térdízületi gyulladás

Térdízületi gyulladás – így segíthet egy tapasztalt gyógytornász

A térdízület az egyik legterheltebb ízületünk, emiatt igen sérülékeny. A térdízületi gyulladás (arthritisz) a fiatal korosztályt is érintheti, azonban bizonyos folyamatok miatt az idősebb korosztály gyakrabban érintett.

Mik a térdízületi gyulladás tünetei és okai? Hogyan segíthet egy tapasztalt gyógytornász és kezelés hiányában mi várható? Megtudhatja alábbi cikkünkből!

Ortopéd szakorvossal is várjuk!

A Nyugati térnél, a Bajcsy-Zsilinszky úti rendelőnkben a gyógytornán felül orvosi segítséget is igénybe vehet! (Bajcsy-Zsilinszky út 72.) Dr. Pánti Zsombor Imre ortopéd szakorvos minden csütörtökön 08:30 és 11:30 között tudja fogadni Önt.

Gyógytorna garanciával!

Amennyiben az állapotfelméréssel (1. alkalom) nem elégedett, mert nem azt kapta tőlünk amire számított, és azt a helyszínen jelzi nekünk, akkor nem kell kifizetnie az első alkalom árát! Sőt, ha a panasza olyan jellegű amire a gyógytorna nem tud megoldást nyújtani, akkor is ingyenes volt az állapotfelmérés az Ön számára.

A térdízületi gyulladás tünetei

A gyulladásnak jellegzetes tünetei vannak:

  • térdfájdalom
  • térdduzzanat
  • mozgáskorlátozottság a térdben
  • az ízület érzékenysége
  • az ízület instabilitása
  • a térd ropogása/kattogása

A térdízületi gyulladás kiváltó okai

A kiváltó okok alapján háromféle térdízületi gyulladást különböztethetünk meg:

  • A reumás térdízületi gyulladás hátterében a reumatoid arthritisz nevű autoimmun betegség áll. Ebben az esetben mindkét térd érintett lehet. Bármely életkorban előfordulhat, leggyakrabban azonban a 40 és 60 év közöttieket érinti. Rizikófaktort jelenthet a családi halmozódás, az elhízás és a környezeti hatások.
  • Az oszteoartritisz egy degeneratív ízületi megbetegedés, amely a leggyakoribb formája a térdízületi gyulladásnak. A kóros folyamat során az ízületben található porc túlzottan megkopik, feltöredezik, végső soron pedig lebomlik. A fő panaszt az ízületet alkotó csontvégek összedörzsölődése okozza. Kockázatot jelenthet az elhízás, a rendszeres túlerőltetés, illetve a sérülések. 
  • A térdízületi gyulladás harmadik formája a poszttraumás ízületi gyulladás, amely a térdet ért sérülések (szalagszakadások, meniszkusz sérülések, törések) után alakulhat ki. Kockázatot bizonyos sportok jelenthetnek: kosárlabda, futball, kézilabda, tenisz, amely során a hirtelen irányváltások miatt jelentős teher hárul a térdízületre.

Így segít a gyógytorna térdízületi gyulladás esetén 

A térdízületi gyulladás elsődleges terápiája a pihentetés, valamint a gyulladáscsökkentő gyógyszerek, krémek alkalmazása. A gyulladás enyhülését követően minél hamarabb érdemes megkezdeni a mozgásterápiát a szövődmények megelőzése érdekében.

A gyógytorna az egyik legtermészetesebb kezelési módszer a térdízületi gyulladás kezelésére, hiszen a mozgás által gyógyít mozgásszervi problémát. Ezt az alapvető funkciónkat használja fel annak érdekében, hogy kezelje a panaszt kiváltó okot.

Nyújtó gyakorlatok a gyógytorna egyik alappillére.

A gyógytorna során ezek segítségével lazítható a megfeszült izomzat. Az alapos és helyesen kivitelezett stretching technikának köszönhetően javulhat a szövetek vérellátása, normalizálódhat a térdízület mozgásterjedelme, és a fájdalom is megszűnhet. A lazább szövetek terhelés közben is kímélik a térdízületet, ezáltal a porckopás, mint a gyulladás egyik lehetséges szövődménye is megakadályozható.

Erősítéssel a tartós gyógyulásért.

A térdkörüli izmok edzésével tovább növelhető az ízület stabilitása, ezáltal csökkenthető az ízfelszínek közötti súrlódás. Az erősítő gyakorlatok serkentik a keringést, amely a térdízületi gyulladás gyógyulását gyorsítja, és az ebből fakadó duzzanat csökkentésében is jelentős szerepet játszik.

Speciális kezelési eljárások a teljes gyógyulásért.

