szájzár

A szájzár okai, tünetei és gyógytorna terápiája

A szájzár az állkapocsízület mozgásterjedelmének jelentős mértékű beszűkülése, amely során a szájnyitás, néhány esetben a száj zárása akadályozottá válik.

De mi lehet az oka a szájzárnak? Milyen tünetei lehetnek? Hogyan segíthet a gyógytorna és kezelés hiányában mi várható? Hogyan zajlik az állapotfelmérés? Ezekre a kérdésekre választ kaphat alábbi cikkünkből!

Ezek lehetnek a szájzár kiváltó okai

Kiváltó okok alapján az alábbi három fő okról beszélhetünk:

  1. állkapocs ízületi problémák
  2. izomeredetű okok
  3. fogászati problémák

Lássuk ezeket részletesebben!

Névtelen terv - 2023-04-11T171823.484.png

Állkapocs ízületi problémák

Az állkapocs ízületi feje és vápája között egy porckorong (discus) helyezkedik el, mely normál esetben is egy előre-hátra irányú csúszó mozgást végez a száj mozgatása során. Előfordulhat, hogy hirtelen egy nagyobb szájnyitásra ez a porckorong jobban előrecsúszik, amely nagy fájdalommal és reccsenéssel jár. Kis időbe telhet, mire a száját össze tudja csukni, ugyanis a rágóizmok hirtelen megfeszülhetnek, amely akadályozhatja az ízület mozgását. Extrém esetben, a discus kizáródhat az ízületből, ekkor szájzár alakulhat ki.

Izomeredetű okok

Stressz következtében gyakran összeszorítjuk fogainkat. Normál esetben az alsó és felső fogsor között 2-3 mm távolság van az állkapocsízület nyugalmi helyzetében is. Azonban, ha a fogak állandóan összeérnek, a rágóizmok túlterhelődhetnek, emiatt azok feszessé és fájdalmassá válhatnak. Ez azt jelenti, hogy fájdalmas lehet a beszéd, harapás, rágás és az ásítás is, emiatt próbálja elkerülni ezeket a tevékenységeket, amely a rágóizmok berövidüléséhez vezethet. Hosszú távon, lassan kialakulhat a szájzár.

Fogászati problémák

A fogászati problémák hirtelen kialakuló szájzárat okozhatnak. Ez lehet valamely fog gyulladása (főként a bölcsességfogak), vagy érzéstelenítést követően egy bevérzés, illetve fogászati műtétet követően.

Ezek a jelek utalnak szájzárra

A szájzár legjellemzőbb tünetét mindenki ismeri: a száj nyitása/zárása lehetetlenné válik. Kevesen tudják azonban, hogy bizonyos mértékben akár lehetséges a szájnyitás, azonban ez a probléma esetén legfeljebb csak 10 mm-es távolságot jelent az alsó és a felső metszőfogak között.

A szájzár további tünete lehet még:

  • heves fájdalom, amely szájnyitásra jelentkezik
  • nehezített harapás, rágás, nyelés
  • akadályozott nyelvmozgások, ezáltal a beszéd is nehézkes lehet

Olyan magán gyógytornászt keres, aki érti a problémáját és az okot is kideríti? Foglaljon hozzánk online időpontot!

A szájzár gyógytorna terápiája

Amennyiben szájzára volt, vagy csak rendszeres állkapocs fájdalom, illetve kattogás gyötri érdemes TMI (temporomandibuláris, azaz állkapocs ízületi) specialista gyógytornászhoz fordulni, megelőzve a további problémák kialakulását. 

Az állkapocs ízületi/TMI gyógytorna olyan speciális terápia, amely hatékonyan enyhíti az állkapocs ízületi panaszokat. 

A temporomandibuláris (TMI) terápia során főként lágyrész mobilizációval veszik kezelésbe az állkapocs problémák hátterében álló okot. Ez egy olyan, jó manuális készséget igénylő kezelési módszer, amelynek során kézzel kivitelezett fogásokkal kívülről és belülről is hat a terapeuta a rágóizmokra. Specifikusabb a masszázsnál, ugyanis ebben az esetben szükség van az egyes lágyrészek típusának elkülönítésére is. A módszernek köszönhetően a gyógytornász egyaránt kezelhet izompólyát, izomrostot, inas eredést, inas tapadást vagy izom-ín átmenetet. Az izomrostok lefutására merőleges technikát alkalmazva az izmot körülvevő pólyát kezelik, amely növeli az állkapocsízület mobilitását, és enyhíti a rágóizmok feszültségét. 

