Foglaljon időpontot gyógytorna állapotfelmérésre!


A tünetek kezelgetése helyett végre maradandó javulást szeretne elérni?

Csak válassza ki, hogy a Budai vagy Pesti rendelőnk lenne Önnek kényelmesebb:

A gombok megnyomása után azonnal látja szabad állapotfelmérés időpontjainkat, amelyek közül az Önnek megfeleőt rögtön online le is tudja foglalni!

Miért hozzánk forduljon farokcsont fájdalmával?

 • Állapotfelmérésünk részletes, így pontosan lokalizáljuk a farokcsont fájdalom okát és típusát.
 • Gyógytorna tervünk személyre szabott, így nem csak panaszához, de Önhöz is igazítjuk.
 • Garanciát vállalunk: Ha nem a gyógytorna a megoldás a fájdalmaira, vagy az 1. alkalommal nem elégedett, nem kell fizetnie!
 • Gyógytornászaink tapasztalt, empatikus és segítőkész szakemberek, akik csak Önre figyelnek.
 • Pesti (Nyugati téri) és Budai (Batthyány téri) rendelőnkbe ide kattintva: online bejelentkezhet, így várakozás nélkül tudjuk fogadni.
 • Rendelőnk értékelése pácienseink által 4,9 csillagos!

Ortopéd szakorvossal is várjuk!

A Nyugati térnél, a Bajcsy-Zsilinszky úti rendelőnkben a gyógytornán felül orvosi segítséget is igénybe vehet! (Bajcsy-Zsilinszky út 72.) Dr. Pánti Zsombor Imre ortopéd szakorvos minden csütörtökön 08:30 és 11:30 között tudja fogadni Önt.

Gyógytorna garanciával!

Amennyiben az állapotfelméréssel (1. alkalom) nem elégedett, mert nem azt kapta tőlünk amire számított, és azt a helyszínen jelzi nekünk, akkor nem kell kifizetnie az első alkalom árát! Sőt, ha a panasza olyan jellegű amire a gyógytorna nem tud megoldást nyújtani, akkor is ingyenes volt az állapotfelmérés az Ön számára.

Milyen eredményt várhat a gyógytornától?

 • A probléma kiváltó oka kezelésbe kerülhet.
 • A farokcsont fájdalom jelentős mértékben enyhülhet.
 • Az ülés nem okozhat többé gondot.
 • A mozgáskor jelentkező diszkomfort érzet megszűnhet.
 • Az elcsúszott farokcsont helyre kerülhet.
 • A rendszeres gyógytornának köszönhetően megelőzheti egy újabb panasz kialakulását.

Pácienseink általában már az első néhány alkalom után javulásról számolnak be, a teljes gyógyuláshoz szükséges időt viszont nehéz látatlanban előre meghatározni.

Ha úgy dönt, hogy velünk indul el a gyógyulás útján, akkor 5 és 10 alkalmas bérletünkkel még kedvezőbb árat érhet el, illetve rendlőinkben fizethet Egészségpénztárral és SZÉP kártyával is!


A farokcsont fájdalom terápiája – Minden kérdésére válaszoltunk!

A farokcsont fájdalom gyakran jelentkező probléma, és főként a nőket érintő panaszról van szó. Azon túl, hogy jelentős mértékben megkeserítheti a mindennapokat, kezeletlenül komolyabb problémákhoz is vezethet. Leginkább az ülés, a felállás és az előre hajlás fokozza a fájdalmat, amelyet a hosszantartó ülés csak tovább ronthat. 

A farokcsont fájdalom fő oka a sérülés, de a csont elcsúszásához vezethet a szülés, illetve a környező szövetek túlfeszülése is (pl.: gyakori menstruációs görcsök). Mivel önálló tünetként jelentkezik, ezért ha további panasz társul hozzá (pl.: derékfájdalom), fontos az alapos kivizsgálás és a képalkotó eljárással készült felvétel.

A fájdalmat konzervatív úton hatékonyan lehet kezelni, és csak igen ritka esetben kerül sor a farokcsont műtéti eltávolítására. A beavatkozást követően azonban a felépülés hosszadalmas és fájdalmas lehet.