A klasszikus gyógytorna feladatokon túl egy tapasztalt és képzett gyógytornász számos modern technikát is bevethet az eredményes gyógyulás érdekében (pl.: kineziológiai tapaszolás, flossing, köpöly). Ahhoz, hogy a megfelelő módszert válassza ki a szakember, egy állapotfelmérést végez, amely során teljes képet kap az Ön problémájáról, ezáltal pedig személyre szabott módon választja ki a gyógyuláshoz szükséges terápiás eljárást.

Látható tehát, hogy a gyógytorna komplex módon segíti a térdízületi gyulladás szövődménymentes gyógyulását. A rendszeres tornának a további, nem elhanyagolható pozitív hatása a közérzet javítása, és az öröm, hogy mozgással Ön is tehet az egészségéért. 

Ez várható, ha a térdízületi gyulladás nincs kezelve gyógytornával

Kezelés nélkül a gyulladás elhúzódhat, és annak megszűnése után is egy állandó térdfájdalom maradhat. Ha még ez után sem fordul gyógytornász szakemberhez a fájdalom miatt a szövetek folyamatos túlfeszülésben maradhatnak, ez pedig újabb panaszok kialakulásához vezethet az érintett végtagban. A térdízület kopása is szintén a merev izmok, kötőszövetek miatt bekövetkezett megváltozott terhelés következménye. Ez a probléma később nagyobb eséllyel csak műtéti eljárással gyógyítható. 

Így zajlik rendelőnkben a térdízületi gyulladás kezelése

Annak érdekében, hogy gyógytornászunk a megfelelő kezelési módszert alkalmazza a mielőbbi, eredményes gyógyulás érdekében, rendelőnkben első alkalommal egy állapotfelmérést végzünk. Amíg egy ilyen alkalom egy szakorvosnál átlagosan 9 perc, addig ez nálunk 1 órát vesz igénybe! 

Az első találkozás során részletesen kikérdezzük Önt a panaszairól, és igyekszünk megtalálni a térdízületi gyulladás kiváltó okát. Olyan alapos kivizsgálásban lesz része, amilyet még soha nem tapasztalt! Ahhoz, hogy az Ön számára is szimpatikus szakemberhez kerüljön, olvassa el több éves szakmai tapasztalattal rendelkező gyógytornászaink bemutatkozóját és jelentkezzen be online.

Az anamnézis felvétele után következik a megtekintés és a fizikális vizsgálat, amely során a látottak alapján a gyógytornász speciális teszteket végez, hogy megvizsgálja a térdízület mozgásait, valamint a környező izmok állapotát is felméri. Szakemberünk nem csak a panaszos területen, hanem a teljes testen is elvégzi ezeket a vizsgálatokat annak érdekében, hogy megtalálja a térdízületi gyulladás kiváltó okát. 

Mindezek alapján a terapeuta egy mozgásszervi diagnózist állít fel, majd egy személyre szabott terápiás tervet dolgoz ki, amelyet Önnel is ismertet. Ebből Ön is megtudhatja, hogy mi lehet a probléma forrása, milyen kezelésekre és hány alkalomra lesz szüksége a gyógyuláshoz.

Az állapotfelmérés végén az ismertetett kezeléseket is megkezdjük. Empatikus gyógytornászaink nagy figyelmet fordítanak arra, hogy a gyakorlatok ne okozzanak Önnek fájdalmat. Az izmok erősítésénél és nyújtásánál az Ön állapotát és fejlődését figyelembe véve fokozatosan kerülnek bevezetésre az újabb és magasabb szintű gyakorlatok. A gyógytornász külön figyelmet fordít a gyakorlatok helyes kivitelezésére és betanítására, ugyanis a feladatok közül néhányat házi feladatként otthonában is el kell végeznie a sikeres és gyors gyógyulás érdekében. 

Pácienseink közül 10-ből 7 ember már az első alkalom után jelentős mértékű javulásról számol be. Rendszeres gyógytornával pedig akár már 5 alkalom után a fájdalom megszűnésével, valamint a térdízület mozgástartományának visszanyerésével újra egészséges és panaszmentes lehet a mozgás. 

A Gyógytornászom.hu szakembereit Budán, a Vitéz utcában, valamint Pesten, a Bajcsy-Zsilinszky úton is megtalálhatja. Rendelőnkben minden kezelés egy áron van, amelyet SZÉP és Egészségpénztári kártyával is fizethet!

Térdízületi gyulladása van? Kérjen időpontot hozzánk online és segítünk!

Az alábbi gombra kattintva már akár 2 munkanapon belül foglalhat hozzánk időpontot az első alkalomra, amely egy részletes állapotfelmérés. Gyógytornászaink a legprofibbak az ízületi gyulladások kezelésében!