nehézláb érzés

Nehézláb érzés? – megkérdeztük a gyógytornászt!

Nehézláb érzés esetén sokan megijednek, hogy valamilyen komoly probléma áll a panaszuk hátterében. Sokszor azonban olyan hétköznapi okok váltják ki, mint például az ülőmunka vagy egy rossz cipő viselése.

De mik lehetnek a további okai a nehézláb érzésnek? Mit tehet ellene? Hogyan segíthet ebben egy gyógytornász? Feltettük gyógytornászainknak a leggyakoribb kérdéseket, és cikkünkből most megtudhatja a válaszokat!

Ortopéd szakorvossal is várjuk!

A Nyugati térnél, a Bajcsy-Zsilinszky úti rendelőnkben a gyógytornán felül orvosi segítséget is igénybe vehet! (Bajcsy-Zsilinszky út 72.) Dr. Pánti Zsombor Imre ortopéd szakorvos minden csütörtökön 08:30 és 11:30 között tudja fogadni Önt.

Gyógytorna garanciával!

Amennyiben az állapotfelméréssel (1. alkalom) nem elégedett, mert nem azt kapta tőlünk amire számított, és azt a helyszínen jelzi nekünk, akkor nem kell kifizetnie az első alkalom árát! Sőt, ha a panasza olyan jellegű amire a gyógytorna nem tud megoldást nyújtani, akkor is ingyenes volt az állapotfelmérés az Ön számára.

Mi lehet az oka a nehézláb érzésnek? 

A nehézláb érzést sokan megtapasztalták már életük során. Ehhez nem szükséges belszervi probléma, ugyanis a jelenlegi, ülő életmódból adódóan számos ember napi szinten szenvedhet ettől a panasztól. A tartós ülés következtében, az alsó végtag keringése akadályozottá válik, emiatt nem csak annak fáradását és feszülését érezheti, de akár lábdagadást is tapasztalhat.

A panaszt kiválthatja továbbá egy rossz cipő, amelyet egész nap viselünk, miközben sokat állunk vagy sétálunk. De akár az üléshez felvett helytelen pozíció (pl.: tartós ideig keresztbe tett lábakkal ül) is vezethet nehézláb érzéshez a nap végén.

A másik gyakori ok lehet a visszér probléma, amelyhez a nehézláb érzésen kívül további tünetek is társulnak, például viszketés, lábszárgörcsök, a lábak fáradékonysága. Ennek diagnosztizálásához azonban szakorvosi vizsgálatra, valamint más képalkotó eljárásokra van szükség.

Mit javasolna nehézláb érzés ellen? 

Az életmódból adódó nehézláb érzést elkerülheti, ha az alábbi, néhány tanácsot betartja:

  • Ülés közben gyakran változtasson pózt, ezzel elkerülheti a tartós elnyomást a végtagokban, valamint különböző, izom letapadásokat és esetleges túlnyúlásokat.
  • Ha teheti, óránként álljon fel és mozgassa át mindenét. 
  • Igyon megfelelő mennyiségű folyadékot.
  • Kényelmes lábbelit válasszon magának, amely nem szorítja a lábát, és elég hajlékony a talpa.
  • Sportoljon rendszeresen.
  • Ha bizonytalan panaszaiban, keressen fel szakorvost, aki kivizsgálja a háttérben álló okot!

Izomlázszerű nehéz láb érzés – előfordulhat ilyen is?

Előfordulhat. Ebben az esetben, érdemes átgondolni, hogy előző nap végzett-e új edzést, illetve, hogy a megszokott testmozgás kicsit erősebb volt a megszokottnál? Ha mindkét esetben a válasz nem, érdemes minél hamarabb orvoshoz fordulnia, ugyanis akár mélyvénás trombózis is okozhatja a panaszait! Ehhez azonban sürgős orvosi ellátásra van szükség!

Nehézláb érzés zsibbadással – mitől alakulhat ki?

Ebben az esetben a leggyakoribb ok érelmeszesedés vagy érszűkület lehet. Mindenképpen forduljon orvos, aki kivizsgálja a problémáját!

Hogyan segíthet a gyógytorna nehézláb érzés esetén?

A gyógytorna az egyik legtermészetesebb módja a nehézláb érzés kezelésének, ugyanis a mozgást veszi alapul, amely mindig kéznél van és az egyik legalapvetőbb képességünk. 

A gyógytornászok olyan gyakorlatokat alkalmaznak, amelyek oldják a szövetek összetapadását és feszültségét, ezáltal fokozzák az alsó végtag keringését. A terapeuták további speciális feladatokkal erősítik az alsó végtag izmait, ezáltal javulhat a vénás keringés is.

Mivel a tartós ülésből adódó feszes izmok bizonyos idő után letapadhatnak, és így ronthatják a keringést, ugyanis elnyomják, összeszorítják az ereket. Ez a vénás és a nyirokkeringést is érintheti, amelyek esetén „vizesedés”, azaz az ödémásodás is létrejöhet. Ez szintén okozhat nehézláb érzést. Éppen ezért elengedhetetlen a rendszeres, és célzott nyújtó feladatok végzése, amelyeket szintén a gyógytornász állít össze és tanít be Önnek. 

