sajkacsont törés

Sajkacsont törés esetén így segíthet a gyógytornász

A sajkacsont törést sokszor csak rándulásként fogják fel, ugyanis ez az a törés, amely nem jár deformálódással. A diagnózis felállítása éppen ezért szakorvosi feladat, aki egy röntgenfelvétel alapján képes megállapítani a kéz traumáját.

Ha kíváncsi, hogyan segíthet egy gyógytornász a sajkacsont törés utáni rehabilitációban, hogy kezelés nélkül milyen szövődmény várható, valamint hogy hol található a sajkacsont és mik lehetnek a törés tünetei, akkor olvassa el alábbi cikkünket!

Ortopéd szakorvossal is várjuk!

A Nyugati térnél, a Bajcsy-Zsilinszky úti rendelőnkben a gyógytornán felül orvosi segítséget is igénybe vehet! (Bajcsy-Zsilinszky út 72.) Dr. Pánti Zsombor Imre ortopéd szakorvos minden csütörtökön 08:30 és 11:30 között tudja fogadni Önt.

Gyógytorna garanciával!

Amennyiben az állapotfelméréssel (1. alkalom) nem elégedett, mert nem azt kapta tőlünk amire számított, és azt a helyszínen jelzi nekünk, akkor nem kell kifizetnie az első alkalom árát! Sőt, ha a panasza olyan jellegű amire a gyógytorna nem tud megoldást nyújtani, akkor is ingyenes volt az állapotfelmérés az Ön számára.

Így segíthet a gyógytornász a sajkacsont törés utáni rehabilitációban

A gyógytorna az egyik leghatékonyabb konzervatív terápiás módszer a sajkacsont törés kezelésére. A gyógytornászok különböző kezelési technikákat alkalmaznak a maximális javulás érdekében, amelyek több oldalról támogatják az Ön felépülését. Ehhez először is elengedhetetlennek tartják, hogy felmérjék az Ön állapotát. Egy szakember által vezetett gyógytorna biztosan személyre szabott módon történik, ugyanis megfelelően adagolja az Ön állapotához mérten a feladatokat.

Azonban a szövődmények megakadályozása, valamint a gyorsabb gyógyulás érdekében már a rögzítési időszak alatt érdemes elkezdeni a gyógytornát. A gipszben olyan egyszerű gyakorlatokat végezhet, mint például az ujjak hajlítása és kinyújtása, karemelések és körzések.

Az kisebb és könnyedebb átmozgatások serkentik a vérkeringést, amely elősegíti a sérült kéz szövődménymentes regenerálódását. Ezeket a feladatokat egy nap akár többször is végezheti, ugyanis nem igényel sok időt a gipszben végzett torna. Fontos, hogy mindenképpen csak fájdalomhatárig végezze a gyakorlatokat! 

A rögzítő elhagyása után minél hamarabb érdemes megkezdeni a gyógytornát, amely a mozgás által serkenti a test öngyógyító folyamatait. A gyógytorna célja a kéz és az alkar izmainak újraaktiválása, ezáltal pedig a kéz és az ujjak teljes mozgásterjedelmének visszanyerése

A gyógytorna egyik felében az erősítő gyakorlatoké a főszerep. Ezeknek a feladatoknak a lényege, hogy a gipszben hetekig megpihent végtagot újra mozgásba hozzák. Fokozatosan, nehézségi szintenként felépített gyakorlatokkal növelik a kéz izomerejét, ezáltal újra stabilabban foghat a sérült kezével, valamint ennek köszönhetően javulhat a terület vérellátása, ezáltal pedig a gyógyulás könnyebben és hamarabb végbemehet.

Mindezek mellett a sérült terület vérellátása javul, amely pozitívan befolyásolja a gyógyulást, valamint akár a sajkacsont törés utáni rehabilitációs idő is lerövidülhet.

A gyógytorna másik részében a gyógytornászok a mobilizálásra helyezik a hangsúlyt. Ez lényeges a kéz kisízületeinek könnyebb és fájdalommentes mozgatásához. A rögzítőben töltött hosszú idő alatt az izom könnyen letapadhat, amely elnyomhatja az ereket és az idegeket. A nyújtás azonban ezeknek a feloldását is hatékonyan segíti. Nem elhanyagolható pozitív hatás, hogy a nyújtás a fájdalmat is jelentős mértékben csökkentheti.

Ilyen például a lágyrész mobilizáció vagy a kinezio tape technika. Míg az előbbi speciális fogásokkal oldja a lágyszövetek letapadását és összenövéseit, utóbbi támogatja a gipsz utáni fájdalommentes bemozgatást, illetve a vérkeringés javításában és a duzzanat csökkentésében is jelentős szerepet játszik. 

A sajkacsont törés szövődményei gyógytorna kezelés nélkül

Ha a rögzítő eltávolítása után, a regenerációs idő alatt nem kezelik sérült kezét személyre szabott gyógytornával, a tartós immobilitás miatt előfordulhat, hogy Sudeck szindróma alakul ki. 

