gerincsérv torna

Gerincsérv torna műtét után: a gyógytorna szerepe és lehetőségei

Ha Ön is éppen gerincsérv műtétre vár, vagy esetleg már túl is esett rajta, mindenképp ajánljuk az alábbi blogbejegyzést, amelyben segítünk eligazodni a beavatkozás utáni rehabilitációval kapcsolatban. Cikkünkből megtudhatja, hogyan zajlik a gyógytorna kezelés gerincsérv műtét után, milyen eredményeket várhat, valamint milyen szövődményei lehetnek, ha elmarad a gyógytorna. Kitérünk továbbá a gerincsérv okaira, tüneteire és kezelési lehetőségeire is.

Ortopéd szakorvossal is várjuk!

A Nyugati térnél, a Bajcsy-Zsilinszky úti rendelőnkben a gyógytornán felül orvosi segítséget is igénybe vehet! (Bajcsy-Zsilinszky út 72.) Dr. Pánti Zsombor Imre ortopéd szakorvos minden csütörtökön 08:30 és 11:30 között tudja fogadni Önt.

Gyógytorna garanciával!

Vállaljuk, hogy amennyiben az állapotfelméréssel (1. alkalom) nem elégedett, mert nem azt kapta tőlünk amire számított, és azt a helyszínen jelzi nekünk, akkor nem kell kifizetnie az első alkalom árát! Sőt, ha a panasza olyan jellegű amire a gyógytorna nem tud megoldást nyújtani, akkor is ingyenes volt az állapotfelmérés az Ön számára. Természetesen a legjobb tudásunk szerint ajánlunk Önnek olyan egészségügyi szakembert, akihez szerintünk érdemes lehet fordulnia.

A gerincsérv gyógytornája műtét után

A megfelelő ütemű gyógyulás érdekében a gerincsérv műtét után egy nappal nem csak felkelni, de sétálni is szükséges. A napi többszöri felülés és az ezt követő rövid séta orvosi vagy gyógytornászi felügyelet mellett kötelező már a műtétet követő napon már a kórházban tartózkodás ideje alatt is. A kórházi gyógytorna során elsajátított tornagyakorlatokat minden nap, eleinte akár többször is szükséges elvégezni, lassan emelve a végrehajtott gyakorlatmennyiséget.

A műtét utáni rehabilitáció alapja a célzott mozgásprogram és a személyre szabott fizioterápia (gerinctorna, McKenzie terápia). A megváltozott gerincterhelés miatt ugyanis az olyan egyszerű mozdulatokat is újra kell tanulni, mint a felkelés, vagy épp az ülés, állás és járás helyes módja, továbbá kisebb-nagyobb életmódbeli változtatásokra is szükség lehet a sérült és a többi porckorong védelme érdekében is.

A gyógytornászok a posztoperatív időszakban kíméletes gerinc mobilizációs gyakorlatokkal segítik elő az izmok optimális működésének helyreállítását, valamint ezáltal a gerincoszlopot stabilizáló mély izomzat megerősítését és a probléma kiújulásának megakadályozását.

gerinctorna

A megadott, kontrollált és korrigált gyakorlatok rendszeres végzése során a gyógytorna segít kialakítani a test megfelelő statikáját, tehermentesíteni a porckorongokat és helyreállítani az izomegyensúlyt valamint a mély-hátizmok és hasizmok erejét.

A műtétet követő 6. hét elteltével a törzs és végtagizmok fokozatos erősítése mellett már kiegészítő terápiás mozgás (pl. úszás) is végezhető, a 12. hét környékén pedig szakorvosi kontroll után el lehet kezdeni rendszeresen, a túlzott terhelést kerülve, lassan és fokozatosan sportolni.

A gyógytorna és a mértékletes sportolás tehát javasolt a fizikai felépülés-, valamint az izomzat szinten tartása érdekében, ám az asszimetrikus mozgásformáktól, az intenzíven egy oldalt terhelő sportoktól (pl tenisz, golf, squash) érdemes tartózkodni még fél év elteltével is.

A műtét utáni fizikai rehabilitáció tehát egy hosszadalmas és összetett folyamat, amelynek részleteivel, a felépülés lépéseivel érdemes tisztában lenni a kiújuló problémák és az esetleges szövődmények elkerülésének érdekében.

