lábfájdalom

A lábfájdalom kezelése gyógytornával

A lábfájdalom mögött sokféle ok meghúzódhat, és különböző egyéb tünetekkel is jelentkezhet. Ha Ön is rendszeresen panaszkodik lábfájásra, érdemes elolvasnia alábbi cikkünket, amelyből megtudhatja, milyen pozitív hatásai vannak a gyógytornának erre a panaszra nézve, milyen hátrányokkal jár, ha nem kéri gyógytornász segítségét, bemutatunk egy speciális gyógytorna állapotfelmérést, valamint részletezzük a lábfájdalom lehetséges okait.

Ortopéd szakorvossal is várjuk!

A Nyugati térnél, a Bajcsy-Zsilinszky úti rendelőnkben a gyógytornán felül orvosi segítséget is igénybe vehet! (Bajcsy-Zsilinszky út 72.) Dr. Pánti Zsombor Imre ortopéd szakorvos minden csütörtökön 08:30 és 11:30 között tudja fogadni Önt.

Gyógytorna garanciával!

Amennyiben az állapotfelméréssel (1. alkalom) nem elégedett, mert nem azt kapta tőlünk amire számított, és azt a helyszínen jelzi nekünk, akkor nem kell kifizetnie az első alkalom árát! Sőt, ha a panasza olyan jellegű amire a gyógytorna nem tud megoldást nyújtani, akkor is ingyenes volt az állapotfelmérés az Ön számára.

Így segít a gyógytorna lábfájdalom esetén

A gyógytorna a mozgáson alapul, amely alapvető képességünk, ezért a legtermészetesebb módja a mozgásszervi eredetű lábfájdalom kezelésének. A lábfájdalom kezelése tehát nagyban függ a kiváltó októl.

A gyógytorna során egyaránt alkalmazunk nyújtó és erősítő gyakorlatokat is. Az erősítő gyakorlatokkal állítjuk helyre a megváltozott terhelés következtében felborult izomerő egyensúlyt. Nyújtással pedig elsősorban lazítjuk a befeszült izmokat, majd ezt megtámogatva az erősítő gyakorlatokkal elérjük a láb optimális stabilizációját, amely pozitív hatással lesz a lábat alkotó ízületekre. A gyógytorna által alkalmazott komplex kezelésnek köszönhetően a mozgás helyesen megy végbe a láb ízületeiben, ezáltal csökkentve ezzel a szövetek közötti súrlódásokat, mikrosérüléseket. Ennek kiküszöbölésével a már kialakult gyulladások is enyhülhetnek.

A gyógytornának további pozitív hatása a keringés serkentése, amely akkor is jótékony hatással van az egész lábra, ha annak fájdalmát sérülés (törés, zúzódás) váltotta ki. Ez a fokozott vérkeringés jelentős mértékben növelheti a traumás terület oxigén ellátását, ezáltal elősegítheti annak gyógyulását.

A gyógytornász szakember további kezelési technikákat is alkalmazhat az Ön gyógyulása érdekében. Ilyen például a kineziológiai tapasz felhelyezése, amely segít enyhíteni a lábfájdalmat, és ha trauma következtében duzzanat jött létre a lábon, annak csökkentésében is jótékony szerepet játszik. Egy manuálterápiát is végzett gyógytornász pedig hatékonyan veszi kezelésbe, speciális, kézzel kivitelezett fogásokkal a lábfájdalmat.

Olyan magán gyógytornászt keres, aki már néhány napon belül tudja Önt fogadni lábfájdalmával? Jelentkezzen be hozzánk!

A lábfájdalom szövődményei gyógytorna nélkül

Gyógytorna kezelés hiányában a lábfájdalom állandósulhat, amely állandó feszes állapotban tarthatja az izmokat, amiből különböző területeken izomcsomók alakulhatnak ki. A fájdalom következtében megváltozik a terhelés, és ez a felborult egyensúly további, akár távolabbi területeken is kiválthat tüneteket (például bokában, vádliban, térdben, csípőben). A megváltozott terhelés miatt, az ellenoldali lábát jobban igénybeveszi, akár új panaszok is jelentkezhetnek. Minél hamarabb kerül sor fizioterápiás kezelésre, annál könnyebb lesz a lábfájdalom pontos kiváltó okát kideríteni és kezelni azt, így a gyógyulási idő jelentősen lerövidül.

Így zajlik a gyógytorna lábfájdalom esetén

Ha mozgásszervi probléma áll a lábfájdalom hátterében, először is fontos kideríteni a pontos okot, majd ez után következhet a szakember által vezetett, célzott gyógytorna.

Rendelőnkben az ok kiderítése egy 1 órás állapotfelméréssel kezdődik, amely során részletesen kikérdezzük a panaszairól. A kikérdezést egy fizikális vizsgálat követi, amely speciális izom teszteket foglal magába, és a láb mozgásai mellett a teljes test vizsgálatára kiterjed. Ezzel az alapos vizsgálattal tehát elősegítjük a valódi ok tisztázását.

