ödéma kezelése

Ödéma kezelése – így segíthet egy gyógytornász

Ödéma nem csak belszervi probléma esetén alakulhat ki. Sokszor hétköznapi helyzetek következtében jön létre vizesedés a végtagokban. Az ödéma kezelése orvosi utasításra történik, fontos azonban kiemelni, hogy megfelelő mozgással rendkívül sokat tehet a zavartalan nyirokkeringésért. 

Hogyan segíthet ebben egy gyógytornász? Mozgás hiányában mi várható? Mit tehet Ön az ödéma ellen? Többek között ezekre a kérdésekre is választ kaphat, ha tovább olvas.

Ortopéd szakorvossal is várjuk!

A Nyugati térnél, a Bajcsy-Zsilinszky úti rendelőnkben a gyógytornán felül orvosi segítséget is igénybe vehet! (Bajcsy-Zsilinszky út 72.) Dr. Pánti Zsombor Imre ortopéd szakorvos minden csütörtökön 08:30 és 11:30 között tudja fogadni Önt.

Gyógytorna garanciával!

Amennyiben az állapotfelméréssel (1. alkalom) nem elégedett, mert nem azt kapta tőlünk amire számított, és azt a helyszínen jelzi nekünk, akkor nem kell kifizetnie az első alkalom árát! Sőt, ha a panasza olyan jellegű amire a gyógytorna nem tud megoldást nyújtani, akkor is ingyenes volt az állapotfelmérés az Ön számára.

Így segíthet egy gyógytornász az ödéma kezelésében

A gyógytorna az egyik legtermészetesebb módszer, amellyel kiegészíthető az ödéma kezelése. Ez a konzervatív terápia a mozgás által (amely alapvető képességünk) serkenti a keringést, ezáltal segíthet a további problémák megelőzésében is.

Elsősorban könnyed gyakorlatokkal, a szövetek fellazításával, valamint a keringést fokozó hatásával járul hozzá a vizesedés csökkentéséhez. A gyógytornászok további speciális feladatokkal oldják az izmok és kötőszövetek összetapadását, ezáltal elősegítve a zavartalan vér-és nyirokáramlást.

Kezdetben mindenképpen ajánlott a szakember által vezetett gyógytorna, ugyanis egy gyógytornász olyan gyakorlatsort állíthat össze Önnek, amely megfelelő terhelést ad az ödémás végtagra.

A kezelések során előfordulhat, hogy a szakember olyan speciális terápiát végez, amely során manuális nyújtásokkal jelentős mértékben javíthatja a szövetek állapotát, így a segítve a keringést is.

További lehetőség az ödéma csökkentésében kinezio tapaszos kezelés, amely helyileg fokozza a vérkeringést, és tehermentesíti az érintett végtagot az izmok helyes irányú húzása által. Ennek felhelyezését is képzett gyógytornász végzi.  

A gyógytornászok speciális, vénás tornát alkalmaznak a kezelések során, amelyben légző gyakorlatok és az alsó végtag mozgatása váltják egymást, meghatározott sorrendben. A gyakorlatsornak köszönhetően a vénás visszaáramlás fokozódik azáltal, hogy kihasználjuk a gravitációt, a mély légzés és a láb izompumpa funkcióját. Ennek következtében a nyirokáramlás is szabadabb lehet.

A terapeuták szerepe nem csak a feladatok diktálása és azok betanítása. A gyógytornászok alapvető életmód tanácsokkal is ellátják Önt, amelyeket betartva, megelőzheti az ülő életmód vagy a rossz cipő okozta vizesedést. 

Néhány gyakorlat már az interneten, ingyenesen is elérhető, ezek végzése azonban nem oldja meg az ödémát kiváltó okot. A legjobb, ha a vizesedés kezelését egy szakemberre bízza, és minél hamarabb konzultál egy gyógytornásszal, aki személyre szabott gyakorlatokat javasolhat az Ön állapotának megfelelően. 

Az ödémásodás mozgás hiányában

Gyógytorna nélkül hosszú távon nem csak az ödéma okoz majd mindennapos diszkomfortot, ugyanis a kiváltó oka a teljes testre kihathat. Például könnyen lehet, hogy a duzzanat következtében kialakul egy térdfájdalom. Az is előfordulhat, hogy mozgás hiányában az alapbetegség szövődményei is hamarabb kialakulnak.

Tehát érdemes elkezdeni a most még jelentéktelennek tűnő ödémásodás okát kezeltetni minél hamarabb, ugyanis több és komolyabb fennálló probléma esetén a gyógyulási idő is hosszabb lehet. 

