schanz gallér

A schanz gallér használatának okai és az azt kiegészítő gyógytorna

A schanz gallér egy olyan speciális, habszivacs alapanyagú eszköz, amely nyaki panaszok, valamint nyaki trauma esetén segíthet. A nyak megtámasztásával tehermentesíti azt, így a fájdalom csökkenhet, valamint sérülés esetén stabilan tarthatja a csigolyákat.

Lássuk, mik lehetnek a schanz gallér használatának okai? Milyen módszerekkel támogathatja egy tapasztalt gyógytornász a nyaki gerincsérülés utáni rehabilitációt, valamint a nyaki panaszok esetén a gyógyulást!

A schanz gallér használatának okai

Az alábbi esetekben lehet szükség schanz gallér viselésére:

  • nyaki gerinc traumája (pl.: rándulás)
  • nyaki discopathia

Ezekkel a módszerekkel segíthet a gyógytorna nyaki gerincsérülés esetén, és schanz gallér használata mellett

Nyaki gerinc trauma esetén első és legfontosabb az orvosi ellátás. Ezt követően a rehabilitációban nagy segítségére lehet egy tapasztalt gyógytornász. A szakember a leleteit is figyelembe véve felméri az Ön állapotát és személyre szabott tornát állít össze.

Gyógytornász szakember vezetésével a nyaktornát heti rendszerességgel végezheti, miközben maximális figyelmet biztosít egy szakértő a feladatok helyes kivitelezésére. 

A nyújtások mellett erősítő gyakorlatsort is kap, amelyeknek köszönhetően az izmok tónusosabbá válnak. Ezáltal javul a testtartás és az izomegyensúly, amelynek eredményeként minden mozgás helyesen tud végbemenni a gerinc kisízületeiben. Az aktív feladatok alapját a szegmentális stabilizációs tréning képezi, amellyel a core izmok is hatékonyan edzhetőek. 

A hatékony gyógytornának köszönhetően kialakul a helyes testtartás. Egy tapasztalt gyógytornász által összeállított izomerősítő gyakorlatok segítségével a panaszmentesség hosszú távon megőrizhető.

Olyan  nyaki- és gerincspecialistára van szüksége, aki érti a problémáját és 2-3 napon belül tudja fogadni? Tekintse meg szabad időpontjainkat és jelentkezzen be online!

Gyógytorna nyaki gerincproblémák esetén

A gyógytorna olyan hatékony és természetes terápiás módszer, amely a mozgás által serkenti a test öngyógyító folyamatait, így kezelve a nyaki gerincproblémák (pl.: spondylosis, discopathia) hátterében álló mozgásszervi okot. 

A gyógytornászok célja:

  • a fájdalom csökkentése 
  • a feszes izmok lazítása 
  • a gerinc stabilizálása
  • a csigolyák közötti mozgástartomány növelése
  • a testtartás javítása
  • az izomegyensúly helyreállítása

A nyaki gerincproblémák gyógytornája két fő részből áll. Először is passzív, átmozgató technikákkal a terapeuta mozgatja át az érintett gerincszakaszt, ezáltal nyújtja a feszes izmokat és felszabadítja a beszűkült csigolyák közti ízületeket. Ezek a fogások okozhatnak némi fájdalmat a feszes szövetek feloldása miatt. Azonban a kellemetlenséget hamar elfelejti, ugyanis a kezelés pozitív hatása biztosan nem marad el: felszabadító érzés, amikor ellazulnak görcsös, feszült izmai, és szabadabb mozgás jön létre az érintett gerincszakaszon.

A passzív technikák közé tartozik többek között a manuálterápia. A módszer lényege, hogy manuális fogásokkal a csigolyák közötti blokkokat oldja, ezáltal célzottan és hatékonyan kezeli a nyaki gerincproblémák tüneteit és kiváltó okát. A terapeuta a csigolyákon kézzel végzett fogásokkal elősegíti a lágyrészek mobilizációját és így a tünetek enyhülését, valamint a kiváltó ok megszüntetését.

A gyógytorna másik fő részében a terapeuta által diktált feladatokat kell elvégeznie. Ebben az aktív részben a szakember hozzáértésének köszönhetően fokozatosan kerülnek bevezetésre az egyre nehezedő feladatok, amelyek így biztosan nem lesznek megterhelőek a gerinc számára. 

