medencecsont fájdalom

Medencecsont fájdalom? – gyógytornász válaszol

Az SI ízület és a szeméremcsont problémái igen gyakran járhatnak medencecsont fájdalommal. Nem is gondolnánk, milyen zavaró lehet ez a panasz, ugyanis nem csak járás közben tapasztalhatja a diszkomfort érzetet, hanem akár ülés közben, sőt, bizonyos esetekben éjszaka is.

Milyen okok állhatnak a medencecsont fájdalom hátterében? Hogyan segíthet ezen a problémán egy gyógytornász? Kezelés nélkül mi várható? Hogyan zajlik egy gyógytorna alkalom? Ezekre a kérdésekre válaszolt gyógytornászunk.

Ortopéd szakorvossal is várjuk!

A Nyugati térnél, a Bajcsy-Zsilinszky úti rendelőnkben a gyógytornán felül orvosi segítséget is igénybe vehet! (Bajcsy-Zsilinszky út 72.) Dr. Pánti Zsombor Imre ortopéd szakorvos minden csütörtökön 08:30 és 11:30 között tudja fogadni Önt.

Gyógytorna garanciával!

Amennyiben az állapotfelméréssel (1. alkalom) nem elégedett, mert nem azt kapta tőlünk amire számított, és azt a helyszínen jelzi nekünk, akkor nem kell kifizetnie az első alkalom árát! Sőt, ha a panasza olyan jellegű amire a gyógytorna nem tud megoldást nyújtani, akkor is ingyenes volt az állapotfelmérés az Ön számára.

Mitől fájhat a medencecsont?

A medencecsont fájdalom hátterében leggyakrabban a csípő-keresztcsonti, azaz a sacroiliacalis (röviden: SI) ízület gyulladása vagy valamilyen diszfunkciója áll, illetve a szeméremcsontot érintő problémák is okozhatnak medencetáji fájdalmat. 

Az SI ízület okozta medencecsont fájdalom

Az SI ízület a keresztcsontot és a csípőcsontot köti össze egymással, és a gerinc két oldalánál helyezkedik el, és fiziológiás esetben csak igen kis mozgásra képes. Azonban még ez a minimális elmozdulás is elengedhetetlen ahhoz, hogy csípőnket szabadon és fájdalommentesen tudjuk használni.

A túl feszes izmok miatt azonban előfordulhat, hogy az SI ízület mozgása beszűkül, ekkor a fájdalom csak az egyik oldalon jelentkezik, és a térdekig, vagy akár a bokáig is lesugározhat. A manuálterápia és a masszázs megfelelő oki terápiát nyújt a diszfunkció kezelésére.

Ezzel ellentétes az SI ízület hypermobilitása (túlmozgása), amely főként a sportolókat érinti, ugyanis a feszes szalagrendszerük miatt az ízület instabillá válhat. A probléma jól kezelhető kinesio tape felragasztásával, valamint a környező izmok erősítésével. 

A sacroiliacalis ízület kopása és gyulladása is krónikus fájdalommal jár és igen összetett problémákról van szó. Mivel a kopás az ízületi porc pusztulásával jár, idővel ez a folyamat csontfelrakódásokhoz és gyulladáshoz vezethet.

Továbbá az SI ízület gyulladását (sacroileitis) kiválthatja még akár sérülés, várandósság, húgyúti fertőzés vagy bizonyos autoimmun folyamatok is. A sacroileitis tünetei között szerepel az éjszakai derékfájdalom, a reggeli ízületi merevség, amely mozgásra oldódik, majd az idő előrehaladtával mozgásbeszűkülés (előre, oldalrahajlás), majd kényszertartás is kialakulhat.

A porckorongokat érintő elváltozások is kihatással lehetnek az SI ízületre, azonban a Bechterew-kór a leggyakoribb gerincbetegség, amely keresztcsont fájdalmat okozhat.

A Bechterew-kór (spondylitis ankylopoetica – SPA), a gerinc ízületeit és a keresztcsontot érintő gyulladásos megbetegedés. Lényege, hogy az ízületek és a szalagok fokozatosan elmeszesednek, hónapok/évek alatt úgynevezett „bambusznádgerinc” alakul ki, amely komoly mozgáskorlátozottsággal jár. 

A szeméremcsont problémái

A szeméremcsont a medence felépítésében vesz részt, és annak elülső-alsó részén helyezkedik el. A szeméremcsonti panaszok általában tompa, húzó jellegű fájdalommal jelentkeznek, amelyek kisugározhatnak az alhasba vagy a csípőbe is. A panaszt fokozhatja a járás, emiatt egy idő után az nehezítetté válhat. 

A szeméremcsont problémái mögött legtöbbször a medencét érintő elváltozások állnak, amelyek a csontok ízesülésénél létrejövő panaszt válthatják ki. Például a szeméremcsont gyulladása, hormonális változások a terhesség alatt, a medence sérülései (törés, zúzódás) vagy a medence veleszületett deformitásai.

Olyan gyógytornászt keres, aki türelemmel és empátiával kezeli az Ön medencecsont fájdalmát? Olvassa el terapeutáink bemutatkozóját egy kattintással és válassza ki, kihez szeretne jönni!

Hogyan kezeli egy gyógytornász a keresztcsont fájdalmat?

A gyógytorna az egyik legtermészetesebb módja a medencecsont fájdalom kezelésének, ugyanis a mozgást veszi alapul, amely mindig kéznél van és serkenti a test öngyógyító folyamatait. 

