sokízületi gyulladás

Sokízületi gyulladás – így segít a gyógytorna

A sokízületi gyulladás (más néven reumatoid arthritisz) egyszerre több ízületet, és a teljes szervezetet érintő autoimmun betegség. A konzervatív terápia célja, hogy biztosítsa a megfelelő életminőséget és csökkentse az állapotromlás mértékét. Érdemes tehát felkeresni egy gyógytornászt, ha sokízületi gyulladásban szenved. Lássuk, miért?!

Ortopéd szakorvossal is várjuk!

A Nyugati térnél, a Bajcsy-Zsilinszky úti rendelőnkben a gyógytornán felül orvosi segítséget is igénybe vehet! (Bajcsy-Zsilinszky út 72.) Dr. Pánti Zsombor Imre ortopéd szakorvos minden csütörtökön 08:30 és 11:30 között tudja fogadni Önt.

Gyógytorna garanciával!

Amennyiben az állapotfelméréssel (1. alkalom) nem elégedett, mert nem azt kapta tőlünk amire számított, és azt a helyszínen jelzi nekünk, akkor nem kell kifizetnie az első alkalom árát! Sőt, ha a panasza olyan jellegű amire a gyógytorna nem tud megoldást nyújtani, akkor is ingyenes volt az állapotfelmérés az Ön számára.

Mi a sokízületi gyulladás?

A sokízületi gyulladás egyfajta autoimmun betegség, amelyet hivatalosan reumatoid arthritisznek neveznek. Ez a krónikus betegség a népesség 1-2 százalékát érinti, és leginkább nők esetében fordul elő. 

Az autoimmun problémák az immunrendszer hibás felismerésén alapulnak, és a folyamat során a védekező rendszerünk a saját sejtjeink ellen fordul. Ebben az esetben az ízületekben alakul ki ez a hibás válaszreakció, azonban a betegség akár a teljes testre is kiterjedhet.

Mik lehetnek a sokízületi gyulladás tünetei?

A sokízületi gyulladás kialakulásának korai szakaszában az alábbi tünetek jelentkezhetnek:

 • reggeli ízületi fájdalom
 • ízületi merevség ébredés után
 • fáradtság
 • levertség
 • étvágytalanság
 • fogyás
 • kézfájdalom valamilyen tárgy/kézfogás közben
 • ízületi gyulladás (szimmetrikusan, tehát mindkét oldalon, pl.: kéz, ujjak, csukló)

A kórfolyamat előrehaladtával az alábbiakat tapasztalhatja:

 • a gyulladt ízületek deformálódnak (kéz-és lábujjak görbülése)
 • az ízületek környékén fájdalmas csomók alakulnak ki
 • gyengülnek az izmok
 • a teljes szervezetet érintheti (rheumatoid csomók bőrben, szerveken)

Egyéb tünetek, amelyeket a sokízületi gyulladás okozhat:

 • Nyáktömlő gyulladás (láb, boka környékén)
 • Csontritkulás alakulhat ki a tartós gyógyszerszedés (kortikoszteroid) következtében.
 • Keringési zavarok (érgyulladás), amely következtében zsibbadást tapasztalhat.
 • A reumás csomók a tüdőben tüdőfibrózishoz vezethetnek, amelynek elsődleges tünete a nehézlégzés.
 • A krónikus fájdalom következtében feledékenység és depresszió léphet fel.
 • Ha Sjögren-szindrómával társul a sokízületi gyulladás: szem- és szájszárazság, nyelési nehézség, fogínygyulladás, szembetegségek. 

A sokízületi gyulladás kezelése gyógytornával

A sokízületi gyulladás fellángolásának szakaszában elsődleges terápia a pihentetés, valamint a fájdalom-és gyulladáscsökkentő gyógyszerek alkalmazása. A gyulladás enyhülését követően minél hamarabb érdemes megkezdeni a mozgásterápiát a szövődmények megelőzése és a kóros folyamatok lelassítása érdekében. A remissziós (tünetmentes) időszakban tehát rendkívül fontos szerepet játszik a gyógytorna. 

A gyógytorna természetesen úton kezeli a sokízületi gyulladás okozta panaszokat, ugyanis a mozgást használja fel, hogy serkentse a test öngyógyító folyamatait

A gyógytorna aktív gyakorlatai során a gyógytornász és Ön közösen dolgoznak azon, hogy jobb életminőséget érjenek el. A sokízületi gyulladás esetében a gyógytorna erősítő gyakorlatainak a célja a megfelelő izomerő kialakítása, a terhelés harmonikussá tétele és az ízület stabilitása. Ezek a célok mind hozzájárulnak az ízület fiziológiás működéséhez, ezáltal a deformitás kialakulása késleltethető, annak mértéke csökkenthető. 

Az erősítő, aktív gyakorlatok serkentik a keringést, amely a gyulladásos időszakot lerövidítheti, valamint az ebből fakadó duzzanat csökkentésében is jelentős szerepet játszik.

