polineuropátia

Polineuropátia – így segíthet egy tapasztalt gyógytornász!

A polineuropátia a perifériás neuropátia egyik típusa, amelyben egyszerre több ideg is károsodhat. A probléma kialakulhat cukorbetegség vagy alkoholizmus következtében. A gyógytorna minden esetben egy olyan, konzervatív, támogató terápia lehet, amellyel jelentős mértékben javítható az életminőség.

Mit jelent a polineuropátia és milyen tünetei lehetnek? Mi állhat a hátterében? Hogyan segíthet egy gyógytornász, és kezelés hiányában mi várható? Olvassa el alábbi cikkünket a témában!

Ortopéd szakorvossal is várjuk!

A Nyugati térnél, a Bajcsy-Zsilinszky úti rendelőnkben a gyógytornán felül orvosi segítséget is igénybe vehet! (Bajcsy-Zsilinszky út 72.) Dr. Pánti Zsombor Imre ortopéd szakorvos minden csütörtökön 08:30 és 11:30 között tudja fogadni Önt.

Gyógytorna garanciával!

Amennyiben az állapotfelméréssel (1. alkalom) nem elégedett, mert nem azt kapta tőlünk amire számított, és azt a helyszínen jelzi nekünk, akkor nem kell kifizetnie az első alkalom árát! Sőt, ha a panasza olyan jellegű amire a gyógytorna nem tud megoldást nyújtani, akkor is ingyenes volt az állapotfelmérés az Ön számára.

A polineuropátia jelentése és tünetei

Abban az esetben, ha a perifériás neuropátia egyszerre több ideget érint polineuropátiáról beszélünk. A folyamat során környéki idegek károsodnak, amely következtében az érintett terület és a központi idegrendszer közötti kommunikáció zavart szenved. Kialakulhat akut módon, tehát hirtelen, erős tünetekkel, vagy fokozatosan, hónapok, vagy akár évek alatt is.

A panaszok jellemzően szimmetrikusan jelentkeznek, leggyakrabban a kéz-és lábfejeken.

A tüneteket először a végtagokban tapasztalhatja, amelyek az alábbiak lehetnek:

 • égő érzés
 • bizsergés
 • zsibbadás
 • érzészavar, érzéskiesés
 • neuropátiás fájdalom: égető/hasító jellegű, amely rendkívül erős lehet és krónikussá válhat
 • izomgyengeség
 • súlyos esetben: izomsorvadás, bénulás

A fenti tünetek először az ujjakon alakulnak ki, majd a károsodás továbbhaladhat a teljes lábra és a végtagra is.

Szervi érintettség esetén az alábbi panaszok jelentkezhetnek:

 • szívritmuszavar
 • emésztési zavarok
 • vérnyomás-ingadozás

A polineuropátia kiváltó okai

Hátterében leggyakrabban az idegrendszert is károsító folyamatok állnak, például:

 • cukorbetegség
 • alkoholizmus
 • vitaminhiány (B1, B12)
 • anyagcsere betegségek
 • fertőzések (Guillain-Barre-szindróma)
 • vesebetegségek

Gyógytorna módszerek a polineuropátia okozta panaszok csökkentésére

A gyógytorna természetes úton, a mozgás által veszi kezelésbe a polineuropátia okozta panaszokat. A kezelések célja a polineuropátia tüneteinek csökkentése mellett a szövetek lazítása és az izmok erősítése, ezáltal segítve a perifériás idegek működését. A gyógytornászok olyan komplex terápiát alkalmaznak, amelynek köszönhetően, rendszeres kezelésekkel az említett célok teljesülhetnek.  

Ehhez elsősorban alkalmaznak egy speciális, idegmobilizációs technikát. A módszer lényege, hogy speciális fogás- és mozgáskombinációkkal feloldja  a nyomás alá került ideget. Eredményeként a blokkolt idegek felszabadulhatnak, az érzéskiesés és a zsibbadás mérséklődhet, és nem utolsó sorban a fájdalom is csökkenhet.

Az idegmobilizálás mellett nagy hangsúlyt fektetnek az erősítő és nyújtó gyakorlatokra is. A gyengült izmok erejének növelésével, és a feszes szövetek lazításával olyan egyensúly állítható fel, amely hosszútávon biztosíthatja a polineuropátia szövődményeinek megelőzését. 

