golfkönyök

Golfkönyök: Mit tehetünk? – Megkérdeztük a gyógytornászt

A golfkönyök az esetek felében nem csak a golfozókat érinti. Ha nyomásra fájdalmat érez a könyöke belső részén, és a fogása is gyengült, akkor lehetséges, hogy Önnek is golfkönyöke van. Ebből a cikkből megtudhatja, hogy mi válthatja ki és mit tehet annak érdekében, hogy panasza végleg elmúljon, illetve hogyan támogatja ezt a gyógytorna.

Ortopéd szakorvossal is várjuk!

A Nyugati térnél, a Bajcsy-Zsilinszky úti rendelőnkben a gyógytornán felül orvosi segítséget is igénybe vehet! (Bajcsy-Zsilinszky út 72.) Dr. Pánti Zsombor Imre ortopéd szakorvos minden csütörtökön 08:30 és 11:30 között tudja fogadni Önt.

Gyógytorna garanciával!

Amennyiben az állapotfelméréssel (1. alkalom) nem elégedett, mert nem azt kapta tőlünk amire számított, és azt a helyszínen jelzi nekünk, akkor nem kell kifizetnie az első alkalom árát! Sőt, ha a panasza olyan jellegű amire a gyógytorna nem tud megoldást nyújtani, akkor is ingyenes volt az állapotfelmérés az Ön számára.

Tudnivalók a golfkönyökről

A golfkönyök elsősorban az alkart és a felkart összekötő, a könyököt áthidaló inak gyulladásából eredő probléma. Jellegzetes tünete, hogy a csukló befelé hajlításánál fájdalom jelentkezik a könyök belső felületén, s ez a terület nyomás érzékennyé válik. Neve ellenére nem csak a golfozókat érinti, hanem bármilyen, a csuklót vagy az alkart igénybevevő mozdulatsor kiválthatja.

Problémát okozhat a tartós vagy ismétlődő terhelés, amely az alkar hajlítóizmait érinti, a gyakori gépelés és egér használat, egy rosszul kivitelezett gyakorlatsor vagy gyenge, esetleg túlfeszült alkarizomzat. Ha ezek a kiváltó tényezők hosszútávon, és napi 1 óránál hosszabb ideig tartanak, az a golfkönyök kialakulásának kockázatával járhat. A 40 év felettieket gyakrabban érinti, de rizikófaktor még a túlsúly és a dohányzás is.

golfkönyök

A jellegzetes, fájdalmas tünet mellett az alábbiakat tapasztalhatja:

  • először zsibbadás jelenik meg, amely merevséggel társul
  • majd ez után fejlődik ki a könyökcsont belső részének érzékenysége és fájdalma, amelyet a csukló behajlításakor vagy fogáskor érez
  • gyengül a fogása
  • ennek következtében kiesnek a tárgyak a kezéből

Mit tanácsol a gyógytornász golfkönyök esetén?

A konzervatív kezelés az esetek 90%-ában eredményes golfkönyök esetében. Lényeges, hogy ha ismert a golfkönyök kiváltó oka, azt minél hamarabb meg kell szüntetni (pl.: golf, gépelés). Ha ez nem lehetséges, érdemes megváltoztatni a körülményeket, azaz helyes technikát alkalmazni sportolás közben vagy számítógéppel végzett munka esetén gondoskodjunk a csuklónk megfelelő alátámasztásáról és használjunk kényelmi eszközöket, amelyek kímélik az alkarunkat.

Ez után fontos, hogy az érintett kart nyugalomba helyezzük, esetleg rugalmas pólyával körbetekerve, vagy könyökszorítóval biztosítsuk a pihentető állapotot.

A fájdalmas területet hűthetjük is. A hideg vizes borogatás naponta 15-20 percig ajánlott, akár többször is. Figyeljünk arra, hogy a jeges tasak és a bőrünk közé egy száraz textíliát tegyünk, hogy elkerüljük a bőr fagyását.

Érdemes recept nélkül kapható fájdalomcsillapítót/ gyulladáscsökkentőt szedni és izomlazító krémeket alkalmazni a könyökre, amelyeket a gyógyszertárakban vény nélkül is beszerezhet.

Ha ezeknek a módszereknek a hatására 2 hét alatt sem mérséklődik a fájdalom, érdemes felkeresnie egy reumatológus szakorvost. De ekkor is fontos, hogy a feszes inak lazítására nagy hangsúlyt fektessen.

Abban az esetben, ha a konzervatív kezelés 12 hónap alatt nevezetett eredményre a golfkönyöknél, műtétre kerül sor, amely során az ínszalagot vagy kitisztítják (kiveszik a sérült részt) vagy egy metszéssel felszabadítják (ezáltal az ínhüvely tapadása szabaddá válik). Ez a beavatkozás egynapos sebészeti eljárás és altatásban vagy helyi érzéstelenítésben is végezhetik. A golfkönyök műtéti megoldása csak 60-65%-ban sikeres. Amíg a kiváltó okot meg nem szüntetjük, addig a betegségre jellemző a sorozatos kiújulás.

Az orvos ezért minden esetben fizikoterápiát és gyógytornát fog javasolni Önnek. Igaz ez a konzervatív kezelésre és igaz a műtét utáni időszakra is.

