vállízületi gyulladás

A vállízületi gyulladás okai, tünetei, kezelése és gyógytorna terápiája

A vállízületi gyulladás igen fájdalmas probléma, amely még az éjszakai nyugalmat is megzavarhatja. A váll mozgásait akadályozó gyulladás mihamarabbi kezelése javasolt a szövődmények megakadályozása érdekében.

Mik lehetnek a vállízületi gyulladás okai és tünetei? Hogyan kezelik? Hogyan segít a gyógytorna? Kezelés nélkül milyen szövődményei lehetnek? Ezekre a kérdésekre választ kaphat alábbi cikkünkből!

Ortopéd szakorvossal is várjuk!

A Nyugati térnél, a Bajcsy-Zsilinszky úti rendelőnkben a gyógytornán felül orvosi segítséget is igénybe vehet! (Bajcsy-Zsilinszky út 72.) Dr. Pánti Zsombor Imre ortopéd szakorvos minden csütörtökön 08:30 és 11:30 között tudja fogadni Önt.

Gyógytorna garanciával!

Amennyiben az állapotfelméréssel (1. alkalom) nem elégedett, mert nem azt kapta tőlünk amire számított, és azt a helyszínen jelzi nekünk, akkor nem kell kifizetnie az első alkalom árát! Sőt, ha a panasza olyan jellegű amire a gyógytorna nem tud megoldást nyújtani, akkor is ingyenes volt az állapotfelmérés az Ön számára.

A vállízületi gyulladás okai

A probléma leggyakrabban a fiatal és középkorú nőket érinti. A túlzott stressz jelentős mértékben hozzájárulhat a vállízületi gyulladás kialakulásához, ugyanis a vállöv izmai tartós stressz hatására befeszülhetnek, amely hatással lehet az ízületre is.

A másik leggyakoribb ok az ülő munka, amely során egyoldalúan terheljük a testünket, és a domináns kar szövetei túlfeszülhetnek. Ez szintén problémát okozhat az ízületben.

Előfordulhat az is, hogy túl edzi a vállát, illetve egy hosszabb folyamat, azaz a mészlerakódás következménye is lehet a vállízület gyulladása.

A vállízületi gyulladás tünetei

A vállízületi gyulladásnak jellegzetes tünetei lehetnek, például:

  • vállfájdalom (akár éjszaka is)
  • a váll érzékenysége
  • a vállizmok gyengesége
  • mozgásbeszűkülés az ízületben
  • bizonyos irányú vállmozgások kivitelezhetetlenné válnak (pl kar oldalra emelése vagy hát mögé nyúlás)
  • duzzanat

Ha ezeket a tüneteket tapasztalja, mindenképpen keressen fel szakembert, aki a megfelelő kezeléssel segíthet megelőzni a szövődmények kialakulását is!

A vállízületi gyulladás kezelése

A vállízületi gyulladás kezelése konzervatív úton történik. Szükség lehet az ízületbe fecskendezett szteroidos injekcióra, illetve fájdalom- és gyulladáscsökkentő gyógyszerekre.

Emellett a személyre szabott gyógytorna terápia is elengedhetetlen, amelynek köszönhetően a vállízület hamarabb regenerálódhat, és visszanyerheti akár a teljes mozgásterjedelmet is.

Kiegészítésként ajánlott a lökéshullám terápia, amely célzott módon szüntetheti meg a gyulladást. Ez egy olyan akusztikus hullám, amely a lágyrészeken keresztül nagy energiát juttat el a fájdalmas területekre. A lökéshullám energiája serkenti a keringést, ezáltal gyorsítja a szövetek regenerációját, amely pozitívan befolyásolja és gyorsítja a gyógyulást.

Tudta? Rendelőnkben reumatológus is várja, aki egy alapos kivizsgálást követően személyre szabott terápiát javasol! Jelentkezzen be hozzánk!

A vállízületi gyulladás kezelése gyógytornával

A vállízületi gyulladás elsődleges terápiája a pihentetés, valamint a gyulladáscsökkentő gyógyszerek, krémek alkalmazása. A gyulladás enyhülését követően minél hamarabb érdemes megkezdeni a mozgásterápiát a szövődmények megelőzése érdekében.

A gyógytorna természetesen úton kezeli a vállízületi gyulladást, ugyanis a mozgást veszi alapul, amely serkenti a test öngyógyító folyamatait. A gyógytornászok az alábbi módszereket alkalmazzák a tünetek enyhítésére, valamint a további problémák megelőzésére:

Bemozgató és nyújtó gyakorlatok: a gyógytorna során ezek segítségével lazítható a megfeszült izomzat. Az alapos és helyesen kivitelezett stretching technikának köszönhetően javulhat a szövetek vérellátása, normalizálódhat a vállízület mozgásterjedelme, és a fájdalom is megszűnhet. A lazább szövetek terhelés hatására is kímélik a vállízületet, ezáltal a mészfelrakódás, a porckopás, mint a gyulladás egyik lehetséges szövődménye is megakadályozható.

