lordosis

Lordosis jelentése – gyógytornász válaszol

A lordosis szó első olvasásra talán egy ijesztő problémának tűnhet, azonban a legkevésbé sem betegségről van szó. Probléma akkor jöhet létre, ha a lordosis fokozódik, vagy éppen ellenkezőleg, ellapul. 

Hogy mit is jelent ez a szó és mi okozhatja a fokozódását/ellapulását? Milyen tüneteket tapasztalhat eltérés esetén? Hogyan segít a gyógytorna, és annak hiányában mi várható? Megtudhatja alábbi cikkünkből, amelyben gyógytornászunk válaszolt a leggyakrabban felmerülő kérdésekre a témával kapcsolatban.

Ortopéd szakorvossal is várjuk!

A Nyugati térnél, a Bajcsy-Zsilinszky úti rendelőnkben a gyógytornán felül orvosi segítséget is igénybe vehet! (Bajcsy-Zsilinszky út 72.) Dr. Pánti Zsombor Imre ortopéd szakorvos minden csütörtökön 08:30 és 11:30 között tudja fogadni Önt.

Gyógytorna garanciával!

Amennyiben az állapotfelméréssel (1. alkalom) nem elégedett, mert nem azt kapta tőlünk amire számított, és azt a helyszínen jelzi nekünk, akkor nem kell kifizetnie az első alkalom árát! Sőt, ha a panasza olyan jellegű amire a gyógytorna nem tud megoldást nyújtani, akkor is ingyenes volt az állapotfelmérés az Ön számára.

Mit jelent a lordosis?

Anatómiailag gerincünk kettős S görbületű. A nyaki és az ágyéki szakasz homorú, a háti és a farokcsonti terület pedig domború. A homorú szakaszokat lordosisnak, míg a domborúakat kyphosisnak nevezzük. 

Mikor lehet probléma a nyaki és az ágyéki lordosisnál?

Problémát valójában a lordosis fokozódása vagy épp ellapulása okozhat.

A lordosis fokozódása vagy épp ellapulása az alábbi folyamatok miatt jöhet létre:

  • ülő életmód
  • túlsúly
  • hanyagtartás
  • gerinc melletti izomzat rövidülése
  • különböző gerincproblémák (pl.: scoliosis, csigolyaelcsúszás)
Névtelen terv - 2022-09-21T153814.355.png

Milyen tüneteket tapasztalhat, ha probléma van ezeken a területeken?

A fokozott/ellapult lordosis számos tünetet produkálhat, amely függ attól is, hogy melyik szakasz érintett (nyaki/ágyéki) és milyen mértékű az eltolódás. 

Fontos megjegyezni, hogy a kisebb eltérések általában tünetmenetesek.

Az alábbi panaszokat tapasztalhatja:

  • nyaki/deréktáji fájdalom
  • a fájdalom kisugározhat a végtagokba
  • a végtagok zsibbadása
  • gyengeség érzés 

Hogyan segít a gyógytorna a nyaki és deréktáji panaszokon?

A gyógytorna az egyik legtermészetesebb kezelési módszer a lordosis eltéréseinek kezelésére, ugyanis a mozgás által létrejött mechanikus energiát felhasználva hatékonyan veszi kezelésbe a kiváltó okot.

A gyógytorna elengedhetetlen, mert a gerinc melletti (paravertebrális) izomzat erősítésével stabilizálhatja az érintett szakaszt, helyreállíthatja a felborult egyensúlyt, valamint csökkentheti a nyaki/deréktáji fájdalom következtében létrejövő mozgáskorlátozottságot.

A kezelések alapvetően két részből állnak. 

Passzív, átmozgató technikákkal a gyógytornász fogja Önt átmozgatni, melynek során nyújtja a feszes izmokat és felszabadítja a beszűkült ízületeket.

Mindezeknek köszönhetően ellazulnak görcsös, feszült izmok, és megmozdulnak a régóta beszűkült csigolyák közötti kisízületek.

A gyógytorna másik felében az aktív gyakorlatoké a főszerep. A szakember diktálja és fokozatosan adagolja az egyre nehezedő feladatokat. A nyújtások mellett bevezetésre kerülnek az erősítő gyakorlatsorok, amelyeknek köszönhetően az érintett gerincszakasz stabilizálódik, így minden mozgás helyesen tud végbemenni a kisízületekben.

A torna mellett az arra képesített gyógytornász, manuálterápiát is alkalmazhat a 100%-os gyógyulás érdekében. 

Ez egy olyan kezelési módszer, amely során a gyógytornász az érintett szakaszon kézzel végzett fogásokkal oldja a kisebb ízületek kisízületek blokkjait, ezáltal elősegíti a lágyrészek mobilizációját.

A változatos kezelésnek köszönhetően a gerinc melletti izmokban rendeződhet az izomerő egyensúly, amely nagyobb stabilitást eredményezhet, az nyaki/ágyéki szakasz mozgástartománya a nyújtások hatására növekedhet, és a gerincszakasz görbülete is helyreállhat. 

