lábujj törés

A lábujj törés felismerése, otthoni kezelése és gyógytornája

Traumák esetén gyakran kifejeltik a lábujj törés lehetőségét, pedig ez az egyik olyan testrészünk, amely igen nagymértékben kitett a sérülés veszélyének. Sokszor véletlen is belerúgunk a bútorok lábába, amely igen bosszantó lehet, és komoly fájdalmat okozhat. Azonban, ha ez a fájdalom nem múlik, és egyre nehezebb a sérült lábra terhelnie, mindenképpen forduljon orvoshoz!

Ha nem tudja pontosan, milyen tünetek utalhatnak lábujj törésre, és hogy mit tehet Ön a gyógyulás érdekében, valamint, hogy milyen pozitív hatásokat érhet el a gyógytornával, akkor ezt a cikket ajánljuk figyelmébe!

Ortopéd szakorvossal is várjuk!

A Nyugati térnél, a Bajcsy-Zsilinszky úti rendelőnkben a gyógytornán felül orvosi segítséget is igénybe vehet! (Bajcsy-Zsilinszky út 72.) Dr. Pánti Zsombor Imre ortopéd szakorvos minden csütörtökön 08:30 és 11:30 között tudja fogadni Önt.

Gyógytorna garanciával!

Amennyiben az állapotfelméréssel (1. alkalom) nem elégedett, mert nem azt kapta tőlünk amire számított, és azt a helyszínen jelzi nekünk, akkor nem kell kifizetnie az első alkalom árát! Sőt, ha a panasza olyan jellegű amire a gyógytorna nem tud megoldást nyújtani, akkor is ingyenes volt az állapotfelmérés az Ön számára.

Ezek a jelek utalhatnak lábujj törésre

Minden csonttörés, így a lábujj törés is a csontszövet folytonosságának megszakadása, tulajdonképpen egy rés keletkezése ezen a szilárd felületen.

A lábujjtörés tünete

Nyílt törés esetén egyértelműen látszódnak a tört csontvégek. Zárt törés esetén a lábujj deformálódhat, annak mozgásterjedelme csökken, vagy olyan irányba mozog, amely alapvetően nem lenne lehetséges.

A tört végek összedörzsölődése miatt ropogó hang (krepitáció) is hallható. Mindezek mellett heves fájdalom jelentkezhet, illetve az erek sérülése esetén vérömleny, valamint a lábujj duzzanata.

Így kezelheti otthon lábujj törését

Lábujj törés gyanúja esetén mindenképpen forduljon orvoshoz, aki egy röntgen felvétel alapján eldönti, milyen további terápia szükséges.

A legtöbb esetben elegendő a sérült lábujj rögzítése a mellette lévő, ép lábujjhoz. Ezt egy egyszerű, ragtapaszos rögzítéssel szokták megoldani.

Fontos ennek a tapasznak a védelme a víztől, annak érdekében, hogy minél tovább fennmaradjon a rögzítés. Ha valamilyen oknál fogva leesik, mindenképpen ragaszon fel újra egy másikat, hogy a csontvégek helyesen forrjanak össze.

Fájdalom esetén ajánlott vény nélkül kapható, non-szteroid fájdalomcsillapító szedése. Ezt kérje bátran a gyógyszertárakban.

Az eredményes gyógyulás érdekében törekedjen a lehető legkevesebb pihentetésre, ha a fájdalom is engedi, mozgassa minél többször az érintett lábát. A gyógytornát akár már a 4. héttől is megkezdheti, így hamarabb juthat speciális, egyénre szabott terápiához.

Lábujj törése volt, és eltelt 4 hét? Szeretné kérni egy tapasztalt gyógytornász segítségét az eredményes gyógyulás érdekében? Kérjen hozzánk időpontot online!

Lábujj törés után: a gyógytorna pozitív hatásai

A gyógytorna komplex módon segíti a törés utáni regenerációt. A nyújtó és erősítő gyakorlatok, mind hozzájárulnak az izomerő egyensúly normalizálásához, a terhelés egyenletes eloszlatásához, és az izomletapadások megelőzéséhez.

Mindemellett a csont gyógyulását is serkentik a speciális gyógytorna feladatok. A mozgás miatt fokozódik a keringés, a laza izomzat szabad utat enged a vérereknek, ezáltal a sérült terület tápanyag és oxigéndús vérhez jut, amely a csontösszeforrást pozitívan támogatja.

A szövődmények kialakulását is megelőzheti a gyógytorna. A csontheg megfelelő fejlődését támogatva akár az álízület képződését is megakadályozhatják a torna feladatok rendszeres végzése.

