lágyéksérv

Lágyéksérv műtét utáni gyógytornája – ezért olyan fontos

A lágyéksérv leginkább a férfiakat érinti, és ez a leggyakrabban előforduló sérvtípus. Bár igen jellegzetes tünetei vannak, a kezdeti fázisban inkább csak általános jeleket tapasztalhat, mint például a hasi görcsök vagy a szúró/nyilalló jellegű hasfájás. Mivel a legalapvetőbb kezelési módja a műtéti eljárás, ezért sokan elsiklanak a gyógytorna fontossága fölött.

De miért olyan fontos a gyógytorna, és hogyan tud segíteni? Milyen eredményeket várhat, ha gyógytornászhoz jár lágyéksérv műtét után? Hogyan zajlik egy ilyen kezelés? Milyen szövődményekkel járhat a gyógytorna hiánya? Ezekre a kérdésekre válaszoltunk az alábbi cikkünkben.

Ortopéd szakorvossal is várjuk!

A Nyugati térnél, a Bajcsy-Zsilinszky úti rendelőnkben a gyógytornán felül orvosi segítséget is igénybe vehet! (Bajcsy-Zsilinszky út 72.) Dr. Pánti Zsombor Imre ortopéd szakorvos minden csütörtökön 08:30 és 11:30 között tudja fogadni Önt.

Gyógytorna garanciával!

Amennyiben az állapotfelméréssel (1. alkalom) nem elégedett, mert nem azt kapta tőlünk amire számított, és azt a helyszínen jelzi nekünk, akkor nem kell kifizetnie az első alkalom árát! Sőt, ha a panasza olyan jellegű amire a gyógytorna nem tud megoldást nyújtani, akkor is ingyenes volt az állapotfelmérés az Ön számára.

A lágyéksérv – mit kell róla tudni?

Az alábbiakban néhány fontos kérdésre választ adunk a lágyéksérvvel kapcsolatban.

Mi az a lágyéksérv?

A hasfalon bizonyos helyeken a kötőszövetek találkozásánál találhatunk gyengébb területeket, ahol a nagyobb nyomás hatására túlnyúlik a szövet és kis nyílás alakul ki, ez az úgynevezett sérvkapu. Abban az esetben ha ez a lágyéktájékon történik, lágyéksérvről beszélünk. Ha a sérvkapu olyan nagy és mély, hogy bélszakasz is kitüremkedik belé, az akut orvosi ellátást igénylő sürgősségi esetet jelent.

Attól függően, hogy hol található a sérvkapu belső nyílása, megkülönböztethetünk direkt (egyenes) és indirekt (ferde) sérvet.

Mitől alakulhat ki lágyéksérv?

A hasfali nyílás lehet veleszületett és szerzett is. A hasfali gyengeségre való hajlam lehet örökletes is. Közvetlen kiváltó ok lehet az erőltetett székelés, nehéz súlyok emelése, szülés és a helytelen sportolási technikák, mikor megnő belülről a hasűri nyomás.

Rizikófaktorok az alábbiak lehetnek:

 • visszérre való hajlam
 • széklet-és vizeletürítési nehézségek
 • aranyér
 • krónikus tüdőbetegség
 • köldöksérv
 • ágyéki gerinc panaszai

Honnan tudhatom, hogy lágyéksérvem van?

Az alábbi jelek hívhatják fel a figyelmet a lágyéksérv jelenlétére:

 • szúró vagy nyilalló hasi fájdalmak
 • hasi görcsök
 • a hasfájás erősödhet lehajláskor vagy emeléskor
 • a fájdalom pihenéskor, fekvő helyzetben csökken
 • előboltosulás a lágyéktájékon, amely néhány hét alatt vagy akár hirtelen is kialakulhat, bizonyos mozdulatra
 • férfiaknál tartós állást és fizikai munkát követően herezacskók felé sugárzó, tompa fájdalom jelentkezhet

Hogyan kezelik a lágyéksérvet?

A lágyéksérv kezelése legtöbbször sebészi úton történik, amelynek történhet helyi/gerincvelői érzéstelenítésben és altatásban is. Az operáció során egy hálót ültetnek be az izomzat és a kötőszövet közötti területre, amelyet már laparoszkópos eljárással is el tudnak végezni.

Csak ritka esetekben kerülhető el a műtét. Például abban az esetben, ha a sérvet még vissza lehet helyezni, felajánlhatják a sérvkötő alkalmazását.

A műtét után 6 hét fizikai kímélet javasolt, azonban a gyógytornának minél hamarabb meg kell kezdődni annak érdekében, hogy szövődménymentes legyen. a gyógyulási folyamat. Orvosi utasításra általában már 2-3 hét után engedélyezett a könnyebb sportolás, erről azonban érdemes egy hozzáértő szakemberrel konzultálni (szakorvossal vagy gyógytornásszal).

Lágyéksérvet kezelő gyógytornászaink

A lágyéksérv műtét utáni gyógytorna pozitív hatásai

A napi többszöri felkelés és az ezt követő rövid séta orvosi javaslatra, gyógytornász felügyelete mellett kötelező már a műtétet követő napon (a kórházban tartózkodás ideje alatt is) a megfelelő ütemű gyógyulás és a szövődmények megelőzése érdekében. A kórházi gyógytorna során elsajátított tornagyakorlatokat minden nap, eleinte akár többször is szükséges elvégezni, fokozatosan emelve a végrehajtott gyakorlatok ismétlésszámát.