Kevesen tudják, hogy ez a panasz is hatékonyan kezelhető egy szakképzett gyógytornász segítségével, ugyanis a farokcsont fájdalom egyik leghatékonyabb kezelési módja a gyógytornászok által alkalmazott manuálterápiás eljárás. Manuálterápiával a farokcsont fájdalom jelentős mértékben csökkenthető, a csont normál állapotba mobilizálható, és ezt az eredményt már 3-5 alkalom után megtapasztalhatja.

Gyógytorna/manuálterápia hiányában a farokcsont fájdalom krónikussá válhat. A hétköznapok során komoly gondot fog okozni az ülés, felállás és a mozgás és távolabbi területeken is kialakulhatnak panaszok.

Az alábbi blokkban összeírtunk minden fontos tudnivalót a farokcsont fájdalomról. Csak kattintson arra a címre, amelyik érdekli és a válasz már meg is nyílik!

1. A farokcsont anatómiája

A farokcsont egy háromszög alakú csont, amely a gerinc legalsó szakaszát alkotja. Több, kisebb csont (3-5 db) összeforrása, amelyek egymáshoz képest minimális elmozdulásra képesek. Egy kis ízülettel kapcsolódik a keresztcsonthoz, és a kettő között szintén csak kisebb mozgás jön létre (előre-hátra a csípő és a medence elmozdulását követve). Nevét az evolúció során elcsökevényesedett farokcsigolyáról (latinul coccyx) kapta. 

Feladata, hogy a csípőcsont alsó két részével együtt biztosítsa az ülés és állás közben tapasztalható egyensúlyt és stabilitást. Ezen kívül olyan medencefenéki izmok tapadnak ezen a csonton, amelyek felelősek többek között a székletürítés kontrollálásáért, valamint a járás kivitelezéséért.

Névtelen terv - 2022-09-07T162824.807.png

Több éves szakmai tapasztalattal rendelkező gyógytornászt keres? Olvassa el szakembereink bemutatkozóját, és jelentkezzen be hozzánk állapotfelmérésre!

2. A farokcsont fájdalom hátterében álló okok

A farokcsont fájdalom gyakran jelentkezi önálló panaszként, igen ritka, hogy más problémához (pl.: derékfájdalom) társul. Az alábbiakban bemutatjuk a farokcsont fájdalom gyakori kiváltó okait.

2.1. Szülés és a farokcsont fájdalom közötti összefüggés

A farokcsont fájdalom gyakrabban érinti a nőket, mint a férfiakat. A probléma egyik legfőbb oka az, hogy a szélesebb medence csökkenti a medencét alkotó csontok között létrejövő mozgás mértékét, valamint ülés közben több súly nehezedik erre a területre. 

A másik fő ok, hogy szülés során a kitolási szakaszban komoly nyomás nehezedik a farokcsontra, emiatt pedig elmozdulhat, ritka esetben akár el is törhet. 

2.2. Menstruáció hatása a farokcsontra

A gyakori, menstruáció okozta alhasi görcsök miatt a medencefenéki izmok befeszülnek, így azok elhúzhatják a farokcsontot, amely szintén fájdalmat generálhat.

2.3. A farokcsont sérülései

Esések következtében ez a terület komoly veszélynek van kitéve. A farokcsont gyakran zúzódhat, sőt, ritka esetben akár el is törhet. A trauma után, ha nincs megfelelően kezelve ez a képlet, a környéki szövetek begyulladhatnak, amely folyamatos fájdalmat tarthat fenn.

Névtelen terv - 2022-09-07T162821.557.png

2.4. Egyéb okok

Nem ritka, hogy a farokcsont túl sok vagy éppen ellenkezőleg, túl kevés mozgásra képes, amely hosszú távon szintén fájdalmat okozhat. Mindkét eset következménye, hogy túlfeszülnek a medencefenéki izmok, amely szintén fájdalommal járhat.