Egy tapasztalt gyógytornász az első néhány kezelés alkalmával passzív kimozgatással oldja a lábujjban a merevséget, ezáltal normalizálja annak mozgásterjedelmét és csökkenti az ebből adódó fájdalmat is.

Elmondható tehát, hogy a gyógytorna egy olyan hatékony módszer lábujj törés esetén, amely nem csak felgyorsíthatja a gyógyulást, hanem a további problémák kialakulásában is jelentős szerepet játszhat.

A lábujj törés szövődményei gyógytorna hiányában

A törés miatt tartósan megkíméli nem csak az érintett lábujját, hanem a teljes lábát is. Ennek következménye, hogy a végtag mozgásai beszűkülhetnek, az izmok lemerevedhetnek, amely akár a keringésre is komoly hatással lehet. Fájdalom jelentkezhet akár a lábszárban, térdben, combban vagy a csípőben, illetve az ellenoldali lábában akár izomlázat is tapasztalhat a megváltozott terhelés miatt.

Éppen ezért elengedhetetlen a gyógytorna lábujj törés esetén is, ugyanis ezeket a szövődményeket mind megelőzheti természetes úton, a mozgás által.

Lábujjtörést kezelő gyógytornászaink

Így zajlik a gyógytorna állapotfelmérés lábujj törés esetén

A Gyógytornászom.hu rendelőjében azt tartjuk a  legfontosabbnak, hogy személyre szabott módon történjen a lábujj törés utáni terápia. Éppen ezért első alkalommal egy állapotfelmérést végzünk, amely során részletesen kikérdezzük Önt panaszával kapcsolatban. Míg ez az alkalom egy orvosi vizsgálat esetén átlagosan 9 percig tart, addig ez nálunk 1 órát vesz igénybe!

Az alapos anamnézis felvétel során az alábbi kérdéseket is feltesszük Önnek: hogyan történt a törés? Mennyire mozgatta eddig a sérült lábát? Hol és hogyan fáj?

Ezt követi egy megtekintés és egy fizikális vizsgálat. A látottak alapján speciális teszteket végzünk a panaszos területen, tehát például felmérjük a sérült lábujj mozgásterjedelmét, valamint a környező izmok feszességét, esetleges duzzanatok mértékét.

Ezek együttese alapján dolgozunk ki egy személyre szabott terápiás tervet, amelyet Önnel is ismertetünk. Ebből megtudhatja, hogy milyen feladatokra számíthat, esetleg szükséges-e további kezelési módszert bevetni, illetve a kezelések ütemezését is egyeztetjük Önnel.

Az állapotfelmérés végén megkezdjük a kezelést is. Gyógytornászunk először is manuálisan bemozgatja a törött lábujjat, amely járhat némi fájdalommal, azonban ezt az empatikus terapeutánk folyamatosan monitorozza, és ha szükséges, kis pihenőt tart a fogásban. Ez után az általa diktált feladatokat kell elvégeznie Önnek. Ezeket helyesen kivitelezve betanítja Önnek, és házi feladatként adja fel. Fontos, hogy ezeket elvégezze, ugyanis csak így tartható fenn hosszú távon a kezelések során elért eredmény.

Ha szükséges, gyógytornászaink egyéb terápiás eljárásokat is bevethetnek az Ön gyógyulása érdekében. Ezek azonban nem járnak Önnek plusz költséggel, ugyanis a legtöbb rendelőtől eltérően, nálunk minden egy áron van!

Ha úgy dönt, hogy gyógytornával támogatja meg a lábujj törés utáni gyógyulást, nem fog csalódni. Az eredményeket kezelésről-kezelésre megtapasztalhatja: a fájdalom csökkenésével és a mozgásterjedelem növekedésével ismét panaszmentessé válhat a járás, és még a gyógyulási idő lerövidülhet!

A Gyógytornászom.hu több éves szakmai tapasztalattal rendelkező gyógytornászait Budán, a Vitéz utcában, valamint Pesten, a Bajcsy-Zsilinszky úton is megtalálhatja, valamint mindkét rendelőnkben SZÉP és Egészségpénztári kártyával is fizethet!

Lábujj törése volt? Kérjen időpontot hozzánk online!

Az alábbi gombra kattintva már akár 2 munkanapon belül foglalhat hozzánk időpontot az első alkalomra, amely egy részletes állapotfelmérés. Gyógytornászaink a legprofibbak a lábujj törés utáni rehabilitációban!↓