Erősítő feladatok: a vállkörüli izmok edzésével tovább növelhető az ízület stabilitása, ezáltal csökkenthető az ízfelszínek közötti súrlódás. Az erősítő gyakorlatok serkentik a keringést, amely a vállízületi gyulladás gyógyulását gyorsítja, és az ebből fakadó duzzanat csökkentésében is jelentős szerepet játszik.

Speciális kezelési eljárások: a klasszikus gyógytorna feladatokon túl egy tapasztalt és képzett gyógytornász számos modern technikát is bevethet az eredményes gyógyulás érdekében (pl.: kineziológiai tapaszolás, flossing, köpöly). Ahhoz, hogy a megfelelő módszert válassza ki a szakember, egy állapotfelmérést végez, amely során teljes képet kap az Ön problémájáról, ezáltal pedig személyre szabott módon választja ki a gyógyuláshoz szükséges terápiás eljárást.

Látható tehát, hogy a gyógytorna komplex módon segíti a vállízületi gyulladás szövődménymentes gyógyulását. A rendszeres tornának a további, nem elhanyagolható pozitív hatása a közérzet javítása, és az öröm, hogy mozgással Ön is tehet az egészségéért. 

A vállízületi gyulladás szövődményei gyógytorna kezelés nélkül

A vállízületi gyulladás gyógytorna kezelés nélkül nem csak krónikussá válhat, hanem  további mozgásszervi funkcióromláshoz és megbetegedéshez is vezethet. 

A váll mozgásai fokozatosan beszűkülhetnek, és olyan hétköznapi mozgások is lehetetlenné válhatnak, mint például az öltözködés. 

Kezeletlen vállízületi gyulladás esetén a befagyott váll és a rotátorköpeny szakadása nagy veszélye a gyógytorna hiányának. A váll és a környező lágy szövetek is krónikus gyulladásos állapotba kerülnek, majd ezek a gyulladt szövetek megvastagodnak, merevvé válnak. Ez a folyamat további hegesedési elváltozásokat okoz, a váll mozgatása nehezített és fájdalmas lesz, mígnem eléri a „befagyott” állapotot. A befagyott váll gyógyulási ideje nagyon hosszú, akár 2 évig is eltarthat, mire a vállízület normál funkciója visszaáll. 

Ha a rotátorköpeny sérül, az nem csak fájdalommal jár, de a kar emelésének részleges nehezítettségét vagy teljes mozgáskiesését is okozhatja, amelynek gyógyulási ideje szintén több hónap lehet.

Mindkét állapot nagyban befolyásolja a mindennapokat, alapvető mozdulatokat nehezen vagy egyáltalán nem tud véghezvinni, amely a munkájára is negatívan hat.

Így zajlik a vállízületi gyulladás gyógytornája egy budapesti magánrendelőben

A Gyógytornászom.hu jól felszerelt és vendég öltözővel ellátott rendelőjébe érkezve a gyógytorna megkezdése előtt egy 1 órás állapotfelmérésen vehet részt. Ennek során az Ön által választott gyógytornász részletesen kikérdezi Önt panaszairól, mikor kezdődött a fájdalom, volt-e kiváltó oka, milyen jellegű és erősségű a fájdalom, stb… Valamint, ha orvosi lelete és képalkotó eljárással készült felvétele is van, kérjük, hozza magával, mert a szakembereink legtöbbször ezeket is áttanulmányozzák a kezelés előtt.

Ez után egy megtekintés következik, majd a fizikális vizsgálat során a gyógytornász speciális tesztekkel alaposan felméri a nyaki szakasz és a vállízület állapotát. Olyan részletes kivizsgálásban lesz része, amilyet még soha nem tapasztalt! Az állapotfelmérés eredményei alapján a következő lépés egy személyre szabott terápiás terv felállítása, amelynek központi eleme a kiváltó okot kezelése

Az első alkalom végén megkezdjük a gyógytornát is, amelynek során a fent is ismertetett módszereket alkalmazza szakemberünk. A legtöbb magánrendelőtől eltérően, nálunk a különböző terápiás eljárások nem járnak Önnek plusz költséggel, minden egy áron van! Annak érdekében, hogy a gyógyulás minél gyorsabb és eredményesebb legyen, házi feladatokat is kapni fog a kezelések alatt megtanult gyakorlatokból, amiket így otthonában biztonságosan és helyesen kivitelezve el tud végezni. 

A gyógytornászaink által vezetett, rendszeres gyógytorna, valamint az ezzel párhuzamosan végzett otthoni tornák elősegítik a vállfájdalom csökkenését, a váll és a nyak mozgásterjedelmének növekedését, valamint az ízületi gyulladás kiváltó okának a kezelését is.

A Gyógytornászom.hu több éves szakmai tapasztalattal rendelkező gyógytornászait Budán, a Vitéz utcában, valamint Pesten, a Bajcsy-Zsilinszky úton is megtalálhatja. Rendelőinkben  SZÉP és Egészségpénztári kártyával is fizethet!

Vállízületi gyulladása van? Kérjen időpontot hozzánk online és segítünk!

Az alábbi gombra kattintva már akár 2 munkanapon belül foglalhat hozzánk időpontot az első alkalomra, amely egy részletes állapotfelmérés. Gyógytornászaink a legprofibbak a vállproblémák kiváltó okának kezelésében!