gerinc melletti izom fájdalom

Gerinc melletti izom fájdalom esetén így segíthet egy gyógytornász

Sok embernek ismerős a gerinc melletti izom fájdalom, mint tünet, és egyes esetekben akár naponta jelenlévő problémáról lehet szó. A panaszt sokszor nem gerincsérv, vagy egyéb, komoly elváltozás okozza, ugyanis az ülőmunka vagy a rossz testtartás következtében is befeszülhetnek a törzs izmai.

Hogyan segíthet a gyógytornász gerinc melletti izom fájdalom esetén? Hogyan zajlik a gyógytorna állapotfelmérés? Mik lehetnek a fő okai ennek a problémának? Megtudhatja alábbi cikkünkből!

Ortopéd szakorvossal is várjuk!

A Nyugati térnél, a Bajcsy-Zsilinszky úti rendelőnkben a gyógytornán felül orvosi segítséget is igénybe vehet! (Bajcsy-Zsilinszky út 72.) Dr. Pánti Zsombor Imre ortopéd szakorvos minden csütörtökön 08:30 és 11:30 között tudja fogadni Önt.

Gyógytorna garanciával!

Amennyiben az állapotfelméréssel (1. alkalom) nem elégedett, mert nem azt kapta tőlünk amire számított, és azt a helyszínen jelzi nekünk, akkor nem kell kifizetnie az első alkalom árát! Sőt, ha a panasza olyan jellegű amire a gyógytorna nem tud megoldást nyújtani, akkor is ingyenes volt az állapotfelmérés az Ön számára.

Így segít a gyógytornász gerinc melletti izom fájdalom esetén

A gyógytorna az egyik alapvető képességünket veszi alapul, a mozgást, ezért a legtermészetesebb módja a gerinc melletti izom fájdalom kezelésének

A gyógytorna során egyaránt alkalmazunk nyújtó és erősítő gyakorlatokat is. Az erősítő gyakorlatokkal állítjuk helyre a felborult izomerő egyensúlyt, nyújtással pedig elsősorban lazítjuk a befeszült izmokat

A gyógytornának további pozitív hatása a keringés serkentése, amely jelentős mértékben növelheti a sérült izomcsoport oxigén ellátását, ezáltal elősegítheti annak gyógyulását.

A gyógytornász szakember további kezelési technikákat is alkalmazhat az Ön gyógyulása érdekében. Ilyen például a kineziológiai tapasz felhelyezése, amely fájdalomcsillapító és terheléscsökkentő hatásának köszönhetően csökkentheti a mindennapos gerinc melletti izom fájdalmakat. Trigger-pont terápiával a túlfeszült izmokban kialakult csomók oldásával enyhíthető és megszüntethető az egy pontból kisugárzó izomfájdalom.

Lágyrész mobilizációval az izmokat és az azokat körülvevő fasciát is kezeli, ezáltal oldja a merev gerinc melletti izmokat. Ehhez masszázsfogásokat kombinál húzásokkal, csúsztatásokkal, majd pedig speciális kimozgatásokkal. 

Manuálterápiával (kézzel kivitelezett, speciális fogásokból álló technika) hatékonyan feloldhatók a csigolyablokkok. A kezelés során, míg a gyógytornász aktívan, addig a páciens passzívan dolgozik. A módszer pozitív hatása, hogy helyreállítja a csigolyák közötti kisízületek statikáját, amely jelentős fájdalomcsökkenést és funkciójavulást eredményezhet.

Több éves szakmai tapasztalattal rendelkező gyógytornászt keres megfizethető áron? Nálunk minden kezelés egy áron van, jelentkezzen be online!

További panaszok gyógytorna hiányában

Gyógytorna kezelés hiányában a fájdalom krónikussá válik, és az ebből eredő izomgörcsök miatt csomók alakulnak ki, amelyek kisugárzó tüneteket adhatnak távolabbi területekre is. Minél hamarabb kerül sor fizioterápiás kezelésre, annál könnyebb lesz az izomfájdalom pontos okát és lokalizációját kideríteni.

Így zajlik a gerinc melletti izom fájdalom gyógytornája egy budapesti magánrendelőben 

Gerinc melletti izom fájdalom esetén először is fontos kideríteni a háttérben álló okot, majd ez után következhet a szakember által vezetett, célzott gyógytorna.

Rendelőnkben az ok kiderítése egy 1 órás állapotfelméréssel kezdődik, amely során részletesen kikérdezzük a panaszairól. A kikérdezést egy fizikális vizsgálat követi, amely speciális izom teszteket foglal magába, és a teljes test vizsgálatára kiterjed. Ezzel az alapos vizsgálattal tehát elősegítjük a valódi ok tisztázását.

Ha megtaláltuk az okot egy mozgásszervi diagnózist állítunk fel, amely alapján összeállítunk egy személyre szabott terápiás tervet. Mindezek alapján kezdődik meg a gyógytorna, amely a már fent is ismertetett erősítő és nyújtó gyakorlatsorokból áll. 

