ideggyulladás

Az ideggyulladás okai, tünetei és gyógytornája

Az ideggyulladás heves fájdalommal és előrehaladott állapotban komoly tünetekkel járhat, éppen ezért rendkívül fontos, hogy mielőbb megkezdődjön a szakszerű kezelés.

De mik lehetnek az ideggyulladás okai és tünetei? Hogyan segíthet egy gyógytornász és kezelés hiányában mi várható? Ezekre a kérdésekre választ kaphat, ha elolvassa alábbi cikkünket.

Az ideggyulladás okai

Ideggyulladást az alábbi problémák okozhatnak:

 • vírusos/bakteriális fertőzések (pl.: övsömör, Lyme-kór, agyhártya gyulladás)
 • autoimmun betegségek (sclerosis multiplex, Guillain-Barre szindróma, myasthenia gravis, lupus, bélgyulladás)
 • anyagcserezavarok (pl.: cukorbetegség, pajzsmirigy alulműködés)
 • daganatos megbetegedés (bizonyos reakciók következtében, amelyet a tumor vált ki)

Ezek lehetnek az ideggyulladás tünetei

Az ideggyulladás tipikus tünete a heves fájdalom, amely kisugározhat közelebbi területekre is.

Az ideggyulladás okozta fájdalomra jellemző, hogy az ideg lefutása mentén, rohamokban jelentkezik (neuralgiás fájdalom), amely legfeljebb 1-2 percig tart. 

További tünet lehet még:

 • érzéskiesés
 • zsibbadás
 • izomrángás
 • mozgási korlátozottság
 • izomgyengeség

Kezelés nélkül az izmok beidegzése fokozatosan romlik, amely idővel izomsorvadáshoz vezethet.

Az ideggyulladás kialakulásának leggyakoribb helyei

Ideggyulladás bárhol kialakulhat, azonban vannak bizonyos helyek, ahol gyakrabban fordul elő.

 • arc
 • szem
 • kéz
 • nyak
 • váll
 • láb
 • ülőideg
 • gerinc

Ezekkel a módszerekkel segíthet a gyógytornász ideggyulladás esetén

Gyulladás esetén minden esetben az elsődleges terápia a tünetei kezelés, amely gyulladáscsökkentő gyógyszerekből és pihenésből áll. Ezt követően, orvosi utasításra később kiemelten fontos a probléma kiváltó okát is kezelni gyógytornával

A konzervatív terápiás eljárások közül a gyógytorna olyan természetes kezelés nyújthat, amely során a mozgás által fokozódnak a test öngyógyító folyamatai.

A gyógytornászok komplex technikákkal segíthetnek kezelni az ideggyulladás következtében kialakult panaszokat. Ehhez a klasszikus nyújtó és erősítő feladatok mellett, speciális kezelési módszereket is bevethetnek, amelyeket a diploma megszerzése után, továbbképzéseken sajátítottak el. Éppen ezért érdemes nagy szakmai tapasztalattal rendelkező gyógytornászt választani.

Ilyen lehet például a neurodinamika (más néven perifériás idegmobilizáció), amely során a gyógytornász speciális fogásokat alkalmaz, amelyekkel a nyomás alá került idegeket felszabadítja, s így az ideggyulladás kiváltó okát kezeli. A probléma megszüntetéséhez, akár már 4-5 neurodinamikai kezelés is elég. 

A fogásokkal a gyógytornász az érzékelő idegeken (proprioceptorok) keresztül hat, és a terápia eredményeként helyreáll a receptorok működése, ezáltal normalizálódik az izomtónus, amely a nyak és a váll mozgásterjedelem növekedéséhez vezethet.

További módszer lehet még a lágyrész mobilizáció, amely egy manuális technika. A kezelés célja, hogy az izmok és a fascia (izmot körülvevő hártyás kötőszövet) közötti összetapadásokat feloldja, ezáltal helyreállítsa azok működését. A kezelés során a gyógytornász a mélyebb szöveteket érinti azáltal, hogy masszázsfogásokat húzásokkal és csúsztatásokkal kombinál

A kezelést egyéb technikákkal is kiegészítheti, pl. Trigger-pont terápiával, valamint speciális kimozgatásokkal.

Mivel az ideggyulladás diagnózisát egy inaktív (pihenő) fázis követi, a hosszabb pihenés hatására az izmok nyújthatósága csökkenhet, emiatt az ízületek mozgásterjedelme is beszűkülhet. A gyógytornászok ezért nagy hangsúlyt fektetnek a mozgásterjedelem visszanyerésére, amelyet speciális, lazító/nyújtó gyakorlatokkal érnek el. 