Fizikoterápia során lézerkezeléssel csökkentik a gyulladást és gyengítik a fájdalomérzékelést egy kis energiájú lézer segítségével. Továbbá lökéshullám terápiát is bevehetnek a gyógyulás érdekében. Lényege, hogy mesterségesen létrehozott, nagy energiájú hanghullámokat alkalmazva javítják a fájdalmas terület anyagcseréjét, ezáltal beindítják a szervezet öngyógyító folyamatát.

A fascia és az FDM terápia a golfkönyök kezelésében

A fascia terápia is hatékony módja a golfkönyököt kiváltó okának kezelésében.  Amikor fasciáról beszélünk, arra a kötőszövetes lemezre gondolunk, amely az egész testünket beborítja és összeköti a csontokat, izmokat, inakat. Ha a kötőszövetben eltérés mutatkozik (zsugorodik, letapad), az kihat a vele kapcsolatban lévő szövetekre is. Így a fascia oldásával kiváló eredményeket tudunk elérni a golfkönyök kezelésében, és a fájdalom csökkentésében.

Az FDM terápia segítségével hatékonyan csillapítjuk a fájdalmat. Az FDM rövidítés a Fascia Disztorziós Modell kifejezést takarja, amelynek kulcs eleme a diagnózis felállítása.Disztorzió alatt a kötőszövet elcsavarodását, rövidülését értjük. A testbeszédre támaszkodva elemzi a páciens panaszait és ez alapján dönti el a terapeuta, hogy milyen manuális technikára van szükség a sikeres kezeléshez.

Olyan magán gyógytornászt keres, akihez akár már holnapra kap időpontot? Tekintse meg naptárunkat online és jelentkezzen be!

Miért hatékony a gyógytorna a golfkönyök kezelésére?

A gyógytorna a leghatékonyabb és legtermészetesebb kezelési módja a golfkönyök szindrómának. Természetes, mert a mozgást veszi alapul, ami mindig kéznél van, és hatékony, mert a test így saját magát gyógyítja meg azáltal, hogy a helyreállítja a szervezeten belüli egyensúlyt. Valamint a gyógytorna minden esetben az okot kezeli a tünetek helyett.

Ha csökkent a gyulladás és a fájdalom, szakképzett gyógytornász felügyelete mellett megkezdődik a fizioterápia. Ennek lényege, hogy az alkar izmait a kialakult feszesség miatt megnyújtsuk, ez után megkezdődik a könyök körüli izomzat erősítése aktív, funkcionális gyógytornával. A gyakorlatok egy része passzívan történik, amelynek során a gyógytornász segít Önnek, másik részében a szakember utasításait követve Önnek aktív mozgást kell végeznie.

Kiegészítő terápiaként kineziológiai tapaszt helyezünk fel a könyökízületre, amely hosszantartó hatásának köszönhetően támogatja a gyógytorna eredményeinek fenntartását. Ez a tapasz egyaránt alkalmazható fájdalomcsillapításra és a mozgásminták javítására. A személyes kezelés és a kineziológiai tapasz felhelyezés után 3-5 napig fejti ki jótékony hatását.

Golfkönyök kezelése gyógytornászaink segítségével

Mi történik, ha a golfkönyök esetén elmarad a gyógytorna?

Azonban ha a gyógytorna elmarad, az nem csak hosszabb gyógyulási idővel jár és hosszantartó fájdalommal. A mozgásterjedelem beszűkülése miatt továbbra is helytelenül fogja kivitelezni a gyakorlatokat, vagy rossz alkartartásban fog dolgozni a gép előtt, s a későbbiekben mindez újabb golfkönyök szindróma kialakulásához vezet.

Hogyan zajlik a golfkönyök gyógytornája?

A Batthyány tér közelében található rendelőnkben a nyújtás fő elemeit alkalmazva külön stretching szolgáltatással is várjuk, ha golfkönyök miatt szeretne azonnal elérhető gyógytornász segítséget igénybe venni. Az első alkalommal egy teljes állapotfelmérésben lesz része, amely az orvosi vizsgálattól eltérően nem 10 percig, hanem 1 órán át tart. A terapeuta részletesen kikérdezi Önt a panaszairól, majd fizikális vizsgálattal kitapintja a panaszos területet és mozgásvizsgálattal felméri a könyökízület mozgásterjedelmét. A felmért adatok alapján egy egyéni kezelési tervet felállítva megkezdődik a golfkönyök okának kikezelése gyógytornával és a fent is felsorolt kiegészítő terápiákkal.

A különböző szolgáltatások nem kerülnek Önnek plusz költségbe, nálunk minden egy áron van. A feladatok vezetése és betanítása közben empatikus gyógytornászaink ügyelnek arra, hogy egyik mozdulat sem okozzon Önnek fájdalmat. A golfkönyök kezeléseink után 10-ből 7 páciensünk már az első 2-3 alkalom után javulásról számolt be, csökkent a fájdalmuk és a fogásuk is megerősödött.

Könyökpanasza van? Kérjen időpontot hozzánk és segítünk! 

Az alábbi gombra kattintva már akár 2 munkanapon belül foglalhat hozzánk időpontot az első alkalomra, amely egy részletes állapotfelmérés. Gyógytornászaink a legprofibbak az Ön könyökpanaszának gyógyításában!  ↓