A torna során nyújtó és erősítő gyakorlatokkal állítjuk helyre a felborult izomerő egyensúlyt, amely az ízületek stabilitását adja. A nyújtás lényeges a befeszült izmok ellazításában, az erősítés pedig stabilizáló hatással van a medenceövet alkotó ízületekre, így növelhetjük az SI ízület stabilitását. Ezeknek köszönhetően a mozgás helyesen tud végbemenni, csökkentve ezzel a súrlódásokat a szövetek közt. A súrlódás csökkenésével a már kialakult gyulladások is enyhülnek, és megelőzhetjük az újabbak létrejöttét.  

A gyógytorna serkenti a vér-és nyirokkeringést, amely fokozza a sérült terület oxigén és tápanyag ellátását, ezáltal elősegíti a sérült vagy gyulladt terület gyorsabb gyógyulását

Kijelenthető, hogy a gyógytorna során alkalmazott feladatok fontosak a megelőzés szempontjából is, ugyanis ezek segítségével a további panaszok kialakulását is megakadályozhatjuk. 

A gyógytornászok tehát komplex módon szüntetik meg a problémát kiváltó okot. Ehhez különböző technikákat is alkalmazhatnak az Ön gyógyulása érdekében.

Lágyrész kezelésekkel, manuálterápiával, trigger pont terápiával valamint kineziológiai tapasz felhelyezésével gyors és hosszú távú eredményt tudnak elérni a szakemberek. Míg a lágyrész mobilizáció és a manuálterápia speciális fogásokkal kezeli a medencecsont fájdalom kiváltó okát, addig a tape technika egy pamutrétegből álló tapasz felhelyezésével aktivizálja az izmokat és serkenti a keringést, ezáltal támogatva a kezelések során elért eredményeket.

A trigger pont terápia alapja pedig, hogy a feszes deréktájéki izmok és medenceizmok görcsössége miatt kialakult csomókat oldja a gyógytornász, amelyek kisugárzó tüneteket is adhatnak a medencecsont környékére. 

Névtelen terv - 2022-10-27T092019.178.png

Mi várható, ha a medencecsont fájdalom nincs kezelve gyógytornával?

Nem csak a fájdalom válhat krónikussá akkor, ha medencecsont fájdalom esetén nem fordul gyógytornász szakemberhez, hanem hosszú távon újabb panasz alakulhat ki a medence szöveteiben

A fájdalom miatt megváltozott terhelés felborítja a test egyensúlyát, ezáltal további, akár távolabbi területeken is jelentkezhetnek problémák (például csípőben, térdben, bokában). Minél hamarabb kerül sor gyógytorna kezelésre, annál könnyebb lesz a szeméremcsont fájdalom pontos kiváltó okát kideríteni.

Így zajlik rendelőnkben az állapotfelmérés medencecsont fájdalom esetén

A medencecsont fájdalom hátterében álló pontos ok kiderítése lényeges a gyógytorna szempontjából. Csak ez után következhet a szakember által vezetett, célzott gyógytorna.

Állapotfelmérés

Éppen ezért a Gyógytornászom.hu budai (Vitéz utca) és pesti (Bajcsy-Zsilinszky út) rendelőjében az első alkalommal egy 1 órás állapotfelmérést végzünk, amely során kiderítjük, hogy mi okozhatja a medencecsont fájdalmát. Olyan alapos kivizsgálásban lesz része, amilyet még soha nem tapasztalt! 

Részletesen kikérdezzük Önt a panaszáról, mikor kezdődött, volt-e kiváltó oka a fájdalomnak, mire fokozódik és mire enyhül a panasza. 

Az anamnézis felvétele után következik a megtekintés és a fizikális vizsgálat, amely során speciális mozgástesztekkel a gyógytornász megvizsgálja az ízületek mozgásait. A gyógytornász nem csak az SI ízületen és a medencecsonton, hanem a teljes testen elvégzi ezeket a vizsgálatokat annak érdekében, hogy biztosan megtalálja a fájdalom okát. 

A kapott eredmények alapján a terapeuta egy mozgásszervi diagnózist állít fel, majd egy személyre szabott terápiás tervet dolgoz ki. 

Ez alapján kezdődik meg a gyógytorna, amely a már fent is említett, erősítő és nyújtó gyakorlatsorokból áll. Ezt követően, ha szükséges, alkalmazzuk a speciális technikákat, például a már említett manuálterápiát, amely a Gyógytornászom.hu rendelőjében nem jár Önnek plusz költséggel. Nálunk minden kezelés egy áron van! 

A gyógytornász külön figyelmet fordít a gyakorlatok helyes kivitelezésére és betanítására, ugyanis a feladatok közül néhányat házi feladatként otthonában is el kell végeznie a sikeres és gyors gyógyulás érdekében. 

Tapasztalt gyógytornászaink olyan izomzat kialakításán dolgoznak, amelyek hosszú távon biztosítják a panaszmentességet, valamint életmód tanácsokkal is ellátják Önt, amelyek betartásával elkerülheti egy újabb probléma kialakulását. Már az első 2-3 alkalom után jelentősen csökkenni fog a medencecsont fájdalma a merev izmok fellazításának köszönhetően, majd 5-6 kezelés után az ízületek normál mozgástartományát visszanyerve újra egészséges és fájdalommentes lesz a mozgása. 

Ahhoz, hogy az Ön számára is szimpatikus szakemberhez kerüljön, olvassa el több éves szakmai tapasztalattal rendelkező gyógytornászaink bemutatkozóját és jelentkezzen be online. Mindkét rendelőnkben SZÉP és Egészségpénztári kártyával is fizethet!

Medencecsont fájdalommal küzd? Jelentkezzen be online és segítünk!

Az alábbi gombra kattintva már akár 2 munkanapon belül foglalhat hozzánk időpontot az első alkalomra, amely egy részletes állapotfelmérés. Gyógytornászaink a legprofibbak a medencecsont fájdalom kezelésében!  ↓