézrögzítőben az izmok, inak, szalagok elgyengülhetnek, zsugorodhatnak is, amely negatív hatással van a sejtek oxigén és tápanyag ellátottságára. Már ebben a stádiumban is megkezdhet egy tapasztalt gyógytornász által összeállított, könnyed gyógytornát, hogy a levétel után hatékonyabb legyen a gyógyulási folyamat.

A rögzítés levétele után, ha a fájdalma csökkent, megkezdheti szakképzett gyógytornász felügyelete mellett az intenzív kéztornát.

Leggyakoribb törések az  ujjtörés és kisujjtörés, radius törés és a kézközépcsont törés. Ezek műtéti megoldása során a törést helyre teszik, azaz a csontokat az anatómiai helyzetükbe állítják vissza. Ez után rögzítő alkalmazásával akadályozzák meg, hogy ez a korrekció elmozduljon. A rögzítő levétele után megkezdődhet a rehabilitáció, azaz a gyógytorna, amelynek célja a teljes mozgástartomány visszanyerése és a kéz izomerejének visszanyerése.

kézműtét

A kéztő alagút szindrómája

Idegeink a testünk szalagjai, izmai és csontjai által alkotott árkokban futnak. Ha ezek az idegek valamilyen oknál fogva tartósan nyomás alá kerülnek, az különböző tünetekkel járhat, a fájdalomtól kezdve akár zsibbadást is okozhat az adott végtagon.

A kéztő alagút szindrómája (Carpal Tunnel Szindróma) esetén három ideget kell kiemelnünk. Ezek a nervus medianus (középideg), a nervus ulnaris (singcsonti ideg) és a nervus radialis (orsócsonti ideg).  Ez a betegség leginkább a középideget érinti, amely a nyaki gerinctől egészen a csuklóig fut, és nem csak az alkar hajlító izmának beidegzéséért felelős, hanem a kéz izmainak mozgatását is neki köszönhetjük. A singcsonti ideg főként a gyűrűs és a kisujj, az orsócsonti ideg pedig a hüvelyk és a mutató ujj beidegzéséről gondoskodik, a és középső ujj beidegzését mindkét ideg ellátja.

Ezek alapján a tünetek jól behatárolhatók: a leszorítás alá került ideg által ellátott területen zsibbadás jelentkezik. A zsibbadás megjelenése kezdetben időszakos, főként nappal tapasztalhatja, később éjszaka is, végül pedig állandósulhat ez a panasz. Ezek után éles fájdalom jelentkezik, majd érzékelési, érzési zavar is felléphet a kezében. Az ujjai és a tenyere elgyengül, fogása elerőtlenedik. A csuklója duzzadt és nyomásra érzékeny, a kézbőre száraz. A csukló mozgatása fájdalmas, amely felfelé kisugárzást okozhat (könyök, váll, nyak).

A kiváltó okok között számos problémát említhetünk: fizikai túlterhelés, gyulladás, csontkinövés, tumor, vérömleny, sérülés, törés, illetve csont- és ízületi fejlődési rendellenesség is állhat a hátterében.

A kéztő alagút szindróma leggyakrabban a nőket érinti, és a domináns kézen szokott megjelenni.

Rheumatoid arthritis kézműtéte után

A rheumatoid arthritis kézműtéti megoldása a betegség előrehaladásának megakadályozása szempontjából lényeges. A beavatkozás után a gyógytorna nem csak a rehabilitációt segíti, de a fájdalmat is csökkenti. Az ízületek állapotától függően aktív (főként vízi torna) vagy passzív gyógytornát alkalmazunk. Ha a gyulladás és a fájdalom már megjelent az ízületben, elsődleges szempont a pihentetés, azonban ilyenkor is elengedhetetlenek az apró mozgások, amelyek az ízület korlátozottságát akadályozhatják meg.

Szeretné már most megkezdeni a kézműtét utáni gyógytornát? Tekintse meg szabad időpontjainkat!

