McKenzie terápia

A McKenzie terápia segít megóvni gerincét a bántalmaktól

Szeretné tudni, hogyan enyhítheti a végtagi fájdalmait, gerincpanaszait a McKenzie terápia, amely személyre szabott terápiával dolgozik?

A McKenzie terápia lényege a kontrollált, lassú mozdulatokkal való gyógyítás. Robin McKenzie, új-zélandi gyógytornász páciensei kezelése során vizsgálta az egyes ízületek, porckorongok, izmok elmozdulással, rövidüléssel járó, valamint a tartás és pozícióbeli problémából adódó elváltozásait és a gerinc diszfunkcióit. Ezen tapasztalataira építve fejlesztette ki a McKenzie terápia alapjául szolgáló technikát.

Ortopéd szakorvossal is várjuk!

A Nyugati térnél, a Bajcsy-Zsilinszky úti rendelőnkben a gyógytornán felül orvosi segítséget is igénybe vehet! (Bajcsy-Zsilinszky út 72.) Dr. Pánti Zsombor Imre ortopéd szakorvos minden csütörtökön 08:30 és 11:30 között tudja fogadni Önt.

Gyógytorna garanciával!

Amennyiben az állapotfelméréssel (1. alkalom) nem elégedett, mert nem azt kapta tőlünk amire számított, és azt a helyszínen jelzi nekünk, akkor nem kell kifizetnie az első alkalom árát! Sőt, ha a panasza olyan jellegű amire a gyógytorna nem tud megoldást nyújtani, akkor is ingyenes volt az állapotfelmérés az Ön számára.

A terápia alapvetően több, szorosan egymásra épülő részből áll

Az eset-kikérdezés, vagyis az anamnézis felvétele a legelső, ezt követi a mozgásvizsgálattal egybekötött állapotfelmérés, valamint a mozgásgyakorlat-központú helyi kezelés és a betanított otthoni torna.

Szakképzett terapeutáink a McKenzie módszert tehát csak akkor javasolják a pácienseinknek, ha az a gerincük számára pozitív változást idéz elő! A McKenzie terápia ugyanis a tünetek jellegének valamint viselkedésének alapos kielemzése után az egyénre és adott problémára szabott mozdulatok segítségével képes állapotot javítani és gyógyítani.

A diagnosztizálást, valamint magát a McKenzie terápiát és az ahhoz kapcsolódó, későbbi állapot-kontrollt kizárólag csak a McKenzie Intézet képzéseit elvégzett, diplomás szakemberek végezhetik. Ennek megfelelően a Mckenzie terápiát végző terapeutáink kivétel nélkül birtokában vannak a módszer hatékony végzéséhez szükséges szakirányú tudásnak és képzettségnek.

Mit takar a panaszok kiváltó okainak megszüntetésére és az újbóli helyes tartás megtanítására koncentráló McKenzie terápia?

A McKenzie terápia a fennálló panaszok jellegének, vélhető okának kikérdezésével kezdődik:

 1. Az anamnézis felvétel során a McKenzie terapeuta feljegyzi az általános panaszait, továbbá azt, hogy mikor és hogyan jelentkezett először a fájdalma, kisugárzik-e, milyen mozdulathoz, testhelyzethez köthető illetőleg milyen egyéb tényezők erősítik vagy gyengítik azt.
 2. A kikérdezés után a mozgásvizsgálattal egybekötött állapotfelmérés következik. Fontos felmérni, hogy az adott állapotban hogyan változnak a tünetei a különféle testhelyzetekben, adott mozgások hatására, ugyanis ezek alapján kerül összeállításra a konkrét panaszait enyhítő gyakorlatsor.
 3. A terápiás gyakorlatsor összeállítása után, annak betanítása következik az otthoni végzéshez. A McKenzie torna rendszeres végzése esetén, állapota súlyosságától függően akár már néhány alkalom után érezhető, lényegi javulás érhető el.
 4. Az otthon végzett gyakorlatsor által előidézett állapot leellenőrzése, mivel a tünetek változása az, ami meghatározza a terápia menetét.  Az elért állapotváltozásnak megfelelően sok esetben módosítani kell gyakorlatokat újravizsgálva annak hatékonyságát, így fontos megemlíteni, hogy a McKenzie tornát eleinte szorosan együttműködve, kizárólag a gyógytornász által kontrollálva, illetőleg annak felügyeletével szükséges végezni.
 5. A terápia alatt megtanítjuk Önt a helyes tartásra, az elkerülendő mozdulatokra és a korrekciós gyakorlatokra, hogy megelőzhesse panaszai újbóli kialakulását, súlyosbodását.

McKenzie tornát végző gyógytornászaink

Milyen panaszok jelentkezése esetén ajánljuk Önnek a McKenzie tornát?

 • amennyiben bizonyos testtartások vagy mozdulatok végtagi fájdalmat okoznak
 • lábba vagy karba sugárzó fájdalom-, illetőleg
 • bármilyen a gerincét érintő hirtelen fájdalom jelentkezése esetén
 • krónikus vagy akut gerincpanaszok esetén

Mozgásra, terhelésre, valamint akár terheléstől függetlenül jelentkező különböző mozgásszervi panaszok esetén Önnek is a McKenzie terápiát és tornát ajánljuk tüneteinek gyors enyhítésére valamint a kiváltó probléma tartós javulásához.

Mit érhetünk el a McKenzie terápiával?

 • a fájdalom kisugárzásának csökkentése, megszüntetése,
 • a mozgás funkciók helyreállítása,
 • az ízületek teljes mozgástartományának elérése,
 • a tünetek enyhülése, megszűnése az azt kiváltó probléma gyors és tartós javulása által,
 • hosszú távú panaszmentes állapot elérése,
 • otthoni környezetben is kivitelezhető, betanított gyakorlati elemek önálló végzése,

A Mckenzie torna prevenciós szempontból is rendkívül hatékony

Így akkor is érdemes eljönnie hozzánk és legalább az alap tornamozdulatokat elsajátítania, amennyiben jelenleg Ön panaszmentes, ám még a problémák megjelenése előtt, időben szeretne tenni gerince egészségéért.

Az alapos vizsgálatra épülő, személyre szabott kezelés és az ez alapján összeállított, rendszeresen végzett McKenzie torna kiemelt hangsúlyt fektet a mindennapos gerincvédelemre is. Emiatt kifejezetten ajánlott az ülő-, vagy épp nehéz fizikai munkát végzők számára.

A McKenzie gyógytornász terapeuta szakszerű tanácsokat adhat Önnek a további életvitelt illetően valamint arra vonatkozólag, melyek azok az Ön állapotára nézve veszélyes mozdulatok és terhelések, amelyekre érdemes odafigyelnie és kerülnie.

Mckenzie gyógytornászt keres? Kérjen időpontot és segítünk! 

Az alábbi gombra kattintva már akár 2 munkanapon belül foglalhat hozzánk időpontot az első alkalomra, amely egy részletes állapotfelmérés. Gyógytornászaink a legprofibbak az Ön panaszának gyógyításában!  ↓