Sudeck szindróma

Sudeck szindróma – okok, tünetek és gyógytorna

A Sudeck szindróma komoly szövődmény is lehet, főként, ha nem kezeli már korai stádiumban egy tapasztalt szakember. A heves fájdalommal és duzzanattal járó problémát sérülés, műtét és betegség is kiválthatja.

Lássuk, mi is pontosan a Sudeck szindróma, mik lehetnek a tünetei és a kiváltó okai, valamint, hogy hogyan segíthet ezen a problémán egy gyógytornász!

Mi a Sudeck szindróma?

A Sudeck szindróma olyan krónikus fájdalomtípus, amely betegség vagy valamilyen sérülés, műtét szövődményeként lép fel. Főként a kezeken és a lábakon alakul ki.

Jellemzője, hogy ez a szövődményes fájdalom jelentős mértékben erősebb, mint amit a kiváltó probléma okozna.

Megkülönböztethetünk 1-es és 2-es típusú Sudeck szindrómát. Az 1-es típus a reflex disztrófia, amely az esetek 90 százalékát teszi ki. A probléma olyan sérülés vagy betegség következtében alakul ki, amely nem érintette az idegeket.

Ezzel szemben a 2-es típus a ritkább, amelyet szakszóval causalgiának is neveznek. A probléma oka idegsérülés, amely lehet törés, műtét, de akár agyvérzés vagy szívroham miatt is.

A Sudeck szindróma tünetei

A tüneteket feloszthatjuk aszerint, hogy korai, késői vagy végstádiumban áll a folyamat. Ennek eldöntése azonban szakorvosi kivizsgálást és diagnózist igényel. 

Korai stádiumban jellemző tünetek:

 • heves, lüktető, égő fájdalom, amely állandóan jelen van
 • a fájdalom gyenge ingerek hatására (pl.: hideg víz) fokozódik
 • a bőr száraz, piros és meleg tapintatú
 • a kéz-/lábfej megduzzad
 • a kéz/láb mozgásai beszűkülnek

Késői stádiumban jelentkező tünetek:

 • kékes/sápadt bőr, amely nyirkos és hűvös tapintatú
 • a fájdalom gyengül
 • a kéz/láb ízületeinek mozgása beszűkül
 • a kéz/láb izmai sorvadhatnak
 • a duzzanat fokozódik 
 • a bőr és a lágyrészek keménnyé válnak, megvastagodnak

A végstádiumban:

 • a duzzanat csökken
 • az ízületek elmerevednek
 • csontritkulás jön létre az érintett területen
 • a bőr fénylővé, feszessé és szárazzá válik
 • a fájdalom állandósul

A Sudeck szindróma kiváltó okai

A Sudeck szindróma leggyakoribb oka valamilyen sérülés. Ez lehet törés, izomhúzódás vagy ínszalagszakadás. Nagyon gyakori, hogy túl szoros gipsz, vagy más rögzítés áll a háttérben. A szindróma kialakulhat abban az esetben is, ha az idegek is sérültek, valamint akkor is, ha azokat nem érte trauma.

A másik leggyakoribb ok a műtét következtében sérült idegek, vagy az azt követő nem megfelelő, szövődményes gyógyulás. 

Akár fertőzés is kiválthatja a Sudeck szindrómát, ezek az esetek azonban ritkábbak, és minden esetben a már lezajlott betegséget után jelentkeznek az első tünetek.

Bizonyos esetekben agyvérzés és szívroham után is kialakulhat Sudeck szindróma. Mindkét esetben károsodhatnak a perifériás idegpályák is, ennek következtében jelentkezhet fájdalom, duzzanat és további szövődmény. 

Gyógytorna Sudeck szindróma esetén

A gyógytorna a legtermészetesebb módja a Sudeck szindróma kezelésének. Természetes, mert a mozgást veszi alapul, amely a mindennapunk részre, és állandóan kéznél van. 

A gyógytorna serkenti a vérkeringést, ezáltal nő a szövetek oxigén ellátása nem csak az érintett területen, hanem az egész szervezetre kiterjedően. Ez a folyamat elősegíti a szövetek regenerálódását. Mindez hozzájárul a duzzanat csökkenéséhez is, ugyanis a vérkeringés mellett a nyirokkeringés is fokozódik, amely az ödéma (felgyülemlett folyadék) elvezetésében lényeges szerepet játszik. Ennek köszönhetően pedig természetes úton a fájdalom is mérséklődni fog.

Nem elhanyagolható pozitív hatása továbbá, hogy speciális nyújtó gyakorlatokkal a kötőszöveti és izom letapadások oldódhatnak, amely szintén enyhíti a fájdalmat, növelheti a végtag mozgásterjedelmét, és csökkentheti a duzzanatot.

