nyaki fájdalom fejfájással

Nyaki fájdalom fejfájással? – így segíthet a gyógytorna!

A nyaki fájdalom fejfájással egyre gyakoribb tünet, és sokan naponta megtapasztalják ezt a gyötrő problémát. Ha kíváncsi, hogyan segíthet a gyógytorna ezeken a panaszokon, valamint kezelés hiányában mi várható, ajánljuk alábbi cikkünket! Megtudhatja továbbá azt is, hogy hogyan lehetséges ez a két probléma együttes jelenléte, és hogy honnan tudhatja, hogy izom eredetű fejfájása van?

Ortopéd szakorvossal is várjuk!

A Nyugati térnél, a Bajcsy-Zsilinszky úti rendelőnkben a gyógytornán felül orvosi segítséget is igénybe vehet! (Bajcsy-Zsilinszky út 72.) Dr. Pánti Zsombor Imre ortopéd szakorvos minden csütörtökön 08:30 és 11:30 között tudja fogadni Önt.

Gyógytorna garanciával!

Vállaljuk, hogy amennyiben az állapotfelméréssel (1. alkalom) nem elégedett, mert nem azt kapta tőlünk amire számított, és azt a helyszínen jelzi nekünk, akkor nem kell kifizetnie az első alkalom árát! Sőt, ha a panasza olyan jellegű amire a gyógytorna nem tud megoldást nyújtani, akkor is ingyenes volt az állapotfelmérés az Ön számára. Természetesen a legjobb tudásunk szerint ajánlunk Önnek olyan egészségügyi szakembert, akihez szerintünk érdemes lehet fordulnia.

Így segít a gyógytorna nyaki fájdalom és a fejfájás megszüntetésében

A gyógytorna az egyik legtermészetesebb módszer a nyak fájdalom és fejfájás kezelésében, mert mozgással, valamint manuális fogásokkal lazítja a görcsös izmokat. Egy szakképzett gyógytornász különböző technikákkal támogatja a gyors és eredményes gyógyulást. 

Nyak-és fejfájás esetén a gyógytorna elsődleges szempontja a feszes szövetek lazítása, nyújtása. Ennek megoldására a gyógytornászok külön stretching technikát is alkalmazhatnak, amely speciális nyújtó gyakorlat sorokból áll. 

A másik módszer a trigger pont terápia. Lényege, hogy a feszessé vált izmokban kialakult izomcsomókat manuális (kézzel kivitelezett) fogásokkal feloldják, ezáltal csökkentve a görcsösséget és a kisugárzó fájdalmat egyaránt. Gyakori, hogy a nyak környéki trigger pontokból a halánték, homlok tájára sugárzik a fájdalom, így okozva jelentős fejfájást.

De akár a gyógytornász manuálisan is kezelésbe veheti a nyakat, amelyhez a manuálterápia és az FDM kínál speciális fogásokat. A kezelések végén, az elért eredmény megtámogatására kineziológiai tapaszt is felhelyezhet a terapeuta, amely támogatja a helyes mozgásmintát, valamint fájdalom csökkentő és keringésjavító szerepe is van. 

Természetesen, a nyújtás mellett az erősítés is elengedhetetlen a gyógytorna szempontjából. Az izomerő növelésével az izomerő egyensúly állítható helyre, így megelőzve egy újabb nyaki fájdalom és fejfájás létrejöttét.

A gyógytorna további jótékony hatása, hogy fokozza a keringést, ezáltal javítja a lágyszövetek, valamint az agy oxigén-és tápanyagellátását, amely szintén segít megelőzni az újabb panasz kialakulását.

Gyógytorna hiányában így alakulhat a nyaki fájdalom fejfájással

Gyógytorna hiányában nem csak a nyak-és fejfájás állandósulhat. A feszes izmok továbbra is görcsösek maradnak, így akár a nyak rossz pozícióba is kerülhet, amely további, komoly tüneteket okozhat. Ilyen ijesztő jelek lehetnek például a fülzúgás vagy a lefelé (főként karba) sugárzó fájdalom és zsibbadás

További szövődmény lehet a nyak mozgásainak beszűkülése, vagy azok teljes gátoltsága.

Az izom és kötőszöveti eredetű panaszokat mindenképpen ki kell kezelni, ehhez pedig a gyógytorna nyújtja a leghatékonyabb módszert. 

Több éves szakmai tapasztalattal rendelkező gyógytornászt keres, aki szakszerűen kezeli a nyak-és fejfájását? Jelentkezzen be hozzánk!