A kezelések során olyan izomzat kialakításán dolgozunk, amely hosszú távon biztosítja, hogy a mindennapos izomfájdalom ne újuljon ki. Tapasztalt gyógytornászaink életmód tanácsokkal is ellátják Önt, amelyek betartásával elkerülheti egy újabb panasz kialakulását.

Már az első 2-3 alkalom után érezheti a fájdalom enyhülését, a jobb és könnyedebb testtartást, és kezelésről-kezelésre megtapasztalhatja a gyógytorna jótékony hatásait. Könnyebbé válhatnak a hétköznapok és hamarabb visszatérhet a munkájához, valamint kedvelt sportjához.

Rendelőnkben több éves tapasztalattal rendelkező gyógytornászaink közül akár Ön is választhatja a terapeutát! Ehhez nem kell mást tennie, mint a gyógytornászaink bemutatkozóját elolvasni a honlapunkon, majd online bejelentkezni hozzá. Budai (Vitéz utca) és pesti (Bajcsy-Zsilinszky út) rendelőnkben egyaránt fizethet SZÉP vagy Egészségpénztári kártyával, valamint minden kezelés egy áron van!

Ezek lehetnek gerinc melletti izom fájdalom lehetséges okai

Lássuk a gerinc melletti izom fájdalom okait részletesebben:

Izomhúzódás, izomláz: a gerinc melletti izom fájdalom leggyakoribb oka. Izomhúzódásnak nevezzük azt az állapotot, amikor a gerinc izmaimban kifáradásos fájdalom jelenik meg. Ezt az izmok túlzott igénybevétele okozza. Leggyakrabban egy új edzés kipróbálása, egy nehéz tárgy megemelése után vagy pedig rossz helyzetben való alvás miatt jelenik meg.

Abban az esetben, ha túlzásba viszi az edzést, és esetleg a bemelegítés, valamint a torna végeztével a nyújtás is elmarad, könnyen tapasztalhat másnap izomlázat. Bizonyos fokig normális, ha izomláz jelentkezik, azonban a testmozgás mindenképp személyre szabott módon, az Ön aktuális állapotának megfelelően történjen! A helyes testedzés kialakításában segítségére lehet egy szakképzett gyógytornász, aki egy állapotfelmérés során tanácsokat adhat a sportoláshoz.

Fibromialgia: fibromialgia esetén olyan fájdalmas csomók jelennek meg a gerinc melletti izmokban, amelyek komoly fájdalmat tudnak okozni. 

Gerincsérv vagy gerinccsatorna-szűkület: az elmozdult porckorongok összenyomva a kilépő idegeket a végtagokba is adhatnak kisugárzó fájdalmat. Ugyanez igaz a gerinccsatorna-szűkületre, csak ott a szűkület okozza az idegek elnyomását.

Ülőmunka: a hosszantartó ülés következtében idővel megfájdulhatnak a gerinc melletti izmok. Előre görnyedéskor a gerinc melletti hosszanti, túlnyúló, feszülő izmok egy ideig képesek fenntartani ezt a pozíciót, azonban ha az órákig át tartó ülés nincs megszakítva időnként mozgással, a test fájdalommal reagálhat. Hosszú távon az izmok vérkeringésének és a szövetek oxigén ellátásának csökkenése izomcsomók kialakulásához vezethet. Ezek az izomcsomók nyomásra fájdalmasak lehetnek, de nem jelentenek komoly szöveti elváltozást.

Helytelen testtartás: a rossz testtartás miatt a törzs bizonyos izmai túlzottan befeszülhetnek, míg a többi túlnyúlhat. A tartósan feszes izomzat fájdalmat válthat ki, sőt ha ideget is nyom, akkor idegei panaszok is jelentkezhetnek (pl.: kisugárzó fájdalom, zsibbadás). A testtartás korrekcióját érdemes már gyermekkorban elkezdeni, erre kiváló lehetőséget nyújt a Schroth módszer, amely oki terápiát alkalmazva kezeli a gerincferdülésből adódó panaszokat.

Influenza: ennek a vírusos megbetegedésnek az egyik jellemző tünete az egész testre kiterjedő izomfájdalom, amely főként a hátban, gerinc környékén jelentkezik. Ha emellett láz, levertség és gyengeség is jelentkezik, akkor biztosan influenza áll a háttérben. A betegség lefolyásával a gerinc melletti izom fájdalom is enyhül, majd végleg elmúlik.

Gerinc melletti izom fájdalom gyötri a mindennapokban? Kérjen időpontot hozzánk online és segítünk!

Az alábbi gombra kattintva már akár 2 munkanapon belül foglalhat hozzánk időpontot az első alkalomra, amely egy részletes állapotfelmérés. Gyógytornászaink a legprofibbak az izom fájdalmak kezelésében!