Sokan tapasztalják, hogy a farokcsont fájdalom csak bizonyos helyzetekben jelentkezik. Ebben az esetben a probléma forrása lehet a túl kemény felületen való hosszantartó ülés, vagy a rendszeres, farokcsontot érő terhelések (bizonyos sportok). Még ekkor sem szabad elhanyagolni a panaszt, ugyanis a fájdalom könnyen krónikussá válhat, valamint a folyamatos irritáció miatt gyulladás is kialakulhat

Ritka esetben akár az aranyér is vezethet farokcsont fájdomhoz. Az erőlködés miatt kialakult értágulat anatómiai elhelyezkedése miatt érintheti ezt a területet is. 

Szintén nem túl gyakori esetben más területen kialakult folyamatok (például gerincsérv) adhatnak kisugárzó fájdalmat a farokcsont környékére.

A túlsúly növelheti a farokcsont fájdalom kialakulásának esélyét, ugyanis erre a területre jelentős mértékben nagyobb súly nehezedik, amely túlterhelést okozhat.

Olyan magán gyógytornászt keres, aki már 2-3 napon belül tudja Önt fogadni? Tekintse meg szabad időpontjainkat és jelentkezzen be online felületünkön keresztül!

3. Ezeket tapasztalhatja farokcsont fájdalom esetén

A farokcsont fájdalom általában helyi tünetként jelentkezik. A fájdalom lehet heves, éles, és a terület érzékenysége is igen gyakran tapasztalható.

A fájdalom fokozódhat terhelés hatására, tehát főként üléskor, de felálláskor, előre hajlás és járás közben is érzékelheti.

A szexuális aktus, illetve a székletürítés is felerősítheti a fájdalmat.

Névtelen terv - 2022-09-07T162833.508.png

Szeretné, ha elmúlna a mindennapjait megnehezítő farokcsont fájdalom? Jelentkezzen be hozzánk és már néhány alkalom után jelentős javulást tapasztalhat!

4. A farokcsont fájdalom diagnosztikája

A diagnózis felállításához sokszor már az anamnézis felvétel és a fizikális vizsgálat is elég. További képalkotó diagnosztika (pl.: röntgen, CT, MRI) egyéb kórképek kizárása miatt lehet lényeges.

A fizikális vizsgálat kellemetlen lehet, azonban nem igényel többet 3-4 másodpercnél. Ez a legalaposabb és leginformatívabb vizsgálat, ugyanis megállapítható a farokcsont helyzete és mobilitása is. Akár egy manuálterápiás szakember is elvégezheti, nem kell feltétlenül szakorvost felkeresnie.

Farokcsont problémát diagnosztizáltak Önnél? Kérjen visszahívást, és segítünk!

5. A farokcsont fájdalom kezelési módszerei

Az alábbiakban bemutatjuk a farokcsont fájdalom lehetséges kezelési módjait.

5.1. Manuálterápia

A manuálterápia speciális fogásokból álló kezelési módszer, amellyel főként az ízületekben és a gerincen kialakuló problémákat szűntetik meg. 

Manuálterapeuta csak orvos vagy gyógytornász lehet, akik a diploma után posztgraduális képzésben 2 évig tanulják ezt a módszert. Több manuálterápiás iskola létezik, az egyik legelterjedtebb a Barvicsenko-módszer.

Az alapos kikérdezést egy megtekintés követi, amely teljes testre kiterjed. A manuálterapeuta ekkor megfigyeli az oldalak közötti szimmetriákat, a végtagok helyzetét, az ízületek állását, és meghatározza, mely területeken lehet elakadás. Ezt követően a látottak alapján mozgásvizsgálatot végez, hogy felmérje az ízületek mozgástartományát. Ekkor például a gerincen találhat csigolyák közötti blokkokat.

A mindenre kiterjedő állapotfelmérést követően kezdődik meg a terápia, amely során részletes tájékoztatást kap a várható kezelőfogásokról. Szükség esetén lágyrész kezelést is végezhet a terapeuta, ha egy terület túlfeszült, illetve ha a páciens stresszként éli meg a terápiát.

Fontos megjegyezni, hogy a manuálterápia járhat némi fájdalommal, például a beszűkült ízület átmozgatása kellemetlen lehet. Azonban a manuálterapeuta minden esetben figyelembe veszi a páciens tűréshatárát, így mindig tudja, hogy meddig végezheti a fogásokat.