Szükség esetén a McKenzie terápia gyakorlatsorából is kaphat feladatokat. A McKenzie torna gyakorlatainak lassú és pontos kivitelezése közben lényeges, hogy a Mckenzie gyógytornász és a páciens kölcsönösen együttműködve megfigyelje és megértse mikor melyik testhelyzet, mozdulat és gyakorlat, a legmegfelelőbb az adott panasz, probléma oldására, vagy a fájdalom intenzitásának hatékony csökkentésére.

Ezzel az alapos vizsgálati módszerrel meghatározott különféle testhelyzetek, illetőleg az eme jótékony hatású testhelyzetekben végzett, adott mozgások hatására, a panaszok már az első terápiás alkalom után legalább észrevehetően, de kiváltó ok függvényében akár lényegesen is enyhülhetnek.

Ez várható gyógytorna hiányában

A nyaki gerincproblémák tünetei krónikussá válhatnak, a fájdalom és a merevség megkeserítheti mindennapjait. Az érintett gerincszakasz mozgása beszűkülhet, esetleg akár teljesen gátolt lehet a mozgásban

Idővel súlyosabb tünetek is jelentkezhetnek (például végtagbénulás). Ha azonban megtörtént a baj, és a tünetek komolyabbra fordultak, sajnos a műtétet nem lehet elkerülni.  

Azonban a műtét után is javasolni fognak Önnek gyógytornát, ugyanis csak ez a kezelési módszer támogatja hosszú távon a gerince egészségét

Nyaki gerinctrauma esetén a rehabilitációs idő kitolódhat, és a schanz gallér állandó viselése is komoly problémákat válthat ki. A hosszú távú tehermentesítés következtében a nyakizmok elgyengülhetnek, amely következtében a csigolyák között is létrejöhetnek elváltozások.

Így zajlik a gyógytorna állapotfelmérés schanz gallér használata mellett

Rendelőnkben a schanz gallér kiegészítő gyógytornája egy 1 órás állapotfelméréssel kezdődik, amely során olyan alapos kivizsgálásban lesz része, amilyet még nem tapasztalt! 

Első alkalommal részletesen kikérdezzük a panaszairól, például, hogy mióta érzi a fájdalmat, mire erősödik és mire enyhül, illetve trauma esetén annak folyamatáról? 

Ez után következik a megtekintés és a fizikális vizsgálat, amely a nyaki gerinc mozgásai mellett a teljes test vizsgálatára kiterjed, ugyanis testünkben minden mindennel összefügg, így ha bárhol statikai probléma lép fel a testben, az kihatással lehet távolabbi területekre is. A kikérdezéssel és a fizikális vizsgálattal tehát elősegítjük a nyaki probléma kiváltó okának tisztázását.

Névtelen terv - 2023-04-13T181641.470.png

Az állapotfelmérés alapján egy mozgásszervi diagnózist állítunk fel, amelyre egy személyre szabott kezelési tervet dolgozunk ki. Ezt Önnel is ismertetjük, így már az első alkalommal megtudhatja, hogy hány kezelésre lesz szükség, és milyen terápiás módszereket fog bevetni a gyógytornász az Ön gyógyulása érdekében.

Ez után következik a gyógytorna

Csak ezek után és ezek alapján kezdődik meg a gyógytorna, amely a már fent is említett aktív és passzív részből, valamint kiegészítő terápiás technikákból áll. A nyújtó feladatok mellett az erősítésre is nagy hangsúlyt fektetünk, amellyel az izomegyensúlyt állítjuk helyre és javítjuk a testtartást, ezáltal elősegítve a gerinc ízületeiben a helyes mozgás létrejöttét. A gyógytorna mellett a Gyógytornászom.hu rendelőjében lehetőség van manuálterápiás, valamint külön szegmentális stabilizációs tréning, illetve McKenzie kezelés igénybevételére is, amelyeknek az ára megegyezik a gyógytorna alkalmak árával, így nem járnak Önnek plusz költséggel. 

Már az első alkalmak után érezni fogja, hogy a fájdalma jelentős mértékben csökken, a mozgások könnyebbé válnak, és a kezelések végére a testtartásában is pozitív változást tapasztalhat.

A Gyógytornászom.hu szakembereinek segítségét Budán, a Vitéz utcában és Pesten a Bajcsy-Zsilinszky úton is egyaránt igénybe veheti, és mindkét rendelőben SZÉP és Egészségpénztári kártyát is elfogadunk!

Schanz gallért kell viselnie? Kérjen időpontot hozzánk online!

Az alábbi gombra kattintva már akár 2 munkanapon belül foglalhat hozzánk időpontot az első alkalomra, amely egy részletes állapotfelmérés. Gyógytornászaink a legprofibbak a nyaki panaszok kezelésében!