talpfájdalom

Talpfájdalom? – Hatékony kezelést nyújt a gyógytorna!

Talpfájdalom bármelyik életkorban előfordulhat, és sokféle dolog kiválthatja. Általánosságban elmondható, hogy a lúdtalp vagy egy rosszul megválasztott cipő vezethet a mindennapos fájdalomig. Ha Ön is nap, mint nap tapasztalja lábában ezt a panaszt, akkor ez a cikk Önnek is szól! Összefoglaljuk, hogyan segít a gyógytorna talpfájdalom esetén, mi történhet, ha ez a kezelés elmarad, bemutatunk egy gyógytorna kezelést, valamint a cikk végén egy talpfájdalom kisokost is talál.

Ortopéd szakorvossal is várjuk!

A Nyugati térnél, a Bajcsy-Zsilinszky úti rendelőnkben a gyógytornán felül orvosi segítséget is igénybe vehet! (Bajcsy-Zsilinszky út 72.) Dr. Pánti Zsombor Imre ortopéd szakorvos minden csütörtökön 08:30 és 11:30 között tudja fogadni Önt.

Gyógytorna garanciával!

Amennyiben az állapotfelméréssel (1. alkalom) nem elégedett, mert nem azt kapta tőlünk amire számított, és azt a helyszínen jelzi nekünk, akkor nem kell kifizetnie az első alkalom árát! Sőt, ha a panasza olyan jellegű amire a gyógytorna nem tud megoldást nyújtani, akkor is ingyenes volt az állapotfelmérés az Ön számára.

Így segít a gyógytornász talpfájdalom esetén

A gyógytorna természetes módon kezeli a talpfájdalom kiváltó okát. Teszi ezt a mozgás által, amely az egyik legalapvetőbb képességünk. Tehát mozgásszervi problémát a mozgás által gyógyít. A gyógytornászoknak módszerek széles tárháza áll rendelkezésükre a talpfájdalom kezeléséhez.

Először is, alkalmazhatnak nyújtó technikákat, amelyekkel például a helytelen lábbeli okozta befeszült izmokat lazítják, a letapadásokat oldják. Erre akár külön stretching órákat is igénybevehet.

Másodszor, az erősítő gyakorlatokkal növelik a talp izomerejét, amely stabilabb tartást biztosít a szalagok, inak és így az ízületek számára. Többek között a lúdtalp hatékonyan kezelhető ezzel a módszerrel. Az erősebb izomzatnak köszönhetően a talpi boltozatok megfelelő ívben alakulnak, így az ebből eredő további problémák is megakadályozhatóak.

A gyógytornász természetesen életmód tanácsadással is segíti a közös munkával megszerzett eredmény hosszútávú fenntartását. Itt esik szó a bemelegítő és nyújtó gyakorlatokról, amelyek a sportoláshoz nyújtanak nagy segítséget.

A talptorna gyógytornászok által összeállított gyakorlatsor, amelyet nem csak lúdtalp esetén alkalmazhatnak, hanem egyéb, talpfájdalommal járó problémák esetén is. Ezt a gyógytornász betanítja Önnek, és otthonában napi rendszerességgel kell végezni a sikeres gyógyulás érdekében.

Ha elmarad a talpfájdalom elleni gyógytorna

Hosszú távon nem csak a helyi tünetek állandósulnak majd, de a talp problémái a teljes testre kihathatnak. Testünk egy összefüggő rendszer, minden izmunk és szalagunk összeköttetésben áll egymással. Ezért is lehet például, hogy a térdfájdalmát egy régóta fennálló lúdtalp okozza. Tehát érdemes elkezdeni a most még jelentéktelennek tűnő panaszainak okát kideríteni, ugyanis minél később kezdik el kezelni a problémát, annál nehezebb lesz megtalálni a pontos kiváltó okot, ez pedig hosszabb gyógyulási időt vesz igénybe.

Ez történik a talpfájdalom esetén a gyógytornásznál

Ha a Gyógytornászom.hu budai rendelőjéhez fordul talpfájdalommal az 1 órás állapotfelmérés alatt olyan részletesen vizsgálatot végzünk, amilyet még soha nem tapasztalt! Nem csak átbeszéljük a panaszait, de a teljes test mozgásait megvizsgáljuk, valamint átnézzük az orvosi diagnózisait is. Megtaláljuk az okot, majd ez után egyéni kezelési tervet állítunk fel az ok kezelésére!