Tapasztalt manuálterápiás szakembert keres? Jelentkezzen be hozzánk online!

Névtelen terv - 2022-09-07T162807.495.png

5.2. Gyógytorna

A gyógytorna olyan természetes terápia, amely a mozgást használja fel a mozgásszervi betegségek gyógyításához. Ez az egyik leghatékonyabb kezelési módszer, ugyanis a farokcsont fájdalom kiváltó okát veszi kezelésbe.

A gyógytorna lehet:

 • Aktív: amikor a gyógytornász által diktált feladatokat kell elvégeznie Önnek, miközben a terapeuta figyel a helyes kivitelezésre. Ezek általában erősítő vagy nyújtó gyakorlatok.
 • Passzív: a terapeuta aktívan dolgozik, miközben Ön passzív. Legtöbbször ilyenkor az ízületek kimozgatását, illetve különböző lágyrész technikákat végez a gyógytornász. Ilyen például a manuálterápia vagy az FDM.
 • Vezetett aktív: a páciens és a terapeuta közösen dolgozik. Miközben a gyógytornász passzív technikákat végez, kérheti a kezelt terület mozgatását bizonyos irányba, illetve a szabályozott be-és kilégzést.

Az a felfogás, miszerint gyógytornára csak az idős emberek járnak, téves. A torna bárki számára nyújthat segítséget, és mivel egyénre szabott módon történik, így mindenkinek a saját állapotához mérten alakít ki gyakorlatsorokat a terapeuta.

5.3. Masszázs

A masszázs meghatározott fogások ismételt végzése, a teljes testen vagy csak egy adott területen. A bőr és a bőralatti kötőszövetre van jótékony hatással. A farokcsont területének alapos átdolgozásával lazíthatóak a feszes szövetek, ezáltal csökkenhet a csontra és az ízületre ható húzó hatás, amely különböző diszfunkciókhoz, így fájdalomhoz vezethet.

Ajánlott a gyógytorna és a manuálterápia mellé, kiegészítő kezelésnek.

5.4. Gyógyszerek, injekció

A vény nélkül kapható fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő gyógyszerek az otthoni terápia elengedhetetlen kellékei lehetnek. Krém formájában is használhat lazító, hűsítő kenőcsöket a farokcsont területén, fontos azonban megjegyezni, hogy mindez csak tünetei terápia, a probléma forrása ezzel nem oldódik meg.

Reumatológus által, helyileg alkalmazott szteroidos injekció is gyors fájdalomcsökkenést eredményezhet, azonban a kiváltó ok ez esetben sem kerül kezelés alá, és maga a szúrás is kellemetlen lehet.

Ma már elterjedt a hialuronsavas injekció is, amely az érintett terület lágyrészébe fecskendezve kollagént juttat a szövetek közé, így segíti a sérülést követő gyorsabb regenerációt.

5.5. Fizikoterápia (TENS kezelés)

A fizikoterápiás eljárások közül az egyik leggyakoribb a TENS, azaz a Transzkután Elektromos Idegstimuláció kezelés. Ez a módszer a mikroáramot felhasználva izomstimulációt végez, ugyanis lényege, hogy gyenge elektromos impulzusokat vezetnek az idegek megfelelő, kulcsfontosságú pontjaiba a bőrre tapasztott elektródák segítségével. 

A TENS kezelés fájdalommentes és veszélytelen

Az izomstimuláció célja kettős: csökkenti az izommerevséget és fokozza a vérkeringést.  Ezek a finom impulzusok módosítják az ingerületvezetést, így blokkolják a fájdalomérzetet kiváltó jelek eljutását az agyba. 

A kezeléseket naponta 2-3 alaklommal kell végezni, hogy elérje pozitív hatásait. Azonban emellett is fontos a rendszeres gyógytorna a fájdalomcsillapítás és a mozgástartomány növelés érdekében.

5.6. Műtéti megoldások

Farokcsont fájdalom esetén igen ritka esetben kerül sor műtéti beavatkozásra. Az operáció abban az esetben lehet opció, ha 6 hónap konzervatív terápia sem vezetett eredményre.