Több éves szakmai tapasztalattal rendelkező magán gyógytornászra van szüksége? Tekintse meg szabad időpontjainkat és jelentkezzen be 1 kattintással! 

Így zajlik a gyógytorna állapotfelmérés egy professzionális budapesti magánrendelőben

Ha a Gyógytornászom.hu rendelőjéhez fordul boka dagadással az 1 órás állapotfelmérés alatt olyan részletes vizsgálatot végzünk, amilyet még sehol nem tapasztalt! Átbeszéljük a panaszait, fizikális vizsgálattal felmérjük az ödémásodott terület körüli szöveteket, majd az orvosi diagnózisait is átnézzük. Ezek alapján egy egyéni kezelési tervet állítunk fel a problémája kezelésére!

Ödéma esetén fokozatosan vezetjük be a nyújtó és az izomerősítő gyakorlatokat, majd az Ön aktuális állapota és alapbetegsége alapján kezelésről-kezelésre építjük fel a feladatokat. Emellett alkalmazunk még kinesio tape kezelést és fascia terápiát is. 

Bármi okozza az ödémásodást, teljes körű terápiát alkalmazunk a duzzanat kezelésére, valamint az életminőség javítására. Rendszeres gyógytornával hétről-hétre javulhat a keringés, ezáltal csökkenhet az ödéma. Hosszú távon érezni fogja, hogy a mozgása könnyedebb, s nagyobb kedvvel kezd neki a testmozgásnak.

A Gyógytornászom.hu empatikus gyógytornászainak segítségét már Budán (Vitéz utca), és Pesten (Bajcsy-Zsilinszky út) is igénybe veheti! Ide kattintva megtekintheti árlistánkat. Rendelőinkben SZÉP és Egészségpénztári kártyát is elfogadunk!

Mi az ödéma?

Ha a nyirokerek vagy a nyirokcsomók problémája (azok hiánya vagy sérülése) miatt a nyirok nem tud megfelelően elfolyni, emiatt a szövetek közötti térben szaporodik fel, duzzanatot és további szövődményeket okozva ez által

Fő tünete a „vizesedés”, amely érinthet csak egy testrészt (lokális ödéma), vagy egyszerre többet is (generalizált). 

Az ödéma hátterében az alábbi okok állhatnak:

 • szív eredetű problémák (pl.: szívelégtelenség)
 • vesebetegségek (pl.: veseelégtelenség)
 • mélyvénás trombózis
 • külső kompresszió (szoros ruha, tartós ülés, fekvés)
 • visszértágulat
 • alacsony fehérjeszint
 • májbetegségek
 • várandósság
 • nyirokpangás a nyirokrendszer elégtelensége miatt

A nyiroködéma a sebgyógyulást is hátráltatja, valamint a kórokozók is hamarabb bejuthatnak az érintett területen.

Ödéma kezelése házilag

Az alábbi tanácsokat betartva segítheti a megfelelő nyirokkeringést:

 • Fontos, hogy mozogjon rendszeresen, ezzel fokozhatja a nyirokkeringést, és hozzájárulhat az ödéma csökkenéséhez. Ügyeljen arra, hogy dinamikus sport legyen, például egy gyors séta, kerékpározás, szobabiciklizés vagy úszás.
 • Ülőmunka esetén óránként álljon fel és mozgassa át magát.
 • Kerülje a szoros ruházatot.
 • Viseljen kompressziós harisnyát, különösen ha hosszas ülés vagy álldogálás vár önre a napja folyamán
 • Fogyasszon kevesebb sót, és több vízhajtó hatású ételt (pl.: hagyma, spárga, görögdinnye).
 • Végezzen minden nap végén nyújtást.
 • Masszírozza át ödémás végtagjait. 
 • Fogyasszon vízhajtó hatású gyógynövényekből készült teákat, például csalánlevelet, citromfüvet. Alapbetegség esetén ezt mindenképpen egyeztesse orvosával!
 • Az alapbetegségét ne hanyagolja el, mindenképp kezeltesse azt! 

Kiegészítő ödéma kezelést keres? Kérjen időpontot hozzánk online és segítünk!

Az alábbi gombra kattintva már akár 2 munkanapon belül foglalhat hozzánk időpontot az első alkalomra, amely egy részletes állapotfelmérés. Gyógytornászaink a legprofibbak a vizesedés okozta panaszok kezelésében!