Ezt követően az állkapocs ízületi gyógytorna gyakorlatoknak köszönhetően fokozatosan csökkentik a rágóizmokban már létrejött görcsöket és meggátolják a rágóizmok további túlzott feszülését és a szájzár kialakulását. Ezek együttvéve hatékonyan szüntetik meg az állkapocs fájdalmat, és az egyéb kisugárzó panaszokat.

Ha a szájzár kiváltó ok nincs kezelve gyógytornával

A szájnyitási korlátozottság és a fájdalom krónikussá válhat, amely további panaszok kialakulását okozhatja. A beszűkült mozgástartomány az ízület helytelen működését eredményezheti, és előfordulhat, hogy az ízfelszínek egymáshoz súrlódnak (ekkor hallhat kattogó, ropogó/krepitációs hangot), amely az állkapocs ízület gyulladásához, majd kopásához vezethet

Továbbá az görcsös izmokban csomók alakulnak ki, amelyek szintén fájdalmat okoznak. Ezekre a csomókra gyakran jellemző, hogy kisugárzó panaszokat okoznak, így a fájdalom akár távolabbi területeken is jelentkezhet. Ilyen területek lehetnek például: fej, nyak és/vagy fül.

Így zajlik rendelőnkben a szájzár kiváltó okának kezelése

Szájzár esetén először is fontos kideríteni a háttérben álló okot, majd ez után következhet a szakember által vezetett, célzott gyógytorna.

Rendelőnkben az ok kiderítése egy 1 órás állapotfelméréssel kezdődik, amely során részletesen kikérdezzük Önt a panaszáról, mikor kezdődött, volt-e kiváltó oka a szájzárnak, mire fokozódik és mire enyhül az állkapocs fájdalom. Amennyiben vannak korábbi vizsgálatokról leletei, vagy készült harapásemelő sín, kérjük, hogy az állapotfelmérésre feltétlen hozza magával, ugyanis ezeket is áttanulmányozzuk az alapos vizsgálat érdekében. Ahhoz, hogy az Ön számára is szimpatikus szakemberhez kerüljön, olvassa el több éves szakmai tapasztalattal rendelkező gyógytornászaink bemutatkozóját és jelentkezzen be online.

Ezt követően az tapintással megvizsgáljuk az állkapocs ízületet, amelynek lényege a nyomásérzékeny pontok megkeresése az ízület körüli szövetekben, valamint a nyakizmokban. 

Ha megtaláltuk az okot egy mozgásszervi diagnózist állítunk fel, amely alapján összeállítunk egy személyre szabott terápiás tervet. Fontosnak tartjuk, hogy a páciens megértse, mi áll az állkapocs probléma hátterében, valamint, hogy milyen kezelésre számíthat, és mit-miért teszünk. Ez azért is lényeges, mert minden állkapocs ízületi gyakorlatnak van célja, és ha Ön is megismeri a fájdalmának eredetét, könnyebben tud azonosulni a gyógytornász által diktált gyakorlatokkal.

Az állkapocs ízület terápiáját lágyrész mobilizációs technikával kezdjük. Ennek elemeként szájon belül és kívül egyszerre kezeljük a rágóizmokat. Ez a kezelés passzív része. A passzív részt követően következik a gyógytorna aktív része. Speciális, állkapocs ízületre ható feladatokkal lazítjuk az izmokat, megakadályozva ezzel további feszülés kialakulását, valamint ezáltal enyhítjük a már kialakul állkapocs fájdalmat. Az otthoni házi feladat elvégzéséhez elengedhetetlennek tartjuk, hogy pontosan betanítsuk Önnek a kezelések során alkalmazott gyakorlatokat. 

A kezelés lezárásaként életmódbeli tanácsadással segítjük elő a már elért állapot sikeres fenntartását. Elmondjuk, hogy milyen ételek fogyasztása kerülendő, vagy, hogy milyen esetleges rossz szokásokról lenne érdemes leszokni, és hogy mit tehet fájdalmai enyhítése érdekében.

Már az első alkalom után jelentősen csökkenni fogni fognak állkapocs panaszai a merev izmok fellazításának köszönhetően, majd akár már 5-6 kezelés után az állkapocs ízület mozgástartományát visszanyerve újra egészséges és fájdalommentes lesz a harapás, rágás és az ásítás. 

Budai (Vitéz utca) és pesti (Bajcsy-Zsilinszky út) rendelőnkben egyaránt fizethet SZÉP vagy Egészségpénztári kártyával, valamint minden kezelés egy áron van!

Szájzára volt? Kérjen időpontot hozzánk online!

Az alábbi gombra kattintva már akár 2 munkanapon belül foglalhat hozzánk időpontot az első alkalomra, amely egy részletes állapotfelmérés. Gyógytornászaink a legprofibbak az állkapocs ízületi panaszok kezelésében!