elaludt nyak

Az elaludt nyak gyógytorna terápiája

Az elaludt nyak problémáját biztosan mindenki ismeri. Igen gyakori probléma, amelynek számos rizikótényezője lehet. Jó hír azonban, hogy egy tapasztalt gyógytornász sokat segíthet a nyaki panaszán.

Ha kíváncsi rá, miért ilyen gyakori ez a nyaki probléma, és hogy mit tehet Ön, ha elaludta nyakát, akkor ez a cikkünk Önnek szól! Megtudhatja továbbá azt is, hogy hogyan segít a gyógytorna, és kezelés hiányában mi várható.

Ortopéd szakorvossal is várjuk!

A Nyugati térnél, a Bajcsy-Zsilinszky úti rendelőnkben a gyógytornán felül orvosi segítséget is igénybe vehet! (Bajcsy-Zsilinszky út 72.) Dr. Pánti Zsombor Imre ortopéd szakorvos minden csütörtökön 08:30 és 11:30 között tudja fogadni Önt.

Gyógytorna garanciával!

Amennyiben az állapotfelméréssel (1. alkalom) nem elégedett, mert nem azt kapta tőlünk amire számított, és azt a helyszínen jelzi nekünk, akkor nem kell kifizetnie az első alkalom árát! Sőt, ha a panasza olyan jellegű amire a gyógytorna nem tud megoldást nyújtani, akkor is ingyenes volt az állapotfelmérés az Ön számára.

Elaludt nyak – miért ilyen gyakori panasz?

Sokan nehezen találják meg a megfelelő párnát és matracot a kényelmes alváshoz. Mivel nincs egy egységes, mindenki számára tökéletesnek mondható és ajánlható típus, ezért egyénileg kell megtalálni a párnát és a matracot is. Ez azonban hosszú folyamat lehet, ha valaki úgy dönt, hogy belevág, és a sok próbálgatás miatt, a nem megfelelő párna vagy matrac okozhat nyaki panaszokat is.

De van ennél egyszerűbb magyarázat is az elaludt nyakra: éjszaka során olyan pózokat is felvehet, amely nem biztos, hogy kíméli a nyak izmait, és egy ilyen pozícióban lévő tartós pihenés könnyen izomfeszüléshez vezethet. Mivel ez sokszor nem tudatos, és nincs ébren, így nehéz észrevenni és korrigálni.

Az elaludt nyak már másnap reggel panaszt okoz, azonban rövid idő alatt, 2-3 nap alatt rendeződik. Ha ennél tovább tart, érdemes felkeresnie egy szakembert, aki kiderítheti a nyakfájdalom hátterében álló okot.

Mit tehet Ön, ha elaludta nyakát?

Gyógytornászunk tanácsai elaludt nyak esetén:

  • Találja meg minél hamarabb a megfelelő párnát és matracot. Ebben azonban csakis a saját tapasztalataira hagyatkozzon! Nyakelalvás megelőzőséhez a legfontosabb, hogy se túl alacsony, se túl magas ne legyen a párna, így a nyaki gerinc fiziológiás helyzetben pihen az éjszaka folyamán.
  • Ha elaludta nyakát, végezzen finom nyújtásokat, átmozgatásokat. Például döntse oldalra a fejét, nézzen át egyik, majd a másik válla fölött, valamint hajtsa előre a fejét, és engedje megnyúlni a tarkóját. A gyakorlatok közben ügyeljen rá, hogy zárja össze a lapockáit, és vállait engedje lazán lefelé süllyedni.
  • Az elalváshoz kényelmes pozíciót vegyen fel, ezzel néhány órára biztosíthatja, hogy a nyak és a fej megfelelő pózban pihenjen.
  • Végezzen nyak-és hátizom erősítéseket, valamint nyújtásokat hetente többször. Ehhez kérje egy tapasztalt gyógytornász segítségét, aki személyre szabott nyaktornát állít össze Önnek.

Így segít a gyógytorna elaludt nyak esetén

A gyógytorna elengedhetetlen, mert a gerinc melletti (paravertebrális) izomzat erősítésével stabilizálhatja a nyaki szakaszt, helyreállíthatja a megbomlott egyensúlyt, valamint csökkentheti a mozgásszervi fájdalmak következtében esetlegesen bekövetkezett mozgáskorlátozottságot.

Erősítés és nyújtás – a klasszikus gyógytorna.

A nyak gyógytorna két részből áll: passzív, átmozgató technikákkal a gyógytornász fogja Önt mozgatni, melynek során nyújtja a feszes izmokat és felszabadítja a beszűkült ízületeket.

Mindezeknek köszönhetően ellazulnak görcsös, feszült izmai, és megmozdulnak régóta beszűkült nyaki gerinc ízületei.

