sérv

A sérv tünetei, kezelése és gyógytornája

A sérv különböző helyeken jelentkezhet, ezáltal eltérő tünetekkel járhat. A legtöbb azonban felismerhető egy jellegzetes dudorról, amely legtöbbször fájdalommentes, és visszahelyezhető.

Ha szeretne többet tudni a sérvről, annak tüneteiről, kezelési módjairól, akkor ezt a cikket ajánljuk figyelmébe! Megtudhatja továbbá azt is, hogy hogyan segít a gyógytorna sérv esetén, illetve annak hiányában mire számíthat, és még egy állapotfelmérést is részletesen bemutatunk Önnek.

Ortopéd szakorvossal is várjuk!

A Nyugati térnél, a Bajcsy-Zsilinszky úti rendelőnkben a gyógytornán felül orvosi segítséget is igénybe vehet! (Bajcsy-Zsilinszky út 72.) Dr. Pánti Zsombor Imre ortopéd szakorvos minden csütörtökön 08:30 és 11:30 között tudja fogadni Önt.

Gyógytorna garanciával!

Amennyiben az állapotfelméréssel (1. alkalom) nem elégedett, mert nem azt kapta tőlünk amire számított, és azt a helyszínen jelzi nekünk, akkor nem kell kifizetnie az első alkalom árát! Sőt, ha a panasza olyan jellegű amire a gyógytorna nem tud megoldást nyújtani, akkor is ingyenes volt az állapotfelmérés az Ön számára.

Mi is pontosan a sérv?

A sérv tulajdonképpen egy, a normál helyéről kitüremkedett belső szerv (vagy annak bizonyos része). A sérvet latinul hernianak nevezik.

A sérvesedési folyamat létrejöttében az alábbi tényezők játszanak szerepet:

  • nyomás
  • izom gyengesége, majd megnyílása

Tehát a sérv egy kis kapu, amelyen át a szerv vagy szövet nyomás hatására kitüremkedhet.

Több területen is jelentkezhet, ezért különböző típusai léteznek: gerinc-, köldök-, lágyék-, comb-, gyomortáji- vagy heresérv.

Ezek lehetnek a sérv tünetei

A sérv különféle típusai miatt a tünetek is eltérőek lehetnek. A lágyszöveteknél kialakult sérvek (pl.: köldök, lágyék, stb) első jele lehet a dudor vagy duzzanat, amely érintésre érzékeny lehet.

Ritkán fájdalmas is lehet a sérv, főként akkor, ha begyullad, ekkor szúró vagy égő fájdalom jelentkezhet a terület felmelegedésével.

A kitüremkedés bizonyos helyzetekben fokozódhat, például köhögéskor vagy nevetéskor, tehát a legtöbb olyan esetben, amikor az érintett terület izmait aktiváljuk.

Gerincsérv esetén nem tapintható dudor, azonban mivel a porckorong kitüremkedése elnyomhatja a kilépő idegeket, fájdalmat, izomgyengeséget, érzéskiesést vagy zsibbadást tapasztalhat.

A gerincsérv modellje

A sérv lehetséges kezelési módjai

A sérvet leginkább műtéti úton szokták kezelni, amelyre többféle módszer létezik: laparoszkópos vagy nyitott hasi sérvműtét.

Laparoszkópos beavatkozást egy adott méretet nem meghaladó sérvek esetén szokták elvégezni, főként nehéz fizikai munkát végzőknél, sportolóknál, vagy kétoldali lágyéksérv, esetleg kiújult sérv esetén. Egy műanyag, szövetbarát hálót helyeznek be az operáció során, amely megerősíti a hasfalat.

Nyitott sérvműtétre akkor kerül sor, ha hasfali sérvet diagnosztizáltak vagy túl nagyméretű a sérvkapu. Ennél a beavatkozásnál a szakorvos dönti el, hogy szükséges-e a háló beültetése.

Bármelyik operációról is legyen szó, minden esetben javasolni fognak Önnek gyógytornát a rehabilitációs időszakra. A gyógytorna egy olyan természetes kezelési módszer, amely hozzájárul a műtét utáni eredményes és gyors gyógyuláshoz.

Gerincsérvet elsődlegesen konzervatív terápiás úton kezelik (pl.: gyógytorna), csak ritka esetben kerül sor műtéti beavatkozásra.

Olyan magán gyógytornászt keres, aki megfizethető áron dolgozik és már néhány napon belül tudja Önt fogadni? Tekintse meg időpontjainkat, és jelentkezzen be online!

Gyógytorna technikák sérv esetén

Sérvműtétet követően orvosi javaslatra, gyógytornász felügyelete mellett, kötelező a napi többszöri felülés, majd ezt követően rövid séták megtétele (a kórházban tartózkodás ideje alatt is). Már ezek betartásával is hozzájárulhat a megfelelő ütemű gyógyuláshoz és a szövődmények megelőzéséhez.Ajánlott a kórházi gyógytorna során elsajátított tornagyakorlatokat minden nap, eleinte akár többször is elvégezni, fokozatosan emelve a végrehajtott gyakorlatok ismétlésszámát.

A műtét utáni rehabilitáció alapja a személyre szabott gyógytorna. A gyógytornászok a posztoperatív időszakban kíméletes mobilizációs gyakorlatokkal segítik elő az izmok optimális működésének helyreállítását, valamint a mélyizomlánc megerősítését. Mindezek együttesen járulnak hozzá a sérv kiújulásának megelőzéséhez.

