csukló fájdalom

A csukló fájdalom okai és gyógytorna terápiája

Nincs olyan ember, aki ne tapasztalta már élete során legalább egyszer, hogy milyen az, amikor csukló fájdalom gyötri. Lehet ez akut vagy krónikus ok miatt, a panaszt minden esetben jó, ha kezeli egy tapasztalt gyógytornász.

Hogy milyen okai lehetnek a csukló fájdalomnak? Hogyan segít a gyógytorna és kezelés hiányában milyen szövődmények várhatóak? Megtudhatja alábbi cikkünkből!

Ezek lehetnek a csukló fájdalom kiváltó okai

A csukló fájdalom hátterében álló ok kiderítése fontos feladat, ugyanis sokféle akut vagy krónikus probléma kiválthatja a panaszt. Lássuk most ezeket részletesen!

Húzódás, ficam, törés – a leggyakoribb akut problémák

Hirtelen, heves fájdalommal járó csukló panasz hátterében leginkább valamilyen trauma áll. Mivel ezek az esetek sürgős orvosi ellátást igényelnek, ezért a terápia is hamar megkezdődik. A csukló sérülések rehabilitációjához elengedhetetlen egy gyógytornász szakember, aki személyre szabott mozgásprogrammal támogatja az eredményes gyógyulást.

Betegségek, amelyek csukló fájdalmat okozhatnak

A csukló fájdalom gyógytorna terápiája

A csukló fájdalom kiváltó okának egyik leghatékonyabb és legtermészetesebb kezelési módszere a gyógytorna, amely a panaszt kiváltó mozgásszervi problémát szünteti meg a mozgás által generált öngyógyító folyamatoknak köszönhetően.

Egy képzett, és tapasztalt gyógytornász számos modern kezelési módszert bevethet, hogy kezelje a csukló fájdalmát.

Például flossing terápiával már egy kezeléssel jelentős javulást érhető el. A csuklóra és a karra feltekert speciális gumiszalag célja, hogy a kompresszió segítségével helyreállítsa az csukló mozgásait és csökkentse a fájdalmat. A gyógytornász a szalag feltekerése után meghatározott gyakorlatokat diktál Önnek, amelyek hatására gyorsul a szövetek regenerációja.

Alagút szindrómák és nyaki idegbecsípődés esetén kiváló kiegészítő módszer lehet a nyak és a kar izmaira ható speciális stretching gyakorlatsor, amellyel a letapadt izmok fellazíthatóak, ezáltal a nyomás alatt lévő idegek felszabadulhatnak. Amellett, hogy már ez önmagában jelentős mértékű fájdalomcsillapító hatással bír, a további idegi tünetek is jelentős mértékben csökkenhetnek

Akár manuális technikákkal is segítheti a gyorsabb gyógyulást egy szakképzett gyógytornász. FDM terápiával az izmokat és az azokat körülvevő fasciát is kezeli, ezáltal oldja az összetapadásokat. Ehhez egy előzetes kikérdezés és mozgásvizsgálat szükséges, majd speciális kezelőfogásokat alkalmaz a terapeuta.

A kezelések végén, az ott elért eredmény hosszú távú fenntartása érdekében kineziológiai tapaszt is felhelyezhet a terapeuta, amely segíti a helyes mozgást a csukló ízületben, emellett pedig fájdalom-és duzzanatcsökkentő szerepe is van. 

Névtelen terv - 2023-05-09T180425.253.png

A tünetek enyhülését követően, a gyógytornász funkcionális tréninggel az kéz és a kar izomegyensúlyát állítja helyre, amelyek a csukló stabilitását is támogatják. Ennek köszönhetően a kezelések alatt elért eredmények hosszú távon fenntarthatóak, és további szövődmények kialakulása is megelőzhető

A csukló fájdalom szövődményei gyógytorna nélkül

Gyógytorna nélkül a csukló fájdalom krónikussá válhat, és állandó gyógyszeres terápiára lehet szüksége. A tüneti kezelés mellett azonban a panaszt kiváltó ok továbbra is hosszú ideig fennállhat, ezáltal fokozatosan károsíthatja a szövetek állapotát. Az ellenoldalon túlterhelés alakulhat ki, emiatt felborulhat az izomegyensúly, így később távolabbi területeken is okozhat problémát, például a csukló fájdalomból idővel alkar-vagy nyakfájdalom is kialakulhat.