A terápia másik fontos részét képezik továbbá az izomerősítő gyakorlatok. A gyógytornászok különböző, személyre szabott feladatokkal növelhetik az izomerőt. Az ideggyulladás izomgyengeséggel is járhat, emiatt a kezelések alatt a központi idegrendszerre is kell hatni, amelyet funkcionális gyakorlatokkal tudnak elérni. Ezeknek a feladatoknak a lényege, hogy nem izoláltan kezelik az izomcsoportokat, tehát a feladatok nem külön területekre koncentrálnak, hanem összetettebb gyakorlatokkal mozgat meg egyszerre több izomcsoportot.

Névtelen terv - 2023-05-10T120116.994.png

Olyan magán gyógytornászt keres, akivel már 2-3 napon belül megkezdheti a gyógytornát? Kérjen időpontot online, és segítünk!

Az ideggyulladás szövődményei gyógytorna hiányában

Amennyiben ideggyulladás okozta panaszait nem kezelik időben gyógytornával, a probléma továbbra is fennállhat, amely idővel mozgásszervi funkcióromláshoz, és akár komolyabb tünetekhez is vezethet.

Lehetséges, hogy a nyomás alá került ideg, olyan sokáig marad ebben az állapotban, hogy az érintett beidegzési terület lebénulhat, ugyanis a nyomás alá került ideg nagymértékben károsodik, így nem tudja ellátni a feladatát. Lényeges kiemelni továbbá, hogy az idegszöveteink nagyon lassan regenerálódnak, ezért a gyógyulási idő is kitolódhat.

Az ideggyulladás okozta komolyabb panaszok nagyban befolyásolják a mindennapokat, alapvető mozdulatokat nehezen vagy egyáltalán nem tud véghezvinni, amely a munkájára is negatívan hathat.

Így zajlik az első gyógytorna alkalom ideggyulladás esetén

A Gyógytornászom.hu budai és pesti jól felszerelt és vendég öltözővel ellátott rendelőjébe érkezve a gyógytorna megkezdése előtt egy 1 órás állapotfelmérésen vehet részt. Ennek során az Ön által választott gyógytornász részletesen kikérdezi Önt panaszairól, mikor kezdődött az ideggyulladás, milyen jellegű és erősségű a fájdalom, stb… Valamint, ha orvosi lelete és képalkotó eljárással készült felvétele is van, kérjük, hozza magával, mert a szakembereink legtöbbször ezeket is áttanulmányozzák a kezelés előtt.

Ez után egy megtekintés következik, majd a fizikális vizsgálat során a gyógytornász speciális tesztekkel alaposan felméri az érintett terület állapotát. Olyan részletes kivizsgálásban lesz része, amilyet még soha nem tapasztalt! Az állapotfelmérés eredményei alapján a következő lépés egy személyre szabott terápiás terv felállítása, amelynek központi eleme a kiváltó okot kezelése

Az első alkalom végén megkezdjük a gyógytornát is, amelynek során a fent is ismertetett módszereket alkalmazza szakemberünk. A legtöbb magánrendelőtől eltérően, nálunk a különböző terápiás eljárások nem járnak Önnek plusz költséggel, minden egy áron van! Annak érdekében, hogy a gyógyulás minél gyorsabb és eredményesebb legyen, házi feladatokat is kapni fog a kezelések alatt megtanult gyakorlatokból, amiket így otthonában biztonságosan és helyesen kivitelezve el tud végezni. 

A heti rendszerességgel történő, kitartó gyógytornának köszönhetően nagy százalékban sikeres eredménnyel zárulnak a kezeléseink! Pácienseink közül 10-ből 8 ember számol be 4-5 alkalom után jelentős mértékben csökkent fájdalomról, valamint a további panaszok enyhüléséről. 

A Gyógytornászom.hu rendelőiben SZÉP és Egészségpénztári kártyával is fizethet!

Ideggyulladás okozta panaszok nehezítik a mindennapjait? Kérjen időpontot hozzánk online és segítünk!

Az alábbi gombra kattintva már akár 2 munkanapon belül foglalhat hozzánk időpontot az első alkalomra, amely egy részletes állapotfelmérés. Gyógytornászaink a legprofibbak az ideggyulladás kiváltó okának kezelésében!