ágyéki fájdalom

Ágyéki fájdalom – így segít a gyógytorna

Az ágyéki fájdalom leggyakoribb kiváltó okai között olyan problémák szerepelnek, amelyek konzervatív terápiával hatékonyan kezelhetőek. Az alhas-medence környékén tapasztalható panasz szervi okai azonban mihamarabbi orvosi ellátást igényelnek.

De mi okozhatja az ágyéki fájdalmat? Van-e különbség a bal és a jobb oldalon jelentkező panasz között? Férfiaknál és nőknél is ugyanaz a probléma válthatja ki? Hogyan segít a gyógytorna mozgásszervi eredet esetén, és annak hiányában mi várható? Ezekre a kérdésekre választ kaphat alábbi cikkünkből.

Ortopéd szakorvossal is várjuk!

A Nyugati térnél, a Bajcsy-Zsilinszky úti rendelőnkben a gyógytornán felül orvosi segítséget is igénybe vehet! (Bajcsy-Zsilinszky út 72.) Dr. Pánti Zsombor Imre ortopéd szakorvos minden csütörtökön 08:30 és 11:30 között tudja fogadni Önt.

Gyógytorna garanciával!

Amennyiben az állapotfelméréssel (1. alkalom) nem elégedett, mert nem azt kapta tőlünk amire számított, és azt a helyszínen jelzi nekünk, akkor nem kell kifizetnie az első alkalom árát! Sőt, ha a panasza olyan jellegű amire a gyógytorna nem tud megoldást nyújtani, akkor is ingyenes volt az állapotfelmérés az Ön számára.

Az ágyéki fájdalom okai

Az ágyéki fájdalom leggyakoribb kiváltó oka valamilyen lágyszöveti sérülés

A csípőhajlító izmok húzódása, szakadása trauma hatására könnyen bekövetkezhet. Sokszor ez az izomcsoport gyengült, ezért egy komolyabb erőbehatásra hamarabb sérülhet. A fájdalom hirtelen jelentkezik, és igen erős, amely néhány nap pihentetés után enyhülést mutat.

További csípőproblémák, például a csípőízület gyulladása is adhat kisugárzó fájdalmat az ágyék területére. A panasz nehezen múlik, és jellemző, hogy ülés közben fokozódik a fájdalom.

Ezen a területen számos nyirokcsomó található, amelyek a felső és alsó végtagok közötti nyirok megszűréséért és továbbításáért felelősek. Ha ezek valamilyen betegség miatt megduzzadnak vagy begyulladnak, fájdalmat adhatnak az ágyékba is.

Akár lágyéksérv is kialakulhat ezen a területen, ezért ha a fájdalom mellett dudort is tapasztal, amelyet akár vissza is tud nyomni, keresse fel orvosát, hogy minél hamarabb kezelés alá kerüljön a probléma.

A veseproblémák szintén gyakran jelentkezhetnek ágyéki fájdalom formájában. Ha a vesekövek elakadnak a húgycsőben, igen komoly tüneteket tudnak produkálni. A vesemedence-gyulladás akkor alakul ki, ha a húgyhólyagból valamilyen bakteriális fertőzés (E-coli) átterjed a vesékre is. Ekkor az ágyéki fájdalom mellett lázat, gyakori és véres vizeletet tapasztalhat.

Bal és jobb oldali ágyéki fájdalom – mi a különbség?

A jobb oldali ágyéki fájdalom mögött vakbélgyulladás húzódhat meg. A heves fájdalommal és lázzal, hirtelen fellépő probléma azonnali orvosi beavatkozást igényel.

A jobb-és baloldal közötti különbséget adhat az is, ha például csak az egyik oldali herében vagy petefészekben van a probléma.

Férfiak és nők ágyéki fájdalma – kinél gyakoribb?

Az ágyéki fájdalom gyakrabban fordul elő férfiaknál, mint nőknél. Nők esetében a sokakat érintő endometriózis egyik tünete lehet, vagy a petefészkeket érintő különböző folyamatoké. 

Mivel itt találhatóak a herék, így azok problémái komoly ágyéki fájdalmat generálhatnak. Ezek lehetnek például:

  • prosztatagyulladás
  • mellékherék gyulladása
  • hereduzzanat
  • hererák

Fontos, hogy azonnal keresse fel orvosát, ha:

  • nehéz vizelést
  • lázat
  • nem múló ágyéktáji fájdalmat és érzékenységet
  • hereduzzanatot
  • véres vizeletet
  • vagy sürgető vizelési ingert tapasztal
Névtelen terv - 2022-10-26T121156.557.png

Az ágyéki fájdalom kezelése gyógytornával

A gyógytorna az egyik legtermészetesebb terápiás eljárás az ágyéki fájdalom kezelésére, ugyanis mozgással aktivizálja a test öngyógyító folyamatait, ezáltal szünteti meg a panaszt kiváltó mozgásszervi okot.

A gyógytorna egyik legfontosabb részét képezi az izomerő növelése. Az erősítő gyakorlatoknak köszönhetően növekszik a csípőízület és a mélyizmok stabilitása is. Ezekkel a feladatokkal megelőzhető az izomhúzódás, izomszakadás és más, túlterhelésből adódó szöveti sérülés is. 

