csontkinövés

A csontkinövés okai, tünetei és gyógytorna terápiája

A csontkinövések (latinul: exostosis) olyan jóindulatú szövetszaporulatok, amelyek a csontvégekhez közel alakulnak ki. Ezek a csontdudorok már magzati korban létrejöhetnek, illetve később, terhelés hatására az izmok tapadási pontjainál.

Lássuk, gyógytornászunk válaszait a csontkinövéssel kapcsolatos leggyakoribb kérdésekre!

Mi a csontkinövés?

A csontkinövések a csontvégekhez közel kialakuló, az esetek többségében jóindulatú csontszövet szaporulatok. Egy területen létrejöhet egy vagy akár több dudor is.

Két fajtája ismert: a gyermekkori (oszteokondróma), valamint a terhelés hatására kialakuló csontkinövés.

Hol alakul ki leggyakrabban csontkinövés?

Az alábbi helyeken jöhet létre csontkinövés:

 • combcsont, sípcsont, felkarcsont (főként a gyermekkori típus)
 • talpi bőnye és az Achilles-ín tapadásánál: sarkantyú
 • nagylábujjon: bütyök
 • külső talpélen a kisujj alatt: szabóbütyök
 • porckopás esetén az ízület szélén (pl.: térd, csípő, váll, csigolyák)
 • kéz kisízületeinél
 • nyakszirtcsonton (tarkó)
Névtelen terv - 2023-04-17T110136.313.png

Milyen okok vezethetnek a csontkinövés kialakulásához?

A gyermekkori csontkinövés hátterében legtöbbször magzati fejlődési probléma áll.

A terhelés hatására kialakuló csontkinövéseket az ín túlterhelése és húzódása okozza, amely miatt védekezésképp a csonton szövetszaporulat jelentkezik. 

Abban az esetben, ha több dudor alakult ki egy területen, genetikai probléma állhat a háttérben.

A kéz ízületeinél létrejött csonttüskéket ízületi vagy íngyulladás okozhatja.

További kiváltó ok lehet még: 

 • lúdtalp
 • nem megfelelő lábbeli
 • túlsúly
 • álló munka
 • hosszú ideig tartó mobilozás, monitor előtt töltött idő (nyakszirtcsonton kialakuló csontkinövések)

Milyen tüneteket generálhat a csontkinövés?

A csontszövet szaporulatok sokszor tünetmentesek. A gyermekkori csontkinövések a növekedési időszak végére kitapinthatóak. Abban az esetben, ha a dudor már nyomja a környező szöveteket, az alábbi tüneteket tapasztalhatja:

 • fájdalom az érintett területen
 • mozgás közben érezhet egy pattanást, amikor az ín vagy izom átugrik a csontkinövésen
 • a terület mozgatása nehezebbé válhat

Hogyan segíthet egy gyógytornász csontkinövés esetén?

A gyógytorna az egyik leghatékonyabb konzervatív terápiás módszer erre a problémára, ugyanis a csontkinövés kiváltó okát kezeli úgy, hogy a mozgás által aktiválja a test öngyógyító folyamatait.

A gyógytorna célja a tünetek enyhítése, és a későbbi panaszok kialakulásának megelőzése. Ehhez különböző módszerekkel, célzott és személyre szabott terápiás tervet alkalmazva végzi a terapeuta hétről-hétre a gyógytorna kezeléseket. Azonban a közösen elért eredmények fenntartása érdekében, valamint a gyógyulási idő lerövidítésére a szakember házi feladatokat is adhat Önnek, amelyeket otthonában napi szinten végezni kell. Ez általában néhány feladatot jelent, amelyeket már betanított Önnek, és biztosan látja, hogy a kivitelezés is helyes.

A gyógytorna feladatok jellemzően nyújtó és erősítő gyakorlatsorokból állnak. A nyújtás segít fellazítani a csonton tapadó izmokat. Ezek a típusú gyakorlatok fontos szerepet játszanak a csontkinövés tüneteinek enyhítésében, hiszen már önmagukban is fájdalomcsillapító hatásúak. Ehhez nem csak manuális (kézzel kivitelezett) technikák vagy nyújtó feladatok vethetők be, hanem akár egy eszközt is segítségül lehet hívni. Ez általában egy trigger, vagy masszázs labdát jelent, amellyel az érintett terület izmait lazíthatjuk. 

Az izmok erősítésével kezelhetünk akár egy már kialakult lúdtalpat, vagy bokasüllyedést és nem mellesleg a testsúly csökkentésében is jelentős szerepet játszanak ezek a feladatok. Az izomerő növelésével az érintett terület teherbírása is egyenesen arányosan nő, így a terhelést is jobban fogja bírni.