A gyógytornász által felépített és felügyelt, korrigált feladatok rendszeres végzése során a gyógytorna segít kialakítani a megfelelő core izomzatot, valamint helyreállítani az izomegyensúlyt, ezáltal a sportoláskor végzett gyakorlatokat vagy a fizika munka során elvégzendő feladatokat helyesen tudja majd kivitelezni.

Gerincsérv esetén a gyógytornászok különböző speciális technikákat is alkalmazhatnak. Például idegmobilizációs gyakorlatokat, amelyek segítenek a nyomás alá került idegek funkcióját visszaállítani és manuálterápiát, amellyel hatékonyan feloldhatók a csigolyák között kialakult blokkok. Mivel a terapeuták fontosnak tartják, hogy az így elért eredmények hosszú távon fennmaradjanak, ezért funkcionális gyógytornával a gerincstabilizáló izmokat is erősítik. Így a gyógytorna segítségével kialakul a helyes testtartás, valamint a tornában alkalmazott izomerősítő gyakorlatok segítségével a panaszmentesség még hosszú ideig megőrizhető.

A gyógytorna és a mértékletes sportolás szakemberek által is javasolt a fizikai felépülés-, valamint az izomzat szinten tartása érdekében, azonban továbbra is érdemes kerülni a túlerőltetést és a nehéz súlyok emelgetését. Ebben is nagy segítségére lehet egy gyógytornász, aki szakszerű életmód tanácsokkal látja el Önt.

Kiemelendő, hogy a gyógytornát nem érdemes önállóan elkezdeni, ahhoz mindenképpen javasolt egy szakképzett gyógytornász felügyelete, aki olyan gyakorlatsort állíthat össze az Ön számára, ami tökéletesen megfelel erőnléti állapotának és figyelembe veszi az Ön aktuális, műtét utáni fizikai állapotát.

Így zajlik a gyógytorna állapotfelmérés, ha sérve van

A Gyógytornászom.hu rendelőjében a sérvműtétet követően egy 1 órás állapotfelméréssel kezdődik meg a gyógytorna. Olyan részletes kivizsgálásban lesz része, amilyet még soha nem tapasztalt! Az anamnézis felvétel során részletesen kikérdezzük az aktuális panaszairól, a műtétről, valamint a hozott zárójelentését is áttanulmányozzuk.

Az állapotfelmérésnek része a megtekintés is, amely során a teljes testet vizsgáljuk. A látottak alapján következik egy fizikális vizsgálat, amelynek lényege, hogy speciális tesztekkel felmérjük a problémás terület izom és a kötőszöveti állapotát. Mindezek alapján egy egyéni kezelési tervet dolgozunk ki, amelyet Önnel is ismertetünk.

Már az állapotfelmérés végén megkezdődik a gyógytorna, amely a fent is említett technikákból áll (core izomzat erősítő gyakorlatokból, stretching feladatokból és funkcionális gyógytornából). Kiemelendő, hogy rendelőnkben minden kezelés egy áron van, a különböző módszerek nem járnak Önnek plusz költségekkel! A torna során olyan feladatokat kap, amelyeket megtanul helyesen kivitelezni és otthonában, házi feladatként ezeket el kell végeznie. Fontos szem előtt tartani, hogy az eredményes és gyors gyógyulás mindig a gyógytornász és a páciens közös munkáján alapul.

Rendszeres gyógytornával már az első néhány alkalom után megtapasztalhatja, hogy a sérvből adódó panaszai enyhülhetnek, a mélyizomzata feszesebbé válhat, csökkenhet a dudor mérete, valamint, ha műtéten esett át, a rehabilitációs időszak is jelentős mértékben lerövidülhet.

Több éves szakmai tapasztalattal rendelkező gyógytornászaink professzionális kezeléseit már nem csak a Batthyány térhez közel, hanem a pesti oldalon, a Nyugati térnél is igénybe veheti! Rendelőinkben SZÉP és Egészségpénztári kártyával is fizethet!

A sérv szövődményei gyógytorna nélkül

A kezeletlen sérv komoly szövődményekkel is járhat. Hasfali sérv esetén a kitüremkedés akár bélelzáródást is okozhat, vagy a bél szövete fokozatosan elhalhat, amely életmentő beavatkozást igényel.

Gerincsérv esetén is komoly hátrányai lehetnek a kezelés hiányának. Az egyre inkább előboltosuló, puha porckorong olyan mértékben nyomhatja az idegeket, hogy akár bénulás, inkontinencia is jelentkezhet.

Abban az esetben, ha sérvműtét után nem részesül gyógytorna terápiában, a core izomzat továbbra is gyenge marad, ebből adódóan egy újabb sérv is kialakulhat. Mivel a mozgás serkenti a vérkeringést, amely pozitív hatással van az operáció során megsérült szövetekre, torna hiányában azonban a regeneráció nem megfelelően és csak nagyon lassan megy végbe, a felépülés ideje tehát jelentős mértékben kitolódhat.

Sérvet diagnosztizáltak Önnél? Kérjen időpontot hozzánk online!

Az alábbi gombra kattintva már akár 2 munkanapon belül foglalhat hozzánk időpontot az első alkalomra, amely egy részletes állapotfelmérés. Gyógytornászaink a legprofibbak a sérves panaszok kezelésében!↓