nyaki ideggyulladás

Nyaki ideggyulladás tünetei, okai és gyógytornája

A nyaki ideggyulladás hátterében sokszor gerincsérv áll, ugyanis a folyamat során elnyomódott ideg könnyen gyulladás alá kerülhet. A heves fájdalommal és a kisugárzó panaszokkal járó probléma konzervatív terápiával jól kezelhető.

Ha szeretné megtudni, milyen tünetei lehetnek a nyaki ideggyulladásnak, és hogy mik lehetnek a kiváltó okai, akkor ez a cikkünk Önnek szól! Megtudhatja továbbá azt is, hogy hogyan segít a gyógytorna, és kezelés hiányában mi várható.

Ezeket a tüneteket tapasztalhatja nyaki ideggyulladás esetén

A nyak területen jelentkező ideggyulladás tipikus tünetei az alábbiak lehetnek:

  • heves fájdalom, amely kisugárzik a karokba és a lapockába
  • a fájdalomra jellemző: az ideg lefutása mentén, rohamokban jelentkezik (neuralgiás fájdalom), amelyek legfeljebb 1-2 percig tartanak 
  • a fej mozgatása korlátozott lehet (nyaki porckorong problémák miatt) egy vagy több irányba
  • az érzékelés csökkenhet az érintett oldali végtagban 
  • gyakori izomrángást tapasztalhat
  • súlyosabb esetben akár zsibbadást, izomgyengülést és izomsorvadást is tapasztalhat

A nyaki ideggyulladás okai

A nyaki ideggyulladás leggyakoribb oka a porckorongsérv, mivel a nyaki gerinc legterheltebb része az alsó nyaki szakasz (C5-6, C6-7). Az itt kilépő képletek legnagyobb része a kar beidegzéséért felelősek. Ha a sérv kitüremkedik és átszakítja a porckorong falát, az idegek nyomás alá kerülnek és begyulladhatnak.  

További kiváltó ok lehet még:

  • erős huzat
  • fertőzés (pl.: övsömör, Lyme-kór)
  • autoimmun betegség (pl.: sclerosis multiplex)

A nyaki ideggyulladás kezelése gyógytornával

A nyaki ideggyulladás okozta panaszok esetén alkalmazott tüneti kezelés (pl.: gyulladáscsökkentő gyógyszerek) mellett kiemelten fontos, hogy a probléma oka is kezelve legyen. Erre nyújt hatékony segítséget a gyógytorna, amely az ideggyulladás kiváltó okát kezeli a legtermészetesebb úton, a mozgás által

A megfelelően, szakember által válogatott és vezetett gyógytorna gyakorlatok a legjobb megoldást jelenthetik a nyaki ideggyulladás kezelésében! Ezek ugyanis olyan speciális feladatok, amelyek hozzájárulnak az ideggyulladás kiváltó okának megszüntetéséhez, azaz enyhítik az ideg irritálódását és gyorsítják a gyulladás gyógyulási idejét.

Az egyik leggyakoribb gyógytorna módszer ideggyulladás esetén a Mckenzie terápia. Ezt a módszert sokan ismerik, ugyanis ez az első kezelés, amelyet gerincsérv esetén javasolnak. Azonban kevesen tudják, de ez a gyógytorna módszer a végtagokat érintő panaszok esetén is kiválóan alkalmazható. 

McKenzie módszer

A McKenzie gyógytornász egyénre szabott módon, az Ön tüneteihez mérten állítja össze a gyakorlatsorokat, amelyeket kezdetben a terapeuta állandó kontrollja mellett kell végeznie. 

A pozitív változásokat előidéző mozdulatokból, mozgásokból összeállított konkrét tornagyakorlatok bizonyos idő után már otthon is nyugodtan végezhetőek, ugyanis a McKenzie módszer lényege az önkezelés, és célja, hogy a páciens minél hamarabb a terapeuta felügyelete nélkül is képes legyen helyesen kivitelezni a feladatokat. 

Kiegészítő manuális terápia lehet a neurodinamika (más néven perifériás idegmobilizáció), amely során a gyógytornász speciális fogásokat alkalmaz, amelyekkel a nyomás alá került idegeket felszabadítja, s így az ideggyulladás kiváltó okát kezeli. A probléma megszüntetéséhez, akár már 4-5 neurodinamikai kezelés is elég. 

A fogásokkal a gyógytornász az érzékelő idegeken (proprioceptorok) keresztül hat, és a terápia eredményeként helyreáll a receptorok működése, ezáltal normalizálódik az izomtónus, amely a nyak és a váll mozgásterjedelem növekedéséhez vezethet.