Bár meglehetősen rövid beavatkozásról van szó (egynapos sebészethez tartozik), mégis csak kevés esetben végzik el, ugyanis a műtéti utáni rehabilitáció jelentősebb nehezebb lehet és tovább tarthat, és a fájdalom is minimum 3 hónapig, maximum 1 évig még jelen lehet.

Egy 2022-ben publikált kutatásban 171, coccygectomián (farokcsont műtéti úton történő eltávolítása) átesett egyént vizsgáltak kérdőíves utánkövetéssel. A beavatkozás után 1 évvel töltötték ki a kérdőívet, amely a kitért a posztoperatív szövődményekre, valamint a fájdalom mértékére a műtét előtt és után. Az eredmények megmutatták, hogy az általános sikerarány 71%-os volt, tehát a betegek teljes mértékben tünetmentesen, vagy minimális fájdalommal éltek, és a fő szövődménynek a fertőzést találták. Utóbbi azonban megelőzhető, ha az operációt követő 48 órában antibiotikum terápiában részesül a páciens.

https://journals.lww.com/spinejournal/Abstract/2022/05150/Coccygectomy_in_the_Treatment_of_Chronic.6.aspx

Szeretné elkerülni a műtétet? Jelentkezzen be hozzánk rendszeres gyógytornára és manuálterápiás kezelésre!

6. Ezt teheti otthonában, ha farokcsont fájdalma van

Gyógytornászunk tanácsai a farokcsont fájdalom otthoni enyhítésére.

 1. Kerülje a hosszantartó ülést és a kemény felületeket.
 2. Ha teheti, használjon speciális fenékpárnát.
 3. Rendszeresen járjon el kezelésekre.
 4. A gyógytornász által összeállított tornát végezze minden nap!
 5. Mozogjon rendszeresen!
 6. Igyon sok folyadékot, ezzel javíthat a lágyrészek állapotán.

Olyan gyógytornászt keres, aki valóban személyre szabott módon állítja össze Önnek a tornát? Jelentkezzen be hozzánk!

7. A farokcsont fájdalom hatékony kezelési módjai – gyógytorna és manuálterápia

A farokcsont fájdalom egyik leghatékonyabb és legtermészetesebb kezelési módja a gyógytorna, valamint a gyógytornászok által alkalmazott manuálterápia. Ezt a kezelési módszert a terapeuták 2 éves, posztgraduális képzés során sajátítják el, és olyan speciális fogásokat tanulnak, amelyekkel a panaszt okozó ízületi elmozdulásokat korrigálni tudják.

A manuálterápia tehát kézzel kivitelezett fogásokból épül fel. A kezelési pozitív hatása, hogy az ízületek egészséges funkciója visszaállítható, ezáltal csökken vagy teljesen megszűnik a fájdalom, amelynek hatására javulhat az általános közérzet.

A kezeléseket követően elengedhetetlen a rendszeres gyógytorna, hogy az elért eredmények hosszú távon fennmaradjanak. Ehhez a manuálterapeuta olyan, személyre szabott otthoni gyakorlatsort állít össze, amelyeket helyesen kivitelezve betanít Önnek. A célirányos erősítő és nyújtó gyakorlatok lényege, hogy stabilizálja a kezelés által elért mozgásjavulást. Az otthoni feladat tehát, hogy a megadott ismétlésszámmal és gyakorisággal az aktív gyógytorna feladatokat elvégezze. A torna rendszeres gyakorlásának köszönhetően megakadályozható a panaszok ismételt megjelenése és a funkciózavar kiújulása.

Gyógytorna módszerek a fájdalom csökkentésére

A gyógytorna a legalapvetőbb képességünket, a mozgást használja fel a gyógyítás céljából. A fizioterápiát sok esetben más kezelési lehetőséggel helyettesíteni nem lehet, így a leghatékonyabb konzervatív terápiás eljárások közé tartozik

A gyógytorna passzív részében a gyógytornász végzi a kezelést. A manuálterápia mellett ezek az alábbi technikák lehetnek:

 • izomlazítás
 • nyújtás
 • átmozgatás
 • ízületek kimozgatása

Ezek a fogások fájdalomcsillapító hatásúak, valamint hozzájárulnak a mozgásbeszűkülés oldásához

A passzív technikák közé tartozik többek között az FDM terápia, amely hatékonyan oldja a fájdalmat kiváltó okot. 

