mellizom fájdalom

Mellizom fájdalom – így segíthet a gyógytornász

A mellizom fájdalom hátterében leginkább túlterhelés, valamint helytelen testtartás áll, éppen emiatt gyógytornával igazán jól orvosolható problémáról beszélhetünk.

Miért is fájhat a mellizom, és milyen panaszok köthetők még ehhez a problémához? Hogyan segít a gyógytornász, és kezelés hiányában mi várható? Olvassa el alábbi cikkünket, amelyből ezekre a kérdésekre megkaphatja a válaszokat, valamint azt is megtudhatja, hogyan zajlik az első gyógytorna kezelés.

Ortopéd szakorvossal is várjuk!

A Nyugati térnél, a Bajcsy-Zsilinszky úti rendelőnkben a gyógytornán felül orvosi segítséget is igénybe vehet! (Bajcsy-Zsilinszky út 72.) Dr. Pánti Zsombor Imre ortopéd szakorvos minden csütörtökön 08:30 és 11:30 között tudja fogadni Önt.

Gyógytorna garanciával!

Amennyiben az állapotfelméréssel (1. alkalom) nem elégedett, mert nem azt kapta tőlünk amire számított, és azt a helyszínen jelzi nekünk, akkor nem kell kifizetnie az első alkalom árát! Sőt, ha a panasza olyan jellegű amire a gyógytorna nem tud megoldást nyújtani, akkor is ingyenes volt az állapotfelmérés az Ön számára.

A mellizom fájdalom okai

A mellizom fájdalom hátterében jellemzően mozgásszervi ok áll. Jelenleg is számos probléma adódik a mellizom feszességéből, amely az ülő életmód miatt könnyen létrejöhet. 

A mellizmok feszessége a helytelen testtartásból is adódhat. Az előreesett vállak miatt gyakori, hogy a mellizom megrövidül.

De a túl sok edzés, amelyet nem előz meg bemelegítés, valamint nem követ nyújtás, szintén túlterhelheti a mellizmot, ezáltal feszességet, fájdalmat generálhat.

A mellizom fájdalomhoz köthető további panaszok

Mivel a mellizom a felkar felső harmadán tapad, ezért annak feszessége könnyen kiválthat vállpanaszokat. Például jelentős mértékben csökkentheti a vállízület mozgásterjedelmét.

További panasz lehet még a mellizom fájdalom mellett a kar zsibbadása. A mellizom alatt fut a karfonat, amely a felső végtag beidegzéséért és vérellátásáért felelős. Ha a feszes izom miatt ez a képlet nyomás alá kerül, könnyen érezhet panaszokat a karjában is.

Ezekkel a módszerekkel segíthet egy gyógytornász mellizom fájdalom esetén

Mellizom fájdalom esetén a gyógytorna az egyik leghatékonyabb kezelési módszer, amely természetes úton kezeli a panaszt kiváltó okot. Ez a kezelési eljárás az egyik legalapvetőbb képességünket, a mozgást veszi alapul, amely által serkenti a test öngyógyító folyamatait. A gyógytornászok olyan komplex és személyre szabott terápiás eljárást alkalmaznak, amely sok oldalról támogatja az egészségének visszanyerését.

A gyógytornászok célja, hogy csökkentsék a fájdalmat, ehhez pedig oldják az izom-és ízületi merevséget, és serkentsék a keringést.

A kezelések különböző gyakorlatokból állhatnak: egyaránt lehetnek nyújtó és erősítő feladatok is, ezáltal komplexen gyógyítja a mellizom fájdalom kiváltó okát

Az erősítő gyakorlatokkal a gyenge izomzat tónusa, ezáltal ereje növelhető. A megnövekedett izomerő hozzájárul a testtartás eredményes korrigálásához, ugyanis a jól felépített izomzat már önmagában megfelelően tarthatja a gerincoszlopot. Fontos a heti rendszerességgel végzett gyógytorna, az izomerősítés, valamint az ízületek mobilizálása és nyújtása céljából. 

A gyógytornász által felépített és felügyelt, korrigált feladatok rendszeres végzése során a gyógytorna segít kialakítani a megfelelő core izomzatot, valamint helyreállítani az izomegyensúlyt, ezáltal a szervezet terhelése fokozatosan lesz felépítve, és a növekedhet a teherbírás is.

Nyújtással a merev izmok és ízületek kerülnek fellazításra, amelyre manuális technikák is alkalmazhatóak, például FDM, vagy Trigger pont terápia. 

