Könyökficam: elengedhetetlen terápia a gyógytorna

Könyökficam gyakran előfordulhat esés következtében. Reflexszerűen a kezünkkel tompítjuk a becsapódást, eközben azonban ízületeinket nagy erőbehatás éri, így könnyen létrejöhet ficam. A tünetek egyértelműek: heves fájdalom, és a sérült könyök deformitása, duzzanata jelzi a problémát.

Ha szeretné tudni, hogy ilyenkor pontosan mi megy végbe a könyökízületben, hogyan kezelik és vannak-e fajtái, valamint a gyógytorna milyen módokon tud segíteni, esetleg mi várható, ha nem veszi igénybe a kezelést, akkor mindenképpen ajánljuk alábbi cikkünket!

Ortopéd szakorvossal is várjuk!

A Nyugati térnél, a Bajcsy-Zsilinszky úti rendelőnkben a gyógytornán felül orvosi segítséget is igénybe vehet! (Bajcsy-Zsilinszky út 72.) Dr. Pánti Zsombor Imre ortopéd szakorvos minden csütörtökön 08:30 és 11:30 között tudja fogadni Önt.

Gyógytorna garanciával!

Amennyiben az állapotfelméréssel (1. alkalom) nem elégedett, mert nem azt kapta tőlünk amire számított, és azt a helyszínen jelzi nekünk, akkor nem kell kifizetnie az első alkalom árát! Sőt, ha a panasza olyan jellegű amire a gyógytorna nem tud megoldást nyújtani, akkor is ingyenes volt az állapotfelmérés az Ön számára.

Néhány szóban a könyökízületről

Ahhoz, hogy megértsük mi megy végbe a könyökben ficam esetén, fontos az ízület anatómiai bemutatása.

A könyökízületet 3 csont alkotja. Az alkar csontok közül a singcsont (ulna) és az orsócsont (radius), valamint a felkarcsont (humerus). Az ízületet a csontok mellett, tok, szalagok és izmok alkotják.

könyök röntgen

A könyök röntgen felvétele

Minden ízületről elmondható továbbá, hogy van egy ízületi fej (ez a domború rész) és egy ízületi vápa (ez a homorú rész), amelyek illeszkednek egymáshoz, közöttük porc és folyadék található. Ezek a mozgás során tompítják az ízfelszínek közti súrlódásokat, megakadályozzák az apró sérülések létrejöttét.

Fontos tudnivalók a könyökficamról

Mikor jöhet létre ficam a könyökben?

A könyökficam általában esés következtében alakul ki. Mivel rendszeresen a kezünkkel tompítjuk a becsapódást, a karunkat nagy erőbehatás éri. Ennek hatására a könyökízületünk kificamodhat.

Mi történik, amikor kificamodik a könyököm?

Ficam során az ízületet alkotó ízületi fej elhagyja a vápát, amihez illeszkedik.

Honnan tudhatom, hogy kificamodott a könyököm?

Számos tünet utalhat könyökficamra, például:

  • a könyök deformálódik, duzzanat jelenik meg a környékén
  • heves fájdalmat és
  • mozgásképtelenséget tapasztalhat

Csak egyféle könyökficam létezik?

Általában egyszerű ficamról beszélünk, amennyiben a fent is említett folyamat megy végbe a könyökízületben.

Előfordulhat azonban, hogy a ficam mellé csonttörés is társul, ekkor a már töréses ficamról beszélhetünk. A könyökízületet alkotó csontok közül vagy a singcsont nyúlványa vagy az orsócsont feje sérülhet, és ha nagyon erős traumáról beszélünk, lehetséges, hogy szalagszakadás is társul a csonttöréshez.

Hogyan kezelik a könyökficamot?

A csontvégek visszahelyezése orvosi feladat, ez után vagy rögzítik a kart vagy bizonyos hétig pihentetést javasolnak. A töréses ficamot általában műtéti úton teszik helyre. Amikor az orvos engedélyezi, a gyógytorna megkezdhető, amelynek célja az ilyenkor jelentősen lecsökkent mozgásterjedelem normalizálása, és gyógyulási időt lerövidítése.

Olyan könyökspecialista gyógytornászt keres, aki megfizethető áron dolgozik? Tekintse meg árlistánkat és jelentkezzen be online vagy kérjen visszahívást!

Gyógytorna technikák könyökficam kezelésre

A gyógytorna az egyik legtermészetesebb konzervatív terápiás módszer a könyökficam utáni rehabilitációban. A mozgás által aktivizálja a test öngyógyító folyamatait, és segít megelőzni a könyökficam utáni szövődmények kialakulását.