Az FDM egy rövidítés, amely az alábbi fogalmakat takarja:

 • F, mint fascia: ez a kötőszövet, amely az egész testünket behálózza, a kezelés alapja. A fasciára gyakorolt fogásokkal más szövettípusokon is jótékony hatást érünk el, például idegeken, szerveken, csontokon és az ízületeken is egyaránt.
 • D, mint disztorzió: a kezelés hatékonyan oldja a fascia összetapadása/szétnyílása/csomósodása következtében kialakult panaszokat.
 • M, mint modell: Az FDM terápia egy gondolkodási modell, egy komplett látásmód, amelyet a gyógytornászok külön szakmai képzésen sajátítanak el. 

Sok esetben a farokcsont fájdalom hátterében a fascia diszfunkciója állhat. Erre a legtermészetesebb kezelési módszert adja az FDM terápia, ugyanis manuális (kézzel kivitelezett) fogásokkal hat a kötőszövetre, amely a szerteágazó hálózata miatt távolabbi területekre is hatással van. Amint a fascia spazmusa (feszülése) csökken, a kötőszövet immobilizációja is oldódik. Mindez pozitívan járul hozzá a farokcsont fájdalom hátterében álló ok kezeléséhez

A gyógytorna aktív szakasza, a terapeuta és a páciens közös munkája. Ekkor a szakember olyan feladatokat diktál Önnek, amelyek célzott módon kezelik a farokcsont fájdalom kiváltó okát. A core (mély) izmok erősítésével elérhető, hogy az ízületek megfelelő helyzetbe kerüljenek, ezáltal kezelhető a farokcsont fokozott/csökkent mozgása. A megnövekedett izomerő hozzájárul a stabilitáshoz, a helyes testtartáshoz, és fokozza az állóképességet is.

Névtelen terv - 2022-09-07T162813.496.png

A kezelések végeztével kineziológiai tapaszolást is végezhet a gyógytornász. A pamutrétegből álló tapasz (azaz a tape) felhelyezését a hátulján hullámszerűen felvitt ragasztóréteg segíti. A taping technika egy mechanikus módszer, amely a szervezet öngyógyító folyamatait támogatja. Kiemelendő, hogy ez a módszer kémiai hatóanyagoktól mentes. Pozitív jelzéseket küld a test felé a reflexkörök aktiválásával, amelyek felgyorsítják a gyógyulási folyamatot. Hatását fokozatosan fejti ki, emiatt nem érezhető azonnali javulás. 

A fájdalomcsillapítás és az izomfunkciók támogatása, tehermentesítése mellett további jótékony hatásai közé soroljuk még a nyirokkeringés javítását, amely sérülés miatt a farokcsont területén kialakult duzzanat csökkenésében mutatkozik meg, valamint az ízületi mobilitás és stabilitás elősegítését, amely megakadályozza a további mikrosérülések létrejöttét a keresztcsont és a farokcsont közötti ízületben.

Egy kutatásban a kinezio tape és a gyógytorna együttes hatásait vizsgálták. A vizsgálatba 60, coccydyniában szenvedő pácienst vontak be, akiket egyenlő arányban két csoportra osztottak: az egyik csoport szakszerű kineziológiai tape felhelyezésben és mozgásprogramban részesült, míg a másik csoportnál ál kinezio tape kezelést végeztek, de szintén torna gyakorlatokkal együtt. A vizsgálat 3 hétig tartott, mely során a tapaszokat 3 naponta cserélték, a gyakorlatokat pedig naponta végezték. Az eredmények kimutatták, hogy a kinezio tape technika gyógytornával kombinálva jelentős mértékű fájdalomcsökkenéshez vezethet farokcsont fájdalom esetén.

https://journals.sagepub.com/doi/10.1177/0269215519897414?url_ver=Z39.88-2003&rfr_id=ori%3Arid%3Acrossref.org&rfr_dat=cr_pub++0pubmed&

Gyógytornászra van szüksége, de akadtak még kérdései? Kérjen visszahívást, és segítünk!

