ízületi fájdalom

Az ízületi fájdalom okai, tünetei és gyógytornája

Az ízületi fájdalom sok esetben akut trauma következménye. Krónikus esetben két fő oka lehet, amelyek kezeléséhez elengedhetetlen egy tapasztalt gyógytornász bevonása.

Lássuk, milyen okai és tünetei lehetnek az ízületi fájdalomnak, valamint, hogy milyen módszerekkel segíthet egy gyógytornász!

Az ízületi fájdalom típusai és kiváltó okai

Az ízületi fájdalom hátterében álló okok alapján három nagy csoportot különíthetünk el. Lássuk ezeket!

Porckopás okozta ízületi fájdalom

A leggyakoribb, ízületi fájdalmat okozó elváltozás a porckopás, amely a felnőtt lakosság 15-20%-át érinti. A folyamat bármelyik ízületet érintheti, leginkább a gerinc kisízületeiben, a csípőben, a térdben vagy a kéz kisízületeiben fordul elő. Az ízületi porckopást latinul artrózisnak nevezik.

A porckopás az ízületi fájdalom mellett a további tünetekkel járhat:

 • a fájdalom, főként a mozás kezdetekor jelentkezik az ízületben
 • ízületi merevség
 • mozgás közben hallható ropogás 
 • a panaszos terület duzzanata
 • az ízület mozgása beszűkül, nehezebben tudja kinyújtani vagy behajlítani a végtagját
 • a fájdalom később már terhelésre is jelentkezik
 • későbbi stádiumban az ízület deformálódhat, instabillá válhat 

Ízületi gyulladás okozta panaszok

Az ízületi gyulladás a második leggyakoribb ízületi fájdalmat okozó probléma. Ebben az esetben az ízületi tok belső felszínét borító hártya gyullad be, amely a folyadék felszaporodásához vezet. Emiatt duzzad be és feszül az érintett terület, és ez vezet a fájdalom kialakulásához is. 

Az ízületi gyulladás a fájdalom mellett az alábbi tüneteket okozhatja:

 • általános gyengeség
 • rossz közérzet
 • hőemelkedés/láz
 • ízületi merevség
 • az ízület duzzadt
 • a panaszos terület piros
 • a gyulladás helye meleg
 • az ízület nem mozgatható (funkciókiesés)

Egyéb ízületi fájdalmak

Ide sorolhatjuk azokat az eseteket, amikor valamilyen ízületet ért trauma áll a fájdalom hátterében. 

Továbbá, ide tartozik még az időjárás-változás (frontok), valamint a kisugárzó panaszok okozta ízületi fájdalom. Éppen ezért, ha minden, fent is említett problémát sikerült kizárni, további kivizsgálásra lehet szükséges a környező területeken.

Az ízületi fájdalom kezelése gyógytornásszal – ezekkel a módszerekkel segíthet 

Ízületi fájdalom esetén a gyógytorna a kiváltó okot célozva segít csökkenteni a fájdalmat, és visszanyerni az ízület mozgásterjedelmét és terhelhetőségét. A gyógytorna az egyik legtermészetesebb kezelési módszer ízületi fájdalom esetén, ugyanis mozgásszervi panaszt gyógyít az egyik legalapvetőbb képességünkkel, a mozgással. 

A gyógytorna aktív gyakorlatai során a gyógytornász és Ön közösen dolgoznak azon, hogy a gyógyulás sikeres legyen. Az ízületi fájdalom esetében a gyógytorna erősítő gyakorlatainak a célja a megfelelő izomerő kialakítása, a terhelés harmonikussá tétele és az ízület stabilitása. Az átmozgató gyakorlatok serkentik a keringést, amely az esetleges ízületi gyulladás gyógyulását gyorsítja, és az ebből fakadó duzzanat csökkentésében is jelentős szerepet játszik.

A kezelések során alkalmazott nyújtás segítségével lazítható a megfeszült izomzat. Az alapos és helyesen kivitelezett nyújtó technikának köszönhetően javulhat a szövetek vérellátása, normalizálódhat a panaszos ízület mozgásterjedelme, és a fájdalom is megszűnhet. A lazább szövetek terhelés hatására is kímélik a problémás ízületet, ezáltal a porckopás, mint a gyulladás egyik lehetséges szövődménye is megakadályozható.

A gyógytornászok további, funkcionális gyakorlatokkal az ízület körüli izmokat nyújtják, és egyaránt erősítik is. A teljes test izomegyensúlyának helyreállításához feltétlen szükséges a törzsizmok erősítése is, éppen ezért a gyógytornát komplexen építik fel a terapeuták.

