neurodinamika

Neurodinamika: a gyógytornászok speciális technikája

A neurodinamika, vagy perifériás idegmobilizáció számos idegi eredetű panasz esetén bevethető, és segítségével hatékonyan szüntethető meg a fájdalom, zsibbadás vagy az érzéskiesés. A gyógytornászok a diploma megszerzése után, ráépülő képzésben sajátítják el ezeket a speciális fogásokat.

Mit is jelent a neurodinamika és hogyan segít ez a panaszán? Milyen panaszoknál hatékony, és mikor nem alkalmazható? Milyen pozitív változásokat tapasztalhat a perifériás idegmobilizációt követően és hogyan is zajlik egy ilyen kezelés? Minden kérdésére választ kaphat, ha tovább olvas.

Ortopéd szakorvossal is várjuk!

A Nyugati térnél, a Bajcsy-Zsilinszky úti rendelőnkben a gyógytornán felül orvosi segítséget is igénybe vehet! (Bajcsy-Zsilinszky út 72.) Dr. Pánti Zsombor Imre ortopéd szakorvos minden csütörtökön 08:30 és 11:30 között tudja fogadni Önt.

Gyógytorna garanciával!

Amennyiben az állapotfelméréssel (1. alkalom) nem elégedett, mert nem azt kapta tőlünk amire számított, és azt a helyszínen jelzi nekünk, akkor nem kell kifizetnie az első alkalom árát! Sőt, ha a panasza olyan jellegű amire a gyógytorna nem tud megoldást nyújtani, akkor is ingyenes volt az állapotfelmérés az Ön számára.

Mi is pontosan a neurodinamika?

A neurodinamika (beszédesebb nevén perifériás idegmobilizáció) olyan speciális fogásokat alkalmaz, amelyekkel hatékonyan feloldhatók a nyomás alá került idegek, s az ezáltal okozott problémák gyógyíthatók.

A nyomás alatt lévő idegek különböző panaszokat, főként fájdalmat, zsibbadást, érzéskiesést okozhatnak. Ezek megszüntetéséhez, azonban már 4-5 neurodinamikai kezelés is elég.

Milyen esetekben lehet hatékony a neurodinamika?

A neurodinamikus terápia az idegi eredetű panaszokat természetes úton, a mozgás által hatékonyan és gyorsan enyhíti. Az alábbi panaszok esetén egy képzett gyógytornász perifériás idegmobilizációt alkalmaz:

  • nyak-, hát-, derékfájdalom
  • végtagfájdalom, amely mozgásbeszűküléssel jár
  • érzéskiesés bármely területen
  • végtaggyengeség
  • éjszaka jelentkező izomgörcsök és/vagy végtagzsibbadás

Tehát főként a gerinc eredetű problémák, az alagút szindrómák, valamint különböző, a végtagokban futó idegeket érintő sérülések és gyulladások esetén kiváló terápia lehet a perifériás idegmobilizáció.

Mikor nem alkalmazható a neurodinamika?

A neurodinamika minden esetben alkalmazható, kontraindikáció ennél a kezelésnél nem ismert. Ez a módszer akár akut esetben, vagy közvetlenül műtétet, sérülést követően is bevethető, ha bizonyított az idegi érintettség is.

Neurodinamikát végzett gyógytornászt keres, aki már 2-3 napon belül tudja Önt fogadni? Tekintse meg szabad időpontjainkat és már be is jelentkezhet!

A neurodinamika pozitív hatásai

A neurodinamika célja, hogy a nyomás alá került ideget felszabadítsa, ezáltal a panaszok igen hamar megszűntethetőek. Megállapítható tehát, hogy ez a gyógytorna módszer a kiváltó okot veszi kezelésbe.

A neurodinamaikai kezelés pozitív hatásai:

  • az idegi eredetű fájdalmat csökkentheti
  • megszüntetheti az éjszakai panaszokat (izomgörcsök, végtagzsibbadások)
  • a végtagok mozgásterjedelmét és erejét normalizálhatja
  • az érzéskiesést is megszüntetheti

Így zajlik a neurodinamika egy budapesti magán gyógytorna rendelőben

A Gyógytornászom.hu rendelőjébe érkezve első alkalommal egy 1 órás állapotfelmérésben lesz része, amely során az Ön által választott gyógytornásza igyekszik megtalálni a panaszt kiváltó okot. Az állapotfelmérés első lépcsőfoka egy részletes, mindenre kiterjedő kikérdezés a panaszáról, annak kiváltó okáról, jellegéről, egyéb kórelőzményekről, a fájdalom jellegéről, stb. Elmondható tehát, hogy olyan alapos kivizsgálásban lesz része, amilyet még soha nem tapasztalt!

Az anamnézis felvételt a megtekintés követi. Lényege, hogy a gyógytornász minden irányból megfigyelje a testtartást, az ízületek egymáshoz viszonyított helyzetét, illetve a vázizomzat állapotát. Ez a vizsgálat fehérneműben zajlik annak érdekében, hogy minden fontos statikai helyzetet átlásson a gyógytornász.

A megtekintés során tapasztaltak alapján következik a fizikális vizsgálat. A fizikális vizsgálat a panaszos területtől függően történhet állva, ülve és fekve is. A terapeuta olyan speciális teszteket végez, amelyekkel felméri az érintett terület beidegzését és az izomcsoport állapotát.

Ha megtaláltuk az okot az anamnézis felvétellel, a megtekintéssel, valamint a fizikális vizsgálattal, a gyógytornász a kapott eredmények alapján egy mozgásszervi diagnózist állít fel. Erre alapozva pedig egy személyre szabott terápiás tervet dolgoz ki, amelyet szintén egyeztet Önnel, így már ekkor megtudhatja, hogy milyen kezelésekre számíthat és hány alkalom szükséges a cél eléréséhez.

neurodinamika

Az állapotfelmérés végén a kezelés is elkezdődik, amely a fokozatosság elvét követi. Először is, a gyógytornász olyan speciális fogásokat végez, amelyekkel az érintett területet nyújtja, ezáltal mobilizálja a blokkolt ideget. A fogások erősségét fokozatosan adagolja, ezáltal lesz kevésbé fájdalmas a kezelés. Ezt követően az adott izomcsoportot és ízületet célzó gyógytorna gyakorlatokat diktál Önnek a gyógytornász, amelyeknél ügyel a helyes kivitelezésre. Ezeket a feladatokat be is tanítja Önnek, ugyanis otthonában rendszeresen el kell végeznie a sikeres és gyors gyógyulás érdekében.

A neurodinamikának köszönhetően már 3-4 alkalom után jelentős javulást tapasztalhat idegi eredetű panaszaiban. Ezáltal ismét fájdalommentesek lehetnek a mindennapok, nem ébreszti fel többé a zsibbadás, és a mozgása is könnyebbé válhat.

Tudta?

A Gyógytornászom.hu több éves szakmai tapasztalattal rendelkező gyógytornászait már nem csak a Vitéz utcában (Buda) találja meg, hanem a Bajcsy-Zsilinszky úton (Pest) is, akikkel már 2-3 napon belül megkezdheti a közös munkát. Rendelőnkben minden kezelés egy áron van és SZÉP, valamint Egészségpénztári kártyával is fizethet!

Idegi eredetű problémája van? Kérjen időpontot hozzánk online!

Az alábbi gombra kattintva már akár 2 munkanapon belül foglalhat hozzánk időpontot az első alkalomra, amely egy részletes állapotfelmérés. Gyógytornászaink a legprofibbak a neurodinamika által végzett gyógyításban! ↓