Ez a szindróma olyan állandó és heves fájdalommal jár, amely legtöbbször a kiváltó ok (jelen esetben a törés és a gipszelés) súlyosságával nincs összefüggésben. Korai stádiumában a tünetek közé sorolhatjuk az égő, lüktető fájdalmat, amely gyenge ingerek (pl.: érintés) hatására azonnal jelentkezik, az alkar duzzanatát, valamint a bőr pirosságát, melegségét és szárazságát. Idővel az alkar mozgásai beszűkülhetnek. A késői stádiumban ezek a tünetek tovább fokozódhatnak, a végtag hűvössé, nyirkossá válhat, a bőr pedig kékesen elszíneződhet, a kéz izmai sorvadhatnak. A probléma nem oldódik meg magától, sajnos komoly szövődményekkel járhat. Ilyen például a kéz mozgászavara, valamint a csontállomány ritkulása. Csontritkulás esetén nagyobb eséllyel törhet el újra a csont.

Leginkább a túl szoros rögzítés válthatja ki ezt a problémát, azonban minél hamarabb kezdődik meg a mozgásterápia (gyógytorna), annál kisebb eséllyel alakulhat ki Sudeck szindróma

Szeretné megelőzni a sajkacsont törés utáni szövődményeket? Kattintson, és jelentkezzen be online, nálunk már 2-3 napon belül megkezdheti a gyógytornát!

Így zajlik az sajkacsont törés utáni gyógytorna egy budapesti magánrendelőben

A Gyógytornászom.hu Batthyány térhez (Buda), valamint a Nyugati térhez közeli (Pest) rendelőiben az Ön által kiválasztott gyógytornászhoz érkezve egy 1 órás, mindenre kiterjedő állapotfelmérésben lesz része. 

A részletes anamnézis felvétel után, amely során kikérdezzük Önt a balesetéről és megtekintjük az orvosi leleteit, egy fizikális vizsgálat következik. Speciális teszteket végzünk a kéz állapotának felmérésére. Például a terapeuta passzív kimozgatásokkal vizsgálja a sérült kéz mozgásterjedelmét. Mindeközben monitorozza az Ön fájdalmát, ugyanis fontos, hogy már a vizsgálattal is elkerüljük az éles, nagyfokú fájdalmat. Azonban az ízület beszűkülése miatt a bemozgatás fájdalmas lehet, hiszen csak így növelhető a mozgásterjedelem, de fontos, hogy csak kisebb fokú fájdalmat érezzen, ezért nyugodtan adjon visszajelzést terapeutájának. Empatikus gyógytornászaink türelemmel állnak az Ön problémájához, mert a legfőbb céljuk az egészség visszaszerzése és annak hosszú távú megőrzése.  

Az állapotfelmérés eredményei alapján a gyógytornásza egy személyre szabott terápiás tervet állít fel, amelyet Önnel is ismertet, így megtudhatja, hogy hány alkalomra lesz szüksége, és milyen ütemben fognak haladni a kezelések. 

A gyógytorna már a fent is említett erősítő és nyújtó feladatokból áll. Ezeknek az intenzitását hétről-hétre, az Ön aktuális állapotához mérten adagolja Önnek a terapeutája. A gyógytorna azonban nem ér véget a rendelőben. Házi feladatként a már helyesen betanult feladatokat otthonában is el kell végeznie a hatékonyabb és gyorsabb gyógyulás érdekében. Csak közös erővel lehet eredményes a fizioterápia!

Úgy állítjuk össze a tornafeladatokat, hogy azok ne csak rövid távon hozzanak eredményt, hanem hosszú távon is erősnek és stabilnak érezze a sérült végtagját

A pozitív hatás azonban nem marad el. Már az első alkalmak után érezheti, hogy kezét újra szinte gond nélkül tudja használni és a fájdalom hétről-hétre enyhülhet, a duzzanat csökkenését pedig szemmel láthatóan is érzékelheti. A mozgásterjedelem visszanyerésével újra dolgozhat, sportolhat, valamint a szövődmények kialakulását is megelőzheti. 

Tudta? 

Nálunk minden típusú kezelés egy áron van, nem kell többet fizetnie például a lágyrész mobilizációért vagy a kinesio tape felhelyezéséért, valamint SZÉP és Egészségpénztári kártyával is fizethet!

Hol található a sajkacsont?

A nyolc kéztőcsont közül a sajkacsont igen gyakran sérülhet. Előreeséskor általában reflexesen tesszük le a kezünket, ekkor, a tenyérre támaszkodva könnyen eltörhet ez az apró kéztőcsont.

Mik lehetnek a sajkacsont törés tünetei?

Ha sérülés érte a kezét, és az alábbi tüneteket tapasztalja (vagy többet közülük), mindenképpen forduljon orvoshoz, aki megállapíthatja és elláthatja a törést, illetve további terápiát javasolhat.

  • heves fájdalom a tenyér tövénél, kézfejben
  • a csukló nehezített mozgatása
  • a kéz/ujjak duzzanata
  • haematoma (véraláfutás) megjelenése 

Sajkacsont törése volt? Kérjen időpontot hozzánk online és segítünk!

Az alábbi gombra kattintva már akár 2 munkanapon belül foglalhat hozzánk időpontot az első alkalomra, amely egy részletes állapotfelmérés. Gyógytornászaink a legprofibbak az sajkacsont törés rehabilitációjában!