tarkó fájdalom

A tarkó fájdalom okai, kezelése és gyógytornája

A tarkó fájdalom háttérben legtöbbször olyan kis probléma állhat, mint például a nyak és a vállöv izmainak feszessége. Ritkában azonban, komolyabb problémát is jelezhet, ha hirtelen alakul ki, vagy valamilyen fejet ért sérüléshez köthető annak kialakulása. Ezekben az esetekben mihamarabb forduljon orvoshoz!

De mik is pontosan a tarkó fájdalom kiváltó okai és hogy kezelik ezt a panaszt? Miért jó a gyógytorna és hogyan segít? Mi történik, ha nem igényel ilyen kezelést? Ezekre a kérdésekre választ kaphat, ha tovább olvass!

Ortopéd szakorvossal is várjuk!

A Nyugati térnél, a Bajcsy-Zsilinszky úti rendelőnkben a gyógytornán felül orvosi segítséget is igénybe vehet! (Bajcsy-Zsilinszky út 72.) Dr. Pánti Zsombor Imre ortopéd szakorvos minden csütörtökön 08:30 és 11:30 között tudja fogadni Önt.

Gyógytorna garanciával!

Amennyiben az állapotfelméréssel (1. alkalom) nem elégedett, mert nem azt kapta tőlünk amire számított, és azt a helyszínen jelzi nekünk, akkor nem kell kifizetnie az első alkalom árát! Sőt, ha a panasza olyan jellegű amire a gyógytorna nem tud megoldást nyújtani, akkor is ingyenes volt az állapotfelmérés az Ön számára.

Ezek lehetnek a tarkó fájdalom okai

A tarkó fájdalomnak számos oka lehet, a legapróbb problémáktól kezdve, akár a legsúlyosabbig.

Mivel a tarkón tapadnak a nyaki és a vállizmaink, ezért ezek feszessége könnyen okozhat helyileg jelentkező fájdalmat. A helytelen testtartás, az ülő életmód, valamint egy rosszul megválasztott párna is mind izomfeszességhez vezethetnek. Jó hír azonban, hogy ezek megoldásával rövid idő alatt jelentős javulást tapasztalhat.

A modern társadalomban a folyamatos okostelefon használat miatt a nyakunk szintén egy rossz pozitúrába kerül, tehát nem megfelelő módon inkább előre helyeződik. A jelenséget Text Neck szindrómának is nevezik, és komoly problémákat is okozhat.

Tekintettel a jelenlegi pandémiás helyzetre, fontos megjegyeznünk, hogy a koronavírus egyik tünete, illetve szövődménye is lehet a tarkó fájdalom, illetve a nyak merevsége.

Azonban olyan súlyos, akár azonnali beavatkozást is igénylő folyamatok is okozhatnak tarkó fájdalmat, mint például a Szubarachnoideális vérzés (SAV), amely hirtelen jelentkező tarkótáji fájdalommal és annak kötöttségével jár. Emellett zavartság, hányinger, hányás és látászavarok is kísérhetik. HA ILYET TAPASZTAL, AZONNAL HÍVJA A MENTŐKET!

Szintén ilyen súlyos lehet a kopanyaalapi törés, amely fejsérülés következtében jöhet létre. Ebben az esetben is azonnal kérjen orvosi segítséget!

Így kezelhető a tarkó környékén jelentkező panasz

A tarkó fájdalom kezelése alapvetően konzervatív terápiás módszereken alapul. A fájdalomcsökkentő gyógyszerek, illetve krémek mind hatékonyan enyhíthetik a kellemetlen érzetet. Ezeket akár Ön is vény nélkül megkaphatja a gyógyszertárakban.

Egy jól megválasztott matrac és párna is hozzájárulhatnak, hogy ne a tarkó fájdalom ne keserítse meg mindennapjait.

A különböző masszázsok is jelentős mértékben enyhíthetik a tarkó fájdalmat, és a környező területek szöveteit is kezelésbe veszik.

Azonban a tarkó fájdalom leghatékonyabb és legtermészetesebb kezelési módszere a gyógytorna, amely segít kialakítani a helyes testtartást, és a mozgás és mobilizálás által oldja az izmok feszességét.

A tarkó fájdalom gyógytornája

A tarkó fájdalom kiváltó okának eredményes és gyors kikezeléséhez egy szakképzett gyógytornász különböző technikákkal járulhat hozzá.

Tarkó fájdalom esetén a gyógytorna elsődleges célja a feszes nyak-és vállizmok lazítása, illetve azok nyújtása. Ennek megoldására a gyógytornászok manuális (kézzel kivitelezett) fogásokat is alkalmazhatnak, illetve külön stretching technikával, azaz speciális nyújtó gyakorlatsorokkal segíthetik a szövetek lazulását.

A manuális technikák közé tartozik a trigger pont terápia. Ennek lényege, hogy a feszessé vált izmokban kialakult izomcsomókat felkutatva, azokra enyhe nyomást helyezve feloldják, ezáltal csökkentsék a görcsösséget és a fájdalmat egyaránt.