A gyógytorna segít a megelőzésben is

Kiemelendő, hogy a gyógytorna nemcsak a kezelésben, hanem a megelőzésben is hatásos módszer. Egy gyógytornász olyan gyakorlatsort állíthat össze az Ön számára, ami tökéletesen megfelel erőnléti állapotának és figyelembe veszi az Ön aktuális, műtét utáni fizikai állapotát.

Olyan gerincspecialistára van szüksége, aki nagy tapasztalatával segít Önnek felépülni műtét után? Tekintse meg szabad időpontjainkat és jelentkezzen be online!

Mi történik, ha nem kezeli gyógytornával a gerincsérvét?

Tény, hogy a műtéti beavatkozás nagyfokú megterhelést jelent az egész szervezet számára azonban a műtött gerinc túlzásba vitt kímélése csak nehezíti, elnyújtja a felépülési fázist.

Abban az esetben, ha nem kezelik a műtét után gyógytornával, állapota könnyen rosszabbra fordulhat. A helytelen testtartás nem fog magától megjavulni, valamint az izmok sem lesznek erősebbek. Ezek azonban szükségesek ahhoz, hogy a gerincsérv műtét után ne újuljon ki a probléma, és ne okozzon komolyabb tüneteket, például bénulást.

Így zajlik a gerincsérv gyógytornája

Rendelőnkben a gyógytorna egy állapotfelméréssel kezdődik. Amíg egy orvosi vizsgálat átlagosan 9 perc, nálunk ez 1 órát vesz igénybe. Elmondható tehát, hogy olyan alapos kivizsgálásban lesz része, amilyet még nem tapasztalt! Első alkalommal részletesen kikérdezzük a panaszairól. Az állapotfelmérésnek része a megtekintés is, amely során vizsgáljuk többek között a testtartást is. Kérjük hozzá magával a gerincsérv műtéti zárójelentését, mert tapasztalt gyógytornászaink ezt is áttanulmányozzák a teljes mozgásszervi diagnózis felállításához.

Ez után egy egyéni kezelési terv kidolgozása következik. Ez alapján kezdődik meg a gyógytorna, amely a már fent is említett gerinctornából, izomerősítő gyakorlatokból, testtartás korrekcióból és funkcionális gyógytornából áll. Kiemelendő, hogy rendelőnkben ezek a kezelések nem járnak Önnek plusz költséggel, nálunk minden egy áron van! A torna során olyan feladatokat kap, amelyeket megtanul helyesen kivitelezni és otthonában, házi feladatként ezeket el kell végeznie. Fontos szem előtt tartani, hogy a terápia mindig a gyógytornász és a páciens közös munkája.

Hétről-hétre érezni fogja, hogy a gerincsérv műtétből adódó panaszai enyhülnek, a testtartásában is magabiztosság tükröződik, és a gyógyulást is napról-napra érezni fogja.

Rendelőnkben több éves tapasztalattal rendelkező gyógytornászaink közül választhat terapeutát, akiknek bemutatkozóját elolvashatja a honlapunkon. Akár már 2-3 napon belül megkezdheti nálunk a gyógytornát.

Gerincsérv problémát kezelő gyógytornászaink

Hogyan alakul ki a gerincsérv?

A porckorong is öregszik, kocsonyás belső kocsonyás anyaga idővel vizet veszít. Az alacsony folyadéktartalmú porckorong rugalmassága csökken így sérülékenyebbé válik olyannyira, hogy külső falának meggyengült gyűrűs szerkezete már egy rossz mozdulatot követően vagy hirtelen terhelés eredményeképpen is könnyen átszakadhat.

Amennyiben a szakadáson át a belső anyaga előboltosul, kitüremkedik, az homokóra-szerű szűkületet okoz a gerinccsatornában, miáltal a csigolyák között kilépő ideggyökök nyomás alá kerülnek,  „becsípődnek”. Ilyenkor beszélünk porckorongsérvről, vagy más néven gerincsérvről. Gerincsérv a gerinc mobilisabb részein, leggyakrabban az ágyéki és a nyaki gerincszakaszon alakul ki

Ha a porckorong fala nem szakad át, csak gyengesége miatt hagyja, hogy a belső kocsonyás anyag beboltosuljon a gerinccsatornába, azt hívjuk porckorong előboltosulásnak más néven protrúziónak. Általában ez a porckorongsérv előszobája, már ez is tud erős fájdalmakat okozni, amikor rossz terhelés éri, például sok ülés. Előfordulhat, hogy alsó vagy felső végtagi panaszokat is okoz. Ha folytatódik a rossz terhelés, előbb-utóbb a porckorong fala kiszakad.