A csukló fájdalom miatt bekövetkezett állandó izomfeszesség csökkentheti a csuklóízület mozgásterjedelmét, ezért bizonyos kézmozdulatok, fogások kivitelezése nehézkessé, vagy akár lehetetlenné is válhatnak

Az alagút szindróma vagy nyaki idegbecsípődés következtében, a tartósan nyomás alatt lévő idegek funkciója tovább romlik. Ez olyan súlyos tünetekkel járhat, mint például érzéskiesés a kézfejen/tenyéren, az izomerő fokozatos csökkenése, majd az izmok sorvadása. Ezek kezelése hónapokkal tovább tarthat, és lehetséges, hogy a műtétet sem tudja majd elkerülni.

Gyógytorna csukló fájdalom esetén egy professzionális, budapesti rendelőben

A Gyógytornászom.hu rendelőjében első alkalommal egy 1 órás állapotfelmérést végzünk, amely során részletesen kivizsgáljuk az Ön csukló fájdalmát. Olyan alapos állapotfelmérésben lesz része, amilyet még soha nem tapasztalt! 

Válassza meg Ön a terapeutáját! Ide kattintva elolvashatja több éves szakmai tapasztalattal rendelkező szakembereink bemutatkozóját, és már néhány gombnyomással be is jelentkezhet az Önnek szimpatikus szakemberünkhöz!

Az anamnézis felvétel során az alap adatokon kívül részletesen kikérdezzük Önt panaszáról. A teljesség igénye nélkül, az alábbi kérdések irányadóak lehetnek a gyógytornász számára: 1-től 10-es skálán milyen erősségű a fájdalma? Milyen jellegű ez a fájdalom? Mi enyhítette eddig a panaszt? Volt-e valami, ami fokozta a csukló fájdalmat? Az ezekre adott pontos válaszok megkönnyíthetik a terapeuta munkáját a kiváltó ok felkutatásában. 

Megtekintés és fizikális vizsgálat

Az anamnézis után egy megtekintés következik. A látottak alapján a fizikális vizsgálat során speciális teszteket végzünk a kéz és az alkar szövetein, valamint felmérjük a csukló és a kézujjak mozgásterjedelmét. Eközben a gyógytornász előzetesen a vizsgálófogásokat is részletesen ismerteti, valamint folyamatosan tájékoztatja Önt az általa tapasztalt eltérésekről. 

Az anamnézis, a megtekintés és a fizikális vizsgálat együttese alapján kidolgozunk egy egyéni terápiás tervet, amelyet Önnel is ismertetünk. Ebből megtudhatja, hogy milyen terápiás módszerek szükségesek a kiváltó ok kezeléséhez, illetve ezek ütemezését is egyeztetjük Önnel.

Az állapotfelmérés végén megkezdjük az általunk javasolt és ismertetett kezelést. Bármilyen manuális fogásról vagy aktív gyakorlatról is legyen szó, empatikus gyógytornászunk folyamatosan monitorozza az Ön fájdalmát és szükség esetén csökkenti azt. A diktált funkcionális tréning gyakorlatokat a terapeuta kezelésről-kezelésre helyesen kivitelezve betanítja Önnek, és házi feladatként adja fel. 

Fontos, hogy ezeket elvégezze, ugyanis csak így tartható fenn hosszú távon a kezelések során elért eredmény. Elmondható tehát, hogy a gyógytorna egy olyan terápia, amely a gyógytornász és a páciens közös munkáján alapul

A csukló fájdalom az esetek jelentős százalékában már az első 2-3 kezelés során nagyfokú enyhülést mutat. További rendszeres gyógytornával pedig a csukló mozgásterjedelme is növekedhet, ezáltal az alapvető mozdulatok, fogások kivitelezése nem okoz majd gondot és hamarabb visszatérhet a munkához és a sporthoz.

A Gyógytornászom.hu több éves szakmai tapasztalattal rendelkező gyógytornászait Budán, a Vitéz utcában, valamint Pesten, a Bajcsy-Zsilinszky úton is megtalálhatja. Rendelőnkben a fent is felsorolt terápiás eljárások megtalálhatóak, és minden típusú kezelés egy áron van!

Csukló fájdalom gyötri a mindennapokban? Kérjen időpontot hozzánk online és segítünk!

Az alábbi gombra kattintva már akár 2 munkanapon belül foglalhat hozzánk időpontot az első alkalomra, amely egy részletes állapotfelmérés. Gyógytornászaink a legprofibbak az csukló fájdalom kiváltó okának kezelésében!