Névtelen terv - 2023-04-04T162058.733.png

A gyógytorna során speciális nyújtó gyakorlatok segítségével a terapeuta enyhítheti a fájdalmat és növelheti a nyak és a váll mozgásterjedelmét. A nyaki ideggyulladás okozta fájdalom következtében az izmok görcsössé válnak, idővel akár le is tapadhatnak, amely a nyak és a váll mozgásterjedelmének csökkenéséhez vezethet. A gyakorlatok során a megfeszült izmok ellazulnak, ezáltal a görcsösség is elmúlik. Ennek köszönhetően pedig visszanyerheti az ízületek normál mozgástartományát.

A nyújtó feladatok mellett a gyógytornász a csigolyák stabilizálására és a helyes pozícióban tartására is nagy hangsúlyt fektet a kezelések során. Ehhez a nyak és a hát erősítését célzó, aktív gyakorlatokat diktál Önnek

Olyan gyógytornászt keres, aki nagy tapasztalattal rendelkezik ezen kiváltó okok kezelésében? Olvassa el terapeutáink bemutatkozóit és jelentkezzen be online!

A nyaki ideggyulladás szövődményei gyógytorna kezelés nélkül

Amennyiben a nyaki ideggyulladás okozta panaszait nem kezelik időben gyógytornával, a probléma krónikussá válhat, ami további mozgásszervi funkcióromláshoz, és komolyabb tünetekhez is vezethet.

Abban az esetben, ha nyaki gerincsérvét sem kezelik gyógytornával, állapota könnyen rosszabbra fordulhat, a kar gyengeségét bénulás is követheti. Ebben az esetben sajnos a műtétet már nem lehet elkerülni

Így zajlik a nyaki ideggyulladás gyógytornája Budapesten egy magánrendelőben

A Gyógytornászom.hu budai és pesti jól felszerelt és vendég öltözővel ellátott rendelőjébe érkezve a gyógytorna megkezdése előtt egy 1 órás állapotfelmérésen vehet részt. Ennek során az Ön által választott gyógytornász részletesen kikérdezi Önt panaszairól, mikor kezdődött a fájdalom, volt-e kiváltó oka, milyen jellegű és erősségű a fájdalom, stb… Valamint, ha orvosi lelete és képalkotó eljárással készült felvétele is van, kérjük, hozza magával, mert a szakembereink legtöbbször ezeket is áttanulmányozzák a kezelés előtt.

Ez után egy megtekintés következik, majd a fizikális vizsgálat során a gyógytornász speciális tesztekkel alaposan felméri a nyaki szakasz és a vállízület állapotát. Olyan részletes kivizsgálásban lesz része, amilyet még soha nem tapasztalt! 

Az állapotfelmérés eredményei alapján a következő lépés egy személyre szabott terápiás terv felállítása, amelynek központi eleme a kiváltó okot kezelése

Az első alkalom végén megkezdjük a gyógytornát is, amelynek során a fent is ismertetett módszereket alkalmazza szakemberünk. Annak érdekében, hogy a gyógyulás minél gyorsabb és eredményesebb legyen, házi feladatokat is kapni fog a kezelések alatt megtanult gyakorlatokból, amiket így otthonában biztonságosan és helyesen kivitelezve el tud végezni. 

A heti rendszerességgel történő, kitartó gyógytornának köszönhetően nagy százalékban sikeres eredménnyel zárulnak a kezeléseink! Pácienseink közül 10-ből 8 ember számol be 4-5 alkalom után jelentős mértékben csökkent fájdalomról, valamint nyugodt, fájdalommentes hétköznapokról. 

Ha szükséges, gyógytornászaink egyéb terápiás eljárásokat is bevethetnek az Ön gyógyulása érdekében. Ezek azonban nem járnak Önnek plusz költséggel, ugyanis a legtöbb rendelőtől eltérően, nálunk minden egy áron van, sőt mindkét rendelőnkben SZÉP és Egészségpénztári kártyával is fizethet!

Nyaki ideggyulladás okozta panaszoktól szenved? Kérjen időpontot hozzánk online és segítünk!

Az alábbi gombra kattintva már akár 2 munkanapon belül foglalhat hozzánk időpontot az első alkalomra, amely egy részletes állapotfelmérés. Gyógytornászaink a legprofibbak az ideggyulladás kiváltó okának kezelésében!