rotátorköpeny-szindróma

Rotátorköpeny-szindróma és befagyott váll

A vállban jelentkező fájdalom hátterében több ok is állhat, például a befagyott váll vagy a rotátorköpeny-szindróma, ezek azonban eltérő kezelést is igényelhetnek. Ha Önt is érinti ez a probléma és sokszor heves fájdalmat érez a vállában, amely akár meg is akadályozza Önt bizonyos mozgásokban, akkor ajánljuk alábbi cikkünket. Összefoglaltunk mindent, amit a befagyott vállról és a rotátorköpeny-szindrómáról tudni érdemes, valamint bemutatjuk mindkét panasz esetén a gyógytornát, illetve annak hiánya esetén a szövődményeket.

Ortopéd szakorvossal is várjuk!

A Nyugati térnél, a Bajcsy-Zsilinszky úti rendelőnkben a gyógytornán felül orvosi segítséget is igénybe vehet! (Bajcsy-Zsilinszky út 72.) Dr. Pánti Zsombor Imre ortopéd szakorvos minden csütörtökön 08:30 és 11:30 között tudja fogadni Önt.

Gyógytorna garanciával!

Amennyiben az állapotfelméréssel (1. alkalom) nem elégedett, mert nem azt kapta tőlünk amire számított, és azt a helyszínen jelzi nekünk, akkor nem kell kifizetnie az első alkalom árát! Sőt, ha a panasza olyan jellegű amire a gyógytorna nem tud megoldást nyújtani, akkor is ingyenes volt az állapotfelmérés az Ön számára.

Befagyott váll szindróma

Befagyott váll esetében a fájdalom jellemzően a váll elülső részén jelentkezik, de kiterjedhet a felkarra is. Az ízület mozgásterjedelme beszűkül, így a kar és váll mozgatása fokozatosan egyre nehezebbé válik. A páciensek nyugalmi állapotban is tompa fájdalmat, sajgást érezhetnek a vállukban, ami mozgatás hatására erősödik. 

A befagyott váll szindróma három szakasza

  • Fagyás: a betegség első szakaszában, amely 6 héttől egészen 9 hónapig is tarthat, egyre erősebb fájdalom jelentkezik a vállban, melynek mozgástartománya fokozatosan beszűkül. Mivel a mozdulatok egyre fájdalmasabbá válnak, a páciensek hajlamosak egyre kevésbé használni a végtagot, ami az vállízület további bemerevedését okozza.
  • Fagyott fázis: a fájdalom enyhül ugyan, de a mozgástartomány korlátozott marad. A befagyott váll szindróma jellemzően a tünetek megjelenésétől számított 3-12 hónap alatt jut el ebbe a fázisba.
  • Az olvadás fázisa: ebben a szakaszban ideális esetben a fájdalom fokozatosan teljesen megszűnik, és visszatér a váll természetes mozgásterjedelme. Nem szabad siettetni azonban a dolgokat, ehhez ugyanis akár egy évre is szükség lehet.

Rotátorköpeny-szindróma kezelése gyógytornászaink segítségével

A befagyott váll kezelése gyógytornával

Habár a befagyott váll magától is meggyógyulhat, ez akár két-három évet is igénybe vehet. Időben felállított diagnózissal és megfelelő kezeléssel a rehabilitáció ideje jelentősen csökkenthető és mindenekelőtt a fájdalom hatékonyan enyhíthető. Ebben elengedhetetlen szerepe van a gyógytornának és manuálterápiának, melyek segítségével fokozatosan visszanyerheti válla mozgásterjedelmét. Érdemes már a fájdalom első jelentkezését követően, gyengébb mértékű fájdalom esetén is lassan ám alaposan átmozgatni a vállízületet.

vállkezelés

A befagyott váll szindróma kezelése több szemponttól is függ. Először is, függ a betegség folyamatának stádiumától, valamint a páciens egyéni képességeitől és céljaitól. A gyógytorna nagy hangsúlyt fektet az olyan gyakorlatok végzése, amelyek segítik a vállöv mozgástartomány növelését és eközben a fájdalmat is csökkentik. A kezelések megfelelő bemelegítés és a különböző fájdalomcsillapító módszerek után javasoltak.

Fontos tudni, hogy a terápia hatékonysága és a sikere azon múlik, hogy a páciens mennyi energiát fektet a rehabilitációba, a gyakorlatok helyes és rendszeres otthoni végzésébe.

A gyógytorna során alkalmazott speciális válltorna oki szintű megoldást kínál a befagyott váll kezelésére.

A kezelések célja a mozgástartomány visszanyerése, a fájdalomcsillapítás és a vállövi funkció fenntartása illetve azok normalizálása.

Ha befagyott váll esetén elmarad a gyógytorna

Ha a befagyott vállát nem kezeli szakképzett gyógytornász, a befagyott váll nagy valószínűséggel évekig megkeserítheti a mindennapjait. Ez a probléma önmagától nem múlik el, a fájdalom állandósulni fog. A váll mozgása egyre inkább beszűkül, már hétköznapi mozdulatok is fájdalommal járhatnak, később pedig lehetséges, hogy egyáltalán nem tudja megmozdítani a vállízületét. Továbbá, mivel testünk egy összetett rendszer, minden-mindennel összefügg, így akár távolabbi területeken is megjelenhetnek panaszok (például nyaki problémák).

Vállspecialista gyógytornászt keres megfizethető áron? Tekintse meg árlistánkat, majd jelentkezzen be online!