Kiegészítő módszerek

Az FDM terápia olyan modern kezelési forma, amely hatékonyan csillapítja a mellizom fájdalmat ugyanis annak hátterében akár a fascia disztorziója (fasciális csomó) is állhat. Erre a legtermészetesebb kezelési módszert adja az FDM terápia, amely manuális (kézzel kivitelezett) fogásokkal hat a kötőszövetre. A kötőszövet a szerteágazó hálózata miatt távolabbi területekre is hatással lesz, ezért amint a fascia spazmusa (feszülése) csökken, a kötőszövet immobilizációja is oldódik. Mindez pozitív hatást gyakorol a mellkas és a hát teljes területére, és így a közérzetére is. 

A Trigger-pont terápia alapja, hogy az izmok görcsössége miatt kialakult csomókat felkutassa, majd finom nyomással oldja azokat. Hatására az izom feszessége, valamint a kisugárzó fájdalom fokozatosan enyhül, végül a csomó teljes oldódásával megszűnik. Pozitív hatással lehet tehát a túlfeszült mellizmokra.

A gyógytorna kiegészítéseként alkalmazható a funkcionális tréning, valamint tovább növelhető a kezelések hatékonysága a tape technikával. A mellkasra és a hátra felragasztott színes tapaszok nagyon jól korrigálják a testtartást, és így ennek hatását akár hosszabb időre is fenn lehet tartani. Pozitív hatásai közé tartozik még a fájdalomcsillapítás is.

A gyógytorna a szakemberek által is javasolt a fizikai felépülés-, valamint az izomzat szinten tartása érdekében, azonban továbbra is érdemes kerülni a túlerőltetést és a nehéz súlyok emelgetését. Ebben is nagy segítségére lehet egy gyógytornász, aki szakszerű életmód tanácsokkal látja el Önt. 

Olyan magán gyógytornászt keres, aki megfizethető áron dolgozik? Tekintse meg árlistánkat, majd jelentkezzen be online!

Mellizom fájdalom és további problémák gyógytorna hiányában

Gyógytorna hiányában a mellizom fájdalom krónikussá válhat, az izomfeszülés tovább fokozódhat, amely beszűkítheti a vállízület mozgásterjedelmét, valamint a mellkas kitéréseit. Ez a hétköznapokban a nehezített légzésben, valamint korlátozott karmozgásokban nyilvánulhat meg, amely jelentős mértékben akadályozhatja a teendőiben. 

Így zajlik a gyógytorna állapotfelmérés egy budapesti gyógytorna rendelőben

Rendelőnkben több éves szakmai tapasztalattal rendelkező gyógytornászaink várják Önt a mellizom fájdalomból adódó problémájával. Első alkalommal egy részletes, mindenre kiterjedő, 1 órás állapotfelmérésben lesz része. 

Részletesen kikérdezzük Önt panaszával kapcsolatban, majd ezt követően egy megtekintés és egy fizikális vizsgálat követi. A látottak alapján speciális teszteket végzünk a mellkas és a hát területén is. 

Az anamnézis, a megtekintés és a fizikális vizsgálat alapján kidolgozunk egy személyre szabott terápiás tervet, amelyet Önnel is ismertetünk. Az állapotfelmérés végén megkezdjük a kezelést is. Gyógytornászunk az előzetes ismertetett feladatot vagy kezelést alkalmazza, amely során empatikus terapeutánk folyamatosan monitorozza, és ha szükséges, kis pihenőt tart a fogásban/gyakorlatban. Az általa diktált feladatokat helyesen kivitelezve betanítja Önnek, és házi feladatként adja fel. Fontos, hogy ezeket elvégezze, ugyanis csak így tartható fenn hosszú távon a kezelések során elért eredmény.

Az erősítő gyógytorna gyakorlatokkal olyan izomzat felépítésén dolgozunk, amely hosszú távon biztosítja, hogy a gerinc megfelelő, anatómia helyzetben maradjon és egy újabb fájdalom, vagy akár további szövődmény ne alakuljon ki.

Pácienseink közül 10-ből 8 ember már az első 2-3 alkalom után érzi, hogy csökken a mellizom fájdalmuk, a testtartásuk rendeződik, egyenes háttal és magabiztosabban mozognak a hétköznapokban, valamint a vállpanaszok enyhüléséről is beszámolnak.

A Gyógytornászom.hu terapeutáit már nem csak Budán a Batthyány térhez közel érheti el, hanem akár Pesten, a Nyugati térnél található rendelőnkben is igénybe veheti gyógytorna szolgáltatásainkat. Nálunk minden kezelés megegyezik egy alkalom gyógytorna árával, és ezt az összeget akár SZÉP és Egészségpénztári kártyával is fizetheti!

Mellizom fájdalom gyötri a mindennapokban? Kérjen időpontot hozzánk online és segítünk!

Az alábbi gombra kattintva már akár 2 munkanapon belül foglalhat hozzánk időpontot az első alkalomra, amely egy részletes állapotfelmérés. Gyógytornászaink a legprofibbak a mellizom fájdalom kezelésében!