A gyógytorna serkenti a vérkeringést, ezáltal nő a szövetek oxigén ellátása nem csak az érintett területen, hanem az egész szervezetre kiterjedően. Ez a folyamat elősegíti a szövetek regenerálódását. Ennek köszönhetően pedig természetes úton a fájdalom is mérséklődni fog.

A gyógytorna összes pozitív hatásait tekintve levonható az a következtetés, hogy nem csak a polineuropátia okozta panaszai fognak enyhülni, hanem hosszútávon a közérzetében is nagyfokú, pozitív változást tapasztalhat.

Megfizethető áron keres magán gyógytornászt Budapesten? Jelentkezzen be hozzánk!

Ezek lehetnek a kezeletlen polineuropátia szövődményei

Kezeletlenül a neuropátiás fájdalom krónikussá válhat, valamint lesznek olyan mozdulatok, amelyek kivitelezése panaszos, akár akadályozott is lehet az izomgyengeség és sorvadás következtében. 

Kezelés nélkül a polineuropátia komoly tüneteket is okozhat. További probléma lehet, hogy a tartós idegkárosodás miatt azok funkciója jelentős mértékben csökken, ezáltal reflexkiesés, izomgyengeség majd bénulás jöhet létre. Ezek terápiája hosszadalmas és nehéz folyamat, így érdemes idejében megkezdeni a polineuropátia kezelését. 

Minél több probléma áll fenn egyszerre, annál hosszabb időt vesz igénybe a normál, panaszmentes állapot elérése és megvan az esély arra is, hogy egyes folyamatok már nem lesznek visszafordíthatóak.

Így segít egy tapasztalt gyógytornász egy budapesti magánrendelőben

A Gyógytornászom.hu rendelőjében, az Ön által kiválasztott, több éves tapasztalattal rendelkező gyógytornászhoz megérkezve először is egy részletes, 1 órás állapotfelméréssel kivizsgáljuk a polineuropátia okozta panaszait. Amíg egy orvosi vizsgálat átlagosan 9 perc, nálunk ez 1 órát vesz igénybe.

Az anamnézis felvétele során részletesen kikérdezzük a panaszairól, majd egy fizikális vizsgálat következik. A terapeuta áttapintja a panaszos területet, ezáltal vizsgálja a szövetek állapotát, és közben folyamatosan kérdezi Önt, hogy mit érzékel. Ezt követően speciális tesztekkel felmérjük az érintett terület izmait.  

A kapott eredmények alapján egy személyre szabott terápiás tervet állítunk fel az Ön számára, amelyet részletesen ismertetünk és átbeszélünk Önnel. 

A kezelések célja a polineuropátia következtében kialakult tüneteket csillapítása, és a kiváltó ok függvényében egy kiegészítő, rendszeres terápia alkalmazása. A kitűzött célokat többek között elérhetjük passzív technikákkal, amikor a terapeuta végez speciális fogásokat (pl.: manuálterápiás technikák), vagy aktív gyakorlatokkal, amely lényege, hogy a gyógytornász által diktált feladatokat kell elvégeznie. 

Empatikus gyógytornászaink minden kezelés alkalmával felülvizsgálják az eddigi eredményeket és az Ön aktuális állapotához mérten szabják meg a feladatokat. 

Az aktív gyakorlatoknál figyelünk a helyes kivitelezésre, ugyanis házi feladatként otthonában Önnek is végeznie kell a gyógytornát. Így akár hosszú távon fenntartható a közös munka által kialakult pozitív állapot

Már az első néhány alkalom után érezni fogja a polineuropátia okozta fájdalom és bizsergés csökkenését, majd kezelésről-kezelésre pedig a zsibbadás enyhülését és az izomerő növekedését is megtapasztalhatja, valamint hétről-hétre érezni fogja, hogy az érzéskiesés fokozatosan enyhül.

A Gyógytornászom.hu-nál SZÉP Kártyával vagy Egészségpénztári Kártyával is fizethet, továbbá minden kezelés (beleértve a manuálterápiát is) egy áron van! Kattintson, és tekintse meg árlistánkat!

Polineuropátia okozta panaszai vannak? Kérjen időpontot hozzánk online és segítünk!

Az alábbi gombra kattintva már akár 2 munkanapon belül foglalhat hozzánk időpontot az első alkalomra, amely egy részletes állapotfelmérés. Gyógytornászaink a legprofibbak a polineuropátia okozta panaszok kezelésében!