A rehabilitáció első felében lényeges, hogy először is a gyógytornász óvatosan, minden irányba mozgassa be a sérült könyökét. A gyógytorna nem fájhat, maximum kellemetlen érzéssel járhat. A gyógytornában fontos szempont, hogy éles fájdalmat nem szabad érezni a gyakorlatok alatt, azonban a mozgástartomány növelése fájdalommal járhat.

A bemozgatás után következik a fokozatos erősítés. Az Ön állapotához mérten, a gyógytornász személyre szabottan válogatja össze a feladatokat, a legkönnyebbektől haladva a nehezebbek felé. Az erősítő gyakorlatok hatékonynak bizonyultak a megelőzésben is. Ugyanis ficam után, ha a könyökízület környéki izomzat nincs megfelelően erősítve, akár már kisebb behatásokra is létrejöhet egy újabb könyökficam.

Az izomerősítés mellett a könyökízület és a környező szövetek nyújtását is fontos szempontnak tartja a gyógytorna. Ez segít a normál mozgástartomány visszanyerésében, valamint a további szövődmények megakadályozásában (például izmok letapadásában, a csuklót érintő problémák kialakulásában).

Gyógytornászaink akik könyökficam gyógyítással foglalkoznak

Ez történhet, ha nem kér gyógytornát könyökficam után

Abban az esetben, ha könyökficama után nem kéri gyógytornász szakember segítségét, a könyökízület mozgása jelentős mértékben beszűkülhet és lehetséges, hogy a ficam újra, kisebb behatásra is megismétlődik.

Ha töréses ficama volt és a műtét után nem kap gyógytorna ellátást, idővel nehézséget okozhat az arc elérése a kezével, ami lehetetlenné teszi a mindennapi szükségletek ellátását.

Hatékony gyógytorna kezelés nélkül a gyógyulási idő meghosszabbodhat, akár az is előfordulhat, hogy egyáltalán nem tér vissza a korábban megszokott mozgásterjedelem a könyökében.

Így zajlik a könyökficam utáni gyógytorna professzionális rendelőben

A Gyógytornászom.hu szakemberei a könyökficam rehabilitációját egy alapos állapotfelméréssel kezdik. Míg egy orvosi vizsgálat átlagosan 9 perc, addig ez nálunk 1 órás, részletes felmérést jelent. Ha szeretne terapeutát választani, nálunk ezt is megteheti! Olvassa el több éves szakmai tapasztalattal rendelkező gyógytornászaink bemutatkozóját, és néhány kattintással be is jelentkezhet.

Első alkalommal a gyógytornász az Ön funkcionális állapotát méri fel. Először részletesen kikérdezi Önt a könyökficam körülményeiről, előzetes balesetekről, betegségekről, majd ez után fizikális vizsgálattal speciális, funkcionális teszteket végez a könyökízületen.

A fizikális vizsgálat után egy mozgásszervi diagnózist állít fel terapeutája, amelyre egy egyéni, személyre szabott terápiás tervet dolgoz ki, hogy célzott módon növelje a könyöksérülés következtében kialakult mozgásbeszűkülést.

Csak ezek után kezdődik meg a gyógytorna, amelynek során először a terapeuta mozgatja be az Ön könyökét, majd az általa diktált és vezetett gyakorlatokat kell kiviteleznie. A mozgást a gyógytornásza figyelemmel követi és, ha kell, korrigál a helyes kivitelezés érdekében, mert csak így lesznek hatékonyak a feladatok. Házi feladatként olyan gyakorlatok ad fel Önnek, amelyeket biztosan lát, hogy Ön helyesen el tudja végezni.

Fontos kiemelni, hogy ha egy beszűkült mozgásterjedelmű könyököt kell mozgásra bírni az kellemetlen érzést okozhat Önnek. De empatikus gyógytornászaink igyekeznek a fájdalommentes pozíciót megtalálni a kezelések során, enyhíteni az Ön fájdalmát.

Már néhány alkalom gyógytorna után jelentős mértékű változást tapasztalhat könyökében! A sérülés okozta fájdalom csökkenhet, az ízület mozgástartománya normalizálódhat, amelyet kezelésről-kezelésre tapasztalhat meg.

Szakemberink segítségét már nem csak Budán, a Batthyány térhez közeli, Vitéz utcában veheti igénybe, ha szükséges, már Pesten is megtalál minket, a Nyugati térhez közel! Rendelőinkben akár már 2-3 napon belül tudjuk Önt fogadni, és a kezelések árát SZÉP és Egészségpénztári kártyával is fizetheti!

Könyökficama volt? Jelentkezzen be online és segítünk!

Az alábbi gombra kattintva foglalhat hozzánk időpontot az első alkalomra, amely egy részletes állapotfelmérés. Gyógytornászaink a legprofibbak az Ön könyökficamának rehabilitációjában!  ↓