Schroth terápia az egyéni gyógytorna gyakorlásban

Schroth terápia az egyéni gyógytorna gyakorlásban

A Katharina Schroth nevével fémjelzett Schroth terápiát, amellyel a gerincoszlop anatómiai elváltozásainak progressziója megállítható és bizonyos esetekben akár vissza is fordítható ma már széleskörűen alkalmazzák gerincferdüléssel küzdők  állapot- és életminőség javítására.

A Schroth módszer ugyanis a gerincoszlop anatómiai tulajdonságai alapján mind az oldalirányú görbületet, mind a csigolyák csavarodásból adódó kialakult bordapúpot hatékonyan képes korrigálni.

Ortopéd szakorvossal is várjuk!

A Nyugati térnél, a Bajcsy-Zsilinszky úti rendelőnkben a gyógytornán felül orvosi segítséget is igénybe vehet! (Bajcsy-Zsilinszky út 72.) Dr. Pánti Zsombor Imre ortopéd szakorvos minden csütörtökön 08:30 és 11:30 között tudja fogadni Önt.

Gyógytorna garanciával!

Amennyiben az állapotfelméréssel (1. alkalom) nem elégedett, mert nem azt kapta tőlünk amire számított, és azt a helyszínen jelzi nekünk, akkor nem kell kifizetnie az első alkalom árát! Sőt, ha a panasza olyan jellegű amire a gyógytorna nem tud megoldást nyújtani, akkor is ingyenes volt az állapotfelmérés az Ön számára.

Egyéni, az adott görbületnek megfelelő korrekciós testhelyzetben végzett tornagyakorlatokkal korrigálja a helytelen vagy kóros tartást, amellyel helyreállítva az izomtónust, lényegi javulást ér el, akár mindhárom dimenzióban.

A Schroth terápia a deformitások helyreállítását korrekciós testhelyzetben végzett egyéni görbületre szabott feszítési technikával korrigálja és háromdimenziós légzéstehcnikával kiegészítve segíti a gerinc fiziológiás görbületeinek helyreállítását és stabilizálását.

Az elfordult csigolyákat visszaforgatva erősíti a törzsizomzatot így kialakítva az optimális testtartást és ezáltal segíti a következményes kórképek megelőzését.

A gerinc maximális felegyenesítésének hatása:

 • javul a testtartás és a testkép,
 • a gerincferdülés állapotromlása érezhetően lassul, megáll,
 • csökkennek a gerinc kóros görbületei,
 • javul a légzésfunkció,
 • növekszik a tüdő kapacitása és a szív teljesítőképessége.

A terápia során a gyógytornász a már kialakult deformitásokat, az aktív tornagyakorlatok mellett, különböző passzív eszközök (tartássegítő korzett és alápárnázások) alkalmazásával, valamint speciális derotációs fogásokkal igyekszik korrigálni.

Az aktív, lényegi korrekciót a pontosan és kitartóan végzett gyógytorna során maga a páciens végzi.

Schroth terápiát végző gyógytornászaink

A Schroth terápia többféle indikációs területtel rendelkezik

A terápia indikációs területei:

 • gerincferdülés (scoliosis), növekedési szakaszban már 10 Cobb foktól!
 • csigolyanövekedési zavar (Scheuermann kór),
 • laposhát kezelés,
 • korrekciós gerincműtét előtti beszűkült mozgástartomány,
 • korrekciós gerincműtétet követő rehabilitáció,
 • egyéb tartáshibák fokozott vagy abnormális görbületek.

A terápia a gerincferdülés egyik leghatékonyabb konzervatív kezelési módszere amelynek kezeléseit mindig szakképzett Schroth terapeuta gyógytornász vezeti.

Gerincferdülés kezelése Schroth terápiával

A tünetek és panaszok alapos átbeszélését követően a gyogytornaszom.hu szakembere felméri a páciens mozgásszervi állapotát, majd a Schroth terápiát és annak egyéni problémára alakított gyakorlattípusait részleteiben átbeszélve pontosítja a kezelés várható, további menetét.

Ezzel egyidejűleg betanítja az otthon végzendő tornagyakorlatokat és segíti azok pontos, tudatos kivitelezésének elsajátítását. A torna egyes gyakorlatait otthon is végezni kell az állapotromlás mielőbbi megállítása, illetőleg a terápia hatékonyabbá tétele érdekében.

A korrekciós testhelyzetek illetőleg az azokban végzett gyakorlatok rendszeres, precíz napi végrehajtása ugyanis kiemelten szükséges az izomzattal történő korrekcióhoz és stabilizáláshoz valamint a testtartás újraprogramozásához.

A terápia során a gyógytornász segít olyan hétköznapi testhelyzetek, tartások tudatos kivitelezését és helyes használatát is pontosan elsajátítani, amelyekkel csökkenthetőek a gerincferdülésre negatív befolyással levő, állapotromláshoz vezető hatások.

Az eredmények eléréséhez és hosszú távú megtartásához fontos, hogy a páciens ismerje saját anatómiai elváltozását

Annak viselkedését adott testhelyzetekben, amelyet a kíméletes, egyénre szabott kezelés közben a gyógytornász folyamatos tükörkontrollal támogat.

A Schroth terápia és torna során az alábbiak történnek:

 • a letapadt izmok felszabadítása,
 • a rövidült izmok nyújtása
 • a gerinc mobilizálása speciális fogásokkal,
 • a háromdimenziós légzés begyakorlása, amellyel az inaktív tüdőrészek hatékonyan átlélegeztethetőek,
 • gerinc maximális felegyenesítése háromdimenzióban.

A görbületek és a már kialakult deformitások prognózis- valamint állapotromlásának megelőzése érdekében a diagnózis felállítása után javallott mielőbb elkezdeni a Schroth terápiát.

A gyogytornaszom.hu gyógytornász szakemberei által vezetett terápia gyakorlatai nem csak gyermek-, de felnőtt korban is végezhetőek, a rendszeres Schroth kezelés hosszútávon lépésről lépésre javuló életminőséget eredményez a hatékony korrekció által.

Schroth terapeutát keres? Kérjen visszahívást és segítünk! 

Az alábbi gombra kattintva már akár 2 munkanapon belül foglalhat hozzánk időpontot az első alkalomra, amely egy részletes állapotfelmérés. Gyógytornászaink a legprofibbak az Ön gerincpanaszának gyógyításában!  ↓