lágyrész mobilizáció

Lágyrész mobilizáció – gyógytornászok által alkalmazott speciális kezelés

Az izmok állapotát számos tényező befolyásolhatja: stressz, helytelen testtartás, túlterhelés. A feszes, esetleg letapadt, triggerpontokkal teli izomzat komoly tüneteket okozhat, az állandóan fennálló fájdalom mellett akár a végtagok mozgásterjedelme is csökkenhet. Jó hír azonban, hogy a lágyrész mobilizáció hatékonyan veszi kezelésbe az izmokat érintő problémákat!

De mi is az a lágyrész mobilizáció és hogyan hat? Milyen esetekben alkalmazható ez a módszer? Milyen eredményei lehetnek, és hogyan zajlik egy ilyen kezelés? Az alábbiakban megválaszoljuk ezeket a kérdéseket.

Ortopéd szakorvossal is várjuk!

A Nyugati térnél, a Bajcsy-Zsilinszky úti rendelőnkben a gyógytornán felül orvosi segítséget is igénybe vehet! (Bajcsy-Zsilinszky út 72.) Dr. Pánti Zsombor Imre ortopéd szakorvos minden csütörtökön 08:30 és 11:30 között tudja fogadni Önt.

Gyógytorna garanciával!

Amennyiben az állapotfelméréssel (1. alkalom) nem elégedett, mert nem azt kapta tőlünk amire számított, és azt a helyszínen jelzi nekünk, akkor nem kell kifizetnie az első alkalom árát! Sőt, ha a panasza olyan jellegű amire a gyógytorna nem tud megoldást nyújtani, akkor is ingyenes volt az állapotfelmérés az Ön számára.

Mi a lágyrész mobilizáció lényege?

A lágyrész mobilizáció tulajdonképpen egy olyan manuális technika, amely célja, hogy az izmok és a fascia (izmot körülvevő hártyás kötőszövet) közötti letapadásokat feloldja, ezáltal helyreállítsa azok működését.

A kezelés során a gyógytornász a mélyebb szöveteket érinti azáltal, hogy masszázsfogásokat húzásokkal és csúsztatásokkal kombinál.

A kombinált masszázsfogásokat egyéb technikákkal egészítik ki, pl. Trigger-pont terápiával, valamint speciális kimozgatásokkal.

Mivel a kezelt kötőszöveten (fascián) keresztül számos ideg halad át, ezért a kezelés olykor minimális fájdalommal járhat. Jó hír azonban, hogy nincs szükség a teljes test kezelésére, a gyógytornászok általában egy-egy testrészt céloznak meg.

lágyrész mobilizáció

Hogyan segít a lágyrész mobilizáció?

A lágyrész mobilizáció az egyik leghatékonyabb, gyógytornászok által alkalmazott módszer, ugyanis manuális technikákkal oldja a kötőszövetekben kialakult problémát, amely a panaszok forrása lehet.

A fogásokkal a gyógytornász az érzékelő idegeken (proprioceptorok) keresztül hat, amelyekkel mechanikai ingerek jutnak el a mozgatórendszer belső, szabályozó rendszeréhez. A terápia eredményeként helyreáll a receptorok működése, ezáltal normalizálódik az izomtónus, amely az ízületek mozgásterjedelem növekedéséhez vezethet.

A Trigger-pont terápia alapja, hogy az izmok görcsössége miatt kialakult csomókat felkutassa, majd finom nyomással oldja azokat. Hatására a kisugárzó fájdalom fokozatosan enyhül, majd a csomó teljes oldódásával megszűnik.

Olyan magán gyógytornászt keres, aki nagy szakmai tapasztalattal rendelkezik és akár már 2-3 napon belül tudja Önt fogadni? Tekintse meg szabad időpontjainkat és néhány kattintással jelentkezzen be az Önnek megfelelőre!

Milyen pozitív hatásai lehetnek a lágyrész mobilizációnak?

A lágyrész mobilizáció kezelés hatására:

 • csökkenhet a hosszú ideje fennálló fájdalom
 • növekedhet az ízületek mozgásterjedelme
 • lazulhatnak a befeszült izmok
 • az izomcsomók oldódhatnak
 • az izomtónus normalizálódhat
 • javulhat a testtartás

Mikor van szükség lágyrész mobilizációra?

