radiculopathia

A radiculopathia jelentése és gyógytorna terápiája

A radiculopathia különböző, gerincproblémák következtében kialakult gyöki fájdalom. Ha a gerincvelőből kilépő ideg nyomás alá kerül (pl.: kopás miatt) éles, csíkszerű fájdalmat generálhat az érintett területen, vagy akár komolyabb tüneteket is produkálhat.

Mit is jelent a radiculopathia? Mik lehetnek a kiváltó okai és hogyan ismerhető fel? Hogyan segít ezen a problémán egy gyógytornász és kezeletlenül mi várható? Ezekre a kérdésekre választ kaphat, ha tovább olvas.

Ortopéd szakorvossal is várjuk!

A Nyugati térnél, a Bajcsy-Zsilinszky úti rendelőnkben a gyógytornán felül orvosi segítséget is igénybe vehet! (Bajcsy-Zsilinszky út 72.) Dr. Pánti Zsombor Imre ortopéd szakorvos minden csütörtökön 08:30 és 11:30 között tudja fogadni Önt.

Gyógytorna garanciával!

Amennyiben az állapotfelméréssel (1. alkalom) nem elégedett, mert nem azt kapta tőlünk amire számított, és azt a helyszínen jelzi nekünk, akkor nem kell kifizetnie az első alkalom árát! Sőt, ha a panasza olyan jellegű amire a gyógytorna nem tud megoldást nyújtani, akkor is ingyenes volt az állapotfelmérés az Ön számára.

A radiculopathia jelentése

A radiculopathia (más néven gyöki fájdalom) olyan gerincvelői idegi bántalom, amely a csigolyákat érintő degeneratív folyamatok következtében jöhet létre. A probléma a gerinc bármely szakaszán kialakulhat, és a tünetek jellemzően attól függenek, hogy mely ideg érintett.

Ezek lehetnek a radiculopathia okai

A radiculopathia leginkább az időseket érinti, ugyanis a kor előrehaladtával a csigolyák közötti kisízületekben kopás és/vagy meszesedés keletkezik, amely következtében az itt található kilépő ideg nyomás alá kerül, idővel gyulladást, erős fájdalmat generálva. 

A gyöki fájdalom kialakulhat még gerincet ért trauma hatására is. Éppen ezért fontos sérülés esetén a mielőbbi, alapos kivizsgálás és a személyre szabott rehabilitáció.

Tehát az alábbi problémák vezethetnek a gyöki fájdalom kialakulásához:

  • porckopás
  • porckorongsérv
  • spondylosis
  • gerinctrauma

A radiculopathia lehetséges tünetei

A tünetek az érintett kilépő idegtől függenek. A radiculopathiára jellemző a mélyről eredő, éles, csíkszerű fájdalom.

Az érintett terület környékén tapasztalhat érzészavart, illetve a radiculopathia a közelebbi végtag izomgyengeségét, reflexkiesését és mozgáskorlátozottságát is okozhatja.

Gyógytorna a gyöki fájdalom kezelésére

A gyógytorna az egyik legtermészetesebb terápiás eljárás a radiculopathia kezelésére, ugyanis mozgással aktivizálja a test öngyógyító folyamatait, ezáltal szünteti meg a panaszt kiváltó mozgásszervi okot.

A mozgásterápia elengedhetetlen, ugyanis:

  • a gerinc melletti izomzat erősítésével stabilizálhatja csigolyák közötti kisízületeket,
  • helyreállíthatja a megbomlott egyensúlyt
  • valamint csökkentheti a mozgásszervi fájdalmak következtében esetlegesen bekövetkezett mozgáskorlátozottságot.

A terápia két részből áll. Passzív, átmozgató technikákkal a gyógytornász fogja Önt mozgatni, melynek során nyújtja a feszes izmokat és felszabadítja a beszűkült ízületeket.

Mindezeknek köszönhetően ellazulhatnak görcsös, feszült izmai, ezáltal könnyebben létrejöhet a csigolyák közötti elmozdulás.

A gyógytorna másik felében az aktív gyakorlatoké a főszerep. A szakember diktálja és fokozatosan adagolja az egyre nehezedő feladatokat. A nyújtások mellett bevezetésre kerülnek az erősítő gyakorlatsorok, amelyeknek köszönhetően az érintett gerincszakasz stabilizálódik, így minden mozgás helyesen tud végbemenni az ízületekben.

Mindezek mellett a gyógytornász alkalmazhat még idegmobilizációs gyakorlatokat és manuálterápiát is. Az idegmobilizációs gyakorlatok segítenek a nyomás alá került idegek funkcióját visszaállítani, manuálterápiával pedig hatékonyan feloldhatók a csigolyák között kialakult blokkok. A manuálterápia egy olyan kezelési módszer, amelynek során a gyógytornász a gerincen kézzel végzett fogásokkal oldja a kisebb ízületek blokkjait, ezáltal elősegíti a lágyrészek mobilizációját.