A műtét utáni rehabilitáció alapja a célzott mozgásprogram és a személyre szabott fizioterápia. A gyógytornászok a posztoperatív időszakban kíméletes mobilizációs gyakorlatokkal segítik elő az izmok optimális működésének helyreállítását, valamint a mélyhasizom megerősítését, ezáltal pedig a lágyéksérv kiújulásának megelőzését.

A gyógytornász által felépített és felügyelt, korrigált feladatok rendszeres végzése során a gyógytorna segít kialakítani az core izomzat megfelelő statikáját, valamint helyreállítani az izomegyensúlyt, ezáltal a sportoláskor végzett gyakorlatokat helyesen tudja majd kivitelezni.

A gyógytorna és a mértékletes sportolás tehát javasolt a fizikai felépülés-, valamint az izomzat szinten tartása érdekében, azonban továbbra is érdemes kerülni a túlerőltetést és a nehéz súlyok emelgetését.

A műtét utáni fizikai rehabilitáció tehát egy hosszadalmas és összetett folyamat, amelynek részleteivel, a felépülés lépéseivel érdemes tisztában lenni a kiújuló problémák és az esetleges szövődmények elkerülésének érdekében.

Kiemelendő, hogy a gyógytorna nemcsak a kezelésben, hanem a megelőzésben is hatásos módszer. Egy gyógytornász olyan gyakorlatsort állíthat össze az Ön számára, ami tökéletesen megfelel erőnléti állapotának és figyelembe veszi az Ön aktuális, műtét utáni fizikai állapotát.

A lágyéksérv műtét utáni szövődményei gyógytorna hiányában

Bár a műtéti beavatkozás nagyfokú megterhelést jelent az egész szervezet számára azonban fontos, hogy ne vigyük túlzásba a kíméletet, ugyanis az nehezíti, elnyújthatja a felépülési fázist.

Abban az esetben, ha nem kap lágyéksérv műtét után gyógytornát, a core izomzat továbbra is gyenge marad, ebből adódóan a mélyhasizom renyhesége miatt újabb sérv alakulhat ki. A torna serkenti a vérkeringést, amely pozitív hatással van az operáció során megsérült szövetekre, ennek hiányában azonban a regeneráció nem megfelelően és csak nagyon lassan megy végbe, a felépülés ideje tehát jelentős mértékben kitolódhat.

Így zajlik a lágyéksérv gyógytornája egy budapesti gyógytorna rendelőben

Rendelőnkben a lágyéksérv műtétet követően egy 1 órás állapotfelméréssel kezdődik meg a gyógytorna. Olyan részletes kivizsgálásban lesz része, amilyet még soha nem tapasztalt! Első alkalommal részletesen kikérdezzük aktuális panaszairól, a műtétről, valamint az orvosi dokumentumait is áttanulmányozzuk.

Az állapotfelmérésnek része a megtekintés is, amely során vizsgáljuk többek között a testtartást is. Ez után következik a fizikális vizsgálat, amelynek lényege, hogy speciális tesztekkel felmérjük az izomzat és a műtött terület körüli részek állapotát. Ezek alapján egy egyéni kezelési tervet dolgozunk ki, amelyet Önnel is ismertetünk.

Már az állapotfelmérés végén megkezdődik a gyógytorna, amely a mély hasizom óvatos aktiválása melletti gyakorlatok betanításából, hegkezelésből, és a műtétet követő terhelési lehetőségek átbeszélésből áll.A továbbiakban pedig a fokozatosság elve mentén, a core  izomzatot erősítő gyakorlatokból, stretching (nyújtó) feladatokból és funkcionális gyógytornából áll. Kiemelendő, hogy rendelőnkben minden kezelés egy áron van! A torna során olyan feladatokat kap, amelyeket megtanul helyesen kivitelezni és otthonában, házi feladatként ezeket el kell végeznie. Fontos szem előtt tartani, hogy a terápia mindig a gyógytornász és a páciens közös munkája.

Már az első 2-3 alkalom után érezni fogja, hogy a lágyéksérv műtétből adódó panaszai enyhülnek, a mélyizomzata feszesebbé és stabilabbá válik, és megtapasztalhatja, hogy a rehabilitációs időszak is jelentős mértékben lerövidül.

Több éves szakmai tapasztalattal rendelkező gyógytornászaink professzionális kezeléseit már nem csak a Batthyány térhez közel, hanem a pesti oldalon, a Nyugati térnél is igénybe veheti. Rendelőinkben SZÉP és Egészségpénztári kártyával is fizethet!

Lágyéksérv műtéten esett át? Kérjen időpontot online és segítünk!

Az alábbi gombra kattintva már akár 2 munkanapon belül foglalhat hozzánk időpontot az első alkalomra, amely egy részletes állapotfelmérés. Gyógytornászaink a legprofibbak az Ön lágyéksérv műtét utáni rehabilitációjában!  ↓