Ha megtaláltuk az okot arra egy mozgásszervi diagnózist állítunk fel, amely alapján összeállítunk az Ön számára egy személyre szabott terápiás tervet. Mindezek alapján kezdődik meg a gyógytorna, amely a már fent is részletezett erősítő és nyújtó gyakorlatsorokból áll. Lábfájdalom esetén legfontosabb a láb izmainak nyújtása, amelyre stretching technikát alkalmazunk.

A nyújtó technikák mellett az erősítésre is nagy hangsúlyt fektetünk, amellyel az izomegyensúlyt állítjuk helyre, ezáltal elősegítve az ízületekben a helyes mozgás létrejöttét. A kezelésnek ezen a részén olyan izomzat kialakításán dolgozunk, amely hosszú távon biztosítja, hogy egy újabb lábfájdalom ne alakuljon ki. Tapasztalt gyógytornászaink életmód tanácsokkal is ellátják Önt, amelyek betartásával elkerülheti egy újabb panasz kialakulását.

Már az első alkalmak után érezheti a lábfájdalom enyhülését, és kezelésről-kezelésre megtapasztalhatja a gyógytorna jótékony hatásait. Könnyedebbé válhat a mozgás és akár hosszabb sétákat is megtehet.

Rendelőnkben több éves tapasztalattal rendelkező gyógytornászaink közül akár Ön is választhatja a terapeutát! Ehhez nem kell mást tennie, mint a gyógytornászaink bemutatkozóját elolvasni a honlapunkon, majd online vagy telefonos visszahívást kérve bejelentkezni hozzá. Tovább előny, hogy nálunk SZÉP kártyával vagy Egészségpénztári kártyával is fizethet és minden kezelés egy áron van!

Lábfájdalom kezelése gyógytornászaink segítségével

A lábfájdalom okai

A lábfájdalom kiváltó okait eredetük szerint csoportokra bonthatjuk. Az alábbiakban ezeket részletezzük.

Csont/ízületi eredetű fájdalom

Csonttörés, vagy a csontot érintő gyulladásos folyamatok, illetve tumoros megbetegedések is kiválthatnak lábfájást. Gyermekeknél akár a növekedés is okozhat panaszt, amely főként éjszaka jelentkezik.

A térdben és a csípőben vagy akár a bokában kialakult porckopások is okozhatnak fájdalmat a lábszárban.

Izom eredetű lábfájdalom

Leginkább kisebb húzódások, a láb izomlázas állapota tartozik ebbe a csoportba, amelyek fizikai megterhelés után jelentkeznek. Ezek a problémák alapos bemelegítéssel és lenyújtással megelőzhetők.

nyújtás

Idegi eredetű lábfájdalom

A gyakran emlegetett isiász  és lumbágó is okozhat fájdalmat az idegek mentén. Ezt az állapotot okozhatja idegbecsípődés, porckopás vagy porckorong problémák. A probléma hatására a gerincvelői idegek nyomás alá kerülnek, amely fájdalmat generál a lefutás mentén. Ebben az esetben a lábfájást kiválthatja egy mozdulat, vagy  akár köhögés, amelynek hatására a fájdalom a derékból indul, a comb hátsó részén, valamint a térd külső oldalán lefut a külső bokáig. Egyéb, komolyabb tüneteket is okozhat, például a láb zsibbadását, tehát mindenképpen érdemes szakemberhez fordulni a mielőbbi kezelés megkezdéséhez!

Keringési probléma okozta lábfájdalom

Egyik vezető kiváltó ok lehet az érszűkület, amely a lábikrában (vádliban) okoz elsőként tünetet. Az összeszűkült verőerek kevesebb oxigént tudnak szállítani a szövetekhez, amelyet szervezetünk izomfájdalommal jelez. Mivel mozgás hatására növekszik az izom oxigén igénye, ezért a fájdalom is ezzel arányosan növekszik. Az érszűkületet éppen ezért „kirakatnéző betegségnek” is nevezik, ugyanis fő tünete, hogy járáskor, 50-100 méter után a lábfájdalom olyan mértékűvé válik, hogy a páciensnek muszáj megállnia, mert ekkor a fájdalom megszűnik. További tünet lehet még a hideg végtag, valamint a pulzus csökkenése/megszűnése a lábszáron.

Van azonban egy másik keringési probléma is, amely ebbe a csoportba sorolható. Ez a visszér-tágulat. Ebben az esetben a visszaáramló folyadék mennyisége okoz panaszokat, amelyek hosszantartó állás vagy ülés után, esetleg este jelentkezik. A láb bedagad, megfeszül, és akár éjszakai görcsöt is okozhat. Látható tünetet is produkálhat: a lábszáron kidudorodnak a visszerek, amelyek szabad szemmel is láthatóak.

Fáj a lába? Jelentkezzen be hozzánk online és segítünk! 

Az alábbi gombra kattintva már akár 2 munkanapon belül foglalhat hozzánk időpontot az első alkalomra, amely egy részletes állapotfelmérés. Gyógytornászaink a legprofibbak az Ön lábfájdalmának gyógyításában!  ↓