térd duzzanat

A térd duzzanat okai és gyógytorna kezelése

Térd duzzanat számos ok miatt kialakulhat. Lehet akut vagy krónikus a kiváltó probléma, a gyógytorna minden esetben nagy segítségére lehet annak kezelésében. 

De miért jöhet létre térd duzzanat? Hogyan segít a gyógytorna, és kezelés hiányában mi várható? Megtudhatja alábbi cikkünkből!

Néhány szóban a térd duzzanatról

A térd duzzanat valójában az ízület körül felgyülemlett folyadék. Általában nem önálló tünet, ugyanis a duzzanat következtében fájdalmat, feszülést és mozgáskorlátozottságot is tapasztalhat.

A térd vizesedése kialakulhat az ízület felett, alatt, illetve a külső és a belső oldalon, de akár mindenhol egyszerre is.

Térdműtétek után bizonyos mértékig normális a térd dagadása, ez azonban néhány nap alatt elmúlik, amint elkezdi a gyógytornát és a mozgást.

Ezek lehetnek a térd duzzanat okai

A térd duzzanat két fő okból jöhet létre: sérülés miatt, vagy valamilyen betegség miatt, amely a térdet is érinti.

Ezek alapján a duzzanat oka lehet:

Kockázati tényező lehet:

  • bizonyos sportok (pl.: kosárlabda,
  •  foci)
  • túlsúly
  • kor (60 év felett gyakrabban előfordul rövid ideig tartó térd dagadás)

Így segít a gyógytorna térd duzzanat esetén

A gyógytorna a legtermészetesebb módja a térd duzzanat kezelésének, ugyanis ez a módszer a mozgást használja fel, a test öngyógyító folyamatainak aktiválására, amely mindig kéznél van. 

Bár számos gyakorlat elérhető az interneten, videó formájában, fontos, hogy kezdetben mindenképpen szakember által vezetett gyógytornát végezzen, ugyanis egy gyógytornász olyan gyakorlatsort állíthat össze Önnek, amely megfelelő terhelést ad a panaszos térdre.

A gyógytorna több szempontból is hatásos. Jótékony szerepet játszik keringés serkentésében, ezáltal a felgyülemlett folyadék felszívódásában is. 

A szövetek fellazításával és a duzzanat csökkentésével a fájdalom is enyhülhet, ezáltal visszanyerhető az ízület normál mozgástartománya, valamint az izmok erősítését célzó gyakorlatok növelhetik a térdízület stabilitását

Kiegészítő terápiák a sikeres kezelésért

A gyógytornászok további speciális technikákkal oldják az izmok és kötőszövetek összetapadását, ezáltal elősegítve a zavartalan vér-és nyirokáramlást. Ehhez alkalmazhatnak például FDM terápiát, amely a manuális fogásrendszerének köszönhetően oldja a kötőszöveti letapadásokat, szabad utat engedve ezzel a keringésnek.

Névtelen terv - 2023-05-17T175406.301.png

A gyógytornászok által alkalmazott kinezio tape technika támogatja a fájdalomcsökkentését és az ízület tehermentesítését. A taping technika egy mechanikus módszer, amely támogatja a szervezet öngyógyító folyamatait. A fájdalomcsillapítás és az izomfunkciók támogatása, tehermentesítése mellett további jótékony hatásai közé soroljuk még a nyirokkeringés javítását, amely a térdízületben kialakult duzzanat csökkenésében mutatkozik meg, valamint az ízületi mobilitás és stabilitás elősegítését, amely megakadályozza a további mikrosérülések létrejöttét az ízületi porc felszínén.

A terapeuták szerepe nem csak a feladatok diktálása és azok betanítása. A gyógytornászok alapvető életmód tanácsokkal is ellátják Önt, amelyeket betartva, megelőzheti a térd visszatérő vizesedését. 

Térdspecialista gyógytornászt keres megfizethető áron? Tekintse meg árainkat és jelentkezzen be online!

Mi történik, ha a térd vizesedését nem kezeli gyógytornával?

