Raynaud-szindróma: gyógytornász válaszol

A Raynaud-szindróma hideg hatására jelentkező tünetegyüttes, amely hátterében valamilyen alapbetegség áll. Gyakrabban érinti a nőket, akiknek a mindennapjait megkeseríthetik az egyre súlyosbodó panaszok. Jó hír azonban, hogy a probléma konzervatív terápiával hatékonyan kezelhető.

Van-e különbség a Raynaud-szindróma és a Raynaud-kór között? Milyen tünetekkel jár ez a probléma és mi válthatja ki? Hogyan segít a gyógytorna és annak hiányában várható-e állapotromlás? Mire számíthat az első gyógytorna kezelés alkalmával? Ezekre a kérdésekre választ kaphat, ha tovább olvas.

Ortopéd szakorvossal is várjuk!

A Nyugati térnél, a Bajcsy-Zsilinszky úti rendelőnkben a gyógytornán felül orvosi segítséget is igénybe vehet! (Bajcsy-Zsilinszky út 72.) Dr. Pánti Zsombor Imre ortopéd szakorvos minden csütörtökön 08:30 és 11:30 között tudja fogadni Önt.

Gyógytorna garanciával!

Amennyiben az állapotfelméréssel (1. alkalom) nem elégedett, mert nem azt kapta tőlünk amire számított, és azt a helyszínen jelzi nekünk, akkor nem kell kifizetnie az első alkalom árát! Sőt, ha a panasza olyan jellegű amire a gyógytorna nem tud megoldást nyújtani, akkor is ingyenes volt az állapotfelmérés az Ön számára.

Raynaud-szindróma vagy Raynaud-kór?

Ennél a betegségnél érdemes tisztázni a két fogalom közti különbséget. Raynaud-kórban a tünetek a szimmetrikusan jelentkeznek, és inkább állapotnak tekinthető, amely mögött nem áll kiváltó alapbetegség. Raynaud-szindróma esetén aszimmetrikus tünetegyüttesről beszélhetünk, amelyet valamilyen más probléma okozhat és idővel súlyosbodhat.

Milyen tünetekkel jár a Raynaud-szindróma?

A Raynaud-szindróma egyik legjellegzetesebb tünete a hideg hatására jelentkező kifehéredés, majd elkékülés, amely a kéz (ritkábban a láb) ujjait érinti.

Ezen felül az erek összehúzódása miatt, az ujjak hideggé, érzéketlenné és fájdalmassá válhatnak.

Felmelegedés hatására megindul a keringés, amely az ujjak vörös elszíneződését, duzzadását és zsibbadását okozhatja. Ekkor lüktető fájdalom jelentkezhet.

Ritka esetekben nem csak a kéz és a láb érintett, hanem a fenti tünetek előfordulhatnak az orron, ajkakon és a füleken is.

Raynaud-szindróma a kézfejen

Milyen okok állnak a Raynaud-szindróma hátterében?

Az alábbi problémák vezethetnek a Raynaud-szindróma kialakulásához:

  • érelmeszesedés
  • ínhüvelygyulladás
  • alagút szindrómák
  • stressz
  • autoimmun betegségek (pl.: szkleroderma, myeloma multiplex)
  • dohányzás
  • sérülések (pl.: fagyás, törés)
  • műtétek után

Hogyan kezelik a Raynaud-szindrómát?

A Raynaud-szindróma tüneteit ma már különböző módszerekkel lehet kezelni, azonban magát a problémát sajnos nem lehet teljes mértékben megszüntetni.

A tünetek kialakulását megelőzhetjük a kéz meleg tartásával, takarásával, vagy a hideg hatás után a meleg vizes áztatással enyhíthetjük őket. A stressz által kiváltott panaszokat relaxációs technikákkal kordában tarthatjuk.

A tünetek megelőzése mellett a konzervatív terápia is hatékonynak bizonyult. Ilyen például a hidroterápia egyik speciális ága a szénsavfürdő, amelynek jelentős értágító hatása van. Emellett fontos a megfelelően felépített testedzés, amelynek kialakításában egy szakképzett gyógytornász nagy segítségére lehet.

Komoly esetben lehetséges az értágító gyógyszerek, injekciók és kenőcsök alkalmazása, valamint bizonyos szinten idegműtét is szükségessé válhat. Utóbbi azonban ritka esetekben hatásos és az azt követő rehabilitáció is hosszabb időt vehet igénybe.

A Raynaud-szindróma gyógytornája

A gyógytorna az egyik leghatékonyabb konzervatív terápiás eljárás a Raynaud-szindróma kezelésében, ugyanis az egyik alapvető képességünkkel, a mozgás által aktivizálja a test öngyógyító folyamatait.

Raynaud-szindróma esetén a gyógytorna célja, hogy fokozza a keringést, ezt pedig különböző technikákkal igyekszik elérni, amely minden esetben személyre szabott módon történik.

A komplex terápia egyik fő elemét az izomerősítő, aktív gyakorlatok képezik. Ekkor a gyógytornász által diktált feladatokat kell Önnek kiviteleznie. A terapeuta végig figyel a helyes kivitelezésre, valamint a feladatok fokozatos adagolására. Bármilyen felmerült probléma esetén módosít a nehézségi szinten vagy a gyakorlaton. Legtöbbször saját testsúllyal végzett feladatokkal, majd kisebb ellenállást adva, esetleg instabil felszínen végzik az izomerő növelést. A gyógytornának nem célja a nagy súlyokkal végzett testedzés, inkább funkcionális feladatokkal dolgozik, amelyek az izomláncok mentén haladva erősítik az izomkötegeket. Raynaud-szindróma esetén a legnagyobb hangsúly a kéz, az ujjak és az alkar izmainak erősítésén lesz, de szerepet kap a nyak, vállöv és a lapockák stabilitásának kialakítása is. Ezeknek a gyakorlatoknak köszönhetően a megnövekedett izomerő jobb keringést biztosít, valamint az ízületek stabilabbá válhatnak, ezáltal ritkább esetben fordulhat elő ideg vagy ér összenyomódás azok közelében.