A gyógytorna másik részében a nyújtó gyakorlatok jótékony hatásait használjuk ki. Ezekkel a technikákkal oldódnak a feszes izmok, ezáltal növelhető a csípőízület mozgásterjedelme, valamint a has izmai is lazíthatóak. A lazább izmoknak köszönhetően a fájdalom csökkenhet és javulhat a teljesítményük is. 

A gyógytorna során alkalmazott feladatok fontosak a megelőzés szempontjából is, ugyanis ezek segítségével a további panaszok kialakulását is megakadályozhatjuk. 

A torna további pozitív hatása, hogy serkenti a keringést, ezáltal csökken a duzzanat, valamint a gyulladás gyógyulási ideje lerövidíthető.

Egy szakképzett gyógytornász olyan életmód tanácsokkal látja el Önt, amelyek betartásával megakadályozhatja a lágyszövetek károsodását, és egészséges, panaszmentes életet élhet.

Olyan magán gyógytornászt keres, aki megfizethető áron dolgozik? Kérjen visszahívást és segítünk!

Ez várható, ha az ágyéki fájdalom nincs kezelve gyógytornával

Nem csak a fájdalom válhat krónikussá akkor, ha ágyéki fájdalom esetén nem fordul gyógytornász szakemberhez, hanem hosszú távon újabb panasz is kialakulhat

Izmaink, szalagjaink és a fascia hálózatunk összefüggő rendszert alkotnak, így nem ritka, hogy ha egy ponton eltérés keletkezik, az más területekre is kihatással lehet. Például a fájdalom miatt bizonyos részeket nagyobb terhelés éri, hiszen a test kompenzál. Emiatt azon a területen is kialakulhat fájdalom. Több panaszos terület kezelése azonban megduplázza a gyógyulási időt

Így zajlik rendelőnkben az ágyéki fájdalom gyógytorna állapotfelmérése

Ha az ágyéki fájdalom hátterében álló szervi okot az orvos kizárta, megkezdődhet a gyógytornász szakember munkája. Annak érdekében, hogy a gyógytornával biztosan elérjük a pozitív változást,  a Gyógytornászom.hu budai és pesti rendelőjében az első alkalommal egy állapotfelmérést végzünk, amely során kiderítjük, hogy milyen mozgásszervi probléma okozhatja az ágyéki fájdalmát. Míg egy ilyen alkalom egy szakorvosnál átlagosan 9 perc, addig nálunk ez 1 órát vesz igénybe! 

Részletesen kikérdezzük Önt a panaszáról, például, hogy mikor kezdődött a fájdalom, emlékszik-e kiváltó okra, mire fokozódik és mire enyhül az ágyéki fájdalom. Ahhoz, hogy az Ön számára is szimpatikus szakemberhez kerüljön, olvassa el több éves szakmai tapasztalattal rendelkező gyógytornászaink bemutatkozóját és jelentkezzen be online.

Az anamnézis felvétele után következik a fizikális vizsgálat, amely során speciális tesztekkel a gyógytornász megvizsgálja a csípőízület mozgásait valamint a csípő körüli és a combizmok izomerejét is felméri. A szakember nem csak a panaszos területen, hanem a teljes testen elvégzi ezeket a vizsgálatokat annak érdekében, hogy biztosan megtalálja a fájdalom kiváltó okát. A kapott eredmények alapján a terapeuta egy mozgásszervi diagnózist állít fel, majd egy személyre szabott terápiás tervet dolgoz ki. 

Ez után kezdődik meg a gyógytorna. Empatikus gyógytornászaink nagy figyelmet fordítanak arra, hogy a gyakorlatok ne okozzanak Önnek fájdalmat. Egyes feladatok esetenként kellemetlen érzéssel járhatnak, például a feszes csípőízület kimozgatása közben tapasztalhat némi diszkomfort érzetet. A gyakorlatoknál az Ön állapotát és fejlődését figyelembe véve fokozatosan kerülnek bevezetésre az újabb és nehezebb feladatok. 

A gyógytornász külön figyelmet fordít a gyakorlatok helyes kivitelezésére és betanítására, ugyanis a feladatok közül néhányat házi feladatként otthonában is el kell végeznie a sikeres és gyors gyógyulás érdekében. 

Rendszeres gyógytornával kezelésről-kezelésre érezni fogja, hogy az ágyéki fájdalom, zsibbadás fokozatosan enyhül, és az izomerő fokozatos növekedésével a mozgás is könnyebbé válik.

Rendelőnkben SZÉP és Egészségpénztári kártyát is elfogadunk!

Ágyéki fájdalma van? Kérjen időpontot hozzánk online és segítünk!

Az alábbi gombra kattintva már akár 2 munkanapon belül foglalhat hozzánk időpontot az első alkalomra, amely egy részletes állapotfelmérés. Gyógytornászaink a legprofibbak az ágyéki fájdalom kiváltó okának kezelésében!