Gyöki fájdalom esetén a gyógytornászok a McKenzie módszer feladatait is alkalmazhatják. A McKenzie terápia lényegét egy mechanikai diagnózis felállítása és a kiváltó ok terápiája adja. Célja, hogy a gerincprobléma következtében nyomás alá került idegek és egyéb képletek felszabaduljanak. A torna alapját meghatározott irányú, ismételt mozgások képezik, amelyek rendszeres gyakorlásával rövid idő alatt csökkenhetnek a tünetek

A gyógytorna mellett a gyógytornász javasolhatja a könnyebb testmozgás végzését is, amellyel nem csak fenntartható a gyógytorna diagnózis-specifikus gyakorlataival elért eredmény, de rendszeres végzése segíthet az izomegyensúly helyreállításában. Továbbá javítja a vérkeringést, valamint segíti a szervezet tápanyagellátását és jelentősen javítja az életminőséget is.

Olyan magán gyógytornászt keres, akire nem kell heteket várnia? Jelentkezzen be online vagy kérjen visszahívást! Gerincspecialistánk akár már 2-3 napon belül tudja Önt fogadni!

A radiculopathia gyógytorna nélkül

Nem csak a gyöki fájdalom válhat krónikussá, hanem további szövődmény lehet az érintett terület és végtag mozgásainak beszűkülése, vagy azok teljesen gátoltsága. A radiculopathia azonban további szövődményeket is okozhat. 

A fájdalmat is kiváltó gerincproblémák kezeletlenül olyan komoly tüneteket is okozhatnak, hogy az operáció elkerülhetetlenné válhat. Azonban a műtét után is javasolni fognak Önnek gyógytornát, ugyanis csak ez a kezelési módszer támogatja hosszú távon a gerince egészségét

A radiculopathia gyógytornája egy budapesti magánrendelőben

Először is fontos kideríteni a gyöki fájdalom kiváltó okát, csak ez után következhet a szakember által vezetett, személyre szabott gyógytorna terápia.

Rendelőnkben több éves tapasztalattal rendelkező gyógytornászaink közül választhat terapeutát, akiknek bemutatkozóját elolvashatja a honlapunkon. Akár már 2-3 napon belül megkezdheti nálunk a gyógytornát. 

Az első alkalom egy 1 órás állapotfelmérés, amely során olyan alapos kivizsgálásban lesz része, amilyet még nem tapasztalt! Annak érdekében, hogy megtaláljuk a radiculopathia okát, részletesen kikérdezzük a panaszairól, mióta állnak fenn a tünetek, emlékszik-e kiváltó okra, tapasztalta-e hogy mire enyhül és mire erősödik a fájdalma? 

Az állapotfelmérésnek része egy fizikális vizsgálat, amely a gerinc és a végtagok mozgásai mellett a teljes test vizsgálatára kiterjed. Ez azért fontos, mert tény, hogy ha bárhol statikai probléma lép fel a testben, az kihatással lehet távolabbi területekre is. Ezzel tehát elősegítjük a valódi ok tisztázását.

Ha megtaláltuk az okot és felállítottuk a mozgásszervi diagnózist, egy egyéni kezelési terv kidolgozása következik. Ez alapján kezdődik meg a gyógytorna, amely a már fent is említett McKenzie tornából, aktív és passzív gyakorlatsorokból, valamint kiegészítő terápiákból (manuálterápia, idegmobilizáció) áll. A nyújtó technikák mellett az erősítésre is nagy hangsúlyt fektetünk, amellyel az izomegyensúlyt állítjuk helyre és javíthatjuk a testtartást. Szakképzett, empatikus gyógytornászaink nagy figyelmet fordítanak a gyakorlatok helyes kivitelezésére, ezért a torna alatt, ha szükséges, korrigálják Önt. Így az általuk feladott házi feladatokat Ön is bátran és magabiztosan elvégezheti otthonában. Fontos, hogy ezeket a gyakorlatokat rendszeresen végezze el, ugyanis csak így lehet eredményes a kezelés.

Már az első alkalmak után érezni fogja, hogy a gyöki fájdalom jelentős mértékben csökken, bátrabban és könnyebben tud majd mozogni, a gerince stabilabb lesz, és egyre ritkábban tapasztal kellemetlen érzeteket.

Tudta?

Több éves szakmai tapasztalattal rendelkező gyógytornászaink professzionális kezeléseit már nem csak a Batthyány térhez közel, hanem a pesti oldalon, a Nyugati térnél is igénybe veheti! Rendelőinkben SZÉP és Egészségpénztári kártyával is fizethet!

Gyöki fájdalmai vannak? Kérjen időpontot hozzánk online és segítünk!

Az alábbi gombra kattintva már akár 2 munkanapon belül foglalhat hozzánk időpontot az első alkalomra, amely egy részletes állapotfelmérés. Gyógytornászaink a legprofibbak az gyöki fájdalom kezelésében!