A gyógytorna másik felében az aktív gyakorlatoké a főszerep. A szakember diktálja és fokozatosan adagolja az egyre nehezedő feladatokat. A nyújtások mellett bevezetésre kerülnek az erősítő gyakorlatsorok, amelyeknek köszönhetően a nyaki gerinc stabilizálódik, így minden mozgás helyesen tud végbemenni az ízületekben.

Kiegészítő manuális kezelések az eredményes gyógyulás érdekében.

A torna mellett az arra képesített gyógytornász, manuálterápiát is alkalmazhat a 100%-os gyógyulás érdekében. Ez egy olyan kezelési módszer, melynek során a gyógytornász a nyaki gerincen kézzel végzett fogásokkal oldja a kisízületek blokkjait, egyúttal elősegíti a lágyrészek mobilizációját. 

Az FDM (Fascia Disztórziós Modell) fogástechnikáival a nyakizmokat és az azokat körülvevő kötőszövetet (fascia) is kezeli, ezáltal oldja az elalvás következtében kialakult összetapadásokat. 

Mindezek mellett a kineziológiai tapasz felhelyezését is alkalmazni szokták a szakemberek. A tapasz jótékony hatásának köszönhetően a fájdalom enyhül, és a nyakizmok tehermentesített állapotba kerülnek és a helyes nyakpozíció fenntartását is elősegíti. 

Aktív élet – életmódtanácsok egy tapasztalt gyógytornásztól

A gyógytorna mellett a gyógytornász javasolhatja a könnyebb testmozgás végzését is, amellyel nem csak fenntartható a gyógytorna diagnózis-specifikus gyakorlataival elért eredmény, de rendszeres végzése segíthet az izomegyensúly helyreállításában. Továbbá javítja a vérkeringést, valamint segíti a szervezet tápanyagellátását és jelentősen javítja az életminőséget is.

Olyan magán gyógytornászt keres, akire nem kell hetek várnia? Jelentkezzen be online! Nyak specialistánk akár már 2-3 napon belül tudja Önt fogadni!

Az elaludt nyak szövődményei gyógytorna hiányában

Nem csak a nyakfájdalom válhat krónikussá, hanem további szövődmény lehet a nyak mozgásainak beszűkülése, vagy azok teljesen gátoltsága. Az elaludt nyak azonban további szövődményeket is okozhat. 

A fájdalmat is kiváltó befeszült nyakizmok könnyen okozhatnak fejfájást vagy akár a vállba is adhatnak kisugárzó tüneteket, amelyek tovább keserítik a mindennapjait. Minél több további panasz jelentkezik, annál hosszabb időt vesz igénybe a kezelés.

Így zajlik a gyógytorna állapotfelmérés

Budai és pesti rendelőinkben az elaludt nyak gyógytornáját egy 1 órás állapotfelméréssel kezdjük meg. A Gyógytornászom.hu szakemberi által olyan alapos kivizsgálásban lesz része, amilyet még soha nem tapasztalt! Első alkalommal részletesen kikérdezzük a panaszairól, többek között olyan kérdésekre számíthat, mint például: mióta állnak fenn a tünetek, hogyan kezdődött, milyen jellegű a panasz, mire fokozódik, mire enyhül? Az állapotfelmérésnek része a megtekintés is, amely során vizsgáljuk többek között a nyaki gerincszakasz görbületét, és a teljes gerincoszlopot is, ezáltal alaposan átláthatjuk a probléma kiváltó okát. 

Mindezt egy egyéni kezelési terv kidolgozása követi, majd az állapotfelmérés alapján, a terápiás tervet követve, kezdődik meg a gyógytorna, amely a már fent is említett klasszikus gyógytorna és speciális manuális módszerekből áll. 

Kiemelendő, hogy rendelőnkben az egyéb szükséges, plusz kezelések nem járnak Önnek plusz költséggel, nálunk minden egy áron van, árlistánkat pedig ide kattintva tekintheti meg! A torna során olyan feladatokat kap, amelyeket helyesen kivitelezve betanít Önnek a terapeuta, így otthonában, házi feladatként ezeket bátran elvégezheti. 

Gyógytorna segítségével akár már néhány alkalom után enyhülhetnek, vagy meg is szűnhetnek panaszai, és segítségével akár a műtét is elkerülhető. Hétről-hétre érezni fogja, hogy a gerincsérv okozta panaszai enyhülnek, a fájdalom csökken és nem lesz több akadályozó tényező a hétköznapjaiban.

A Gyógytornászom.hu-nál több éves tapasztalattal rendelkező gyógytornászaink közül választhat terapeutát, akiknek bemutatkozóját elolvashatja a honlapunkon. Rendelőnkben SZÉP és Egészségpénztári kártyát is elfogadunk!

Elaludta nyakát? Kérjen időpontot hozzánk online!

Az alábbi gombra kattintva már akár 2 munkanapon belül foglalhat hozzánk időpontot az első alkalomra, amely egy részletes állapotfelmérés. Gyógytornászaink a legprofibbak a nyaki panaszok kezelésében!