lumbágó

A lumbágó kezelése gyógytornával 

A lumbágó könnyen megkeserítheti az ember életét. A kellemetlen, nyilalló derékfájdalom kortól függetlenül bárkinél jelentkezhet,. Olyan problémákkal járhat a hétköznapokban, mint a nehéz felkelés, vagy az éjszakai derékfájdalom. Ha Ön is tapasztalja magán ezeket a tüneteket, ajánljuk Önnek az alábbi kisokosunkat. Megtudhatja, miért hatékony kezelési módja a lumbágónak a gyógytorna, annak hiányába mi történhet, valamint hogy hogyan zajlik a lumbágó kezelése egy szakembernél.

Ortopéd szakorvossal is várjuk!

A Nyugati térnél, a Bajcsy-Zsilinszky úti rendelőnkben a gyógytornán felül orvosi segítséget is igénybe vehet! (Bajcsy-Zsilinszky út 72.) Dr. Pánti Zsombor Imre ortopéd szakorvos minden csütörtökön 08:30 és 11:30 között tudja fogadni Önt.

Gyógytorna garanciával!

Amennyiben az állapotfelméréssel (1. alkalom) nem elégedett, mert nem azt kapta tőlünk amire számított, és azt a helyszínen jelzi nekünk, akkor nem kell kifizetnie az első alkalom árát! Sőt, ha a panasza olyan jellegű amire a gyógytorna nem tud megoldást nyújtani, akkor is ingyenes volt az állapotfelmérés az Ön számára.

A gyógytorna hatása a lumbágóra

A legtermészetesebb és leghatékonyabb kezelési módja a lumbágónak a gyógytorna, hiszen a mozgás által gyógyít, amely a létezésünk alapfunkciója és így mindig kéznél van.

A gyógytorna során alkalmazott nyújtásokkal és erősítésekkel a gyógytornász egyaránt lazítja a feszes izmokat, a gyengéket pedig megerősíti. A komplex kezelésnek köszönhetően az izomegyensúly helyreáll, így egy megerőltetőbb mozdulat sem fog panaszt okozni a derekában.

A mozgás fontos szerepet játszik a lumbágó megelőzésében is. Gyógytornával például hatékonyan átmozgathatók a hát és a derék izmai, amiknek kiemelkedő szerepe van a megfelelő testtartás fenntartásában, a gerincproblémák és a lumbágó megelőzésében is.

Mivel a gyógytorna a mozgáson alapul és serkenti a keringést, ezért a testsúly csökkentésében is hatékony szerepet játszik, ezáltal megszünteti a túlsúlyt, amely szintén a lumbágó egyik kiváltó oka lehet.

Egy megfelelő gyógytorna gyakorlatsor segítségével azonban nemcsak megelőzhetők, hanem jelentős mértékben csökkenthetők és meg is szüntethetők a lumbágó által okozott fájdalmak. A gyógytorna további pozitív hatása, hogy segítségével hosszútávon fenntartható egy fájdalommentes és egészséges életmód.

lumbágó-ülőmunka-gyógytorna

A lumbágó gyógytorna nélkül

Gyógytorna nélkül a derék izmai tartósan feszes állapotban maradhatnak, és ez akár az ízületek szabad mozgását is akadályozhatja. Ezáltal nem csak a fájdalom fog állandósulni, de bizonyos mozgások kivitelezése is akadályozott lesz. Ha gerincprobléma okozza a panaszt, például egy gerincferdülés, és azt nem korrigálják, idővel az adott területen kopás is létrejöhet, amelyet sokkal nehezebb visszafordítani.

De nem csak a kopás veszélyét kell kiemelnünk, ugyanis a rossz testtartás a derékon kívül más területekre is negatív hatással lehet. Például könnyen okoz térd- vagy csípőfájdalmat.

Fontos kiemelni, hogy egyedül semmiképp ne kezdjen bele tornába, mert egy rosszul kivitelezett mozdulatsor akár állapotromláshoz is vezethet!

Gyógytornászaink akik lumbágó fájdalmat kezelnek

Így zajlik a lumbágó kezelése gyógytornával 

A gyógytornászom.hu rendelőjében, az Ön által kiválasztott, több éves tapasztalattal rendelkező gyógytornászhoz megérkezve először is egy részletes, 1 órás állapotfelméréssel fog kezdeni. Olyan alapos kivizsgálásban lesz része, amilyet még soha nem tapasztalt! A gyógytornász először alaposan kikérdezi Önt, majd egy fizikális vizsgálat következik. A terapeuta áttapintja az érintett területet, ezáltal érzékeli a szövetek állapotát, és közben folyamatosan kérdezi Önt, hogy mit érzékel. Gyógytornásza kulcstünetként tekint a fájdalomra, annak helyére, típusára és intenzitására. Ez után egy diagnózist és egy egyéni kezelési tervet állít fel az Ön számára. Megtalálja a lumbágó kiváltó okát, és kezeli azt! A kezelések fő célja a fájdalom csillapítása és nem annak kiprovokálása. Ezért is adagolja fokozatosan a gyakorlatokat a gyógytornásza, amelyeket helyesen kivitelezve betanít Önnek.

