lábfájás

A lábfájás okai és gyógytorna terápiája

Lábfájással szinte már mindenki találkozott élete folyamán, ugyanis elég egy rossz cipő viselése, és órákkal később érezhető a diszkomfort érzet akár a teljes alsó végtagban is.

Hogy mik lehetnek a lábfájás okai, és hogyan segíthet ezen a panaszok egy tapasztalt gyógytornász, azt megtudhatja alábbi cikkünkből.

Ezek lehetnek a lábfájás okai

A lábfájásnak számos kiváltó oka lehet. Ezeket csoportosíthatjuk is, attól függően, hogy mely terület problémája váltja ki a panaszt. Az alábbiakban részletesen bemutatjuk ezeket.

Izomproblémák

Leginkább kisebb húzódások, a láb izomlázas állapota tartozik ebbe a csoportba, amelyek fizikai megterhelés után jelentkeznek. Ezek a problémák alapos bemelegítéssel és lenyújtással megelőzhetők.

Idegi eredetű lábpanaszok

A gyakran emlegetett isiász is okozhat lábfájást az idegek mentén. Ezt az állapotot okozhatja idegbecsípődés, porckopás vagy lumbágó. A probléma hatására a gerincvelői idegek nyomás alá kerülnek, amely fájdalmat generál a lefutás mentén. 

Ebben az esetben a lábfájást kiválthatja egy mozdulat, vagy akár köhögés és székrekedés, amelynek hatására a fájdalom a derékból indul, a comb hátsó részén, valamint a térd külső oldalán lefut a külső bokáig. Egyéb, komolyabb tüneteket is okozhat, például a láb zsibbadását, tehát mindenképpen érdemes szakemberhez fordulni a mielőbbi kezelés megkezdéséhez!

Csont/ízületi eredetű lábfájás

Csonttörés, vagy a csontot érintő gyulladásos folyamatok, illetve tumoros megbetegedések is kiválthatnak lábfájást. Gyermekeknél akár a növekedés is okozhat panaszt, amely főként éjszaka jelentkezik.

A térdben és a csípőben vagy akár a bokában kialakult porckopások is okozhatnak fájdalmat a lábszárban. De a probléma hátterében akár a térdhajlatban felgyülemlett folyadékkal telt ciszta, azaz a Baker ciszta is állhat.

Keringési zavarok

Egyik vezető kiváltó ok lehet az érszűkület, amely a vádliban okoz elsőként tünetet. Az összeszűkült verőerek kevesebb oxigént tudnak szállítani a szövetekhez, amelyet szervezetünk izomfájdalommal jelez. Mivel mozgás hatására növekszik az izom oxigén igénye, ezért a fájdalom is ezzel arányosan növekszik. Az érszűkületet éppen ezért „kirakatnéző betegségnek” is nevezik, ugyanis fő tünete, hogy járáskor, 50-100 méter után a lábfájás olyan mértékűvé válik, hogy a páciensnek muszáj megállnia, mert ekkor a fájdalom megszűnik. További tünet lehet még a hideg végtag, valamint a pulzus csökkenése/megszűnése a lábszáron.

Van azonban egy másik keringési probléma is, amely ebbe a csoportba sorolható. Ez a visszér-tágulat. Ebben az esetben a vénás-, azaz a visszaáramló vérkeringés lelassulása, pangása okoz panaszokat, amelyek hosszantartó állás vagy ülés után, esetleg este jelentkezik. A láb bedagad, megfeszül, és akár éjszakai görcsöt is okozhat. Látható tünetet is produkálhat: a lábszáron kidudorodnak a visszerek, amelyek szabad szemmel is láthatóak.

További okok lehetnek még:

Ezekkel a módszerekkel segít egy gyógytornász lábfájás esetén

A gyógytorna az egyik leghatékonyabb konzervatív terápiás módszer lábfájás esetén, ugyanis a probléma kiváltó okát kezeli úgy, hogy a mozgás által aktiválja a test öngyógyító folyamatait.

A gyógytorna célja a fájdalom enyhítése, és a későbbi panaszok kialakulásának megelőzése. Ehhez különböző módszerekkel, célzott és személyre szabott terápiás tervet alkalmazva végzi a terapeuta hétről-hétre a gyógytorna kezeléseket. Azonban a közösen elért eredmények fenntartása érdekében, valamint a gyógyulási idő lerövidítésére a szakember házi feladatokat is adhat Önnek, amelyeket otthonában napi szinten végezni kell. Ez általában néhány feladatot jelent, amelyeket már betanított Önnek, és biztosan látja, hogy a kivitelezés is helyes.

A gyógytorna feladatok jellemzően nyújtó és erősítő gyakorlat sorokból állnak. A nyújtás segít feloldani a csonthoz tapadt izmokat. Ezek a típusú gyakorlatok fontos szerepet játszanak a panasz enyhítésében, hiszen már önmagukban is fájdalomcsillapító hatásúak. Ehhez nem csak manuális (kézzel kivitelezett) technikák vagy nyújtó feladatok vethetők be, hanem akár egy eszközt is segítségül lehet hívni. Ez általában egy trigger, vagy masszázs labdát jelent, amellyel a láb izmait lazíthatjuk. 