A másik fő, talán még fontosabb elemet a nyújtó feladatok képezik. Ez kétféle módon történhet: vagy a terapeuta lazítja manuális technikákkal a feszes izmokat, vagy olyan feladatokat ad, amelyeket segítség nélkül tud kivitelezni. Passzív esetben az ízületek kimozgatásán van a hangsúly, ezáltal növelhető egy esetlegesen beszűkült mozgástartomány és letapadt izmok is fellazíthatóak. Az aktív feladatok során megtanulhatja, hogyan nyújtsa le hatékonyan a végtagjait, így azokat a hétköznapokban, önállóan is végezheti. A nyújtó technikák jelentős mértékben oldják a feszes izomzatot, ezáltal a már nyomás alá került idegek és erek felszabadulhatnak, amellyel csökkenhet a zsibbadás és a fájdalom.

Összességében tehát a gyógytorna serkenti a vérkeringést, ezáltal mérséklődhet a Raynaud-szindróma okozta panaszok megjelenése, illetve azok intenzitása.

Gyógytornászaink akik Raynaud-szindróma kezeléssel foglalkoznak

A Raynaud-szindróma lefolyása gyógytorna nélkül

Bár maga a Raynaud-szindróma nem veszélyezteti az életet, azonban kezelés nélkül bizonyos szövődmények kialakulására lehet számítani.

Ha gyógytorna hiányában a keringés továbbra sem normalizálódik, hideg hatására akár fagydaganat (viszketés, bőrpír, duzzanat, égető fájdalom) is kialakulhat. Bár a probléma 1-2 hét alatt rendeződik, mégis újra és újra visszatérhet, ezáltal jelentősen roncsolhatja a végtag szöveteit, akár deformitás is létrejöhet az ujjakban.

Hosszú távon, a gyér keringés miatt romlik a szövetek oxigén és tápanyag ellátása, amely fekélyes elváltozásokhoz vezethet. A bőrön keletkezett nyílt sebek kapui lehetnek bizonyos fertőzéseknek, amelyek bejutásával nehezen visszafordítható állapot alakulhat ki.

Raynaud-szindróma jelentkezése esetén minél hamarabb forduljon orvoshoz, aki a diagnózist követően a megfelelő terápiát javasolhatja Önnek.

Így zajlik a Raynaud-szindróma gyógytornája egy magán gyógytorna rendelőben

A Gyógytornászom.hu rendelőjében lehetőséget biztosítunk arra, hogy Ön válasszon több éves szakmai tapaszalttal rendelkező gyógytornászaink közül, akihez már 2-3 napon belül kaphat időpontot és megkezdheti a gyógytornát.

Rendelőnkben először is egy 1 órás állapotfelmérés alatt részletesen kikérdezzük Önt panaszairól, fizikális vizsgálattal felmérjük az izmok és kötőszövetek állapotát, valamint az ízületen speciális teszteket végzünk. Ha van orvosi lelete Raynaud-szindrómájáról kérjük, hozza magával, ugyanis az anamnézishez ezt is áttanulmányozzuk. Olyan alapos kivizsgálásban lesz része, amilyet még soha nem tapasztalt!

Ezek után felállítunk egy személyre szabott kezelési tervet, amely igazodik az Ön állapotához, sőt az időbeosztásához is. Ezt követően megkezdődik a gyógytorna.

Először a terapeutája fogja megmutatni az elvégzendő gyakorlatokat, ez után az ő felügyelete mellett kell Önnek is elvégeznie. Szakképzett gyógytornászunk korrigálja Önt és visszajelzést ad a kivitelezés helyességéről. Ha fájdalma van, azt mindenképpen jelezze, ugyanis empatikus gyógytornászaink ebben az esetben módosítanak a diktált feladaton. Ha már sikeresen elsajátította a gyakorlatokat és azok helyes elvégzését, akkor otthonában házi feladatként ezeket naponta végeznie kell. A gyógytorna minden esetben a terapeuta és a páciens közös munkája.

Egyéni kezeléseinknek és módszerünknek köszönhetően a javulást kezelésről-kezelésre érezni fogja, a fájdalom és a zsibbadás fokozatosan enyhülni fog, s a Raynaud-szindróma panaszai is ritkábban fognak jelentkezni hideg hatására.

A Gyógytornászom.hu terapeutáit már nem csak Budán a Batthyány térhez közel (Vitéz utca 9.) érheti el, hanem akár Pesten, a Nyugati térnél (Bajcsy-Zsilinszky út 72.) található rendelőnkben is igénybe veheti gyógytorna szolgáltatásainkat. Nálunk minden kezelés megegyezik egy alkalom gyógytorna árával, és a készpénzen, valamint a bankkártyán felül SZÉP és Egészségpénztári kártyát is elfogadunk!

Raynaud-szindrómája van? Kérjen időpontot hozzánk online!

Az alábbi gombra kattintva már akár 2 munkanapon belül foglalhat hozzánk időpontot az első alkalomra, amely egy részletes állapotfelmérés. Gyógytornászaink a legprofibbak a Raynaud-szindróma kiváltó okának kezelésében! ↓