mellkasi fájdalom köhögéskor

Mellkasi fájdalom köhögéskor – így segíthet egy gyógytornász

A köhögésre jelentkező mellkasi fájdalom hátterében számos ok meghúzódhat, amelyek főként a tüdőt és a mellhártyát érintik. Jelen cikkünkben azonban ezeket nem tárgyaljuk, hanem egy teljesen más, fasciális megközelítésből szeretnénk bemutatni ezt a panaszt.

Ha szeretné tudni, hogy milyen kötőszöveti panasz állhat a köhögés közben jelentkező mellkasi fájdalom hátterében, és hogy hogyan segíthet ezen egy tapasztalt gyógytornász, az alábbi cikkünkből megtudhatja!

Ortopéd szakorvossal is várjuk!

A Nyugati térnél, a Bajcsy-Zsilinszky úti rendelőnkben a gyógytornán felül orvosi segítséget is igénybe vehet! (Bajcsy-Zsilinszky út 72.) Dr. Pánti Zsombor Imre ortopéd szakorvos minden csütörtökön 08:30 és 11:30 között tudja fogadni Önt.

Gyógytorna garanciával!

Amennyiben az állapotfelméréssel (1. alkalom) nem elégedett, mert nem azt kapta tőlünk amire számított, és azt a helyszínen jelzi nekünk, akkor nem kell kifizetnie az első alkalom árát! Sőt, ha a panasza olyan jellegű amire a gyógytorna nem tud megoldást nyújtani, akkor is ingyenes volt az állapotfelmérés az Ön számára.

A köhögéskor jelentkező mellkasi fájdalom belszervi okai

Az egyik leggyakoribb ok valamilyen felső légúti megbetegedés, amely lehet vírusos vagy bakteriális is. Az sem ritka, hogy a mellhártyagyulladás egyik tünete a köhögésre (vagy akár a légzésre) fokozódó mellkasi fájdalom. 

A mellkasi szerveken túl, a gyomor reflux is járhat erős köhögéssel, és ekkor a nyelőcső felmaródása következtében is tapasztalhat mellkasi, főként szegycsonti fájdalmat.

Mellkasi fájdalom köhögéskor – milyen nem belszervi okai lehetnek?

A köhögés bár jótékony hatású – ugyanis segít megtisztítani a légutakat a különféle irritáló anyagoktól – azonban hosszú távon kimerítő lehet. Éppen ezért fordulhat elő egy hosszabb betegeskedés után a mellkasi izmokban létrejövő izomláz, amely köhögésre szintén erősödhet, ugyanis ehhez a folyamathoz erős izommunkára van szükség.

A folyamatos izom összehúzódás trigger pontok kialakulásához is vezethet, amely folyamatos, kisugárzó fájdalmat generálhat.

Gyakran a krónikus izomfájdalmat okozó fibromyalgia is állhat a köhögésre jelentkező mellkasi fájdalom hátterében, amelyről ebben a cikkünkben írtunk részletesebben

A bordák sérülése vagy a bordaporc gyulladása is kiválthat köhögésre jelentkező mellkasi fájdalmat.

A fascia terapeuták körében jól ismert, a belső nyomásfokozódás hatására (pl.: hosszan tartó, erős köhögés) kialakult fasciális csomó, amely – hasonlóan a trigger ponthoz – kisugárzó fájdalmat okozhat, és akár a köhögést is fenntarthatja.

Szervi probléma vagy mozgásszervi ok? Így különítheti el!

Ha megfigyeli a mellkasi fájdalmat köhögéskor, és bizonyos problémákról tudomása van, hamarabb elkülönítheti, hogy milyen probléma állhat a panasz hátterében. 

Izom és kötőszöveti eredetű panasz esetén:

 • felső légúti megbetegedése volt
 • a hátában is jelentkezik fájdalom köhögésre
 • nagyobb megterhelés érte az elmúlt időszakban
 • új testmozgást próbált ki
 • az edzésben növelték az ismétlésszámot/új gyakorlatot tanult
 • tartásbeli problémákkal küzd (előre esett vállak, gerincferdülés)

Szerveket érintő problémák esetén:

 • a fájdalmat főként a szegycsont alatt/mögött érzi
 • a fájdalom nem múlik sem gyógyszerre sem masszázsra
 • megfázott, vagy influenzás/COVID-os volt 
 • dohányzik
 • keveset mozog
 • refluxos

FONTOS! A mellkasi fájdalom diagnózisa nem egy laikus egyéni feladata, tehát MINDEN ESETBEN forduljon orvoshoz mellkas környékén jelentkező panasz esetén!

Milyen módszerekkel segíthet egy gyógytornász köhögésre jelentkező mellkasi fájdalom esetén?

Izom és kötőszöveti eredetű, köhögésre jelentkező mellkasi fájdalom esetén a gyógytorna az egyik leghatékonyabb kezelési módszer, amely természetes úton kezeli a panaszt kiváltó okot. Ez a kezelési eljárás az egyik legalapvetőbb képességünket, a mozgást veszi alapul, amely által serkenti a test öngyógyító folyamatait. 

A gyógytornászok célja, hogy csökkentsék a fájdalmat, valamint a köhögést, emellett pedig oldják az izom-és ízületi merevséget, és serkentsék a keringést.

