szédülés

Szédülés kezelése gyógytornával? – a manuálterápia segíthet!

A nyaki problémákból származó szédülés ma már bizonyított tény, azonban még kevésbé terjedt el a köztudatban. Ennél a típusú szédülésnél igen hatékonynak bizonyultak a konzervatív terápiás eljárások, amelyből kiemelendő a gyógytornászok által alkalmazott manuálterápia gyors és jótékony hatása.

Milyen módszer a manuálterápia és hogyan zajlik egy ilyen kezelés? Gyógytorna hiányában hová vezethet a szédülés? Milyen nyaki problémák okozzák ezt a tünetet és mit lehet még tudni róla? Többek között ezekre a kérdésekre is választ kaphat cikkünkből.

Ortopéd szakorvossal is várjuk!

A Nyugati térnél, a Bajcsy-Zsilinszky úti rendelőnkben a gyógytornán felül orvosi segítséget is igénybe vehet! (Bajcsy-Zsilinszky út 72.) Dr. Pánti Zsombor Imre ortopéd szakorvos minden csütörtökön 08:30 és 11:30 között tudja fogadni Önt.

Gyógytorna garanciával!

Amennyiben az állapotfelméréssel (1. alkalom) nem elégedett, mert nem azt kapta tőlünk amire számított, és azt a helyszínen jelzi nekünk, akkor nem kell kifizetnie az első alkalom árát! Sőt, ha a panasza olyan jellegű amire a gyógytorna nem tud megoldást nyújtani, akkor is ingyenes volt az állapotfelmérés az Ön számára.

Így segít a gyógytorna szédülés esetén

Nyaki eredetű szédülés esetén az egyik legelterjedtebb és legeredményesebb kezelési módszer a gyógytornászok által alkalmazott manuálterápia, amely természetes úton, mechanikus energiát felhasználva szünteti meg a probléma hátterében álló okot.

A manuálterápia kézzel (manuálisan) végzett módszer, amely a nyaki szakasz funkcionális működészavarait lokalizálja, majd analizálja a kialakult zavarokat. Ezt követően különböző, manuálisan kivitelezett fogásokkal csillapítja a szédülést, valamint az egyéb nyaki eredetű tüneteket. Hatására javul a nyaki szakasz mozgástartománya és a nyakizmok merevsége is oldódik.

A manuálterápia elsődleges célja a csigolyák közti kisízületek mozgásterjedelmének növelésére, valamint az izomegyensúly helyreállítására. Mindemellett pedig hozzájárul a gerincoszlop egészséges funkciójának visszanyeréséhez, a közérzet javításához és a fájdalomcsillapításban is jelentős szerepe van.

A manuálterápia részét képezheti a trigger pont terápia is. Trigger pontnak nevezzük azokat a csomókat, amelyek az izomban vagy a fasciában (kötőszövet) alakultak ki. Ezek a csomók kívülről nem láthatóak, nyomásukra azonban jól meghatározott területre sugárzik ki a fájdalom. A módszer lényege, hogy a befeszült izmokban ezeket a kialakult izomcsomókat kitapintva, azokra hosszan tartó nyomást helyezve feloldja és megszüntesse a fájdalmat okozó köteget. Ezáltal a feszes nyakizmokból adódó szédülés is jelentős mértékben enyhülhet.

A szédülés és egyéb tünetek enyhülése, majd megszűnése után sem ér véget a gyógytorna. A terapeuták fontosnak tartják, hogy ez az állapot hosszú távon fennálljon. Ennek biztosítására funkcionális gyógytornával a gerincstabilizáló izmok erősítését célozzák meg, amelynek eredménye, hogy a csigolyák a helyes pozícióba kerülnek, és terhelés hatására sem jelentkezik diszfunkció (helytelen működés).

A hatékony gyógytornának köszönhetően kialakul a helyes testtartás, valamint egy tapasztalt gyógytornász által összeállított izomerősítő gyakorlatok segítségével a panaszmentesség hosszú távon megőrizhető.

Szeretne több éves szakmai tapasztalattal rendelkező gyógytornásztól manuálterápiás kezelést kapni? Jelentkezzen be hozzánk online és akár már 2-3 napon belül tudjuk Önt fogadni!

A szédülés várható szövődményei gyógytorna hiányában

Abban az esetben, ha nem kezelik nyaki eredetű szédülését gyógytornával, állapota könnyen állandósulhat, később akár rosszabbra is fordulhat. A csigolyák közötti blokkok, valamint a nyaki szakasz diszfunkciója kezelés nélkül tovább fokozódhat, ezáltal olyan problémák is kialakulhatnak, amelyek sokkal komolyabb tüneteket (pl.: zsibbadás, végtaggyengülés) is produkálhatnak.