Házi feladatokkal és életmód tanácsokkal is ellátja Önt, amelyek nem csak növelik a mielőbbi gyógyulás esélyét, de tartósan fenntartja a közös munka által kialakult pozitív állapotot is.

Már az első alkalom után érezni fogja a javulást a derekában, nem fog félni bizonyos mozdulatok kivitelezésétől és a mozgás is könnyedebb lesz.

Rendelőnkben SZÉP Kártyával vagy Egészségpénztári Kártyával is fizethet!

A lumbágó leggyakoribb okai

A lumbágó ugyan nem korhoz kötött, jellemzően nagyobb gyakorisággal fordul elő az idősebb korosztály tagjainál, ötven éves kor fölött. Ennek oka a gerinc és a gerinc körüli izmok elhasználódása és meggyengülése. Megerőltető fizikai tevékenység, munka és sport is okozhat derékfájdalmakat. Ez amiatt is különösen veszélyes, mivel a kezdeti, gyenge fájdalmakat sokan hajlamosak figyelmen kívül hagyni és csak akkor szakemberhez, vagy orvoshoz fordulni, amikor néhány nap, vagy hét után komoly akut, vagy krónikus panaszaik keletkeznek.

Olyan magán gyógytornászt keres, akivel már 2-3 napon belül megkezdhetik a lumbágója kezelését? Kérjen visszahívást tőlünk és foglaljon időpontot!

Várandósság alatt is jelentkezhetnek lumbágóhoz hasonló panaszok. Ennek oka az édesanya hormonháztartásának és testének megváltozása a várandósság ideje alatt. A hirtelen súlynövekedés azonban nemcsak kismamáknál okozhat derékfájást. A tömegnövekedés a testtartás megváltozásával is jár, ami fokozott terhelést jelent a gerinc számára. Ezen kívül az ülő és álló munkát végzők körében is nagy a lumbágó kialakulásának veszélye, mivel izmaik hosszú időn keresztül tartják fenn ugyanazt a testhelyzetet.

A lumbágó leggyakoribb tünetei

A lumbágó egyik leggyakoribb tünete a hát húzódása és becsípődése, amit hirtelen mozdulat, vagy a hát izmainak merevsége is okozhat. Ezek a tünetek pihentetés hatására két-három nap alatt általában elmúlnak. Ha ennél hosszabb ideig áll fenn a fájdalom azonban érdemes szakember segítségét kérni a tünetek enyhítésében.

A lumbágó hatással lehet az alsó végtagok érzékenységére is, ami éles, nyilalló fájdalmat okozhat. Ha ez a fájdalom az alsó végtagokra is kiterjed és a térdnél lejjebb is érezhető, akkor előfordulhat, hogy nem lumbágóról, hanem isiászról van szó. A diagnosztizálás ebben az esetben nagyon fontos, a különböző tünetek ugyanis különböző kezelést igényelhetnek.

Lumbágó esetén megkülönböztetünk továbbá akut és krónikus fájdalmakat is. Akut szakaszban a kezelés rendszerint a hát pihentetésével és fájdalomcsillapító alkalmazásával történik. A krónikus fázisban és a mozgásfunkció helyreállításában a fizioterápia és a gyógytorna nyújthat nagy segítséget.

Hogyan előzhető meg a lumbágó?

A lumbágó megelőzésében nagy szerep jut a gerinctornának, amit a helyes technika és gyakorlatok elsajátítása után akár otthonunk kényelmében is végezhetünk.

A torna mellett életmódbeli változtatások is sokat segíthetnek a lumbágó megelőzésében. Ilyen az ideális testsúly elérése, a rendszeres testmozgás és a statikus testhelyzetek kerülése. Illetve a sok időn át tartó ülések megszakítása rövid gyógytorna gyakorlatokkal. Lényeges a helyes étrend és testtartás, a megfelelő emeléstechnika elsajátítása, a magassarkú cipők viselésének kerülése és a dohányzásról való leszokás is. Ezek kölcsönhatásban is állnak egymással. A helyes étrendnek köszönhetően ugyanis nemcsak az ideális testsúly érhető el könnyebben, de a szervezet tápanyag szükségleteit is pótolhatjuk a segítségével. A rendszeres mozgásnak köszönhetően a helyes testtartás elérése is könnyebbé válik, valamint edzésben tarthatjuk a hát és a derék izmait is.

Lumbágója, derékpanasza van? Kérjen visszahívást és segítünk! 

Az alábbi gombra kattintva már akár 2 munkanapon belül foglalhat hozzánk időpontot az első alkalomra, amely egy részletes állapotfelmérés. Gyógytornászaink a legprofibb az Ön derékpanaszának gyógyításában!  ↓