Térdkalács ficam

Térdkalács ficam? Így segít a gyógytorna

Térdkalács ficam nem csak sportolóknál fordulhat elő, hanem a veleszületett térdproblémák is okozhatnak bizonyos szokványos térdkalács ficamot, amely akár naponta többször is jelentkezhet.

A panasz heves fájdalommal jár, főként lépcsőzéskor, guggoláskor és futáskor, azonban lehetséges, hogy a hosszantartó ülés váltja ki Önnél ugyanezt a mértékű fájdalmat. Ebben is esetben is a térdkalács ficama állhat a háttérben.

Ebből a cikkből megtudhatja, hogy pontosan hogyan és miért jön létre a térdkalács ficam, mik lehetnek a tünetei, hogyan segít ezen a problémán a gyógytorna, illetve mivel járhat, ha nem kéri egy gyógytornász segítségét a felépülésben? Végül pedig bemutatjuk, hogyan zajlik egy gyógytorna alkalom.

Ortopéd szakorvossal is várjuk!

A Nyugati térnél, a Bajcsy-Zsilinszky úti rendelőnkben a gyógytornán felül orvosi segítséget is igénybe vehet! (Bajcsy-Zsilinszky út 72.) Dr. Pánti Zsombor Imre ortopéd szakorvos minden csütörtökön 08:30 és 11:30 között tudja fogadni Önt.

Gyógytorna garanciával!

Vállaljuk, hogy amennyiben az állapotfelméréssel (1. alkalom) nem elégedett, mert nem azt kapta tőlünk amire számított, és azt a helyszínen jelzi nekünk, akkor nem kell kifizetnie az első alkalom árát! Sőt, ha a panasza olyan jellegű amire a gyógytorna nem tud megoldást nyújtani, akkor is ingyenes volt az állapotfelmérés az Ön számára. Természetesen a legjobb tudásunk szerint ajánlunk Önnek olyan egészségügyi szakembert, akihez szerintünk érdemes lehet fordulnia.

Így jön létre a térdkalács ficam

A térd egy rendkívül összetett, teherviselő ízület, amelynek szerepe nem csak a térd hajlítása- nyújtása, hanem meghatározza a felette lévő csípő ízület és az egész gerinc, valamint az alatta lévő boka ízület és talp terhelését, működését.

A térdízület magába foglalja a comb és a sípcsont közötti ízületet, valamint itt képez külön ízületet a térdkalács (patello-femoralis ízület) üvegporc felülete és a combcsont elülső-alsó felszíne is. A térdet szalagok is alkotják, amelyek a csontok közötti összeköttetésben és az ízület mozgásában játszanak fontos szerepet.

A térd anatómiája
A térd anatómiája

Anatómiailag a térdkalács pontosan beleilleszkedik a combcsont elülső felszínén lévő mélyedésbe. Azonban ha ezen képletek közül valamelyik alakja nem megfelelő, és a patella nem tud megfelelően illeszkedni, egyenetlenné válik a terhelés a térdízületben. Ez akár a porc károsodását is okozhatja.

További problémát okozhat, ha a térd szalagjai közül az egyik renyhévé válik, ekkor a térdkalácsot nem tartják megfelelően. Leggyakrabban ez a folyamat kifelé (lateralis irányba) létrejövő elmozdulást hoz létre.

Ezek lehetnek a térdkalács ficam okai

A térdkalács ficamnak két fajtája is lehet. Az egyik, amikor a térdkalács sérülése okozza a ficamot. Ez létrejöhet (a térdet is érintő) csonttörés vagy térdficam esetén. A porcfelszín ekkor komolyabban is megsérülhet, ezért is fontos az alapos kivizsgálás és a célzott kezelés. Az ízületet minden esetben pontosan kell rögzíteni.

Szokványos térdkalács ficam is előfordulhat, amelyet valamilyen deformitási probléma vagy tengelyeltérés, például X láb válthat ki. Ekkor a térdkalács naponta akár többször is kificamodhat oldalirányba, a porfelszín pedig folyamatosan roncsolódhat.

A térdkalács ficam nem csak a sportolókat érintheti, hanem a passzív életmódot élőknél is előfordulhat. Az alábbi tényezők lehetnek a térdkalács ficam rizikófaktorai:

  • túlterhelés, túledzés
  • a térd tengely deformitásai (például: befelé forduló térdek, X láb)
  • a térdkalács rendellenes helyzetben van
  • a lábat érintő anatómiai eltérések (például kalapácsujj, bütyök vagy lúdtalp)

Ezek a térdkalács ficam tünetei

A térdkalács ficamra jellemző az erős fájdalom, amely a térd külső részén, a térdkalács mögött érezhető. A fájdalom fokozódhat térdhajlításkor, tehát minden lépcsőzésnél, guggolásnál, felállásnál vagy sportolás közben.

További vezető tünet lehet még, amikor a fájdalmat a hosszantartó ülés provokálja ki, ugyanis ekkor a térdek hajlított helyzetben vannak, a térdkalács pedig erősebben nyomódik az ízületi árokba. Ezt „autó-mozi jelenségnek” is nevezik.

Gyógytornászaink akik térdkalács ficamot gyógyítanak

Így segít a gyógytorna térdkalács ficam esetén

A térdkalács ficam leggyakoribb konzervatív terápiás eljárása a gyógytorna. A fizioterápia hatékony módszernek bizonyult a térdproblémák kezelésére, ugyanis mozgásszervi elváltozást személyre szabott módon, a mozgás által gyógyít.

A gyógytornászok egy alapos anamnézis után kezdik meg Önnel a tornát, amelynek során szintenként haladva, a gyakorlatokat fokozatosan, az Ön állapotának megfelelően vezetnek be.