A kezelési tervet követve, amelyet Ön is megismer már az első alkalommal, zajlik majd a gyógytorna. Talpfájdalom esetén begyakoroljuk a talptornát, megmutatjuk a nyújtások és hengerezések helyes kivitelezését és tartunk egy életmód tanácsadást is. Erősítő és nyújtó gyakorlatokkal támogatjuk a helyes izomerő egyensúly létrejöttét, azaz a gyenge izmokat erősítjük, a feszes, görcsös izmokat pedig lazítjuk.

talp hengerezése

Bármi okozza a panaszát, teljes körű terápiát alkalmazunk fájdalmának kezelésére, életminőségének javítására. Kezeléseinknek köszönhetően megtapasztalhatja, hogy hétről-hétre csökkeni fog a fájdalma, érezni fogja, hogy a járása könnyedebb, nagyobb kedvvel indul el gyalog bárhová.

Tudta, hogy SZÉP és Egészségpénztári kártyát is elfogadunk? Jelentkezzen be online, és már néhány napon belül tudjuk Önt fogadni!

Ezek az okok állhatnak a talpfájdalom hátterében

Talpunk az egyik legleterheltebb testrészünk, hiszen teljes testsúlyunk itt oszlik el álláskor és járáskor. Éppen ezért sokféle erőbehatásnak van kitéve, így könnyen kialakulhat talpfájdalom.

Az okok leggyakoribb típusai között szerepel például a talppárnák fájdalma, a bőrkeményedés vagy a tyúkszem okozta panasz, valamint a bütyök, vagy kalapácsujj deformitási probléma.

Ezek az elváltozások leginkább olyan embereknél alakulhatnak ki, akik tartós állást igénylő vagy nehéz fizikai munkát végeznek (pl.: ápolók, pincérek).

Ha sportolás előtt elmarad a bemelegítés, az a lábfejben található izmok fájdalommával vagy akár húzódásával is járhat a hirtelen, kemény fizikai igénybevétel miatt. Érdemes tehát bemelegíteni edzés előtt, illetve hosszabb nyújtást, hengerezést beütemezni a levezetésre. Ezekre kiváló gyakorlatokat tud összeállítani Önnek egy szakképzett gyógytornász!

Egy nem megfelelően megválasztott vagy kialakított cipő is okozhat fájdalmat, elváltozásokat a lábában. Például a magas sarkú cipő viselete nőknél, illetve az egyenes, lapos sarkú cipők komoly problémákat okozhat a talpi boltozatokban. Míg előbbi esetben a sarok megemelése miatt az Achilles-ín megrövidül, addig az utóbbi esetben a cipő nem ad megfelelő alátámasztást a lábfejnek, így pedig nem követi annak természetes ívét. Idővel bokasüllyedés és lúdtalp alakulhat ki a nem megfelelő lábbeli okozta helytelen terhelés miatt. Egy gyógytornász a helyes lábbeli megválasztásában is tud tanácsokat adni Önnek!

Különösen megterhelő a lábunk számára a túlsúly, amely a hosszanti boltozatra ható nagyfokú terhelést ad, vagy a helytelen testtartás, amely miatt egyetlenül oszlik el lábfejünkön a súly és talpfájdalom alakul ki.

Lábunk évek, évtizedek alatt folyamatosan alakul. Talpunk íves szerkezete, amelynek fontos funkciója a súly rugalmas csillapítása, lesüllyedhet. Ez a talp kiszélesedésével és ellaposodásával járó folyamat a hosszanti boltozat mellett, a lábujjpárnák feletti harántboltozat lesüllyedését okozza, amely komoly talpfájdalommal jár.

A lábközépcsontokat zsírpárnák védik, amelyeknek megfogyatkozása a kor előrehaladtával az ezen a területen található nyáktömlők gyulladásához (bursitis) vezet, ez szintén erős fájdalommal jár a talp elülső részén.

Talpfájdalom kezelés gyógytornászaink segítségével

Ezeket a tüneteket tapasztalhatja talpfájdalom esetén

A talpfájdalom az esetek többségében a reggeli órákban jelentkezik, felkelés után. A nap folyamán, ahogy a láb izmai és ízületei bejáródnak, a fájdalom csökken. A panasz azonban estére vagy egy mozgalmas nap után újra megjelenthet.

  • Kellemetlen reggelek. Begyulladt szalag esetén a gyógyulás az éjszaka folyamán megindul, ilyenkor a szalag megpihen és lemerevedik. Az első néhány lépés ezért igen fájdalmas, de ezután enyhülést érez.
  • Kiadós séta, vagy a talpat ért huzamosabb megterhelés fájdalmat vált ki a lábában.
  • Szúró, hasogató fájdalom a talpa belső oldalán, amelyet a lábujjai és a sarka között húzódó erős kötőszövet (talpi fascia) gyulladása okozza.

 

Talpfájdalom nehezíti meg mindennapjait? Kérjen visszahívást és segítünk!

Az alábbi gombra kattintva már akár 2 munkanapon belül foglalhat hozzánk időpontot az első alkalomra, amely egy részletes állapotfelmérés. Gyógytornászaink a legprofibbak az Ön talpfájdalmának gyógyításában!  ↓