bicepsz szakadás sportolóknál

A bicepsz szakadás gyógytornája

A bicepsz szakadás igen kellemetlen és nemcsak a sportolókat érintő probléma. A vállról eredő és az alkaron tapadó izom, mely a könyök hajlításáról gondoskodik, hétköznapok során is jelentős igénybevételnek van kitéve. A sportolóknál és testépítőknél, akik bicepszük erősítésére külön gyakorlatokat is végeznek például súlyzók segítségével, valóban nagyobb a sérülés esélye. Rajtuk kívül az idősebb korosztály van még fokozott veszélynek kitéve, a főleg rájuk jellemző degeneratív elváltozások és gyulladások következtében ugyanis szintén megnő a biszepsz szakadás veszélye.

Ortopéd szakorvossal is várjuk!

A Nyugati térnél, a Bajcsy-Zsilinszky úti rendelőnkben a gyógytornán felül orvosi segítséget is igénybe vehet! (Bajcsy-Zsilinszky út 72.) Dr. Pánti Zsombor Imre ortopéd szakorvos minden csütörtökön 08:30 és 11:30 között tudja fogadni Önt.

Gyógytorna garanciával!

Amennyiben az állapotfelméréssel (1. alkalom) nem elégedett, mert nem azt kapta tőlünk amire számított, és azt a helyszínen jelzi nekünk, akkor nem kell kifizetnie az első alkalom árát! Sőt, ha a panasza olyan jellegű amire a gyógytorna nem tud megoldást nyújtani, akkor is ingyenes volt az állapotfelmérés az Ön számára.

A bicepsz szakadás tünetei

A bicepsz a felkar elülső felén helyezkedik el, két végét pedig inak rögzítik a csontokhoz. Felső végén két részt különböztethetünk meg, a hosszú és a rövid fejet. Előbbi a vállízületen halad keresztül, utóbbi pedig a lapocka egyik csontnyúlványán tapad meg. A leggyakrabban a hosszú fej sérülése fordul elő, szakadás hatására a bicepsz domborulata lejjebb, a könyök irányába mozdul el. A hosszú fej szakadása általában intenzív fájdalommal jár a vállízület közelében és az izom ereje jelentősen csökken. A rövid fej sérülése viszonylag ritka, csak kifejezetten nagy erőhatás következtében szakad el.

A bicepsz szakadás másik gyakori formája az izmot tartó alsó ín szakadása, aminek következtében az felfelé, a váll irányába ugrik fel. A bicepsz szakadás nyomás hatására fájdalommal jár és duzzanat, valamint vérömleny, véraláfutás is jelezheti a problémát.

Beszélhetünk teljes, vagy részleges szakadásról is. A beteg azonban mindkét esetben rendkívül éles fájdalmat érez, a sérült végtagot pedig alig, vagy egyáltalán nem képes mozgatni. A sérülés hatására a kar erőkifejtése akár a harmadára is csökkenhet és a legkisebb mozdulat is nagy fájdalommal járhat.

Bicepsz szakadás gyógyítása gyógytornászaink segítségével

Mikor alakulhat ki bicepsz szakadás?

Bicepsz szakadás több okból is létrejöhet. Fő kiváltó okai között van például a folyamatos túlterhelés, ami mikrosérüléseket okozhat az izomban és az inakban. Testépítők és sportolók között ezért gyakoribb ez a probléma. A rendszeres, intenzív izomfejlesztés, vagy anabolikus szteroidok alkalmazásának hatására nő a sérülés kockázata.

A szakadás létrejöhet azonban egyszeri, nagy erőbehatás, vagy hirtelen túlterhelés hatására is. Például, ha egy nagy terhet helytelenül próbálunk felemelni, vagy megtartani. Ezen a téren különösen nagy kockázatnak vannak kitéve az idősek. A degeneratív betegségek, illetve gyulladások hatására szintén megnő a bicepsz szakadás esélye. Ehhez sokszor elég egy ártatlannak tűnő mozdulat, például az unokák felemelése.

A  jelenség lehetséges megtörténését általában még a szakadás előtt a vállban, vagy könyökben érzett fájdalom jelezheti, ami a terhelés hatására jelentkezik.

bicepsz szakadás

A bicepsz szakadás kezelése

A bicepsz szakadás kezelése általában a diagnózis felállításával kezdődik. Ha önnél is felmerül az izom szakadásának gyanúja, sérült végtagját kösse fel. Ehhez helyezzen egy vastagabb ruhadarabot, például sálat az alkarja és a könyöke alá. Fontos, hogy a sál a könyökét is támassza! Majd egy másik személy segítségével rögzítse azt a nyakában úgy, hogy alkarja egy vonalban legyen könyökével és kényelmesen tarthassa sérült kezét. Ha nincs ebben segítsége, kösse össze a sál két végét, mielőtt az alkarja és a könyöke alá helyezné és ép kezével igazítsa a nyakába. Ezután minél hamarabb forduljon orvoshoz!

Ha erős fájdalmat érez, a sérült tagon duzzanat, vagy vérömleny keletkezik, helyezzen rá borogatást, vagy jegelje. Fájdalomcsillapító segítségével tovább enyhítheti fájdalmát, sérülését azonban ne próbálja meg otthon kezelni. Az izom működése a bicepsz szakadás mértékéről függően sokszor kezelhető gyulladáscsökkentőkkel, pihentetéssel és gyógytornával, súlyos esetben azonban előfordulhat, hogy műtétre is szükség van.

Mindenképp érdemes szakorvoshoz fordulni, aki a diagnózis felállítása után javasolhatja a megfelelő terápiát. Ha tünetei nem erősek, vagy nem biztos benne, hogy bicepsz szakadása van, gyógytornászaink is segíthetnek önnek, hogy tisztábban lásson állapotával kapcsolatban. Vegye fel velünk a kapcsolatot telefonon a 06 30 50 50 50 3-as telefonszámon, vagy foglaljon időpontot online!

Gyógytornászaink az első alkalommal egy egy órás állapotfelmérő vizsgálatot végeznek. Ennek során meghallgatják panaszait és fizikális vizsgálat segítségével megállapíthatják a következő lépést. A bicepsz szakadás bizonyos eseteiben már tapintás alapján is felállítható a diagnózis. Ha ez nem lenne elég pedig további vizsgálatokat javasolhatnak önnek.

Sérülés utáni rehabilitációt keres? Kérjen visszahívást és segítünk! 

Az alábbi gombra kattintva már akár 2 munkanapon belül foglalhat hozzánk időpontot az első alkalomra, amely egy részletes állapotfelmérés. Gyógytornászaink a legprofibbak az Ön sérülésének rehabilitációjában!  ↓