Ha nem végez gyógytornát a kézműtét után

Ha a fent is részletezett krónikus okok miatt került sor kézműtétre az azonnali javulást eredményez, ez azonban még nem hoz teljes gyógyulást. Ha ezt az állapotot nem tartjuk fenn, az újabb állapotromláshoz és a betegség visszafejlődéséhez vezethet.

Törés, rándulás vagy ficam után, ha elmarad a gyógytorna az a mozgástartomány beszűküléséhez vezethet, amelynek következtében az ujjak mozgatása nehezített lesz. Ha ez ebben az állapotban rögzül, a kéz izmai sorvadásnak indulhatnak, így a fogása erőtlenebb lesz. Ez a később megkezdett gyógytorna szempontjából is hátrány, ugyanis a rehabilitációs idő megnyúlhat.

Kézműtét utáni felépülés gyógytornászaink segítségével

Ezért fontos kézműtét után a gyógytorna

Már a beavatkozás előtt is erősítheti a környező izmokat, csuklóját és könyökét. De a kézműtét után mihamarabb érdemes megkezdeni a gyógytornát. Ha a kéz izmai újra megerősödnek, az ideghálózat is hamarabb regenerálódik, így a finommozgásokat is könnyebb lesz kivitelezni. De nem csak erre kell nagy hangsúlyt fektetni, mert emellett a nyújtás is nagyon lényeges elem a funkciók visszanyerése szempontjából.

Bár a rögzítő a pihentetést szolgálja, nem szabad megfeledkeznünk a kisebb mozgásokról. Kilógó ujjainkat mozgathatjuk, megpróbálhatjuk behajlítani, kinyújtani, naponta többször. Ezzel fokozzuk a vérkeringést, amely nemcsak az izmokra és az ízületekre, de a sebgyógyulásra is jótékony hatással van. A keze tesztelésére is végezhet feladatokat, például a cipőfűző befűzése, vagy a hüvelyujj felmutatása, miközben a többit igyekszik behajlítani. De az asztalon lévő tollat is megpróbálhatja felemelni az ujjai segítségével. Apró és hétköznapi mozgásoknak tűnnek, de annál hatásosabbak a gyógyuló keze szempontjából!

Kijelenthető, hogy minden kézműtét után a leghatékonyabb rehabilitációt gyógytornával érhetjük el, amely hosszantartó, egészséges kézmozgásokat biztosít. Mindezek mellett kiemelendő, hogy végig egy szakember felügyeli a tornák kivitelezését, és hiba esetén korrigálja a mozgást, segítve ezzel az akadálymentes gyógyulást.

Ez történik kézműtét után a gyógytornásznál

A hatékony gyógyulás érdekében rendelőnkben lehetősége van arra, hogy Ön válasszon tapaszalt, kedves és empatikus gyógytornászaink közül, akihez azonnal kaphat időpontot és megkezdheti a kéztornát.  Az 1 órás állapotfelmérés alatt részletesen kikérdezzük Önt panaszairól, megvizsgáljuk a kezét és az ízületi mozgásokat, valamint a magával hozott kézműtétről szóló zárójelentést és egyéb orvosi leleteket is átnézzük. Ezek után egyéni kezelési tervet követve a gyógytornászunk felügyelete mellett megkezdődik a kézműtét utáni gyógytorna.

Először a terapeutája fogja megmutatni az elvégzendő gyakorlatokat, ez után az ő felügyelete mellett kell Önnek is elvégeznie, miközben a fájdalomról is adhat visszajelzést. Szakképzett gyógytornászunk korrigálja Önt és visszajelzést ad a kivitelezés helyességéről. Ha már sikeresen elsajátította a gyakorlatokat és azok helyes elvégzését, az otthon végzett tornához nálunk akár online segítséget is kérhet a gyógytornászától.

A javulást hétről-hétre érezni és látni fogja, kezét könnyebben és újra fájdalom nélkül tudja majd használni a hétköznapokban.

Kézspecialista gyógytornászt keres? Kérjen időpontot és segítünk! 

Az alábbi gombra kattintva már akár 2 munkanapon belül foglalhat hozzánk időpontot az első alkalomra, amely egy részletes állapotfelmérés. Gyógytornászaink a legprofibb az Ön kézpanaszának gyógyításában!  ↓