Abban az esetben, ha megtörtént a baj, sok esetben lehetséges, hogy a műtétet nem lehet elkerülni. Azonban a műtét után is javasolni fognak Önnek gyógytornát, ugyanis csak ez a kezelési módszer támogatja hosszú távon a nyaki gerince egészségét.

Gyógytornászaink akik segítenek a szédülés leküzdésében

A szédülés gyógytornája egy professzionális gyógytorna rendelőben

A szédülés manuálterápiás kezelését megelőző vizsgálat legalább annyira lényeges elem, mint maga a kezelés. Rendelőnkben egy részletes, mindenre kiterjedő, 1 órás állapotfelmérő vizsgálattal a terapeuta mozgásszervi diagnózist állít fel. Ide tartozhat a röntgen, a CT vagy az MR vizsgálatok áttanulmányozása, valamint a teljes kórelőzmény alapos feltárása és elemzése (például az alábbi kérdések formájában: a panaszok mikor és miként jelentkeztek először, mire erősödik és enyhül, stb.).

Az állapotfelmérés eredménye alapján a terapeuta egy egyéni, személyre szabott terápiás tervet dolgoz ki, amelynek célja a megfelelő kezelési mód megválasztása.

Az anamnézis felállítását követően a mozgásvizsgálat során a gyógytornász ellenőrzi a páciens tartását, feltérképezi az esetleges csigolyák közötti problémákat: megvizsgálja a nyaki gerinc mozgásait, valamint az azt körülvevő izomzat aktuális állapotát.

A részletes állapotfelmérés után a problémának megfelelően különböző manuális, kézzel kivitelezett fogásokkal fájdalmat csillapít és mobilizál, ezáltal oldja a csigolyák között kialakult blokkokat.

A kezelés során a manuálterapeuta saját testének mechanikus energiáját is felhasználva előkészítő lágyrész kezelési masszázsfogásokkal, mobilizációs technikákkal, valamint plusz kiegészítő fogásokkal állítja helyre a nyaki szakasz egyensúlyát. Mivel a terapeuta aktívan vesz részt a kezeléseken, amely ilyen nagy energia befektetéssel jár, ezért is drágább a gyógytornász rendelőkben ez a kezelési típus, azonban a Gyógytornászom.hu rendelőjében ennek az ára is megegyezik a többi kezelés árával!

A kezelés végén különböző gyakorlatokat kap, amelyeket a gyógytornász helyes kivitelezéssel tanít be Önnek. Ezeket otthonában, házi feladatként el kell végeznie, ugyanis így lehet eredményes a gyógyulás. Fontos szem előtt tartani, hogy a terápia mindig a gyógytornász és a páciens közös munkája.

A manuálterápia hatékony kezelést nyújt a nyaki eredetű szédülés esetén, és már 4-5 alkalom után jelentős javulást tapasztalhat. A szédülés hétről-hétre enyhülni fog, ezáltal újra panaszmentessé válhatnak a hétköznapok.

Tudta? Terapeutáink segítségét már nem csak Budán, a Vitéz utcában, hanem Pesten, a Bajcsy-Zsilinszky úton is igénybe veheti!

szédülés kezelése manuálterápiával

A szédülés formái

A szédülésnek 4 fő formája ismert. Vertigo esetén a szédülés mozgásra, felülésre, felállásra jelentkezik, amelyet az érintettek úgy jellemeznek, hogy „forog velük a világ”. Súlyos esetben hányinger, hányás is társulhat hozzá.

Ájulás előtt is jelentkezhet szédülés. Ezt a típust presyncopenak nevezzük, amely egyfajta gyengeségérzést jelent.

Ide sorolhatjuk továbbá az egyensúlyvesztést valamint a bizonytalanság érzésével járó szédülékenységet is, amelyeket járás közben tapasztalhat.

A szédülés okai

A szédülés okai között kisebb problémáktól kezdve a komolyabb szervi elváltozásokig számos betegség állhat. A teljesség igénye nélkül az alábbi problémákhoz társulhat szédüléses panasz:

 • fület érintő gyulladás
 • Meniére-betegség (belső fület érintő elváltozás)
 • a fejet ért sérülés
 • vestibuláris migrén
 • hallóideg jóindulatú elváltozása
 • vérnyomás ingadozás
 • agyi keringési zavar
 • szív-és keringési betegségek
 • ízületi- és izombetegségek
 • idegkárosodás
 • gyógyszerek mellékhatása
 • vérszegénység
 • vas és nátrium hiány
 • szorongás

Rendszeresen szédül? Kérjen időpontot hozzánk online!

Az alábbi gombra kattintva már akár 2 munkanapon belül foglalhat hozzánk időpontot az első alkalomra, amely egy részletes állapotfelmérés. Gyógytornászaink a legprofibbak a szédülés mögött álló ok kezelésében! ↓