Senior torna az ízületi fájdalom megelőzésére

A senior torna és a rendszeres testmozgás 50 éves kor után is képes fejleszteni az egyensúly-érzéket, megelőzni az ízületi fájdalmak kialakulását, megnövelni az ízületek mozgásterjedelmét és fenntartani a gerinc stabilitását, mobilitását.

A kor előrehaladtával megváltozik a testtartás, fokozódik a háti görbület, előre hajlottá válik a testtartás. A has előre domborodik, hajlított lesz a térdízület, ez pedig idővel mozgásbeli és funkcionális változásokat valamint ízületi fájdalmakat okoz.

Mivel jár a rossz testtartás ötven év felett?

A funkcionális változások hatására egyes izmok túlnyúlhatnak (pl. hát-, far- és hasizmok) míg mások akár kórosan is rövidülhetnek (mell, nyak és csípő izmai), amely nem csak általános fizikai fáradtságérzethez, de a helyes testtartás megtartásának képtelenségéhez, egyensúly problémákhoz és akár részleges vagy teljes mozgáskorlátozottsághoz is vezethet.

A hajlott, rossz tartás már önmagában is gerincbántalmakhoz és végtagokba sugárzó fájdalmak kialakulásához vezethet. Ugyanakkor ez az állandósult, helytelen testtartás a hátizmok túlnyúlását, a nyaki izmok feszülését, a mellizmok megrövidülését is okozhatja, amely fülzúgással, szédüléssel is együtt járhat.

Emellett csökken a tüdőtérfogat, a belső szervek összenyomott állapota pedig romló légzésfunkciót, lassult anyagcserét valamint rosszabbodó emésztést eredményez. A rendszeresen igénybe vett gyógytornászom.hu senior tornával azonban megőrizhetjük az ízületek és izmok rugalmasságát.

Mit érdemes tudni a senior tornáról?

A senior torna a csontritkulás, a szív- és érrendszeri betegségek valamint az esetleges protézisek figyelembe vételével kialakított, ízületi mozgásterjedelem-, izomerő-, valamint egyensúlyérzék fejlesztő, és állóképesség javító, preventív, vagyis megelőző mozgásprogram, amely kifejezetten az 50-60 év feletti korosztályt célozza meg.

A senior torna során végzett gyakorlatok erősítik a támasztó-szervrendszer izmait, serkentik a csontsejtek szaporodását ezáltal a meglévő mozgásszervi, ízületi panaszok csökkentésére vagy azok kialakulásának módszeres megelőzésére is kiválóan alkalmasak.

Az ízületi fájdalom megelőzése mellett, valamint az által, segítenek a fittség, a magabiztos mozgás és mozgékonyság megőrzésében illetőleg számos olyan belgyógyászati probléma esetén is hatékonyak, mint például az egyensúly- és keringési zavarok, a magas vérnyomás, a túlsúly valamint a II. típusú diabétesz.

A senior tornaórák kis csoportos, alacsony létszámú (max. 4-6 fő) formában indulnak és azokat mindig diplomás gyógytornászok vezetik, pedig itt nem a klasszikus értelemben vett gyógytornáról van szó. A gyógytornászok azonban az adott probléma, panasz hátterének mély és megbízható ismeretében személyre szabottan, közvetlenül (akár az adott gyakorlat egyéni képességekhez igazításával) és szakszerűen segíthetnek minden olyan esetben, ha valakinek egy-egy adott tornagyakorlat elvégzése esetleges egészségügyi problémába ütközne.

A senior torna felépítése

Minden óra 10-15 perc bemelegítéssel indul. A bemelegítés során a gyógytornász vezetésével végzett gyakorlatok átmozgatják az ízületeket, előkészítik az izmokat a tornára.

Az izomerő idősebb korban is fejleszthető, az izmok rugalmassága pedig javítható. Ezért a következő 30-35 perces edzés célja az izomegyensúly helyreállítása és az általános edzettsségi állapot fejlesztése. A gyakorlatok végrehajtása korrigált helyzetben történik, ügyelve a minél helyesebb testtartásra, hogy az izmok a megfelelő funkcionális helyzetben a leghatékonyabban legyenek erősítve.

A gyakorlatok pontos és helyes végzését, hatékonyságának növelését alkalmanként olyan ismert tornaeszközök segítik, mint a bordásfal, a gimnasztikai labda, az erősítő gumikötél, a kézi súlyzó és egyéb rendelkezésre álló, a gyógytornából ismert stabilizáló eszközök (egyensúly-pad, reflex-labda, gumiszalag, jóga szalag stb.).

A senior tornafoglalkozások mindig kellemes levezető, lazító, nyújtó gyakorlatokkal zárulnak. Lépjen velünk kapcsolatba még ma!

2012-ben végzett a SZTE-en. Szakterületei: Parkinson-kóros betegek, A gerinccel kapcsolatos degeneratív kórképek, Az ínbántalmak, sérülések utáni rehabilitáció, Az ortopédiai műtétek utáni rehabilitáció, Az ortopédiai műtétek utáni rehabilitáció, gyógymasszázs, állkapocs, szájzár, fülzúgás kezelése

Comments are closed.