Rendszeres gyógytornával lehetséges a sporttevékenységekhez való fokozatos visszatérés. Ennek az ütemezését, a fokozatok betartását a gyógytornászok tudják az Ön problémájának megfelelően meghatározni és ebben tanácsot adni.

A gyógytornászok az ízületi fájdalom kiegészítő terápiájaként kineziológiai tapaszt is felhelyezhetnek a panaszos területre. A módszer lényege, hogy az izmok húzásával stabil helyzetben tartsák az ízületet, ezáltal csökkenjen a súrlódás, a fájdalom és a duzzanat.

Névtelen terv - 2023-05-09T184749.121.png

Több éves szakmai tapasztalattal rendelkező gyógytornászt keres, megfizethető áron? Tekintse meg árlistánkat, és kérjen időpontot hozzánk online!

Ízületi fájdalom és további panaszok gyógytorna hiányában

Gyógytorna nélkül az ízületi fájdalom krónikussá válhat, azaz hosszantartó, a mindennapokat megkeserítő panaszt okozhat. Az ízület és a lágyrészek kezelése nélkül csökkenhet az ízület mozgásterjedelme, ezáltal bizonyos mozdulatok kivitelezése nehézkessé válik. 

Egy állandó ízületi panasz más területeken is problémát alakíthat ki. Például a fájdalom miatt kíméli az érintett oldali végtagját, emiatt az ellenoldalt nagyobb terhelés éri. Ezzel magyarázható az, hogy az eddig egészséges végtag is panaszossá válik. 

De nem csak az ellenoldalon alakulhat ki újabb probléma, hanem a legközelebbi ízületben is fájdalom vagy akár diszfunkció jelentkezhet. A helytelen terhelés miatt a többi ízület sem működik megfelelően, és mivel izmaink összefüggő láncot alkotnak, egy apróbb eltérés bárhol okozhat egy újabb panaszt. 

Gyógytorna nélkül a gyógyulási fázis így sokkal több időt vehet igénybe, valamint minél később kezdi meg egy szakember által a tornát, annál több probléma alakulhat ki, így pedig nehezebb lesz a kiváltó ok kikezelése.

Így zajlik az első alkalom gyógytorna, azaz az állapotfelmérés

A Gyógytornászom.hu Vitéz utcai (Buda) és Bajcsy-Zsilinszky úti (Pest) rendelőjében az ízületi fájdalom gyógytornáját egy mindenre kiterjedő, 1 órás állapotfelmérés előzi meg, amelyben segíthetnek a korábbi orvosi beavatkozásokról, képalkotó eljárásokról készült leletek is. A részletes kikérdezés után egy fizikális vizsgálat során a gyógytornász speciális teszteket végez el, hogy meggyőződjön a problémája eredetéről, és fel tudja állítani a személyre szabott terápiás tervet.

Csak az ok kiderítése után kezdődhet meg a gyógytorna. Empatikus gyógytornászaink nagy figyelmet fordítanak arra, hogy a feladatok ne okozzanak Önnek fájdalmat. Kiemelten fontos a gyakorlatok helyes kivitelezése is, ugyanis csak így kezelhető hatékonyan a kialakult probléma. A helyesen elsajátított gyakorlatokat gyógytornásza házi feladatként feladja Önnek, amelyeket otthonában el kell végeznie az eredményes gyógyulás érdekében.

Ide kattintva elolvashatja több éves szakmai tapasztalattal rendelkező gyógytornászaink bemutatkozóját, és kiválaszthatja, melyik szakemberünkhöz szeretne jönni. Már néhány kattintással bejelentkezhet az Önnek megfelelő időpontra, és néhány napon belül megkezdheti a gyógytornát. 

Már az első 2-3 alkalom után jelentős fájdalomcsökkenést tapasztalhat az érintett ízületében, és rendszeres kezelésekkel ismét panaszmentes lehet a mozgás!

Szükség esetén egyéb kezelési technikákat is alkalmazunk, például a fent is említett kinesio tape technikát, ez azonban nem jár Önnek plusz költséggel, nálunk minden egy áron van!

Ízületi fájdalom nehezíti meg a mindennapjait? Kérjen időpontot hozzánk online!

Az alábbi gombra kattintva már akár 2 munkanapon belül foglalhat hozzánk időpontot az első alkalomra, amely egy részletes állapotfelmérés. Gyógytornászaink a legprofibbak az ízületi fájdalom kiváltó okának kezelésében!