Gerincsérv torna műtét után: a gyógytorna szerepe és lehetőségei

 

A porckorong is öregszik, kocsonyás belső kocsonyás anyaga idővel vizet veszít. Az alacsony folyadéktartalmú porckorong rugalmassága csökken így sérülékenyebbé válik olyannyira, hogy külső falának meggyengült gyűrűs szerkezete már egy rossz mozdulatot követően vagy hirtelen terhelés eredményeképpen is könnyen átszakadhat.

Amennyiben a szakadáson át a belső anyaga előboltosul, kitüremkedik, az homokóra-szerű szűkületet okoz a gerinccsatornában, miáltal a csigolyák között kilépő ideggyökök nyomás alá kerülnek,  „becsípődnek”. Ilyenkor beszélünk porckorongsérvről, vagy más néven gerincsérvről. Gerincsérv a gerinc mobilisabb részein, leggyakrabban az ágyéki és a nyaki gerincszakaszon alakul ki

Ha a porckorong fala nem szakad át, csak gyengesége miatt hagyja, hogy a belső kocsonyás anyag beboltosuljon a gerinccsatornába, azt hívjuk porckorong előboltosulásnak más néven protrúziónak. Általában ez a porckorongsérv előszobája, már ez is tud erős fájdalmakat okozni, amikor rossz terhelés éri, például sok ülés. Előfordulhat, hogy alsó vagy felső végtagi panaszokat is okoz). Ha folytatódik a rossz terhelés, előbb-utóbb a porckorong fala kiszakad.

A gerincsérv sokszor alattomosan, lassan, előjelek és erőteljes tünetek nélkül alakul ki

Jelentkező tünetei változóak, a tompa nyomásérzettől (protrúziónál) és végtagi zsibbadástól a lokális vagy épp derékból a forgók (csípőízület) felé vagy végtagokba kisugárzó heves, éles fájdalomig is terjedhetnek. Mindig egyoldalú! Az oldal dominanciája valamint lokalizációja aszerint alakul, hogy nyaki, háti vagy ágyéki régióban melyik szegmentumban alakult ki a sérv. a fájdalom kisugárzásának mértéke, intenzitása pedig a nyomás alá került idegekre gyakorolt nyomás erősségétől függ.

A fájdalom kisugárzásának a helye attól függ, hogy melyik csigolyák közötti porckorong került nyomás alá a kilépő ideggyök. Jellemzően csak ez egyik oldali végtagba jelentkezik. Kisugárzó fájdalom esetén ajánlott MR felvétel készítése az adott régióról (gyógytornászaink ebben útmutatást adnak), a konzervatív kezelés hatékonyságának feltérképezése érdekében.

A végtagi zsibbadás mellett érzészavar, égő érzés vagy épp érzéktelenség-, ágyéki porckorongsérv esetén súlyos esetben mozgászavar és gyenge izomműködés, bénulás valamint széklet és vizelettartás kontrolljának zavara is jelentkezhet. Ez tipikusan műtéti indikáció.

A megjelenő erősen-közepesen erősen fájdalmas tünetek kezelése hagyományos, gyógyszeres formában történik szakorvossal, (erős fájdalomnál: ischiász infúzió – szteroid tartalmú). A nem állandó, de bizonyos mozdulatokra jelentkező, vagy visszatérő fájdalom csökkentésére azonban már gyógytorna javasolt, amely képes a nyomás alá került ideggyököt tehermentesíteni, a túlfeszült izmokat ellazítani, a nem dolgozó izmokat aktiválni és a panaszokat idővel teljes mértékben megszűntetni.

Amennyiben a sugárzó fájdalom nem szűnik meg vagy az állapot romlik, kiváltképp, ha neurológiai tünetek (vizeletürítési problémák, izomerő csökkenés, bénulás) is társulnak a fájdalom mellé, a mielőbbi műtéti kezelés megszüntetheti a fenti kellemetlen tüneteket. Azonban csak a gerincsérv-esetek alig 10 százaléka igényel tényleges műtéti megoldást.

A gyógytornászom.hu specialistái ebben az esetben is segítenek a műtét utáni rehabilitáció során!