Egy tapasztalt gyógytornász az alábbi esetekben végezhet lágyrész mobilizációt:

 • traumás vagy ortopédiai műtétet követően
 • operációt megelőzően
 • sérülések rehabilitációjára (pl.: mozgásterjedelem csökkenésekor)
 • különböző lágyrész panaszok esetén (pl.: krónikus hátfájás, egyoldalú terhelés, túlfeszült izomzat)
 • égési sérüléseket követően
 • reumatológiai és ortopédiai mozgásszervi betegségek kezelésére

Hogyan zajlik egy lágyrész mobilizációs kezelés?

A Gyógytornászom.hu rendelőiben a lágyrész mobilizáció kezelést egy 1 órás állapotfelméréssel kezdjük meg. Több éves szakmai tapasztalattal rendelkező gyógytornászaink olyan alapos kivizsgálást végeznek, amilyet még soha nem tapasztalt! Ha szeretné kiválasztani terapeutáját, ide kattintva elolvashatja szakembereink bemutatkozóit és ezt követően néhány lépésben bejelentkezhet.

Gyógytornászunk először is részletesen kikérdezi Önt az aktuális panaszairól például, hogy: mióta tart a fájdalma, emlékszik-e kiváltó oka, pontosan hol és hogyan fáj, milyen testmozgást végez? Az anamnézis felvétel során a terapeuta jegyzetel, amely lényeges a terápia után követése szempontjából.

A kikérdezés után következik a fizikális vizsgálat, amely legtöbbször a teljes testre kiterjed. Ez azért lényeges, mert az izomláncok és a fascia hálózat mentén kialakuló problémák forrása lehet egy távolabbi pont is, illetve az összefüggő rendszer miatt máshol is kialakulhatnak problémák. Ezek feltárása elengedhetetlen a kiváltó ok kezeléséhez. A gyógytornász a megtekintés és tapintás során tapasztaltak alapján, a problémás területen speciális teszteket is végez.

Az anamnézis és a fizikális vizsgálat eredménye alapján a gyógytornász egy személyre szabott, a kiváltó okot célzó terápiás tervet dolgoz ki. A tervet Önnel is egyezteti és ismerteti, így előre tudni fogja, hogy hány alkalomra lesz szükség és milyen ütemben fog haladni a kezelés.

A terápiás tervet követve megkezdődik a rendszeres kezelés. A lágyrész mobilizáció kiegészülhet további technikákkal, amelyek kombinált alkalmazásával hatékonyan kezelhető a mozgásszervi probléma mögött álló ok. A lágyrész mobilizáció mellett éppen ezért sokszor manuálterápiát és gyógytornát is végzünk, amelyeket kinesio tape technikával is megtámogatunk. A kiegészítő kezelések nem jár Önnek plusz költséggel, nálunk minden terápiás módszer egy áron van!

A kezelés során tapasztalhat fájdalmat, azonban empatikus gyógytornászaink folyamatosan monitorozzák az Ön rezdüléseit, és ügyelnek arra, hogy a kezelés ne okozzon komolyabb kellemetlen érzést.

A kombinált lágyrész mobilizációs kezelésnek köszönhetően már 4-5 alkalom is elég lehet, hogy a terápia pozitív változásait megtapasztalja: az izomfeszesség oldódásával csökkenhet a fájdalma, az izomtónus normalizálódásával pedig könnyedebben mozgatja majd végtagjait. A terápia végeztével pedig újra akadály-és fájdalommentesek lehetnek a mindennapok.

A Gyógytornászom.hu szakembereit már nem csak Budán, a Vitéz utca 9. szám alatt találja meg, hanem már Pesten, a Bajcsy-Zsilinszky út 72-ben is igénybe veheti gyógytornászaink segítségét! Rendelőnkben SZÉP és Egészségségpénztári kártyával is fizethet!

Lágyrész mobilizációra van szüksége? Kérjen időpontot hozzánk online!

Az alábbi gombra kattintva már akár 2 munkanapon belül foglalhat hozzánk időpontot az első alkalomra, amely egy részletes állapotfelmérés. Gyógytornászaink a legprofibbak a lágyrész mobilizációs kezelésben! ↓