A talptorna gyógytornászok által összeállított gyakorlatsor, amelyet nem csak lúdtalp esetén alkalmazhatnak, hanem egyéb, talpfájdalommal járó problémák és így sarkantyú esetén is. Ezt a gyógytornász betanítja Önnek, és otthonában napi rendszerességgel kell végezni a sikeres gyógyulás érdekében.

Egy szakképzett gyógytornász olyan életmód tanácsokkal is ellátja Önt, amelyekkel biztosan a megfelelő lábbelit választhatja ki magának, valamint olyan, hétköznapokon is bevethető feladatokat tanít meg Önnek, amelyeknek köszönhetően megelőzheti egy újabb csontkinövés kialakulását.

Lehet-e szövődménye a gyógytorna hiányának?

A csontkinövés gyógytorna hiányában folyamatos, szűnni nem akaró fájdalmat okozhat. Idővel még több kinövések jöhetnek létre, amelyek más területetek is érinthetnek. 

Ha a csontkinövés körül a szövetek gyulladásos állapotba kerültek, az is állandósulhat, és fokozatosan a környező ízületekben mozgásbeszűkülést okozhat. Lehetséges a járás és az állás már komoly gondot fog okozni, amelyek addig a hétköznapokban gördülékenyen zajlottak. 

A kezeletlen és tartós gyulladás az Achilles-ín területén annak a tapadási pontját is károsíthatja, így akár az ínszalag szakadását is okozhatja. 

Elmondható tehát, hogy minél később kerül egy szakképzett gyógytornászhoz, annál több panasza alakul ki, így a gyógyulási idő is jelentősen megnyúlhat

Hogyan zajlik a gyógytorna állapotfelmérés csontkinövés esetén?

A Gyógytornászom.hu rendelőjében ahhoz, hogy megtaláljuk a csontkinövést kiváltó okot, több éves szakmai tapasztalttal rendelkező gyógytornászaink egy 1 órás, mindenre kiterjedő állapotfelmérést végeznek. 

Ez az első alkalom, amely során részletesen kikérdezzük Önt panaszairól. Olyan kérdésekre számíthat, mint például: mióta érzi a panaszokat, mikor erősödnek, van-e valami, amire kifejezetten enyhülést tapasztal? Ez a kikérdezés segíti az anamnézis felvétel eredményességét és az ok tisztázását. 

Ezt követően egy fizikális vizsgálattal felmérjük az érintett terület szöveteinek állapotát, valamint speciális tesztekkel az ízületek mozgásait is megvizsgáljuk. Ha megállapítottuk a csontkinövést kiváltó okot, arra egy diagnózist és egy személyre szabott terápiás tervet állítunk fel. Rendelőnkben kiemelten fontos, hogy ez valóban a páciens problémájának megfelelő, specifikus gyakorlatokból álljon. A tervet ismertetjük Önnel annak érdekében, hogy lássa a közös célokat és a haladási ütemet. 

Már az első alkalom végén megkezdjük a gyógytornát, amely a fent is említett lazító és erősítő gyakorlatokból áll. Fontosnak tartjuk, hogy a gyakorlatok ne okozzanak Önnek fájdalmat, ezért empatikus gyógytornászaink a kezelések alkalmával folyamatosan monitorozzák az Ön rezdüléseit, és ha egy mozdulat erős fájdalmat generál, akkor enyhítenek az adott feladaton. 

Tapasztalataink alapján a gyógytorna eredményességét jelentősen befolyásolják az otthoni tornagyakorlatok. Ezek a házi feladatként feladott, a kezelések alkalmával betanított gyakorlatok nem csak a gyógyulási időt rövidíthetik le, hanem hozzájárulhatnak a kezelések alkalmával elért eredmények szinten tartásához

Pácienseink közül 10-ből 8 ember már 2-3 kezelés után jelentős mértékű pozitív változásról számolt be. A csontkinövés okozta fájdalmuk enyhült, a mozgásuk panaszmentessé vált.

A Gyógytornászom.hu szakembereit már nem csak Budán, a Vitéz utcában, hanem Pesten, a Bajcsy-Zsilinszky úton is megtalálhatja! Rendelőinkben fontosnak tartjuk a szabad terapeutaválasztást, ezért honlapunkon elolvashatja szakembereink bemutatkozóját, és akár már néhány kattintással bejelentkezhet ahhoz, akivel szeretné elkezdeni a terápiát! Sőt, akár készpénzét is otthon hagyhatja, ugyanis nálunk SZÉP és Egészségpénztári kártyával is fizethet

Csontkinövés okozta panaszoktól szenved? Kérjen időpontot hozzánk online és segítünk!

Az alábbi gombra kattintva már akár 2 munkanapon belül foglalhat hozzánk időpontot az első alkalomra, amely egy részletes állapotfelmérés. Gyógytornászaink a legprofibbak a csontkinövés kiváltó okának kezelésében!