A kezelések különböző gyakorlatokból állhatnak: egyaránt lehetnek nyújtó és erősítő feladatok is, ezáltal komplexen gyógyítja a köhögésre jelentkező mellkasi fájdalom kiváltó okát vagy szükség esetén segítheti az eredményes gyógyulást belszervi probléma esetén. Az erősítő gyakorlatokkal a gyenge izomzat tónusa, ezáltal ereje növelhető, míg nyújtással a merev izmok és ízületek kerülnek fellazításra

A gyógytornának további pozitív hatása a keringés serkentése, amelynek köszönhetően a sérült szövetek több oxigénhez és tápanyaghoz juthatnak, ezáltal a gyógyulás is hamarabb mehet végbe. A gyógytorna további jótékony hatása, hogy a testmozgás segíthet oldani a szorongást, ez jelentős mértékben hozzájárulhat a pánikrohamok csökkentéséhez.

További gyógytorna módszerek a sikeres gyógyulásért

Az FDM terápia olyan modern kezelési forma, amely hatékonyan csillapítja a köhögésre jelentkező mellkasi fájdalmat ugyanis annak hátterében akár a fascia disztorziója (fasciális csomó) is állhat. Erre a legtermészetesebb kezelési módszert adja az FDM terápia, amely manuális (kézzel kivitelezett) fogásokkal hat a kötőszövetre. A kötőszövet a szerteágazó hálózata miatt távolabbi területekre is hatással lesz, ezért amint a fascia spazmusa (feszülése) csökken, a kötőszövet immobilizációja is oldódik. Mindez pozitív hatást gyakorol a mellkas és a hát teljes területére, és így a közérzetére is. A módszernek köszönhetően akár a köhögés is csillapodhat.

A Trigger-pont terápia alapja, hogy az izmok görcsössége miatt kialakult csomókat felkutassa, majd finom nyomással oldja azokat. Hatására az izom feszessége, valamint a kisugárzó fájdalom fokozatosan enyhül, végül a csomó teljes oldódásával megszűnik. Pozitív hatással lehet tehát a köhögés következtében túlfeszült mellkasi izmokra.

Olyan magán gyógytornászt keres, aki megfizethető áron dolgozik? Tekintse meg árlistánkat, majd jelentkezzen be online!

Mi várható, ha nem kezeli Önt gyógytornász?

Gyógytorna hiányában a köhögésre jelentkező mellkasi fájdalom krónikussá válhat, az izomfeszülés tovább fokozódhat, amely beszűkítheti az ízületek mozgásterjedelmét, ezáltal a mellkas kitéréseit. Ez a hétköznapokban a felületes légzésben nyilvánulhat meg, amely jelentős mértékben akadályozhatja a mozgásban. 

Így zajlik a gyógytorna állapotfelmérés egy budapesti gyógytorna rendelőben

A Gyógytornászom.hu budai (Vitéz utcai) és pesti (Bajcsy-Zsilinszky úti) rendelőjében több éves szakmai tapasztalattal rendelkező gyógytornászaink a legfontosabbnak tartják, hogy személyre szabott módon történjen a köhögésre jelentkező mellkasi fájdalom terápiája. Éppen ezért első alkalommal egy állapotfelmérést végzünk, amely során részletesen kikérdezzük Önt panaszával kapcsolatban. Míg ez az alkalom egy orvosi vizsgálat esetén átlagosan 9 percig tart, addig ez nálunk 1 órát vesz igénybe!

Az alapos anamnézis felvétel egy megtekintés és egy fizikális vizsgálat követi. A látottak alapján speciális teszteket végzünk a mellkas és a hát területén is. 

Az anamnézis, a megtekintés és a fizikális vizsgálat alapján kidolgozunk egy személyre szabott terápiás tervet, amelyet Önnel is ismertetünk. Az állapotfelmérés végén megkezdjük a kezelést is. Gyógytornászunk az előzetes ismertetett feladatot vagy kezelést alkalmazza, amely során empatikus terapeutánk folyamatosan monitorozza, és ha szükséges, kis pihenőt tart a fogásban/gyakorlatban. Az általa diktált feladatokat helyesen kivitelezve betanítja Önnek, és házi feladatként adja fel. Fontos, hogy ezeket elvégezze, ugyanis csak így tartható fenn hosszú távon a kezelések során elért eredmény.

Ha úgy dönt, hogy gyógytornával támogatja meg a köhögésre jelentkező mellkasi fájdalom kezelését, nem fog csalódni. Az eredményeket már az első 2-3 kezelés után megtapasztalhatja: a fájdalom csökkenésével és a köhögés csillapodásával könnyebbé válhat a légzés is.

Ha szükséges, gyógytornászaink egyéb terápiás eljárásokat is bevethetnek az Ön gyógyulása érdekében. Ezek azonban nem járnak Önnek plusz költséggel, ugyanis a legtöbb rendelőtől eltérően, nálunk minden egy áron van, sőt mindkét rendelőnkben SZÉP és Egészségpénztári kártyával is fizethet!

Mellkasi fájdalom köhögéskor? Kérjen időpontot hozzánk online és segítünk!

Az alábbi gombra kattintva már akár 2 munkanapon belül foglalhat hozzánk időpontot az első alkalomra, amely egy részletes állapotfelmérés. Gyógytornászaink a legprofibbak az izom és kötőszöveti mellkasi fájdalom kezelésében!