A térdkalács ficam gyógytornájánál elengedhetetlenek az erősítő feladatok, amelyek az izomerő növelését célozzák meg, ezáltal feszesebbé válhatnak a térdkalácsot tartó szalagok is. Itt azonban fontos szempont, hogy a comb megfelelő izomcsoportjai legyenek kezelve, ehhez pedig csak egy szakképzett gyógytornász tudja eldönteni, hogy melyik feladat, melyik izomcsoportra hat.

Az ellenoldali szalaghoz tapadó izmoknál fontosak a nyújtó gyakorlatok, amelyek a már rövidült és feszes izmok lazítását segítik elő. Ezek az összetett feladatok nem csak csillapítják a fájdalmat, hanem normalizálják a térd mozgástartományát, amely a ficam/ficamok miatt jelentősen beszűkült.

Nem szabad elfelejtenünk, hogy a mozgás serkenti a keringést, amely egy térdet ért sérülés esetén pozitívan befolyásolja a szövetek regenerálódását, és gyorsíthatja a gyógyulást.

Olyan magán térdspecialista gyógytornászt keres, aki megfizethető áron dolgozik? Tekintse meg árlistánkat, majd jelentkezzen be hozzánk online!

Mi történik, ha nem veszi igénybe a gyógytornát térdkalács ficam esetén?

A térdkalács ficama minden esetben igényel konzervatív kezelést is. Ez akkor is igaz, ha műtétre került sor a ficam miatt, ugyanis az operáció utáni rehabilitációt minden esetben a gyógytorna jelenti.

Azonban ha nem kéri gyógytornász segítségét a felépüléshez, az nem csak a gyógyulási idő kitolódásával járhat, hanem további problémákat és akár újabb patella ficamokat is okozhat. Ugyanis, ha nincs helyreállítva a térd körüli izomegyensúly, a térdkalács újra rossz helyzetbe kerülhet, amely ismételt panaszt válthat ki. A porcfelszín folyamatos súrlódása miatt porckopás is kialakulhat, ezért néhány éven belül lehetséges, hogy protézis beültetésére kerül majd sor.

A szűnni nem akaró fájdalom miatt elkezdi kímélni a panaszos végtagját, így az ellenoldalt fokozottabb terhelés éri. Előbb-utóbb ezen a területen is problémák jelentkezhetnek, nem feltétlen a térdében, hanem lehet például a csípőjében, bokájában, esetleg a derekában. Minél több panaszt kell kezelni, a gyógyulási idő annál hosszabb lehet.

A térdkalács ficam gyógytornája Budán és Pesten

A Gyógytornászom.hu rendelőjében a térdkalács ficam oki terápiáját először is egy részletes, mindenre kiterjedő állapotfelméréssel kezdjük meg. Amíg egy ilyen alkalom az orvosnál átlagosan 9 perc, addig ez nálunk 1 órát vesz igénybe! Az anamnézis felvétel lényege, hogy megtudjuk az előzményeket, tehát, hogy milyen gyakran fordul elő a ficam, vagy volt-e kiváltó oka, tud esetleg veleszületett térdproblémáról? Ha van orvosi papírja, vagy képalkotó eljárással készült térdfelvétele, mindenképpen hozza magával, ugyanis gyógytornászaink ezt is áttanulmányozzák a kezelés előtt.

A fizikális vizsgálat része egy tapintásos vizsgálat, amellyel a térd körüli lágyszövetek állapotát mérjük fel, majd speciális tesztekkel a térdízület mozgástartományát vizsgáljuk. Az alapos kivizsgálás eredményét Önnel is megosztjuk, az erről írt dokumentációt Önnel is ismertetjük. Ez után közösen felállítjuk a terápiás tervet, amely segíti a rehabilitáció ütemes haladását és látható célokat tűz ki a terapeuta és a páciens számára is.

Az állapotfelmérés végén megkezdjük a gyógytornát is. A feladatok helyes kivitelezésére nagy hangsúlyt fektetünk, ugyanis házi feladatként néhányat feladunk Önnek. Ezek mindennapos, otthoni elvégzése támogatja a kezelések alatt elért eredmények fenntartását, és rövidíti a gyógyulási időt. Empatikus gyógytornászaink folyamatosan monitorozzák az Ön rezdüléseit és nagy hangsúlyt fektetnek a fájdalommentes kezelésekre, azonban lehetséges, hogy bizonyos gyakorlatok vagy kezelési fogások kellemetlenséggel járnak majd. Ekkor a terapeuta fogást vagy gyakorlatot vált, a lényeg, hogy nem a fájdalom kiprovokálása a cél, hanem annak az elmulasztása.

Több éves szakmai tapasztalattal rendelkező gyógytornászaink munkáját már néhány kezelési alkalom után érezheti. A kínzó fájdalom, ami miatt nehezen lépcsőzött és guggolt, fokozatosan enyhülni fog, és már 3-4 alkalom után jelentős javulást érezhet a térdében.

A Gyógytornászom.hu terapeutáinak segítségét már nem csak Budán kérheti! Új rendelőnk nyílt a pesti oldalon, a Nyugati térhez közel, ahol szintén magas szakértelemmel várjuk Önt kezeléseinkre! Az alkalmak árát pedig nálunk SZÉP vagy Egészségpénztári kártyával is kiegyenlítheti.

Térdkalács ficama volt? Jelentkezzen be online és segítünk!

Az alábbi gombra kattintva foglalhat hozzánk időpontot az első alkalomra, amely egy részletes állapotfelmérés. Gyógytornászaink a legprofibbak az Ön térdkalács ficamának rehabilitációjában!  ↓