A gyógytornászok a tarkó fájdalom csökkentésére rendszeresen alkalmaznak kineziológiai tapaszt is. A tape szintén segít fellazítani a feszes izmokat, valamint a már oldott szöveteket megfelelő pozícióban tartja, tehermentesítve azokat, és javítva a terület keringését is.

Természetesen, a nyújtás mellett az erősítés is elengedhetetlen a gyógytorna szempontjából. Az izomerő növelésével az izomerő egyensúly állítható helyre. Ez nagymértékben hozzájárul a helyes nyak-és testtartás kialakulásához, amelyet meg is éreztetnek Önnel, így mindig tudni fogja, hogy melyik az optimális pozíció.

Egy türelmes gyógytornász életmód tanácsokkal is ellátja Önt, amely akár a megfelelő telefonázás, a tökéletes párna és matrac kiválasztásában is segítségére lehet.

Gyógytornászok akik tarkó fájdalmat kezelnek

A tarkó fájdalom gyógytorna nélkül

Gyógytorna hiányában a tarkó fájdalom állandósulhat. Mivel a feszes izmok továbbra is görcsösek maradnak, a nyak rossz pozícióba is kerülhet, amely további, komoly tüneteket és állandó, a mindennapokat megkeserítő fejfájást is okozhat.

Jelentkezhet például fülzúgás vagy a lefelé sugárzó (főként karba) zsibbadás is, amelyek bár ijesztőek, de legtöbb esetben a feszes nyak-és vállizmok miatt alakulhatnak ki. Ezért is fontos, hogy az izom eredetű panaszok mindenképpen ki legyenek kezelve, ehhez pedig a gyógytorna nyújtja a leghatékonyabb módszert.

Gyógytorna tarkó fájdalom esetén egy budapesti gyógytorna rendelőben

A Gyógytornászom.hu szakemberei első alkalommal egy 1 órás állapotfelmérést végeznek, amely során olyan alapos kivizsgálásban lesz része, amilyet még soha nem tapasztalt! Ide kattintva elolvashatja több éves szakmai tapasztalattal rendelkező szakembereink bemutatkozóját, és már néhány kattintással be is jelentkezhet az Ön által szimpatikus terapeutához!

Az anamnézis felvétel során részletesen kikérdezzük Önt tarkó fájdalmáról és további panaszairól. Kitérünk többek között arra, hogy milyen erősségű a tarkó fájdalma, mire enyhül, mire fokozódik, valamint a kórelőzményt is feltárjuk.

Ez után egy megtekintés és egy fizikális vizsgálat következik. A megtekintés alapján a speciális teszteket végzünk a nyak és a vállöv körül, felmérjük a nyak és a váll mozgásterjedelmét, valamint a panaszos területet alkotó lágyszövetek állapotát. A gyógytornász ez alatt folyamatosan tájékoztatja Önt azokról, amiket tapasztal, és tájékoztatást ad a vizsgálófogásokról.

Mindezek alapján egy személyre szabott terápiás tervet dolgozunk ki, amelyet Önnel is ismertetünk. Ebből megtudhatja, hogy milyen kezelési technikák szükségesek állapota javulásához, valamint azokat milyen gyakorisággal kell igénybe vennie.

Az állapotfelmérés végén megkezdjük az előzetesen ismertetett kezeléseket is. Szükséges esetén stretchinget, trigger pont terápiát vagy akár FDM-et is végzünk! Utóbbi lényege, hogy az Ön által jelzett, fájdalmas területen, a gyógytornász felismerje a fascia (vagyis a kötőszövet) elváltozását, és a megfelelő, speciális fogással kezelje azt. Az évek során az FDM rendkívül hatásosnak bizonyult a lágyszöveti problémákból adódó panaszok kezelésében. Természetesen, a szakemberünk a kineziológiai tapasz felhelyezése után házi feladattal is ellátja Önt. Ezek rendszeres végzése szükséges ahhoz, hogy a kezelések alatt elért eredményt hosszú távon fenntartsuk. Ezek lehetnek nyújtó vagy erősítő gyakorlatok, amelyeknek a napi gyakorlása nem igényel fél óránál több időt.

Gyógytornával a tarkó fájdalom már az első 2-3 kezelést követően jelentős mértékben enyhülhet. Kezelésről-kezelésre érezheti, ahogy nyak és váll kerüli szövetek lazulnak, a nyak és a váll mozgásterjedelme is növekszik, ezáltal ismét panaszmentesek lehetnek a mindennapjai.

A Gyógytornászom.hu szakembereit már nem csak Budán, a Vitéz utcában, hanem Pesten, a Bajcsy-Zsilinszky úton is megtalálhatja. Rendelőnkben minden terápiás eljárás (stretching, kineziológiai tapaszolás, FDM, trigger pont) egy áron van, amelyet SZÉP és Egészségpénztári kártyával is fizethet!

Tarkó fájdalma van? Kérjen időpontot hozzánk online!

Az alábbi gombra kattintva már akár 2 munkanapon belül foglalhat hozzánk időpontot az első alkalomra, amely egy részletes állapotfelmérés. Gyógytornászaink a legprofibbak a tarkó fájdalom kiváltó okának kezelésében!↓