A kezelések során alkalmazott nyújtások segítségével lazítható a megfeszült izomzat. Az alapos és helyesen kivitelezett nyújtó technikának köszönhetően javulhat a szövetek vérellátása, javulhat a panaszos ízület mozgásterjedelme, és a fájdalom is jelentős mértékben csökkenhet

A mindenki által is ismert gyógytorna feladatokon túl egy tapasztalt és képzett gyógytornász számos modern technikát is bevethet az eredményes állapotjavulás érdekében (pl.: kineziológiai tapaszolás). Ahhoz, hogy a megfelelő módszert válassza ki a szakember, egy állapotfelmérést végez, amely során teljes képet kap az Ön problémájáról, ezáltal pedig személyre szabott módon választja ki a gyógyuláshoz szükséges terápiás eljárást.

A kinesio tape egy speciális ragasztóval ellátott szalag, amelyet a gyógytornászok helyeznek fel az érintett területre. A módszer nem csak a fájdalomcsillapításban lehet hatékony, hanem a nyirok- és vérkeringés fokozásával segít csökkenteni a gyulladást, stabilizálja az ízületet és tehermentesíti a sérült szöveteket.

Látható tehát, hogy a gyógytorna komplex módon javíthatja az életminőséget sokízületi gyulladás esetén. 

Megfizethető áron keres nagy szakmai tapasztalattal rendelkező gyógytornászt? Tekintse meg árlistánkat, majd foglaljon időpontot online!

A sokízületi gyulladás szövődményei kezelés nélkül

Sokízületi gyulladás esetén, gyógytorna hiányában az ízületi merevség fokozódhat, a deformitások hamarabb kialakulhatnak, és olyan mértékűek lehetnek, hogy komoly akadályt jelenthetnek a mindennapok tevékenysége során.

Mivel szöveteink egy összefüggő rendszert alkotnak, ezért minden-mindennel összefüggésben áll. Ha egy ponton bármilyen eltérés alakul ki, az más területekre is jelentős hatással lehet. Például az egészséges ízületek is panaszossá válhatnak, ugyanis nehezen bírják a megnövekedett terhelést, az izmok pedig befeszülnek, és máshol is jelentkezhet fájdalom, valamint izomerő csökkenés. 

Így zajlik a gyógytorna állapotfelmérés sokízületi gyulladás esetén

Rendelőnkben a gyógytorna egy 1 órás állapotfelméréssel kezdődik. Olyan alapos kivizsgálásban lesz része, amilyet még soha nem tapasztalt! 

Rendelőnkben több éves tapasztalattal rendelkező gyógytornászaink közül választhat terapeutát, akiknek bemutatkozóját elolvashatja a honlapunkon. Akár már 2-3 napon belül megkezdheti nálunk a gyógytornát.

Első alkalommal részletesen kikérdezzük a panaszairól, kitérünk többek között arra, hogy:

 • mikor kezdődtek a panaszai,
 • hol jelentkeztek először a tünetek,
 • oldódik-e a merevség, ha igen akkor mire,
 • panaszosak-e a nagyobb ízületei,
 • mire fokozódik és mire enyhül a fájdalom? 

Az állapotfelmérésnek része a megtekintés is, amely során vizsgáljuk többek között az érintett ízületeket, a testtartást és a végtagok egymáshoz viszonyított helyzetét, valamint különböző mozgásokat kérve elemezzük a mozgástartományokat is. 

Fizikális vizsgálattal speciális teszteket végezve, felmérjük az izmok és az ízületek aktuális állapotát, s a kapott eredményeket egy vizsgálati lapra rögzítjük, hogy később vissza tudjunk tekinteni a változásokra.

Ez után egy egyéni kezelési terv kidolgozása következik, amely alapján megkezdődhet a gyógytorna. Ezt a tervet Önnel is ismertetjük, tehát tudni fogja, hogy milyen rendszeresen lesz szüksége gyógytornára, milyen feladatokra számíthat és azok hogyan lesznek felépítve.

Szükség esetén egyéb kezelési technikákat is alkalmazunk, például manuálterápia, tapeing technika, ezek azonban nem járnak plusz költséggel, nálunk minden egy áron van!

Gyógytornával a sokízületi gyulladás tünetei hatékonyan kordában tarthatóak. A kezeléseknek köszönhetően hétről-hétre jelentős életmódbeli javulást tapasztalhat, az eddigi panaszai enyhülhetnek, és már kevésbé lesznek ezek akadályozó tényezők a hétköznapokban.

A Gyógytornászom.hu szakembereit Budán, a Vitéz utcában, valamint Pesten, a Bajcsy-Zsilinszky úton is megtalálhatja. Rendelőinkben SZÉP és Egészségpénztári kártyával is fizethet!

Sokízületi gyulladás okozta panaszai vannak? Kérjen időpontot hozzánk online és segítünk!

Az alábbi gombra kattintva már akár 2 munkanapon belül foglalhat hozzánk időpontot az első alkalomra, amely egy részletes állapotfelmérés. Gyógytornászaink a legprofibbak a reumatoid arthritisz okozta panaszok kezelésében!