8. A farokcsont fájdalom szövődményei gyógytorna hiányában

A gyógytornászok által alkalmazott terápiás eljárások hiányában a kiváltó ok nem kerül kezelésbe, amely miatt a farokcsont fájdalom krónikussá válhat. Ennek következménye, hogy a mindennapok során komoly gondot fog okozni az ülés, felállás és a mozgás. 

A sérülés következtében rossz helyzetben rögzült csont, valamint a folyamatos fájdalom miatt befeszült izomzat megboríthatja a szervezet statikai egyensúlyát, ezáltal távolabbi területeken is kialakulhat panasz. Minél több probléma áll fenn egy időben, annál tovább tart a felépülési idő.

9. Így zajlik a gyógytorna és a manuálterápia farokcsont fájdalom esetén

Ma már köztudott, hogy a kezelést megelőző vizsgálat legalább annyira lényeges eleme a terápiának, mint maga a kezelés. Éppen ezért a Gyógytornászom.hu rendelőjében egy részletes, mindenre kiterjedő, 1 órás állapotfelmérő vizsgálatot végzünk. Olyan alapos kivizsgálásban lesz része, amilyet még sehol nem tapasztalt!

Az állapotfelmérés része az anamnézis felvétele, amely a teljes kórelőzmény kikérdezését és alapos elemzését (a panaszok mikor és miként jelentek meg, mitől jöttek létre, stb.), valamint a képalkotó eljárásokkal készített felvételek megtekintését tartalmazza. 

Névtelen terv - 2022-09-07T162803.563.png

Az anamnézis felállítását követően a megtekintés, a mozgás- és a fizikális vizsgálat során a terapeuta megfigyeli a páciens testtartását, feltérképezi az esetleges deformitásokat, megvizsgálja a testi és végtagi aszimmetriákat, a gerinc görbületeit, mozgástartományát, a csigolyák mozgásait, valamint a végtagok ízületeinek mozgathatóságát, izmainak általános állapotát. A manuálterápia szemléletmódja szerint az embert egészként kell kezelni, éppen ezért a gyógytornász különösen figyel a testrészek egymáshoz viszonyított helyzetére, valamint az izmok és ízületek egymással való kölcsönhatására

Ezek alapján a terapeuta egy olyan mozgásszervi diagnózist állít fel, amely a farokcsont fájdalom kiváltó okát tartalmazza. A diagnózis alapján egy személyre szabott terápiás tervet dolgoz ki, amelynek célja a megfelelő kezelési mód megválasztása és a kezelés ütemtervének kialakítása. Ezt a terapeuta Önnel is egyeztetni fogja.

A gyógytornász a részletes állapotfelmérés után a problémának megfelelően különböző manuális fogásokkal fájdalmat csillapít és mobilizálja az ízületeket, csontos képleteket. A kezelés során a manuálterapeuta saját testének mechanikus energiáját felhasználva előkészítő lágyrész kezelési masszázsfogásokkal és manipulációs technikákkal normalizálja a farokcsont helyzetét. 

Mivel a terapeuta aktívan vesz részt a kezeléseken, amely ilyen nagy energia befektetéssel jár, ezért ez a kezelési típus általában drágább a legtöbb magánrendelőben. A Gyógytornászom.hu rendelőjében azonban ennek az ára is megegyezik 1 alkalom gyógytornáéval! 

A gyógytorna nem fájhat, maximum kisebb kellemetlen érzéssel járhat. Ilyen lehet például egy beszűkült mozgásterjedelmű ízületet kimozgása, vagy letapadt izmok fellazítása. Empatikus gyógytornászaink azonban folyamatosan monitorozzák az Ön rezdüléseit és igyekeznek a legkényelmesebb pozíciót megtalálni. Ez azért is fontos, mert ha az izmok el tudnak lazulni, akkor könnyebben fogják engedni az ízületekben létrejövő mozgásokat is. Ha éles, nyilalló fájdalmat érez, mindenképpen jelezze gyógytornászának, aki azonnal módosít a fogáson vagy a feladaton.