Névtelen terv - 2023-05-03T165545.503.png

Az izmok erősítésével kezelhetünk akár egy már kialakult lúdtalpat, vagy bokasüllyedést és nem mellesleg a testsúly csökkentésében is jelentős szerepet játszanak ezek a feladatok. Az izomerő növelésével a láb teherbírása is egyenesen arányosan nő, így az álló munkát is jobban fogja bírni.

Egy szakképzett gyógytornász olyan életmód tanácsokkal is ellátja Önt, amelyekkel biztosan a megfelelő lábbelit választhatja ki magának, valamint olyan, hétköznapokon is bevethető feladatokat tanít meg Önnek, amelyeknek köszönhetően megelőzheti egy újabb csontkinövés kialakulását.

Olyan gyógytornászt keres, aki türelemmel és empátiával kezeli az Ön lábfájását? Jelentkezzen be hozzánk!

A lábfájás szövődményei gyógytorna nélkül

Gyógytorna kezelés hiányában a lábfájás állandósulhat, és amely állandó feszes állapotban tarthatja az izmokat, amiből különböző területeken izomcsomók alakulhatnak ki. 

A fájdalom következtében megváltozik a terhelés, és ez a felborult egyensúly további, akár távolabbi területeken is kiválthat tüneteket (például bokában, vádliban, térdben, csípőben). A megváltozott terhelés miatt, az ellenoldali lábát jobban igénybe veszi, amelyben nem csak izomláz, de akár új panaszok is jelentkezhetnek.

Minél hamarabb kerül sor fizioterápiás kezelésre, annál könnyebb lesz a lábfájás pontos kiváltó okát kideríteni és kezelni azt, így a gyógyulási idő jelentősen lerövidül.

Így zajlik az első gyógytorna alkalom lábfájás esetén

A Gyógytornászom.hu budai (Vitéz utcai) és pesti (Bajcsy-Zsilinszky úti) rendelőjében több éves szakmai tapasztalattal rendelkező gyógytornászaink a legfontosabbnak tartják, hogy személyre szabott módon történjen a lábfájás oki terápiája.

Rendelőnkben az ok kiderítése egy 1 órás állapotfelméréssel kezdődik, amely során részletesen kikérdezzük a panaszairól. A kikérdezést egy fizikális vizsgálat követi, amely speciális izom teszteket foglal magába, és a láb mozgásai mellett a teljes test vizsgálatára kiterjed. Ezzel az alapos vizsgálattal tehát elősegítjük a valódi ok tisztázását.

Ha megtaláltuk az okot arra egy mozgásszervi diagnózist állítunk fel, amely alapján összeállítunk az Ön számára egy személyre szabott terápiás tervet, amelyet Önnel is ismertetünk. Ebből megtudhatja, hogy milyen feladatokra számíthat, illetve a kezelések ütemezését is egyeztetjük Önnel.

Mindezek alapján kezdődik meg a gyógytorna, amely a már fent is részletezett erősítő és nyújtó gyakorlatsorokból áll. Lábfájás esetén legfontosabb a láb izmainak nyújtása, amelyre stretching technikát alkalmazunk. 

A nyújtó technikák mellett az erősítésre is nagy hangsúlyt fektetünk, amellyel az izomegyensúlyt állítjuk helyre, ezáltal elősegítve az ízületekben a helyes mozgás létrejöttét. A kezelésnek ezen a részén olyan izomzat kialakításán dolgozunk, amely hosszú távon biztosítja, hogy egy újabb lábfájás ne alakuljon ki

Tapasztalataink alapján a gyógytorna eredményességét jelentősen befolyásolják az otthoni tornagyakorlatok. Ezek a házi feladatként feladott, a kezelések alkalmával betanított gyakorlatok nem csak a gyógyulási időt rövidíthetik le, hanem hozzájárulhatnak a kezelések alkalmával elért eredmények szinten tartásához

Pácienseink közül 10-ből 8 ember már 2-3 kezelés után jelentős mértékű pozitív változásról számolt be. A lábdájásuk enyhült, a járásuk panaszmentessé vált, nem féltek attól, hogy gyalogolniuk kell és az majd fájdalommal fog járni.

Rendelőnkben több éves tapasztalattal rendelkező gyógytornászaink közül akár Ön is választhatja a terapeutát! Ehhez nem kell mást tennie, mint a gyógytornászaink bemutatkozóját elolvasni a honlapunkon, majd online vagy telefonos visszahívást kérve bejelentkezni hozzá. Tovább előny, hogy nálunk SZÉP kártyával vagy Egészségpénztári kártyával is fizethet és minden kezelés egy áron van!

Lábfájás gyötri? Kérjen időpontot hozzánk online!

Az alábbi gombra kattintva már akár 2 munkanapon belül foglalhat hozzánk időpontot az első alkalomra, amely egy részletes állapotfelmérés. Gyógytornászaink a legprofibbak a lábfájás kezelésében!