A gyógytornának több szempontból is lényeges szerepe van. A gyakorlatoknak köszönhetően jelentős mértékben csökkenhet a térd dagadása, ezáltal növekedhet az ízület mozgásterjedelme, valamint megelőzhető egy újabb térd duzzanat. Abban az esetben, ha a térd duzzanat továbbra is hosszú távon fennáll, az újabb kóros folyamatokhoz vezethet. 

Például a felgyülemlett folyadék nyomás alá helyezi a környező szöveteket, ezáltal az izmok vér-és tápanyagellátása csökkenhet, amely miatt az izomszövet sorvadhat. Ez a végtag gyengeségéhez vezethet, amely alapvetően korlátozhatja a mindennapi mozgásban.

A kezeletlen, krónikus térd vizesedés Baker-ciszta kialakulását okozhatja. A Baker-ciszta a térdhajlatban kialakuló, folyadékkal teli hólyag, amely az ízületi tokból jön létre az ízületi folyadék felszaporodása következtében. A Baker-ciszta bizonyos esetekben akár tünetmentes is lehet, más esetekben azonban komoly fájdalommal, térd duzzanattal és merevséggel, valamint lábdagadással járhat. A ciszta általában kitapintható a térdhajlatban.

Azonban ezek kezelése hosszadalmas, és a szakorvos ezekre is gyógytorna terápiát fog Önnek javasolni.

Így zajlik a térd duzzanat gyógytornája egy budapesti magánrendelőben

Rendelőnkben a térd duzzanat gyógytornáját egy mindenre kiterjedő, 1 órás állapotfelmérés előzi meg, amely során részletesen kikérdezik Önt. További segítséget nyújthat a gyógytornász számára a korábbi orvosi beavatkozásokról, képalkotó eljárásokról készült leletei is. Az állapotfelmérés után egy fizikális vizsgálat során a gyógytornász speciális teszteket végez a térdízületén és a környező izmokon, hogy meggyőződjön a problémája eredetéről, és fel tudja állítani a személyre szabott terápiás tervet.

Csak az ok kiderítése után kezdődhet meg a térd duzzanat kezelésére irányuló gyógytorna. Empatikus gyógytornászaink nagy figyelmet fordítanak arra, hogy a feladatok ne okozzanak Önnek fájdalmat. Kiemelten fontos a gyakorlatok helyes kivitelezése is, ugyanis csak így kezelhető hatékonyan a kialakult probléma. A helyesen elsajátított gyakorlatokat gyógytornásza házi feladatként feladja Önnek, amelyeket otthonában el kell végeznie az eredményes gyógyulás érdekében.

Online is kérhet itt időpontot a Gyógytornászom.hu szakrendelésére, hogy több éves szakmai tapasztalattal rendelkező gyógytornászok vizsgálhassák meg a térd dagadását! A térd duzzanat komoly probléma, ezért mindenképpen fontos, hogy hozzáértő szakemberek vizsgálják ki a lehetséges kiváltó okokat. Gyógytornászaink bemutatkozóját ide kattintva olvashatja el.

Szakembereink hozzáértésének köszönhetően már hétről-hétre érezni fogja a javulást a térdében, a hétköznapokban újra könnyebb lesz a mozgás, a duzzanat jelentős mértékben csökkenhet, ezáltal a fájdalom is. A rendszeres kezeléséket követően hamar visszatérhet a megszokott sport tevékenységéhez

A Gyógytornászom.hu szakembereit már csak Budán, a Vitéz utcában, hanem Pesten, a Bajcsy-Zsilinszky úton is megtalálhatja! Nálunk minden kezelés megegyezik egy alkalom gyógytorna árával, és ezt az összeget akár SZÉP és Egészségpénztári kártyával is fizetheti!

Térd duzzanattal küzd? Kérjen időpontot hozzánk online!

Az alábbi gombra kattintva már akár 2 munkanapon belül foglalhat hozzánk időpontot az első alkalomra, amely egy részletes állapotfelmérés. Gyógytornászaink a legprofibbak az térdpanaszok kezelésében!