A kezelésekre érdemes kényelmes, váltó ruházatot hoznia magával. Rendelőnkben biztosított az átöltözési és a tusolási lehetőség is a páciensek számára fenntartott öltözőben.

Látható tehát, hogy a személyre szabott gyógytornával és manuálterápiával a farokcsont fájdalom jelentős mértékben csökkenthető, akár meg is szűntethető, a csont normál állapotba mobilizálható, és ezt az eredményt már 3-5 alkalom után megtapasztalhatja.

Tudta?

Több éves szakmai tapasztalattal rendelkező gyógytornászaink segítségét Budán (Vitéz utca 9.) és Pesten (Bajcsy-Zsilinszky út 72.) is igénybe veheti, ahol SZÉP és Egészségpénztári kártyával is fizethet!

10. Bejelentkezés gyógytornára

Amennyiben Önnek is farokcsont fájdalma van, és rendszeres gyógytornára van szüksége, jöjjön el a Gyógytornászom.hu rendelőjébe egy egyéni állapotfelmérésre! Egy kezelés ára nálunk csak 11.500 forintba kerül! 

Személyesen Budapest 2. kerületében, a Batthyány tér közelében, a Vitéz utca 9. vagy az 5. kerületben a Bajcsy-Zsilinszky út 72. szám alatt várjuk világos, csendes, modern rendelőnkben. A Gyógytornászom.hu szakemberei több éves szakmai tapasztalattal rendelkeznek, így biztosan megfelelő kezelést kaphat

Rendelőnkben fizethet készpénzzel, bankkártyával, SZÉP kártyával (OTP, MKB, K&H) és bizonyos egészségpénztári kártyákat is elfogadunk (OTP, MKB, Patika, Prémium, Tempo). 

Időpontot foglalni lehet telefonon a 06-30-50-50-50-3 számon (9 és 17 óra között) vagy oldalunkon keresztül online. Igény esetén visszahívást vállalunk. 

Rendelőnk könnyen megközelíthető a fő tömegközlekedési eszközökkel, valamint autóval is. Termeink jól felszereltek, kényelmes kezelőágyak állnak rendelkezésre. 

Csapatunk folyamatosan továbbképzi magát különböző tanfolyamokon, hogy vendégeinknek a leghatékonyabb, leggyorsabb eredménnyel járó kezelést tudjuk nyújtani. Minden alkalommal maximálisan odafigyelünk az egyénre, az alapos, részletes kikérdezésre, hogy minél pontosabb képet kapjunk nem csak a hátfájásról, hanem a vendég életkörülményeiről is. Nálunk lehet kérdezni, sőt! Ha nem ért valamit, bizonytalan abban, hogy mi miért van, mit miért csinálunk, mindenképp kérdezzen! Arra törekszünk, hogy minél részletesebben elmagyarázzuk a kezelést, a problémájához vezető okokat és hogy mit lehet tenni a csökkentése, megszüntetése érdekében.

Pácienseink ezt írják a farokcsont fájdalom gyógytornánkról


Mi történik a bejelentkezés után?


 • Ha már tudja, hogy pontosan mikor / kihez szeretne jönni, akkor gyógytornászaink naptárába, akár most azonnal online foglalhat időpontot.
 • Ha úgy érzi, hogy beszélne velünk a bejelentkezés előtt élő szóban, akkor ide kattintva visszahívást is kérhet tőlünk.
 • Mindkét esetben kolléganőink telefonon visszahívják Önt és pontosítják a részleteket, megbeszélik a kérdéseket.
 • Az első kezelés egy 60 perces részletes állapotfelmérés, amely során mozgástesztekkel és teljes testi vizsgálattal mérjük fel fájdalma(i) okát és pontos helyét.
 • Ezt követően gyógytornásza elkészíti személyes terápiás tervét, amely célzottan az Ön panaszát veszi kezelésbe.
 • Gyógytornászunk minden alkalommal segít Önnek a gyakorlatok pontos végrehajtásában és ha kell bármikor tudnak változtatni.
 • Illetve segítünk Önnek az otthon végezhető gyakorlatok kivitelezésében is!

gerincferdülés