A kezelések alkalmával, szükséges esetén a szakember is végezhet manuális nyújtásokat. Egy ilyen, nagyobb intenzitású lágyrész kezeléssel jelentős mértékben javítható a szövetek állapota.

További lehetőség a nehézláb érzés és az ödéma csökkentésében a kinezio tape kezelés, amely helyileg, az izmok húzása által fokozza a keringést, növeli a mozgásterjedelmet és tehermentesíti a lábat. Ennek felhelyezését is képzett gyógytornász végzi.  

Flossing terápiával a felhelyezett floss (speciális gumiszalag) kompresszió alatt tartja az alatta lévő szöveteket, ezáltal elősegíti a láb könnyedségének érzését és az érintett területen felgyülemlett folyadék távozását. 

Továbbá, visszér probléma esetén a gyógytornászok speciális, vénás tornát alkalmaznak a kezelések során, amelyben légzőgyakorlatok és az alsó végtag mozgatása váltják egymást, meghatározott sorrendben. A gyakorlatsornak köszönhetően a vénás visszaáramlás fokozódik azáltal, hogy kihasználjuk a gravitációt, a mélylégzést és a láb izompumpa funkcióját.

A terapeuták szerepe nem csak a feladatok diktálása és azok betanítása. A gyógytornászok alapvető életmód tanácsokkal is ellátják Önt, amelyeket betartva, megelőzheti egy trombózis kialakulását, valamint a sporttevékenység kiválasztásában és ütemezésében is segítséget nyújthatnak. 

Olyan gyógytornászt keres, aki türelemmel és empátiával kezeli az Ön nehézláb érzését? Jelentkezzen be hozzánk!

Mi várható kezelés nélkül?

Gyógytorna nélkül hosszú távon a nehézláb érzés állandósulhat, és mindennapos diszkomfort érzetet okozhat. Az is előfordulhat, hogy az alsó végtag ödémásodni kezd az akadályozott keringés következtében. Ennek kezeléséhez nem csak manuális és gyógyszeres terápia szükséges, hanem a rendszeres mozgás is. 

Tehát érdemes elkezdeni a most még jelentéktelennek tűnő nehézláb érzés okát kezeltetni minél hamarabb, ugyanis több fennálló probléma esetén a gyógyulási idő is hosszabb lehet. 

Hogyan zajlik egy gyógytorna alkalom egy gyógytorna magánrendelőben?

Rendelőnkben a nehézláb érzés gyógytornáját egy mindenre kiterjedő, 1 órás állapotfelmérés előzi meg, amely során részletesen kikérdezik Önt. Olyan alapos kivizsgálásban lesz része, amilyet még soha nem tapasztalt! Szakembereink számára segítséget nyújthatnak az orvosi leletei, valamint a képalkotó eljárásokon készült felvételek is, úgyhogy kérjük, ezeket mindenképpen hozza magával, ha a panaszával kapcsolatosan készült ilyen vizsgálat! 

Az állapotfelmérés tartalmaz egy megtekintést és egy fizikális vizsgálatot is, amely során a látottak alapján a gyógytornász speciális teszteket végez az alsó végtagon, hogy a vizsgálat eredményei alapján fel tudja állítani a személyre szabott terápiás tervet.

A terápiás terv (amelyet Önnel is részletesen ismertet) alapján kezdődik meg a gyógytorna. A gyógytorna passzív részében a terapeuta speciális kezelőfogásokkal oldja a panaszt kiváltó okot. Az aktív részben az alsó végtagot célzó gyógytorna gyakorlatokat diktál Önnek a terapeuta, amelyeknél ügyel a helyes kivitelezésre. Ezeket a feladatokat be is tanítja Önnek, ugyanis otthonában rendszeresen el kell végeznie a sikeres és gyors gyógyulás érdekében. 

Rendszeres gyógytornával kezelésről-kezelésre érezni fogja a javulást az alsó végtagjában, a nehézláb érzés és a duzzanat csökkenésével újra könnyebbé válhat a mozgás, és ismét panaszmentesek lehetnek a mindennapjai. 

Állapotfelmérésre akár online is bejelentkezhet az Ön által választott gyógytornászunkhoz és néhány napon belül megkezdhetik a közös munkát. Nálunk a fent is említett kezelési technikák mind egy áron vannak, nem kell többet fizetnie például a flossing terápiáért. Továbbá nálunk SZÉP vagy Egészségpénztári kártyával is fizethet!

A Gyógytornászom.hu szakembereit már nem csak Budán, a Vitéz utcában, hanem Pesten, a Bajcsy-Zsilinszky úton is megtalálhatja!

Nehézláb érzés gyötri a mindennapokban? Kérjen időpontot hozzánk online és segítünk!

Az alábbi gombra kattintva már akár 2 munkanapon belül foglalhat hozzánk időpontot az első alkalomra, amely egy részletes állapotfelmérés. Gyógytornászaink a legprofibbak a végtagi panaszok kezelésében!