Így zajlik a gyógytorna, ha nyaki fájdalmához fejfájás is társul

Annak érdekében, hogy gyógytornával sikeresen kikezelhessük a nyak-és fejfájását,  a Gyógytornászom.hu Batthyány (Buda), valamint a Nyugati térhez (Pest) közeli rendelőiben az első alkalommal egy 1 órás állapotfelmérést végzünk, amely során kiderítjük, hogy melyik nyakizom okozza a panaszait. Olyan alapos kivizsgálásban lesz része, amilyet még soha nem tapasztalt! Részletesen kikérdezzük Önt a panaszáról, például:

  • a fejfájás helyéről
  • a fájdalom súlyosságáról
  • a kapcsolódó tünetekről
  • a panaszok gyakoriságáról

Annak érdekében, hogy az Ön számára is szimpatikus szakemberhez kerüljön, lehetősége van elolvasni több éves szakmai tapasztalattal rendelkező gyógytornászaink bemutatkozóját és akár be is jelentkezhet hozzá online.

Az anamnézis felvétele után következik a fizikális vizsgálat, amely során speciális tesztekkel a gyógytornász felméri a nyak és a vállöv izmainak aktuális állapotát. Mindezek alapján a terapeuta felállít egy diagnózist, majd erre egy személyre szabott terápiás tervet dolgoz ki, amelyet Ön is megismerhet. 

Már az állapotfelmérés végén megkezdődik a gyógytorna. Empatikus gyógytornászaink nagy figyelmet fordítanak arra, hogy a gyakorlatok ne okozzanak Önnek fájdalmat, ezért folyamatos visszacsatolást kérnek. Egyes feladatok azonban esetenként kellemetlen érzéssel járhatnak (például a trigger pont terápia közben tapasztalhat ilyet). Az izmok erősítésénél a gyógytornász külön figyelmet fordít a gyakorlatok helyes kivitelezésére és betanítására, ugyanis egy helytelenül végzett feladat akár további állapotromlást is eredményezhet

Szükség esetén stretchinget, trigger pont terápiát vagy akár FDM-et is végzünk! Utóbbi lényege, hogy az Ön által jelzett, fájdalmas területen, a gyógytornász felismerje a fascia (vagyis a kötőszövet) elváltozását, és a megfelelő, speciális fogással kezelje azt. Az évek során az FDM rendkívül hatásosnak bizonyult a lágyszöveti problémákból adódó panaszok kezelésében. Természetesen, szakemberünk a kineziológiai tapasz felhelyezése után házi feladattal is ellátja Önt. Ezek rendszeres végzése szükséges ahhoz, hogy a kezelések alatt elért eredményt hosszú távon fenntartsuk. Ezek lehetnek nyújtó vagy erősítő gyakorlatok, amelyeknek a napi gyakorlása nem igényel fél óránál több időt.

Már az első alkalom után jelentősen csökkenhet a fájdalma a feszes izmok lazításának köszönhetően, majd 5-10 kezelés után nagy eséllyel a mindennapos fejfájások is megszűnnek

A fent is felsorolt kezelések közül nálunk mindet igénybe veheti, sőt, az áruk megegyezik a gyógytorna alkalmakéval, így ezek nem járnak Önnek plusz költséggel! Valamint rendelőnkben SZÉP és Egészségpénztári kártyával is fizethet!

Nyaki fájdalom fejfájással – lehetséges?

A nyaki fájdalomhoz számos más tünet is társulhat, például fülzúgás vagy szédülés. A nyak területe igen komplex, és a nyakizmok a leginkább érzékenyek a stresszre. Emiatt igen gyakori, hogy feszességük fájdalmat és kisugárzó panaszokat okoz.

A fejfájásnak három típusát különböztetjük meg, amelynek az egyik fajtája a tenziós. Tenziós fejfájást kifejezetten a nyakizmok feszessége váltja ki, amely lágyrész terápiákkal rendkívül jól kezelhető.

Honnan tudhatja, hogy fejfájása izom eredetű?

A nyak-és a fejfájás együttes jelentkezése mellett, az alábbiakat érdemes átgondolni:

  • Ha már alapos orvosi kivizsgáláson esett át, és minden lelete negatív, nagy valószínűséggel izom eredetű fejfájása van.
  • Ha mozgásra, nyújtásra vagy masszázsra csökkennek a tünetei az szintén az izom eredetű probléma jele. 
  • Ha kifejezetten tudja valamilyen tevékenységhez kötni a fejfájás kialakulását. Például sokat telefonozott, stresszes napja volt, konyhában tevékenykedett sok lefelé nézéssel vagy hosszú ideig nézte a monitort.

Nyaki fájdalom és fejfájás egyszerre gyötri? Kérjen időpontot hozzánk online!

Az alábbi gombra kattintva már akár 2 munkanapon belül foglalhat hozzánk időpontot az első alkalomra, amely egy részletes állapotfelmérés. Gyógytornászaink a legprofibbak a nyaki panaszok kezelésében!