A gyógytorna összes pozitív hatásait tekintve levonható az a következtetés, hogy nem csak a Sudeck szindróma okozta panaszai fognak enyhülni, hanem hosszútávon a közérzetében is nagyfokú, pozitív változást tapasztalhat.

A Sudeck szindróma szövődményei kezelés hiányában

A probléma nem oldódik meg magától, és kezelés nélkül a Sudeck szindróma sajnos komoly szövődményekkel járhat. Ilyen például az érintett végtag mozgászavara, valamint a csontállománya ritkulása. Csontritkulás esetén nagyobb eséllyel törhet el újra a csont. 

Kezelés hiányában az izomsorvadás és a gyakori izomgörcsök is elkerülhetetlenné válnak. Ennek következtében a végtag gyengülhet, valamint állandó fájdalmat tapasztalhat.

Fontos tehát, hogy már a korai stádiumban felismerjék a problémát, és minél hamarabb megkezdődjön a személyre szabott, célzott konzervatív terápia.

Olyan gyógytornászt keres, akivel megelőzheti a szövődmények kialakulását? Olvassa el szakembereink bemutatkozóját és jelentkezzen be!

Így zajlik a gyógytorna állapotfelmérés Sudeck szindróma esetén

A Gyógytornászom.hu budai, Batthyány térhez közeli, valamint a pesti, Nyugati térnél található rendelőjében több éves szakmai tapasztalattal rendelkező gyógytornászaink várják Önt professzionális kezelésre. Szakembereinkhez már 2-3 napon belül kaphat időpontot, így minél hamarabb megkezdhetik a közös munkát az Ön gyógyulásának érdekében.  Első alkalommal olyan alapos kivizsgálásban lesz része, amilyet még soha nem tapasztalt. Amíg egy szakorvosnál a konzultáció ideje átlagosan 9 perc, addig nálunk az állapotfelmérés 1 óráig tart. 

Az állapotfelmérés alatt a terapeuta az Ön aktuális állapotát méri fel. Először részletesen kikérdezi Önt a Sudeck szindróma okozta panaszairól, például mikor jelentkezett először tünet, illetve, hogy milyen jellegű a fájdalma? 

Névtelen terv - 2023-05-17T184545.311.png

Ez után fizikális vizsgálattal funkcionális teszteket végez, amellyel felméri az érintett végtag ízületeinek mobilitását, valamint az izomzat és a lágyrészek állapotát. Megvizsgálja a kart/lábat alkotó izmok izomerejét, és feszességét is speciális tesztekkel

Ha van orvosi lelete a Sudeck szindrómáról, kérjük hozza magával, ugyanis gyógytornásza ezt is elolvassa a teljes, mozgásszervi diagnózis felállításához. A diagnózis felállítása után egy egyéni, személyre szabott terápiás terv kidolgozása következik a kiváltó ok és a tünetek kezelésére. A terapeutája mindent részletesen el fog mondani Önnek az állapotáról és, hogy nagyjából mennyi időt vesz igénybe a rehabilitáció a fájdalom megszűnésével együtt a funkció helyreállításáig. 

Csak az alapos kivizsgálás után kezdődhet meg a gyógytorna. A gyógytorna során a szakember által diktált és vezetett gyakorlatokat kell kiviteleznie. A passzív gyakorlatoknál a gyógytornásza manuális fogásokkal nyújtásokat és kimozgatásokat végez az érintett végtagon. Az aktív gyakorlatok az Ön munkáját is igénylik, amely során a terapeuta által diktált feladatok kell elvégeznie. Ezek általában erősítő gyakorlatok, amelyek fejlesztik az érintett végtag bizonyos izomcsoportjait. 

A mozgást a gyógytornásza figyelemmel követi és, ha kell, korrigál a helyes kivitelezés érdekében, mert csak ebben az esetben lesznek hatékonyak a feladatok. Házi feladatként olyan gyakorlatok ad fel Önnek, amelyek kivitelezése teljes mértékben helyes. Az otthon végzett feladatok elengedhetetlenek a közös munka sikerességéhez.

Már 2-3 kezelés után érezni fogja, hogy a fájdalma elkezd csökkenni, a duzzanat mérséklődik, és hétről-hétre érezheti, hogy az izomerő növekedésével arányosan a végtagok mozgathatósága is megváltozik

Tudta? Rendelőnkben nem csak bankkártyával és készpénzzel fizethet, hanem SZÉP Kártyát és Egészségpénztári Kártyát is elfogadunk.

Sudeck szindróma alakult ki Önnél? Kérjen időpontot hozzánk online és segítünk!

Az alábbi gombra kattintva már akár 2 munkanapon belül foglalhat hozzánk időpontot az első alkalomra, amely egy részletes állapotfelmérés. Gyógytornászaink a legprofibbak az Sudeck szindróma kezelésében!