A mozgásterápia fontos szerepet játszik a nyak- és derékfájdalom megelőzésében is. Gyógytornával például hatékonyan átmozgathatók a gerincet tartó izmok, amiknek kiemelkedő szerepe van a megfelelő testtartás kialakításában, valamint a gerincproblémák és az ülő életmódból adódó panaszok megelőzésében is. 

A torna mellett a gyógytornász javasolhatja a könnyebb testmozgás végzését is, amellyel nem csak fenntartható a kezelések alatt elért eredmény, de rendszeres végzése segíthet az izomegyensúly helyreállításában. Továbbá a mozgás javítja a vérkeringést, valamint segíti a szervezet tápanyagellátását és jelentősen javítja az életminőséget is.

Mi történhet, ha a lordosis eltérését nem kezeli gyógytornász szakember?

Nem csak a nyaki/deréktáji fájdalom válhat krónikussá, hanem további szövődmény lehet az érintett gerincszakasz mozgásainak beszűkülése, vagy azok teljes gátoltsága. A fokozott/ellapult lordosis azonban további szövődményeket is okozhat. 

Mivel a gerinc melletti izmok továbbra is feszes állapotban maradnak, ezért könnyen okozhatnak például fejfájást vagy akár a végtagokba is adhatnak kisugárzó tüneteket, amelyek tovább keserítik a mindennapjait. 

Valamint abban az esetben, ha gerincprobléma okozza a lordosis eltérését, kezelés nélkül az érintett területen kopás is létrejöhet, amelyet sokkal nehezebb és hosszabb idő kikezelni. 

Minél több további panasz jelentkezik, annál hosszabb időt vesz igénybe a kezelés.

Kezdődő derékpanaszai vannak, és szeretné elkezdeni a gyógytornát? Ebben is segítségére lehet egy tapasztalt gyógytornász! Jelentkezzen be hozzánk online!

Hogyan zajlik a nyaki és a deréktáji panaszok gyógytornája a gyakorlatban?

Először is fontos kideríteni a lordosis eltérésének kiváltó okát, csak ez után következhet a szakember által vezetett, személyre szabott gyógytorna terápia.

Rendelőnkben több éves tapasztalattal rendelkező gyógytornászaink közül választhat terapeutát, akiknek bemutatkozóját elolvashatja a honlapunkon. 

Szakemberünk részletes kikérdezéssel felveszi az anamnézist, amelyben kitér az előzményekre: azaz, hogy mikor jelentkezett először a nyaki/deréktáji fájdalom, tudja-e valamihez kötni, illetve kitérünk a fájdalom jellegére, erősségére is. 

Az állapotfelmérésnek része egy fizikális vizsgálat, amely a gerincszakaszok mozgásai mellett a teljes test vizsgálatára kiterjed. Ez azért fontos, mert tény, hogy ha bárhol statikai probléma lép fel a testben, az kihatással lehet távolabbi területekre is. Az állapotfelmérés során minden lépéssel a valódi ok tisztázását segítjük elő

Ez után egy mozgásszervi diagnózist és egy személyre szabott terápiás tervet állítunk fel, amelyet részletesen ismertetünk és átbeszélünk Önnel. 

Ez alapján kezdődik meg a gyógytorna, amely a már fent is említett aktív és passzív gyakorlatsorokból, valamint további kiegészítő kezelésből áll. A kezelések célja a fájdalom csillapítása, valamint a fiziológiás lordosis visszanyerése. 

A nyújtó technikák mellett az erősítésre is nagy hangsúlyt fektetünk, amellyel az izomegyensúlyt állítjuk helyre és javítjuk a nyak- valamint a testtartást. Szakképzett, empatikus gyógytornászaink nagy figyelmet fordítanak a gyakorlatok helyes kivitelezésére, ezért a torna alatt, ha szükséges, korrigálják Önt. Így az általuk feladott házi feladatokat Ön is bátran és magabiztosan elvégezheti otthonában. Fontos, hogy ezeket a gyakorlatokat rendszeresen végezze el, ugyanis csak így lehet eredményes a kezelés.

Az állapotfelmérés végén életmód tanácsokkal is ellátjuk Önt, amelyek nem csak növelik a mielőbbi gyógyulás esélyét, de tartósan fenntartja a közös munka által kialakult pozitív állapotot is. 

Pácienseink közül 10-ből 7 ember már az első alkalmak után érzi a fájdalom csökkenését, a könnyedebb mozgást, az izmok stabilitását, ezáltal a görbület helyreállását, valamint a testtartás javulását. 

A Gyógytornászom.hu budai (Vitéz utca) és pesti (Bajcsy-Zsilinszky út) rendelőiben SZÉP Kártyával vagy Egészségpénztári Kártyával is fizethet, továbbá minden kezelés (beleértve a manuálterápiát is) egy áron van, amely megegyezik egy alkalom gyógytorna árával! Kattintson, és tekintse meg árlistánkat!

Nyaki vagy deréktáji panaszai vannak? Kérjen időpontot hozzánk online és segítünk!

Az alábbi gombra kattintva már akár 2 munkanapon belül foglalhat hozzánk időpontot az első alkalomra, amely egy részletes állapotfelmérés. Gyógytornászaink a legprofibbak a lordosis eltérés okozta panaszok kezelésében!