A gerincsérv műtét során eltávolításra kerül a porckorong előboltosult része

A felszabadító műtét során (diszcektómia) eltávolításra kerül a porckorong előboltosult része, amely nyomja az ideggyököt és gerinccsatorna szűkületet, ezáltal a fenti problémákat okozza.

Bár a gerinc teljes hosszában előfordulhat porckorongsérv, leggyakrabban az ágyéki gerincen, itt is a legalsó két szinten (szegmentumban) (LIV-LV, LV-SI) (L4-5, L5-S1) sérül a porckorong és van szükség a szűkületet okozó, gerincvelőt és gyököt nyomó porckorongsérv eltávolítását célzó beavatkozásra, amely után 6 hétig szigorú gerinckíméletre van szükség a megfelelő ütemű gyógyulás érdekében. A gerinc kímélete azonban nem egyenlő az állandó fekvéssel.

A megfelelő ütemű gyógyulás érdekében a beavatkozó gerincsérv műtét után egy nappal nem csak felkelni, de sétálni is szükséges

Tény, hogy a műtéti beavatkozás nagyfokú megterhelést jelent az egész szervezet számára azonban a műtött gerinc túlzásba vitt kímélése csak nehezíti, elnyújtja a felépülési fázist. A napi többszöri felülés és az ezt követő rövid séta orvosi vagy gyógytornászi felügyelet mellett kötelező már a műtétet követő napon.

Amennyiben pedig a gyógytornász vagy a szakorvos elrendeli, még a kórházban tartózkodás idején a gyógytorna is elkezdhető. A kórházi gyógytorna során elsajátított tornagyakorlatokat minden nap, eleinte akár többször is szükséges elvégezni, lassan emelve a végrehajtott gyakorlatmennyiséget.

A műtét utáni fizikai felépülés egy hosszadalmas és összetett folyamat

A műtét utáni rehabilitáció alapja a célzott mozgásprogram és a személyre szabott fizioterápia (gerinctorna). A megváltozott gerincterhelés miatt ugyanis az olyan egyszerű mozdulatokat is újra kell tanulni, mint a felkelés, vagy épp az ülés, állás és járás helyes módja, továbbá kisebb-nagyobb életmódbeli változtatásokra is szükség lehet a sérült és a többi porckorong védelme érdekében is.

A gyógytornászom.hu szakképzett gyógytornászai személyre szabott gyakorlatokkal segítenek a műtét utáni rehabilitációban. A posztoperatív időszakban kíméletes gerincmobilizációs gyakorlatokkal segítik elő az izmok optimális működésének helyreállítását, valamint ezáltal a gerincoszlopot stabilizáló mély izomzat megerősítését és a probléma kiújulásának megakadályozását.

A megadott, kontrollált és korrigált gyakorlatok rendszeres végzése során a gyógytorna segít kialakítani a test megfelelő statikáját, tehermentesíteni a porckorongokat és helyreállítani az izomegyensúlyt valamint a mély-hátizmok és hasizmok erejét.

A műtétet követő 6. hét elteltével a törzs és végtagizmok fokozatos erősítése mellett már kiegészítő terápiás mozgás (pl. úszás) is végezhető, a 12. hét környékén pedig szakorvosi kontroll után el lehet kezdeni rendszeresen, a túlzott terhelést kerülve, lassan és fokozatosan sportolni.

A gyógytorna és a mértékletes sportolás tehát javasolt a fizikai felépülés-, valamint az izomzat szinten tartása érdekében, ám az asszimetrikus mozgásformáktól, az intenzíven egy oldalt terhelő sportoktól (pl tenisz, golf, squash) érdemes tartózkodni még fél év elteltével is.

A műtét utáni fizikai rehabilitáció tehát egy hosszadalmas és összetett folyamat, amelynek részleteivel, a felépülés lépéseivel érdemes tisztában lenni a kiújuló problémák és az esetleges szövődmények elkerülésének érdekében.

2012-ben A PTE-ETK-n diplomázott. Szakterületei: Sportsérülések, műtétek utáni rehabilitáció, Derék-, hát- és nyakfájdalom kezelése, Porckorong előboltosulás vagy -sérv, Tartáskorrekció, Prevenció – hobbi vagy versenysportolóknak, Törzsstabilizáció, Felkészítés a sportra – Ülő munka után mozognék : mit, hogyan és mit ne.

Comments are closed.