Rotátorköpeny-szindróma

A rotátorköpeny négy izomból áll, amelyek a váll mozgatásáért és a felkarcsont megfelelő pozícióban tartásáért felelősek. Gyulladásuk  jellemzően izom és ízületi fájdalommal, a karban érzékelt gyengeséggel jár, az izmok sérülését pedig több dolog is kiválthatja. 

rotátorköpeny-szindróma
  • Mozgásszegény életmód és helytelen testtartás: ennek következtében a váll mozgása nem a megfelelő pozícióból indul, a rotátorköpeny izmai sérülhetnek, megnyúlhatnak és elszakadhatnak.
  • Elhasználódás: a kor előrehaladtával, illetve ismétlődő, egyoldalú terhelés hatására szintén megnyúlhatnak és elszakadhatnak az izmok. Az olyan tevékenységek, melyek sok emelgetéssel, fej felett végzett munkával járnak hajlamosíthatnak a problémára és íngyulladást, meszesedést okozhatnak.
  • Sérülés: többnyire sportolók, testépítők esetében fordul elő, akik fokozottan terhelik a váll körüli izmaikat és ízületeiket.

A rotátorköpeny-szindróma tünetei

Rotátorköpeny-szindróma esetében a váll külső részén érezhetünk fájdalmat. A kar forgatása, emelése nehezebbé válik, éles fájdalommal járhat. Ha ilyen tüneteket érzékel, és vállát nem ütötte be, nem húzta meg, vagy esett rá, fájdalma egy-két nap alatt nem enyhül magától, mindenképpen keressen fel szakembert!

A rotátorköpeny-szindróma kezelése gyógytornával

A probléma jól kezelhető mozgásterápiával és gyógytornával, melyek segítségével akár a műtéti beavatkozás is elkerülhető. A gyógytorna két fronton is támogatja a felépülést. Egyrészt a lágyrészek és ízületek mobilizációjával, ami a váll mozgásterjedelmének helyreállításában játszik szerepet, másrészt pedig a rotátorköpeny stabilizáló szerepének visszaállításával, amihez erősítő gyakorlatokra van szükség.

Habár a műtét gyors megoldást jelenthet, a rehabilitációban továbbra is fontos szerep jut a gyógytornának, így mindenképp érdemes felkeresni egy szakembert.

Fontos megjegyezni, hogy ha gyulladás alakult ki a rotátorköpenyben, akkor az aktív gyógytornát csak a gyulladás csillapítása után szabad megkezdeni. Ebben a fázisban ugyanis a fájdalom és a félelem miatt helytelenül zajlik le a kívánt gyakorlat. Ilyenkor is nagy szerepe van egy figyelmes gyógytornásznak, aki kiszúrja ezeket a kompenzációkat és egyből korrigálja a mozgást. A gyógytorna azonban nem fáj és nem is fájhat, de feszülést, kényelmetlen érzést érezhet, amelyet bátran jelezhet terapeutájának.

Ha elmarad a rotátorköpeny-szindróma gyógytornája

Ha a rotátorköpeny szindróma kezelése elmarad, a gyulladás krónikussá válhat. Ez a kóros elváltozás tönkreteszi a lágyrészeket, a stabilizáló izmokat, az ízületi tokot és porcfelszínt érintve, akár a csontot is pusztíthatja. Ez a folyamat legyengíti a váll izmait így azok fokozatosan megnyúlnak, ami könnyen izomszakadáshoz vezethet. Kijelenthető, hogy minél több szövődménnyel jár a rotátorköpeny-szindróma, annál tovább.

A váll speciális gyógytornája Budán

A Batthyány térhez közeli rendelőnkben 13 éves tapasztalattal rendelkező vállspecialista gyógytornászunk első alkalommal egy 1 órás állapotfelmérés során részletesen kikérdezi Önt a panaszairól, például hogy pontosan hol fáj, milyen típusú a fájdalom, 1-10-es skálán milyen erősségű a fájdalma? Ez után, ha van Önnél lelet a vállpanaszáról, áttanulmányozza azt.

Majd a fizikális vizsgálat során funkcionális tesztekkel felméri a váll mozgásait, valamint speciális teszteket alkalmazva az izom és szalagok működését is leteszteli.

Ezek alapján a gyógytornásza egy funkcionális diagnózist állít fel, amelyből egy egyéni kezelési tervet készít a vállpanaszt kiváltó ok megszüntetésére.

A gyógytorna kezelések kétféle módon támogatják az Ön felépülését. A váll mozgásterjedelmének helyreállítását a lágyrészek és az ízületek mobilizációjával érjük el, a vállöv izmainak stabilizációs szerepét pedig erősítő gyakorlatokkal állítjuk vissza. Gyógytornászaink minden gyakorlatot betanítanak Önnek, nagy hangsúlyt fektetve a helyes kivitelezésre. Ezeket a betanított feladatok pedig már az első alkalom után Önnek házi feladatként el kell végeznie otthonában. Ez elengedhetetlen a teljes gyógyulás szempontjából.

Már az első 2-3 alkalom után jelentős javulást érezhet vállában, a fájdalom hétről-hétre csökkenhet, a váll mozgásai visszatérhetnek, a mindennapok során pedig megkönnyebbülhet, hiszen újra használhatja vállát az alapvető mozgásokhoz is (például öltözködés, főzés).

Rotátorköpeny fájdalma, vállpanasza van? Kérjen időpontot online és segítünk! 

Az alábbi gombra kattintva már akár 2 munkanapon belül foglalhat hozzánk időpontot az első alkalomra, amely egy részletes állapotfelmérés. Gyógytornászaink a legprofibbak az Ön vállpanaszának gyógyításában!  ↓