Ezek lehetnek a gerincsérv tünetei

A gerincsérv tünetei változóak. A tompa nyomásérzettől (protrúziónál) és végtagi zsibbadástól a lokális vagy épp derékból a forgók (csípőízület) felé vagy végtagokba kisugárzó heves, éles fájdalomig is terjedhetnek. Mindig egyoldalú! Az oldal dominanciája valamint lokalizációja aszerint alakul, hogy nyaki, háti vagy ágyéki régióban melyik szegmentumban alakult ki a sérv. A fájdalom kisugárzásának mértéke, intenzitása pedig a nyomás alá került idegekre gyakorolt nyomás erősségétől függ.

A fájdalom kisugárzásának a helye attól függ, hogy melyik csigolyák közötti porckorong került nyomás alá a kilépő ideggyök. Jellemzően csak ez egyik oldali végtagban jelentkezik. Kisugárzó fájdalom esetén ajánlott MR felvétel készítése az adott régióról (gyógytornászaink ebben útmutatást adnak), a konzervatív kezelés hatékonyságának feltérképezése érdekében.

A végtagi zsibbadás mellett érzészavar, égő érzés vagy épp érzéktelenség is jelentkezhet. Továbbá ágyéki porckorongsérv esetén súlyos esetben mozgászavar és gyenge izomműködés, bénulás valamint széklet és vizelettartás kontrolljának zavara is jelentkezhet. Ez tipikusan műtéti indikáció.

A gerincsérv kezelési lehetőségei

A megjelenő erősen-közepesen erősen fájdalmas tünetek kezelése hagyományos, gyógyszeres formában történik szakorvossal, (erős fájdalomnál: ischiász infúzió – szteroid tartalmú). A nem állandó, de bizonyos mozdulatokra jelentkező, vagy visszatérő fájdalom csökkentésére azonban már gyógytorna javasolt. A gyógytorna képes a nyomás alá került ideggyököt tehermentesíteni, a túlfeszült izmokat ellazítani, a nem dolgozó izmokat aktiválni és a panaszokat idővel teljes mértékben megszűntetni.

Amennyiben a sugárzó fájdalom nem szűnik meg vagy az állapot romlik, kiváltképp, ha neurológiai tünetek (vizeletürítési problémák, izomerő csökkenés, bénulás) is társulnak a fájdalom mellé, a mielőbbi műtéti kezelés megszüntetheti a fenti kellemetlen tüneteket. Azonban csak a gerincsérv-esetek alig 10 százaléka igényel tényleges műtéti megoldást.

A gyógytornászom.hu specialistái ebben az esetben is segítenek a műtét utáni rehabilitáció során!

A felszabadító műtét során (diszcektómia) eltávolításra kerül a porckorong előboltosult része, amely nyomja az ideggyököt és gerinccsatorna szűkületet, ezáltal a fenti problémákat okozza.

Bár a gerinc teljes hosszában előfordulhat porckorongsérv, leggyakrabban az ágyéki gerincen, itt is a legalsó két szinten (szegmentumban) (LIV-LV, LV-SI) (L4-5, L5-S1) sérül a porckorong és van szükség a szűkületet okozó, gerincvelőt és gyököt nyomó porckorongsérv eltávolítását célzó beavatkozásra. Ez után 6 hétig szigorú gerinckíméletre van szükség a megfelelő ütemű gyógyulás érdekében. A gerinc kímélete azonban nem egyenlő az állandó fekvéssel.

Gerincsérve, fájdalma van? Kérjen időpontot online és segítünk!

Az alábbi gombra kattintva már akár 2 munkanapon belül foglalhat hozzánk időpontot az első alkalomra, amely egy részletes állapotfelmérés. Gyógytornászaink a legprofibbak az Ön gerincpanaszának gyógyításában!  ↓